ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μοναδικός πολιτικός, πολιτιστικός νεανικός θεσμός

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τη μεγάλη, νεανική γιορτή του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», για το τετραήμερο εκδηλώσεων κορύφωσής του στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στο γνώριμο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μια ποιοτική πρόταση για τον πολιτισμό προβάλλεται μέσα από τον μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό, νεανικό θεσμό, παράλληλα με τα δεκάδες περίπτερα, τις συζητήσεις και τα αφιερώματα.

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκας Παπαρήγα, ενώ την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για: Το ρόλο της θρησκείας, τις νέες εργασιακές σχέσεις, τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ολυμπιάδα του 2004.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανοίξει την Τετάρτη 20/9 ο Δημήτρης Μητροπάνος, ενώ την ίδια μέρα, στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ, θα τραγουδήσουν οι: Παντελής Θαλασσινός, «Συνήθεις Υποπτοι», «Υπόγεια Ρεύματα», Κ. Μάτζιος - Λ. Αλκαίου, Στέλιος Βαμβακάρης και Γιώτα Βέη.

Την Πέμπτη 21/9 ξεχωρίζουν οι συναυλίες των: «Πυξ - Λαξ», Μ. Φάμελου - Ν. Ζιώγαλα, Μπ. Τσέρτου, Μ. Πασχαλίδη, «Ενοχο Λα», Χ. Κροκίδη και η τιμητική βραδιά στον Κ. Βίρβο και τον Θ. Δερβενιώτη, με τις Χ. Λαμπράκη και Θ. Στίγκα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει συναυλίες των: Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Θάνου Μικρούτσικου, Ν. Πορτοκάλογλου, «Magic de Spell», Β. Κορακάκη, Σ. Βαζούρα - Χάλκινα Γουμενίτσας, «Ενδελέχεια».

Τέλος, το Σάββατο 23/9 το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κλείνει με τους Δ. Τσακνή - Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Κανά - Ορ. Περίδη, «Apyrimac», «Closer», Γ. Ανδρεάτο - Δ. Λογαρά - Ν. Βουδούρη, Δ. Κοντογιάννη - Σ. Παπάζογλου.

Επίσης, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα:

  • Στον Γιάννη Ρίτσο, με την παράσταση «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις». Μουσική επιμέλεια Στ. Ψαραδάκου, κείμενα - σκηνοθεσία Λ. Δημητρακοπούλου.
  • Στον Γιάννη Σκαρίμπα, με μουσική Σαράντη Κασσάρα και τραγούδι Γ. Θωμόπουλο, Γ. Δαλαμπίρα και Α. Δημητρακοπούλου.
  • Στον Νίκο Καββαδία, με το συγκρότημα «Αντίθεσις».
  • Στον Νίκο Ξυλούρη, με τον Χ. Γαργανουράκη.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν ακόμα οι νέοι καλλιτέχνες: Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Τσεκούρας, Γιώργης Χριστοδούλου και τα συγκροτήματα «7 πέπλα», «Νυν και Αεί», «Σπτέτο Ανθών».

Βέβαια, η νεανική «κόκκινη πολιτεία» θα περιλαμβάνει όπως κάθε χρόνο Διεθνούπολη , με πάνω από 30 ξένες αντιπροσωπείες, παιδότοπο, κινηματογράφο, βιβλιοπωλεία, αθλητικές εκδηλώσεις,θεατρικά δρώμενα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούν τη δική τους πολιτεία
Οι νεολαίοι της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, δημιουργούν τη δική τους πολιτεία
Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στην Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αφού μόλις δύο μέρες απομένουν ως την έναρξη του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που φέτος θα διεξαχθεί στο Πάρκο Νέας Παραλίας (περιοχή Μπότσαρη). Η Οργάνωση μέσα από τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (15, 16 και 17 του Σεπτέμβρη), φιλοδοξεί να προβάλει πιο καθαρά τη διαφορετική πολιτιστική πρόταση που καταθέτει προς τη νεολαία και την αγωνιστική διέξοδο που προτείνει για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων.

Εδώ και 10 μέρες, τα μέλη της ΚΝΕ μετέφεραν το «στρατηγείο» της Οργάνωσης στο χώρο του Φεστιβάλ. Τα συνεργεία συγκροτήθηκαν και έπιασαν δουλιά ευθύς αμέσως. Οι φοιτητές ανάμεσα στο διάβασμα και τις εξετάσεις βρίσκουν χρόνο για να ετοιμάσουν το περίπτερο της Παιδείας, μαζί με τους μαθητές που τις τελευταίες μέρες άρχισαν να μπαίνουν στους ρυθμούς των προβλημάτων της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Δεκάδες μέλη της ΚΝΕ, καθημερινά μαζί με τους οικοδόμους μέλη του Κόμματος, δουλεύουν ακούραστα, γεμάτοι κέφι προκειμένου το απόγευμα της Παρασκευής, ο χώρος που θα στηθεί η γιορτή της νιότης, να είναι έτοιμος, όμορφος και λειτουργικός. Να είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους που θα πάρουν το δρόμο για το γνωστό πλέον ραντεβού με τη νεολαία του ΚΚΕ.

Σκαλωσιές στήθηκαν, βάφτηκαν. Τα ηλεκτρολογικά εγκαθίστανται ήδη και απομένουν τα ταμπλό. Αυτοί οι πίνακες που πάνω τους θα δούμε να αποτυπώνεται η καλλιτεχνική δημιουργική έκφραση των νεολαίων της ΚΝΕ. Κείμενα, γελοιογραφίες, σκίτσα κάθε είδους.

Ο Θανάσης από τα Νυχτερινά, η Μαρία από την Ηλιούπολη, η Λίτσα, η Σωτηρία, η Αθηνά, ο Σπύρος, και άλλοι πολλοί, εθελοντές στον αγώνα, παιδιά ταγμένα στη συλλογική δράση, δημιουργούν, συζητούν, γελούν και δουλεύουν. Δουλεύουν αγόγγυστα, μέσα στον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή που εναλλάσσονται λες και θέλουν να μετρήσουν τις αντοχές των νέων.

Το πρόγραμμα πλούσιο, με στόχο να δώσει στοιχεία, να φωτίσει αθέατες πλευρές των εξελίξεων, να προβληματίσει, και να κερδίσει νέους εθελοντές στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Δύο συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί. Η πρώτη αφορά τις «ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και την αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος» και θα γίνει την Παρασκευή. Στο τραπέζι της συζήτησης θα συμμετέχουν η Λ. Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Τρ. Κωστόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η δεύτερη θα έχει ως θέμα τους «Ολυμπιακούς Αγώνες» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Στη συζήτηση θα μετέχουν ο Ε. Βενιζέλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο Κ. Ζουράρις, καθηγητής πανεπιστημίου, ο Σ. Γιάτσης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, και ο Χ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στο καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Β. Παπακωνσταντίνου, ο Θ. Μικρούτσικος, ο Δ. Μητροπάνος μαζί με τους Ν. Ζιώγαλα, το Μ. Φάμελο, τη ρεμπέτισσα Μαριώ και πολλά ακόμη σχήματα, θα υφαίνουν τις νύχτες τον πολιτιστικό καμβά του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

ΛΑΡΙΣΑ
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία

 Ξεχωρίζει η τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Λουλέ

Εντείνονται οι προσπάθειες των νέων κομμουνιστών για να είναι όλα έτοιμα για την αυλαία του Φεστιβάλ στη Λάρισα. Αυτή θα ανοίξει για τις τριήμερες εκδηλώσεις, μεθαύριο Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο Λάρισας και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη συναυλία που θα δώσουν οι Θάνος Μικρούτσικος και Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Κυριακή στο γήπεδο Αλκαζάρ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Σάββατο το βράδυ θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και την Παρασκευή θα γίνει ομιλία από μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα, συζητήσεις για τα ναρκωτικά και την κοινωνική ασφάλιση και αθλητικές εκδηλώσεις. Πολλοί και αξιόλογοι είναι οι καλλιτέχνες και τα μουσικά συγκροτήματα που θα συμμετέχουν. Την Παρασκευή στο Κηποθέατρο θα δώσει συναυλία το συγκρότημα ΑΠΟΥΡΙΜΑΚ, το Σάββατο ο Μίλτος Πασχαλίδης. Θα συμμετέχουν, επίσης, το λαϊκό συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ» και άλλα χορευτικά και ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα.

Ξεχωρίζει το Αφιέρωμα στον Κώστα Λουλέ, που φέτος συμπληρώνονται 12 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου κομμουνιστή. Η τιμητική εκδήλωση για τη ζωή και τη δράση του Κώστα Λουλέ θα γίνει το Σάββατο στις 8.45 μ.μ. στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ στο Κηποθέατρο.

  • Το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ και η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και όλα τα μέλη δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης και δεν κρύβουν ότι «η εξιστόρηση της ζωής του Κώστα Λουλέ είναι δύσκολο έργο και σίγουρα δε χωράει σε μια τιμητική εκδήλωση». Η εκδήλωση, εκτός από την εξιστόρηση της ζωής της εξέχουσας μορφής του κομμουνιστικού κινήματος που θα γίνει από ηθοποιούς, θα περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφικού υλικού και προβολή σλάιτς.
Σε άλλες πόλεις

Στιγμιότυπο από την προφεστιβαλική εκδήλωση στη Πάτρα
Στιγμιότυπο από την προφεστιβαλική εκδήλωση στη Πάτρα
Επίσης, αυτή τη βδομάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις παρακάτω περιοχές:

  • Την Παρασκευή 15/9:

- Στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, στις 8.30 μ.μ., η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στην Παιδεία και τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα.

  • Το Σάββατο 16/9:

- Στην Αμφισσα, στις 8.30 μ.μ., η εκδήλωση έχει θέμα: «Παιδεία» και θα μιλήσει ο Μίλτος Βακαλόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα συμμετάσχει και ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα.

- Στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολομού, στις 8.30 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση με θέμα: «Νέες εργασιακές σχέσεις». Θα ακολουθήσει λαϊκή βραδιά με ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα από τον Πύργο.

- Στην παραλία της Ηγουμενίτσας, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- Στο Μεσολόγγι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει η Ελένη Γεροπαναγιώτη, γραμματέας ΝΣ Μεσολογγίου της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό μουσικό συγκρότημα.

- Στο Μενίδι Αττικής, στον καταυλισμό Λαθέα Β`, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού ένα χρόνο μετά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Πολύμορφες εκδηλώσεις

Τριήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις κορύφωσης του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ηράκλειο Κρήτης και θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 15/9. Κεντρικός ομιλητής στο Ηράκλειο θα είναι ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα μιλήσει την Κυριακή 17/9 στις 9 μ.μ., ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι πλούσιο σε συναυλίες με διάφορα είδη μουσικής.

Την Παρασκευή 15/9 οι εκδηλώσεις του Ηρακλείου θα ξεκινήσουν στις 8.30 μ.μ., με έντεχνη μουσική και το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει ακόμα αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη και στον Νίκο Ξυλούρη, παραδοσιακή κρητική μουσική και αναφορά στο ποιητικό λαϊκό τραγούδι.

Το Σάββατο 16/9 το πρόγραμμα ξεκινάει στις 8 μ.μ., με συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις, την ανεργία, την κοινωνική ασφάλιση και το ρόλο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ακολουθεί ροκ συναυλία με τους «Lazzy Bones», και στις 10 μ.μ., θα μιλήσει ο Ανδρέας Φραγκέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας θα κλείσει με μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα «Συνήθεις Υποπτοι».

Η Κυριακή (17/9), τρίτη μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων στο Ηράκλειο, ξεκινάει στις 8 μ.μ., με ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ακολουθεί η ομιλία του Σ. Στριφτάρη, και το πρόγραμμα συνεχίζεται μετά την ομιλία με λατινοαμερικάνικη και αργότερα ρεμπέτικη μουσική.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Διήμερες εκδηλώσεις κορύφωσης

Κορυφώνεται η μάχη για την επιτυχία του κύκλου του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Εύβοια, με τις διήμερες εκδηλώσεις την ερχόμενη Παρασκευή 15/9 και Σάββατο 16/9 στο πάρκο του Βούρκου, στη Χαλκίδα.

Τη φετινή χρονιά το Φεστιβάλ «ταξίδεψε» στις περισσότερες εργατουπόλεις του «νησιού της ανεργίας», οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες ήρθαν σε επαφή με εργαζόμενους και νεολαία. Εξάλλου, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ανεργία, την παιδεία και την υγεία, είναι από αυτά που ταλανίζουν την εργατική τάξη, τη νεολαία, την αγροτιά, όλα τα λαϊκά στρώματα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, μόνο προγράμματα κατάρτισης, ΚΕΚ των ιδιωτών και υποβαθμισμένα ΙΕΚ, έχει να προσφέρει στην πλειοψηφία της νεολαίας, αποκλείοντάς την από μόρφωση και γνώση.

Ετσι, καθημερινά τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, με το κουπόνι στο χέρι και την ανακοίνωση, πραγματοποιούν εξορμήσεις και περιοδείες στις συνοικίες της Χαλκίδας και τα νεανικά στέκια, καλώντας τους νέους να συμμετέχουν στις κεντρικές εκδηλώσεις, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 8.45 μ.μ., θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή, θα δώσουν συναυλίες τα συγκροτήματα «ASFIX» και «Ενδελέχεια». Το Σάββατο η εκδήλωση θ' ανοίξει με παραδοσιακούς χορούς και μετά την ομιλία του μέλους της ΚΕ, θ' ανέβουν τα συγκροτήματα «Abomination», «Carpe Diem», «Season» και «Ιριδα». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ρεμπέτικο πρόγραμμα μέχρι... πρωίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ