ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας»
  • Κινητοποιήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα για το δικαίωμα των φοιτητών στη σίτιση, τη στέγαση και τις μετακινήσεις
  • Σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι η παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ στο υπουργείο Παιδείας, για να δοθούν τα πάσο τώρα σε όλους τους φοιτητές

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Πολύμορφη είναι η δράση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές «ούτε ένα ευρώ απ' την τσέπη τους για τις σπουδές τους». Χτες έγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις στις σχολές και τις εστίες της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι το ΜΑΣ θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας για να δοθούν άμεσα τα πάσο σε όλους τους φοιτητές. Υπενθυμίζουμε ότι, παρόλο που έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές των πρωτοετών απ' τις 13 Σεπτέμβρη, δεν έχει δοθεί κανένα πάσο.

Με πανό «Οχι στο Πανεπιστήμιο ΑΕ - Ούτε ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές», η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ προχώρησε χτες το μεσημέρι σε πορεία και πανεξόρμηση στις σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς και στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Μοιράζοντας ανακοινώσεις και με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές - Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές» και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται - Δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται», πέρασαν με πορεία έξω από κάθε σχολή, καλώντας τους φοιτητές να αγωνιστούν τόσο ενάντια στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όσο και για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές, ώστε οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να μην πληρώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

«Το διάστημα αυτό, της οικονομικής κρίσης», σημειώνει το ΜΑΣ με ανακοίνωσή του, «η προσπάθεια να ξεκόψουν τη φοιτητική μέριμνα από την κρατική χρηματοδότηση είναι ακόμη εντονότερη! Προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης στις δικές μας πλάτες! Ενδεικτικό είναι ότι στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1.740 δωμάτια, από τα οποία αξιοποιούνται τα 1.620, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης σπουδάζουν περίπου 90.000 φοιτητές. Οι εστίες, δηλαδή, καλύπτουν μόνο το 1,8% των φοιτητών!».

Το ΜΑΣ, με αυτή του τη δραστηριότητα - η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με στόχο τη Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Εστιών - οργανώνει την πάλη «μέσα και έξω από τα τμήματα και τις σχολές, στις εστίες, παντού, ώστε κανένας φοιτητής να μην ξεσπιτωθεί, να μην πληρώσει ενοίκιο στην εστία, να μη διακόψει τις σπουδές του, επειδή δεν τα βγάζει πέρα».

Προκλητικές απαντήσεις στην Πάτρα

Για το ζήτημα της στέγασης έγιναν, χτες, κινητοποιήσεις και στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Πάτρας του ΜΑΣ. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας, στην Εστία της Πάτρας «υπάρχουν 60 δωμάτια διαθέσιμα με τις αιτήσεις που έχουν γίνει να είναι γύρω στις 200. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο καθώς οι φοιτητές που δε θα γίνουν δεκτοί είναι σίγουρο πως θα οδηγηθούν στο να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα ή να παρατήσουν τις σπουδές τους».

Οι κινητοποιήσεις έγιναν στο διευθυντή της Εστίας και σε προέδρους Τμημάτων όπου υπάρχουν φοιτητές με τέτοιο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το ΜΑΣ αναφέρει ότι ο διευθυντής της Εστίας είπε ότι αυτή η κατάσταση ισχύει κάθε χρόνο και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα! Αντίστοιχη, σύμφωνα με το ΜΑΣ, ήταν η στάση του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που αρνήθηκε να τοποθετηθεί όταν του τέθηκε το ζήτημα ότι υπάρχει φοιτητής στο Τμήμα που θα εγκαταλείψει τις σπουδές του αν δε βρει άμεσα δωμάτιο στην Εστία. Το ΜΑΣ σημειώνει πως «δεν είναι ότι δεν τους νοιάζει! Είναι δεσμευμένοι από την πολιτική των κομμάτων τους».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να απειθαρχήσουν στην πολιτική που εφαρμόζεται και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει στην Πάτρα:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με το ΠΑΜΕ στο δήμαρχο Πατρέων και στο νομάρχη Αχαΐας σήμερα στις 10 για τη στέγαση και τη μετακίνηση.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη αύριο Πέμπτη 30/9 στις 10 το πρωί για τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνηση και κινητοποίηση στο Εστιατόριο της Εστίας στις 12.
  • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο μαζί με το ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας, στις 7/10, στις 12.00 στην πλ. Γεωργίου.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Να μην κοπεί ξανά φως ή νερό σε εργαζόμενο ή άνεργο

Κινητοποίηση συνδικαλιστών και υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την επανασύνδεση του ρεύματος σε άνεργη φοιτήτρια

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας σε Κατάστημα της ΔΕΗ στην περιοχή Τσαλικάκι του Δήμου Γαζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και η Επιτροπή ανέργων του σωματείου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου και ο Μιχάλης Χουστουλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβυζίου.

Οι συγκεντρωμένοι αφού κατήγγειλαν τις δυσβάσταχτες αυξήσεις που προωθούνται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργη φοιτήτρια της οποίας εδώ και ενάμιση χρόνο η ΔΕΗ της είχε κόψει το ρεύμα γιατί δεν είχε να πληρώσει! Επίσης, απαίτησαν να μην ξανακοπεί ποτέ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για κανέναν άνεργο ή εργαζόμενο γιατί δεν κατάφερε να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Η κινητοποίηση ανάγκασε τους υπεύθυνους της ΔΕΗ να δεσμευτούν ότι σήμερα Τετάρτη, θα επανασυνδεθεί η παροχή ρεύματος.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται τα προβλήματα αυτά θα γενικευτούν, αφού πολλά νοικοκυριά και νέοι άνθρωποι δε θα μπορούν να πληρώσουν για τα στοιχειώδη.

Να καταδικάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΕΕ που μετατρέπουν όλα τα κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα και με τους αγώνες τους να αποτρέψουν τα σχέδια της πλουτοκρατίας κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης, κατά την διάρκεια της κινητοποίησης. «Ηρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη τους σε όσους καταδυναστεύουν τη ζωή τους. Να διορθώσουν την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές ψηφίζοντας, στηρίζοντας, "Λαϊκή Συσπείρωση"», είπε.

Με ανακοίνωση της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε μαζική - λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία στην πολιτική κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ - κεφαλαίου που οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακραίες μορφές φτώχειας, στην απόλυτη εξαθλίωση, τονίζοντας ότι η κινητοποίηση δεν είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα.

Τους καλεί επίσης να διδαχτούν από τη μακρόχρονη πείρα και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την επιβίωση και να καταδικάσουν με μαζικούς όρους, στους δρόμους του αγώνα και τις κάλπες, τους μονοδρόμους που επιβάλλει η υπερκερδοφορία του κεφαλαίου και τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ - ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ) που δεκαετίες τώρα ευλαβικά την υπηρετούν.

Καταλήγοντας τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά στην Πικετοφορία που διοργανώνει το Σωματείο ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στη Νομαρχία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική κινητοποίηση υπέρ των εργαζόμενων φοιτητών

Απαιτώντας, οι φοιτητές και οι σπουδαστές που εργάζονται, να μπορούν να κάνουν χρήση της φοιτητικής τους άδειας, πραγματοποιήθηκε χτες δυναμική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

Εργαζόμενοι και φοιτητές, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ-Θ), την Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Σπουδαστών Φιλοσοφικής και Φυσικού, τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, σε κοινό μέτωπο, απαίτησαν από τη διοίκηση του ΟΤΕ να αποδίδει κανονικά τις φοιτητικές άδειες στους εργαζόμενους των τηλεφωνικών κέντρων. Υπενθυμίζεται ότι σε δύο φοιτητές (μεταπτυχιακή φοιτήτρια και υποψήφιο διδάκτορα) η επιχείρηση αρνήθηκε να δώσει την φοιτητική άδεια που δικαιούνται εάν δεν προσκομίσουν βεβαίωση για τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις, με αντιστοιχία 2 ημερών άδειας ανά μάθημα. Ομως στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά δεν υπάρχουν εξετάσεις, αλλά εργασίες...

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τη διοίκηση διεμήνυσε πως θα βρίσκει συνέχεια μπροστά της το ταξικό λαϊκό κίνημα. «Οι φοιτητές δεν δουλεύουν από χόμπι!», τόνισαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ