ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Σε καθεστώς προϊούσης εμπορευματοποίησης ο αθλητισμός

Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση για την τροποποίηση του κανονισμού του χρηματοδοτικού προγράμματος ΜEDA

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση των εκθέσεων για τον αθλητισμό, που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Ο αθλητισμός, όπως και ο πολιτισμός, η παιδεία και η υγεία, βρίσκεται κάτω από καθεστώς προϊούσης εμπορευματοποίησης και υποταγής στους λεγόμενους νόμους της αγοράς. Ο χορός τρισεκατομμυρίων γύρω από τις μείζονες αθλητικές εκδηλώσεις, τα τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο, που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό, έχουν αντικαταστήσει το αθλητικό ιδεώδες. Η αγωγή υγείας και η άθληση ως καθημερινή πρακτική, ο λαϊκός αθλητισμός, δεινοπαθούν.

Οσο αυτοί που κερδίζουν βλέπουν την "επιχείρηση αθλητισμός" να πηγαίνει καλά, τόσο θα εντείνεται ακόμα περισσότερο το ντόπινγκ και η κάθε χρήση φαρμακευτικών ουσιών, τόσο θα αυξάνουν τα ποσά που διατίθενται για απόκτηση αθλητών (που είναι μια μορφή εμπορίας ανθρώπων στο σύγχρονο καπιταλισμό), τόσο θα οξύνεται το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, η διαφθορά και άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Μολονότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι "ένα από τα κύρια αίτια ανάπτυξης του ντόπινγκ είναι η υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού", δεν κάνει τίποτα για να την καταπολεμήσει (πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού το όλο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στηρίζεται στην αρχή του ότι όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται) και περιορίζεται σε ημίμετρα (μελέτες, δεοντολογίες), με ακροθιγή αναφορά σε ελέγχους. Εάν είχαν σκοπό και πραγματικά ήθελαν να καταπολεμήσουν το ντόπινγκ, θα το είχαν κάνει ήδη. Δε συμφέρει, όμως, αυτό τη ΔΟΕ, τις διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων, τους σπόνσορες που επενδύουν στον αθλητισμό, ούτε τις βιομηχανίες φαρμάκων.

Οι δύο εκθέσεις, παρά ορισμένα θετικά στοιχεία που περιέχουν, φτάνουν στο σημείο, η μεν έκθεση Zabell να θεωρεί ότι "η φαρμακευτική βιομηχανία νοιάζεται για την υγεία των αθλητών" και η έκθεση Menea να προτείνει "τα κράτη - μέλη να εγκρίνουν στις νομοθεσίες τους πρακτικά μέτρα, που θα ευνοούν τις ιδιωτικές επενδύσεις στον αθλητισμό".

Αν δε χτυπηθεί ουσιαστικά η εμπορευματοποίηση, αν δεν μπουν φραγμοί στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου, αν δεν παρθούν μέτρα ουσιαστικού και αποτελεσματικού ελέγχου ντόπινγκ, δε θα έχουμε κάτι διαφορετικό στο χώρο του αθλητισμού. Δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από την ΕΕ. Αγωνιζόμαστε όμως για την ανάπτυξη λαϊκού κινήματος, που θα παλέψει, ώστε ο σύγχρονος αθλητισμός να επανέλθει στην αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Οχι του ΚΚΕ στην έκθεση για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα MEDA

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, κατά την ψήφιση της έκθεσης για την τροποποίηση του κανονισμού του χρηματοδοτικού προγράμματος MEDA, που αφορά τις μεσογειακές χώρες, τόνισε τα εξής:

«Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις μεσογειακές χώρες έχει στόχο, όχι την ανάπτυξη των χωρών αυτών, αλλά την αύξηση της επιρροής του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα MEDA αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί.

Η δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών δεν έχει άλλο σκοπό, παρά να διευκολύνει τη διείσδυση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων στις αγορές των χωρών αυτών και, ταυτόχρονα, τη ληστεία του όποιου πλούτου των μεσογειακών χωρών. Οι επικλήσεις στη σταθεροποίηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι παρά το σύνηθες για την ΕΕ πρόσχημα για επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών. Οι διαρθρωτικές προσαρμογές που ενισχύονται μέσα από το MEDA αποσκοπούν κυρίως στο να επιβάλουν τους λεγόμενους νόμους της αγοράς, την κυριαρχία των οικονομικά ισχυρότερων. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να βυθιστούν οι χώρες αυτές ακόμα πιο βαθιά στην υποανάπτυξη και να γίνουν δορυφόροι της ΕΕ, λόγω των άνισων συμφωνιών εταιρικής σχέσης.

Το ΚΚΕ είναι υπέρμαχο της συνεργασίας μεταξύ των λαών με ίσους όρους και χωρίς παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας από άλλη. Τονίζει ιδιαίτερα την ευθύνη των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών για τη σημερινή κατάσταση των υποανάπτυκτων χωρών, που είναι αποτέλεσμα της μέχρι τώρα καταλήστευσής τους. Αυτό αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο, από τον οποίο απορρέει η υποχρέωση των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν υποανάπτυκτες χώρες να αναπτύξουν την παραγωγική τους βάση και να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους.

Επειδή, τόσο το προηγούμενο πρόγραμμα MEDA, όσο και οι τροπολογίες που προτείνονται είναι μακριά από τους παραπάνω στόχους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν τη σχετική έκθεση».


Προστασία του περιβάλλοντος ή των αεροπορικών επιχειρήσεων;

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά σε σχετική συζήτηση στο ΕΚ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για «τις αεροπορικές μεταφορές και το περιβάλλον» κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για το επιβατικό κοινό η προωθούμενη με κάθε μέσο απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών και η επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων από την ΕΕ, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θεωρούμε επείγον και απαραίτητο, τόνισε ο Γιάννης Θεωνάς, να ληφθούν άμεσα και ριζικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές συνέπειες που έχει η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των αεροπορικών μεταφορών.

Η πρόταση όμως της Επιτροπής αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη βάση του ανταγωνισμού και των κερδών της αεροπορικής βιομηχανίας και των αεροπορικών εταιριών. Ετσι οι προτάσεις της δεν καλύπτουν, όπως θα έπρεπε, θέματα άμεσης προτεραιότητας, και κυρίως παραμένει γενικόλογη και ασαφής στο θέμα των επιτρεπόμενων ορίων παραγωγής αερίων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, στον καθορισμό νέων τουλάχιστον βελτιωμένων προτύπων και κανόνων που πρέπει να εφαρμοστούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να προωθηθούν σε διεθνές.

Παραμένει επίσης ασαφής και με ανεπαρκείς προτάσεις σχετικά με τη μείωση των επιτρεπόμενων επιπέδων θορύβου κυρίως στις περιοχές των αεροδρομίων κατά τη διάρκεια της μέρας και ιδιαίτερα της νύχτας.

Μια σειρά από θέματα, όπως η χρήση γης γύρω από τα αεροδρόμια, η βελτίωση της εναέριας κυκλοφορίας κ.ά., ουσιαστικά παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση, ενώ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούν στο περιβάλλον οι αεροπορικές μεταφορές.

Η πρόταση της Επιτροπής έχει ουσιαστικά εισπρακτικό χαρακτήρα. Αντί να υποχρεώσει τις αεροναυπηγικές εταιρίες να αναπτύξουν την έρευνα και τις εφαρμογές νεότερων και πιο φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, προωθεί μέτρα αύξησης των εσόδων μέσω της εισαγωγής καινούριων φορολογιών στις αγορές αεροπλάνων, ή της αλλαγής του καθεστώτος ΦΠΑ για τις αεροπορικές εταιρίες, ή της φορολόγησης της κηροζίνης, που μπορούν εύκολα να μετακυλιστούν στους τελικούς καταναλωτές.

Οι όποιες προσπάθειες μείωσης του αριθμού και των ωρών πτήσεων μέσω της αύξησης του κόστους των εισιτηρίων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης του εργατικού κόστους και των προδιαγραφών ασφαλείας, αποτελούν μέσο για τη διατήρηση αν όχι αύξηση των κερδών της αεροπορικής βιομηχανίας και όχι μέτρα για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών των αεροπορικών μεταφορών στο περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ότι καμία αναφορά δε γίνεται στην απελευθέρωση της αγοράς των εναέριων μεταφορών, που πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω του περιορισμένου ελέγχου των αεροπλάνων, της παλαιότητάς τους, της ελλιπούς συντήρησης κλπ., συντελεστών που δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην ίδια την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Δούρειος ίππος, για το ανθρώπινο είδος, η κλωνοποίηση εμβρύων

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την κλωνοποίηση εμβρύων, σημείωσε τα παρακάτω:

«Η πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ να επιτρέψουν την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως "αποθήκες ανταλλακτικών" ιστών και ζωτικών οργάνων, εγείρει τεράστια ερωτήματα και προβλήματα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε, ενώ πολλά και κρίσιμα ιατρικά, ηθικά και κοινωνικά ζητήματα παραμένουν αναπάντητα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της γενετικής και της μοριακής βιολογίας ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστήμη, μειώνουν την απόσταση μεταξύ του αδύνατου και του εφικτού, δίνοντας ελπίδες για την καταπολέμηση παθήσεων και ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, και ακριβώς επειδή οι δυνατότητες των βιοϊατρικών επιστημών είναι ανυπολόγιστες και η ικανότητά τους να διεισδύσουν στις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ζωής και εξέλιξης τεράστια, μετατρέποντας εύκολα το όνειρο σε εφιάλτη, τίθεται επιτακτικά το καίριο ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα: Για ποιους λόγους και στα χέρια ποιου θα περιέλθει το νέο πανίσχυρο αυτό επιστημονικό "όπλο";

Υπό το καθεστώς του πιο άκρατου και στυγνού καπιταλισμού και της ανελέητης οικονομίας της αγοράς, είναι δυσδιάκριτα και επισφαλή τα όρια μεταξύ των επιστημονικών κινήτρων και της κερδοσκοπικής μανίας των φαρμακευτικών πολυεθνικών και μονοπωλίων. Είναι εγκληματικό, ζητήματα που αφορούν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, τη ζωή και το θάνατο, να γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποίησης πέρα από κάθε κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο. Οι ταχύτατοι ρυθμοί προώθησης του θέματος, με εκκρεμή κρίσιμα ερωτήματα και ανοιχτά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, εγκυμονoύν ανυπολόγιστους κινδύνους αν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την προσπάθεια.

Το δρομολογούμενο σχέδιο "θεραπευτικής κλωνοποίησης" ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου", αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την περιορισμένη ή συγκεκριμένη χρήση της κλωνοποίησης. Η κλωνοποίηση εμβρύων μπορεί να γίνει "δούρειος ίππος" για την αναζωπύρωση της προσπάθειας κλωνοποίησης ή... παρα-ποίησης ανθρώπων, με απρόβλεπτες και ίσως δραματικές συνέπειες για το ανθρώπινο είδος και πρέπει να αποτραπεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται όχι στη δύναμη της επιστήμης, αλλά στη λανθασμένη και ανεξέλεγκτη αξιοποίηση και εφαρμογή της. Οταν, επιπλέον, οι συντεταγμένες τους εντοπίζονται στους νόμους του κέρδους και των σκοτεινών συμφερόντων τους, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε συνεχή επαγρύπνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ