ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στάδιο «Παναγιώτης Σαλπέας»

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του αγωνιστή Παναγιώτη Σαλπέα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου αποφάσισε ομόφωνα τη μετονομασία του σταδίου στο Σχιστό σε στάδιο «Παναγιώτης Σαλπέας». Η μετονομασία του σταδίου στο Σχιστό θα γίνει σε εκδήλωση που θα περιλαμβάνει και ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς, είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόμενος στη δράση του Παναγιώτη Σαλπέα: «Ηταν γνωστός όχι μόνο στον Πειραιά και στον ευρύτερο Πειραιά, αλλά ήταν γνωστός σε όλο το πανελλήνιο για την πλούσια δράση που είχε αναπτύξει στον αθλητισμό και γενικότερα για την πολιτική και κοινωνική του δράση. Ολη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στα κοινά και στον αθλητισμό. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ήταν η εντιμότητα και η μεγάλη αγωνιστικότητα. Η στάση του ήταν ανυποχώρητη όταν υπερασπιζόταν τα συμφέροντα τής εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Τη στάση του ως δημοτικός σύμβουλος πιο μπροστά και ως επικεφαλής δημοτικής κίνησης αργότερα, τη χαρακτήριζε αγώνας μεγάλος και ανυποχώρητος σε όποιες επιλογές της Διοίκησης οι οποίες έθιγαν τα συμφέροντα των δημοτών. Οποτεδήποτε και σε οποιοδήποτε, ο Παναγιώτης Σαλπέας άσκησε διοίκηση διακρίθηκε για την εντιμότητα, τη μεθοδικότητα, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα. Με το θάνατό του χάθηκε ένας πολύτιμος, ένας συνεπής αγωνιστής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας ακούραστος εργάτης του αθλητισμού. Η προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πολύ μεγάλη. Η προσφορά του στον αθλητισμό και ειδικά στο Πειραϊκό ποδόσφαιρο ήταν τεράστια».


ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
Κάθε χρόνο πιο επιτακτικός ο δρόμος που χάραξε

Από την εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο χώρο της εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη, στο Χαϊδάρι, όπου ανεγέρθηκε και το μνημείο του
Από την εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο χώρο της εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη, στο Χαϊδάρι, όπου ανεγέρθηκε και το μνημείο του
Πέρασαν 46 χρόνια από εκείνο το ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου του 1954 που ο Νίκος Πλουμπίδης στάθηκε όρθιος και περήφανος μπροστά στη ριπή των εκτελεστών του, αποδεικνύοντας έμπρακτα την απόλυτη συνέπειά του ανάμεσα στην πίστη του και στις πράξεις του. Σε ένδειξη τιμής, μνήμης αλλά και χρέους συνέχισης των αγώνων του η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το πρωί τιμητική εκδήλωση στο χώρο της εκτέλεσής του, στο Χαϊδάρι, όπου ανεγέρθηκε και το μνημείο του.

Και στον ιερό αυτό χώρο όπου πριν 46 χρόνια οι εχθροί του λαού διέπραξαν ένα ακόμα απαίσιο έγκλημα, ήταν πολλοί εκείνοι που για μια ακόμα φορά, με ένα λουλούδι, με ένα στεφάνι στο μνημείο του, επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να παλέψουν για τις αξίες που δίδαξε ο μεγάλος δάσκαλος, αγωνιστής και ηγετική μορφή του ΚΚΕ.

Γιατί, όπως επισήμανε στην ομιλία του και ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, «με τη δολοφονία αυτή ήθελαν να δολοφονήσουν τη μεγαλοσύνη του. Τον εκδικήθηκαν για την πίστη στα ιδανικά του. Εκδικήθηκαν το ΚΚΕ γιατί όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στον ξένο δυνάστη, ενώ οι άλλοι τον υπηρέτησαν». Ομως, αν και τον δολοφόνησαν δεν τον υπέταξαν και αυτή την παρακαταθήκη, την πιο πολύτιμη για την εργατική τάξη, μας άφησαν οι ήρωες που είναι πολλοί. Ιδιαίτερα σήμερα, τόνισε αναφερόμενος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που τα υπηρετεί, «το ΚΚΕ χτυπιέται γιατί το κάλεσμά του βρίσκει απήχηση στο λαό. Οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν πως η μεγαλύτερη τιμή για τον Νίκο Πλουμπίδη είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ» και κάλεσε τους παραβρισκόμενους, ενόψει του 16ου Συνεδρίου, «να πάμε την ιδέα πιο πέρα. Κάθε γειτονιά να γίνει μετερίζι αγώνα. Να συστρατευτεί κάθε πατριώτης στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και στην υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού του».

Από την πλευρά της η Λιλίκα Βασιλάκη, συναγωνίστρια και συμπατριώτισσα του Νίκου Πλουμπίδη, από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης στη δράση του ξεχωριστού αυτού στελέχους του ΚΚΕ από τα πρώτα του χρόνια στην Αρκαδία μέχρι το στρατοδικείο όπου καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο και την εκτέλεσή του. Η οικογένειά του μάλιστα έδωσε και άλλο αίμα σε αυτό τον αγώνα. Η αδελφή του Λέλα και ο άνδρας της εκτελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Η σύντροφος της ζωής του Ιουλία και τα αδέλφια του ήταν στη φυλακή, η γυναίκα του αδελφού του, μητέρα πέντε παιδιών, χάθηκε μυστηριωδώς. Πέθανε όμως ήσυχος, τόνισε, επαναλαμβάνοντας τα δικά του λόγια, «γιατί έσπειρα το σπόρο και χιλιάδες νέοι θα πάρουν τη θέση μου».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει πως έφυγε πικραμένος, πως το τραγικό λάθος αναγνωρίστηκε όταν ήταν ήδη νεκρός και η μνήμη του αποκαταστάθηκε για πρώτη φορά ενάμιση χρόνο μετά, στην πλατιά Ολομέλεια. Επισήμανε επίσης πως «τελευταία τα πρώην αυτά στελέχη αλληλοκατηγορούνται έχοντας περάσει στην αντίπερα όχθη και δε λένε τίποτα για τις ευθύνες τους».

Ομως, τον Νίκο Πλουμπίδη οι δυνάστες δεν τον «ξέχασαν» ούτε νεκρό. Και έβαλε η χούντα τους μπράβους της, χρόνια αργότερα, να σπάσουν το μνημείο που είχε στηθεί σε αυτό το χώρο της εκτέλεσής του. Για να μη θυμούνται οι νέοι τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Η χούντα όμως έπεσε και το μνημείο αποκαταστάθηκε, όπως και η μνήμη του, έστω κι αν ο ίδιος έφυγε πικραμένος. Γιατί οι πραγματικοί ήρωες βαδίζουν αταλάντευτα και υπερασπίζονται τις ιδέες τους με όσο πόνο κι αν δέχονται.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο γιος του Δημήτρης Πλουμπίδης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Τηνιακός, ο επίτιμος και ο σημερινός δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής και Γιώργος Κατημερτζής, ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, ο Γραμματέας Αχτίδας Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ Π. Παναρίτης, αντιπροσωπείες των αντιστασιακών οργανώσεων, της ΚΝΕ , εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων κ.ά.


Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Βασίλη Ραφαηλίδη

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για την αγωνιστική και με αρχές σταθερή πορεία σε όλη του τη ζωή, αποχαιρέτησαν χτες εκατοντάδες φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές και σύντροφοι τον Βασίλη Ραφαηλίδη, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Πευκάκια), όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία. Ακολούθως, η σορός του μεταφέρθηκε στην Πάτρα για να ταφεί στο Β` Νεκροταφείο της πόλης.

Ηταν μια τελετή λιτή, χωρίς πανηγυρικούς και επικήδειους -μίλησε μόνον ο πατέρας Γιώργος Μεταλληνός για την προσωπικότητά του - όπως θα την ήθελε ο σεμνός αυτός αγωνιστής της τέχνης και της δημοσιογραφίας, τις οποίες τίμησε ως κριτικός κινηματογράφου και ως δημοσιογράφος με τον (επι)κριτικό ανατρεπτικό δημοσιογραφικό του λόγο. Στο πλήθος των παρευρισκομένων, διακρίναμε πολλούς επώνυμους της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου. Και ανάμεσά τους τους:Μάκη Κοψίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη βουλετή του Κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κιάο και Ν. Καραντηνό, πρόεδρο και α` αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, αντίστοιχα, Κ. Νίτσο κ.ά.

Πολλά ήταν και τα στεφάνια, μεταξύ των οποίων του «Ριζοσπάστη» και της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ πολλοί, αντί στεφανιού, κατέθεσαν τα χρήματα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών του Κέντρου.

Αρκετές, επίσης, είναι οι δηλώσεις και ανακοινώσεις κομμάτων, πολιτικών προσωπικοτήτων και δημοσιογραφικών οργανώσεων και οργανώσεων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, που εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τον αδόκητο θάνατο του Βασίλη Ραφαηλίδη. Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ, με δήλωσή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον αιφνίδιο θάνατο του εξέχοντα δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου Βασίλη Ραφαηλίδη, που στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ και στις λαϊκές αγωνίες μέχρι την τελευταία πνοή του. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης, παιδί μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, έμεινε στη θέση που θεωρούσε ως χρέος του, πάντα με τις κριτικές παρατηρήσεις του, και με την πένα και με τη συνολική στάση του».

«Δυσαναπλήρωτη» χαρακτηρίζει την απώλεια του Β. Ραφαηλίδη ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος. Ενώ οι μαθητές και οι φίλοι του της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εύχονται καλό ταξίδι στον Βασίλη Ραφαηλίδη, που, «με το ήθος και τη γενναιότητα της ύπαρξής του, μας έδειξε τους δρόμους της ελευθερίας και της ομορφιάς».

Το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με ανακοίνωσή του, αναφέρει: «...Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αναπάντεχο θάνατο του Β. Ραφαηλίδη... Με μεγάλη συγκίνηση, επίσης, πληροφορηθήκαμε την επιθυμία της οικογένειάς του να διατεθούν για την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών του ΕΚΚ τα ποσά, αντί στεφανιών. Το ΔΣ του Κέντρου, σε έκτακτη συνεδρίασή του και σε ένδειξη τιμής για την προσφορά του Β. Ραφαηλίδη στον Ελληνικό Κινηματογράφο, αποφάσισε να καθιερώσει ετήσια υποτροφία νέων κινηματογραφιστών του ΕΚΚ στη μνήμη του για μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία του Κινηματογράφου».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «πενθεί, μαζί με το σύνολο της πνευματικής και κινηματογραφικής κοινότητας, την απώλεια του Β. Ραφαηλίδη, ενός μεγάλου δασκάλου που σημάδεψε με τα γραπτά του το χώρο της κινηματογραφικής κριτικής και διαπαιδαγώγησε ολόκληρες γενιές κινηματογραφόφιλων... Θα μας λείψει, επισημαίνεται, η αγωνιστικότητά του, το ήθος του, το χιούμορ του, το εκρηκτικό στιλ στην υποστήριξη των θέσεών του, όπως και μια μορφή μαχητικής κινηματογραφικής κριτικής με άποψη και θεωρητική ανάλυση, που έχει εκλείψει, πλέον, από τον ελληνικό Τύπο». Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Β. Ραφαηλίδη εκφράζει και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Τέλος, εκτός της ΕΣΗΕΑ, και η ΠΟΕΣΥ εκφράζει βαθιά οδύνη για τον πρόωρο θάνατο του Β. Ραφαηλίδη, τονίζοντας πως «η απώλειά του είναι ένα μεγάλο κενό για τη δημοσιογραφία και τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο...».

«Ο θάνατος του Ραφαηλίδη αφήνει σίγουρα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία. Αλλά η προσφορά και το έργο που μας κληροδότησε θα παραδειγματίζουν και θα βοηθούν πολλούς για πολύ χρόνο και θα κρατούν ζωντανή τη μνήμη του», τονίζει, με δήλωση που απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου,Ανδρέας Καναούρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ