ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Μενίδι επισκέφτηκε χτες η Αλ. Παπαρήγα

Την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική φθηνής λαϊκής στέγης για το Μενίδι - αλλά και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον περυσινό καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη - υπογράμμισε με έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες βράδυ με εκπροσώπους φορέων της πόλης.

Η συνάντηση έγινε σε αίθουσα του Α' ΚΑΠΗ Μενιδίου και συμμετείχε σε αυτήν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

«Ενα χρόνο μετά τον τραγικό σεισμό - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - όλοι οι κάτοικοι του Μενιδίου και όλων των περιοχών που επλήγησαν, έπρεπε να ξέρουν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας πότε θα μπουν στα καινούρια σπίτια, τα ασφαλή, αυτά που δε θα στοιχίζουν "ο κούκος αηδόνι", αυτά που τους δίνουν τη δυνατότητα να ζήσουν πιο ομαλά, όσο γίνεται στις σημερινές συνθήκες. Ερχόμαστε εδώ ακριβώς γι' αυτό. Για μια συζήτηση και συγκέντρωση πιο αναλυτικών στοιχείων. Ξέρουμε όμως πάρα πολύ καλά ότι ένα χρόνο μετά οι ξεσπιτωμένοι είναι ξεσπιτωμένοι και ανασφαλείς».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε πως «όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα ξεχνά η κυβέρνηση» και σημείωσε ότι αυτό θα αντιστραφεί μόνο «όταν νιώσει ουσιαστική πίεση», γιατί «η κυβέρνηση φοβάται όταν υπάρχει μαζική κινητοποίηση».

(Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνάντηση και τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο).

Πρωτοσέλιδες απειλές για τους κινδύνους από τη διαπλοκή

Διαστάσεις παίρνει η συζήτηση περί διαπλοκής, ενώ πληθαίνουν και τα σχετικά δημοσιεύματα. Την «απειλή ιταλικού συνδρόμου» επισείει η εφημερίδα «Καθημερινή» από την πρώτη σελίδα του κυριακάτικου φύλλου της.

Αγνωστο το από πού εδράζει την ανησυχία της η εν λόγω εφημερίδα, ωστόσο η πρωτοσέλιδη προειδοποίησή της υπονοεί πολλά περισσότερα απ' όσα ευθέως λέει. Κι αυτό γιατί στην Ιταλία η αποκάλυψη των σχέσεων μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής συνοδεύτηκε από ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με διάλυση κομμάτων και πολιτικούς παράγοντες να ενοχοποιούνται για ανάμειξη σε σκάνδαλα ολκής.

Η «Καθημερινή» άλλωστε κάνει λόγο για «πολιτικούς κινδύνους άκρως απειλητικούς», που «εμφανίζονται στον ορίζοντα», συνδέοντάς τους με την απελευθέρωση των αγορών, την κατανομή των κοινοτικών πόρων, αλλά και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το τελευταίο μάλιστα καυτηριάζει το γεγονός ότι η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου «ξοδεύει αφειδώς, χωρίς καμιά αίσθηση ότι διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα».

Η εφημερίδα παρουσιάζει την κυβέρνηση να έχει περιέλθει σε δεινή θέση, πιεζόμενη από τη μια πλευρά από τον πολιτικό κίνδυνο που γεννά η όλη κατάσταση και από την άλλη από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Λέει συγκεκριμένα ότι αναζητούνται τρόποι ελέγχου της μεγέθυνσης συγκεκριμένων ομίλων, οι οποίοι όμως διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «φρένα» στις σημερινές συνθήκες. Ακόμα, πως η κυβέρνηση βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμονος», αφού αν επιχειρήσει «να ελέγξει τις διαδικασίες μεγέθυνσης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, ικανές να κινητοποιήσουν και πολιτικές». Εκφράζει τέλος την πεποίθηση πως τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση δε δείχνουν πως θα τολμήσει τη «ρήξη» με τα εν λόγω συμφέροντα.

Και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» όμως αφιερώνει αρκετές σελίδες στο θέμα «διαπλοκή». Με τη σειρά της επισημαίνει ότι η διαπλοκή τείνει να καταστεί σε κυρίαρχο πολιτικό θέμα, με τις καταγγελίες να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Σε άλλο σημείο του άρθρου της, υπό τον τίτλο «Πυρετός διαπλοκής», αναφέρει πως στου Μαξίμου επικρατεί δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι «στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι τακτικοί μέχρι παρεξηγήσεως συνομιλητές συγκεκριμένων επιχειρηματιών».

Για «πλεκτάνες, σκοτεινά συμφέροντα και διαφθορά» κάνει λόγο και το κυριακάτικο «Βήμα» σε ολοσέλιδο άρθρο του για τους «διαπλεκόμενους της μπάλας και της πολιτικής». Αφιερώνει δε αρκετές σελίδες στο θέμα, στα παρασκήνια δηλαδή του ποδοσφαίρου. Το θέμα «διαπλοκή» συναντάται σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες, με τα σχετικά άρθρα να αποκαλύπτουν και την πλευρά του πρίσματος από το οποίο η κάθε εφημερίδα το ατενίζει, επιλέγοντας στρατόπεδο στον πόλεμο διαπλεκομένων, που - όπως ομολογούν - μαίνεται, με έκβαση απρόβλεπτη.

Δήλωση Σημίτη;

Με το ερώτημα αν πρέπει να βγει προσωπικά ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες (και ίσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης) για να τοποθετηθεί με δήλωσή του για το θέμα της διαπλοκής, συνεδριάζει σήμερα ο λεγόμενος «πρωινός καφές» του Μαξίμου.

Οι εισηγητές της πρότασης θεωρούν ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να πάρει μεγάλη έκταση, δεδομένης και της μη ενιαίας γραμμής στελεχών του ΠΑΣΟΚ (αναφέρουν χαρακτηριστικά τις τοποθετήσεις των Τσοχατζόπουλου, Βενιζέλου). Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι μια δημόσια τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, πέραν αυτής που έγινε στη Θεσσαλονίκη, θα τον καθιστούσε «προσωπικά εμπλεκόμενο» σε ένα θέμα που, κατά την κυβέρνηση, συνιστά «σημαία ευκαιρίας» των αντιπάλων της.

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις κορυφής

Η πρωτοβουλία «εξορκισμού» της «διαπλοκής» με αφορισμούς και ευχολόγια, που ανέλαβε ο Συνασπισμός, ολοκληρώθηκε χτες με τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του Ν. Κωνσταντόπουλου.

Μετά το πέρας αυτής της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι η «διαπλοκή» είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι θέμα «αντικυβερνητικών μετώπων» (κάτι που άλλωστε δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του ΣΥΝ). Εξέφρασε δε την ουτοπική άποψη πως είναι εφικτή η αντιμετώπιση του φαινομένου «διαπλοκή» στα πλαίσια αυτού του συστήματος, λέγοντας πως δεν «μπορεί κανένας να το αφήσει στο μέλλον να αιωρείται, διότι πρέπει προηγουμένως να καταρρεύσουν οι δομές του παγκόσμιου καπιταλισμού»!

Από την πλευρά του ο Απ. Κακλαμάνης εξέφρασε την άποψη ότι η «αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό αξιοποιείται αριστοτεχνικά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ για να διασύρουν άλλοτε τη μία άλλοτε την άλλη πλευρά». Δήλωσε ακόμα πως πρόσωπα που φέρουν ευθύνες υπάρχουν «διάσπαρτα σε όλους τους χώρους» και πως «πρέπει βεβαίως να αυτοελεγχθούν και αυτοεκκαθαριστούν»! Τέλος, εκτίμησε ότι η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας μπορεί «να ενισχύσει μια κοινή προσπάθεια που η επιτυχία της προϋποθέτει ειλικρινή και πολιτικά ανυστερόβουλη συνεργασία όλων των κομμάτων».

Στο μεταξύ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για πρώτη φορά από την εκδήλωση της σχετικής πρωτοβουλίας του κόμματός του, συνδέει τις προτάσεις του ΣΥΝ για τη διαφάνεια με τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο πολιτικό και κυβερνητικό σύστημα!

Μη μπορώντας να κρύψει το μύχιο πόθο του ΣΥΝ για συμμετοχή στην κυβερνητική εξουσία, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δηλώνει: «Οι προτάσεις μου για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή είναι αναπόσπαστο μέρος της πρότασής μας για διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό και κυβερνητικό σύστημα».

Εκτίμησε, επίσης, ότι κυοφορούνται αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ εν κατακλείδι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν αυτό επιδείξει βούληση σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της πολιτικής διακυβέρνησης του τόπου!

Αστείοι «πολέμιοι» της διαπλοκής

Οργισμένη εμφανίζεται η Ρηγίλλης τις τελευταίες ημέρες, γιατί η σημαία της αντιπολιτευτικής τακτικής της, η μάχη κατά των διαπλεκομένων, αρχίζει να αποτελεί αντικείμενο εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα είπε στη Βουλή ο Γ. Κεφαλογιάννης και η κόντρα που ακολούθησε με τον Κ. Μητσοτάκη, γεγονός που επέτρεψε στην κυβέρνηση να «δείξει» τη ΝΔ ως το κόμμα των διαπλεκομένων και να εμφανιστεί η ίδια ως...«λευκή περιστερά»!. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το φαινόμενο της διαπλοκής δε θα μπορούσε παρά να διασχίζει οριζόντια και κάθετα -και- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

***

Οάγριος πόλεμος μεταξύ των αντιμαχόμενων, για την τεράστια πίτα των τρισ. και των μεγάλων έργων, ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, δε θα μπορούσε παρά να αντανακλάται και στα κόμματα - διαχειριστές των συμφερόντων τους. Το ίδιο συμβαίνει, αν και και λιγότερο θορυβώδικα για προφανείς λόγους, και στο κυβερνών κόμμα. Αλλωστε, είναι γνωστό και καθολικά σχεδόν αποδεκτό ότι οι ισχυροί επιχειρηματίες έχουν τις «δικές τους» κοινοβουλευτικές ομάδες μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι διάχυτη και δικαιολογημένη εν πολλοίς η εντύπωση στην «κοινή γνώμη» ότι υπάρχουν βουλευτές που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται στην προβολή τους από τα ΜΜΕ, που ελέγχουν και οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε κρίσιμες ώρες αποφάσεων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών. Ειδικά στη ΝΔ από την αρχή ήταν φανερό ότι ο πόλεμος κατά των διαπλεκομένων δεν έτυχε της υποστήριξης αρκετών βουλευτών και ηγετικών στελεχών. Η τακτική του προέδρου της ΝΔ να επικεντρώσει σε δραστηριότητες ουσιαστικά ενός επιχειρηματία, αξιώνοντας στην πραγματικότητα «να μη ριχτούν» και οι ανταγωνιστές του στη μοιρασιά της πίτας, προκάλεσαν αντιδράσεις όχι μόνο σε εσωκομματικούς αμφισβητίες, αλλά και σε στελέχη που θεωρούνται φανατικοί υποστηρικτές του ίδιου του προέδρου της ΝΔ, ακριβώς γιατί η στάση αυτή τούς έφερε «απέναντι» με το «δικό τους» επιχειρηματία - αφεντικό. Από αυτή την άποψη η μάχη κατά της διαπλοκής δε θα μπορούσε παρά να έχει και εσωκομματικές παρενέργειες και να αναδειχτεί σε εσωκομματικό πρόβλημα. Και αυτό ίσως είναι το σοβαρότερο εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ.

***

ΟΚ. Καραμανλής επιχείρησε στη ΔΕΘ με αφορισμούς και εκθέσεις ιδεών περί κανόνων διαφάνειας να ξορκίσει τα διαπλεκόμενα. Φυσικά, ματαιοπονεί. Γιατί την ίδια στιγμή, αποδεικνυόταν φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής που γεννάει και γιγαντώνει το φαινόμενο της διαπλοκής. Η κυβέρνηση Σημίτη και βέβαια τα διαπλεκόμενα δικαιολογημένα δεν ανησυχούν από τέτοιους «πολέμιούς» τους.


Π. Κ.

Περιοδεία στον «Ευαγγελισμό»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αύριο Τετάρτη και ώρα 10 π.μ., όπου θα περιοδεύσει στους χώρους του νοσοκομείου και στις 11 π.μ. θα μιλήσει στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ