ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέες τσουχτερές ανατιμήσεις
  • «Χαστούκι» για τα νοικοκυριά των εργαζομένων το πετρέλαιο θέρμανσης που θα εμφανιστεί στην αγορά σε τιμές διπλάσιες από την περσινή περίοδο
  • Προκλητική η στάση της κυβέρνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφέρει το πρόβλημα στους βενζινοπώλες

Ακόμα οχτώ δραχμές ακριβότερα θα πληρώνουμε από σήμερα τα μεσάνυχτα το λίτρο το πετρέλαιο, ενώ οι βενζίνες θα ακριβύνουν και αυτές κατά 5 δραχμές. Βέβαια, μπορεί οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων να έχουν... «εθίσει» τους καταναλωτές στην καθημερινή αφαίμαξη, όμως, το καίριο πλήγμα στις τσέπες των καταναλωτών, θα δοθεί τον επόμενο μήνα, με το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα εκτοξευτεί στις 170 περίπου δραχμές, πραγματοποιώντας έτσι ένα... άλμα 90 περίπου δραχμών, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Η κατακόρυφη αυτή αύξηση αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους καταναλωτές, που μέσα σε ένα χρόνο θα κληθούν να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης σε υπερδιπλάσια τιμή. Σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα οχήματα, οι συνέπειες για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι μισθοσυντήρητος, θα είναι δραματικές.

Την ίδια στιγμή, παρά την ογκούμενη αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δε λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση ή έστω συγκράτηση των τιμών, αλλά καταφεύγει σε παλιές της, προσφιλείς και δοκιμασμένες τακτικές. Στην προσπάθειά της να αποφύγει την κατακραυγή του λαού, επιδίδεται αποκλειστικά σε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης των βενζινοπωλών, του τελευταίου κρίκου της αλυσίδας στο κύκλωμα διακίνησης των καυσίμων, ισχυριζόμενη (η κυβέρνηση) ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι βενζινοπώλες φέρουν το μέγεθος των ευθυνών.

Η μετάθεση του προβλήματος για επίλυση αυτή τη φορά στη «μέθοδο» του «κοινωνικού αυτοματισμού» δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, διότι απλά, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι για τις σημερινές αυξήσεις - φωτιά, δεν ευθύνονται οι βενζινοπώλες, αλλά η κυβέρνηση που τις ανακοινώνει. Η λήψη του πρόσφατου μέτρου έκδοσης ημερήσιου δελτίου ενδεικτικών τιμών, που κατά την κυβέρνηση θα αποκλιμάκωνε τις τιμές των καυσίμων, όχι μόνο δεν έφερε (ως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα, οδήγησε τις τιμές στα ύψη, παράλληλα με τη συσκότιση των καταναλωτών, που, στην κυριολεξία δεν ξέρουν «από το βράδυ ως το πρωί» με τι τιμή θα γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

Η «επιστράτευση» από την κυβέρνηση των κατά τόπων Ενώσεων Καταναλωτών, οι οποίες καλούνται να καταγράφουν τις τιμές των πρατηρίων και να ενημερώνουν στη συνέχεια τους καταναλωτές για το ποιο πρατήριο έχει φθηνά καύσιμα και ποιο όχι, αποτελεί μια προέκταση των «γκαιμπελίστικου» χαρακτήρα της κυβέρνησης, που στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να αποποιηθεί τις ευθύνες, επιδιώκει να μεταφέρει το ζήτημα της αύξησης των τιμών, ως πρόβλημα μεταξύ καταναλωτών και βενζινοπωλών. Την ίδια στιγμή, μένει στο απυρόβλητο η ανάμειξη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, που κυριολεκτικά χωρίς να προσφέρουν τίποτα στο κύκλωμα διακίνησης των καυσίμων, παρασιτικά αποσπούν τεράστια κέρδη. Στο απυρόβλητο μένουν και τα διυλιστήρια της χώρας, που μέσα στη δίνη των αυξήσεων, ανακοινώνουν τρελά κέρδη.

Σήμερα, πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, προκειμένου οι τελευταίοι να δεχτούν την εφαρμογή του ημερήσιου δελτίου ενδεικτικών τιμών, λες και το αν το αποδεχτούν ή όχι θα λύσει το ζήτημα.

Με βάση το χτεσινό δελτίο ενδεικτικών τιμών από απόψε τα μεσάνυχτα και μετά θα προστεθούν στις βενζίνες μέχρι 5 περίπου δραχμές σε σούπερ και αμόλυβδη και 8 στο πετρέλαιο, διαμορφώνοντας τις τιμές ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 277,9, αμόλυβδη 261,8. Α' Ζώνη: σούπερ 282,8, αμόλυβδη 266,7. Β' Ζώνη: σούπερ 285,8, αμόλυβδη 269,7. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 287,8, αμόλυβδη 271,7. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 278, αμόλυβδη 262,9.

Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές, ανακοινώνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, και από τους βενζινοπώλες χαρακτηρίζονται πλασματικές. Οι τιμές στα πρατήρια είναι πάντα μεγαλύτερες...

ΔΗΚΕΒΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αγώνας για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανάγκη να αμφισβητηθεί στο σύνολό της η κυβερνητική πολιτική που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα των ΕΒΕ και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων

Με βασική πτυχή την αγωνιστική δράση που πρέπει να αναπτυχθεί μέσα στους κύκλους των ΕΒΕ, για το συντονισμό τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, πραγματοποιήθηκε προχτές στα Γιάννενα η συνδιάσκεψη Τοπικής Επιτροπής της ΔΗΚΕΒΕ. Η συνδιάσκεψη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των συνδιασκέψεων που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα καταλήξουν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα το επόμενου μήνα στην Αθήνα.

Στη διάρκεια των εργασιών της συνδιάσκεψης, εκφράστηκε έντονα η ανησυχία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί βιοτέχνες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι, ενώ ιδιαίτερος ήταν ο προβληματισμός που εκδηλώθηκε, γύρω από την αναντιστοιχία στην πλειοψηφία του των τριτοβάθμιων οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, που ενώ οξύνονται τα προβλήματα, η συμμετοχή μειώνεται. Οπως τόνισαν ορισμένοι ομιλητές, η μειωμένη συμμετοχή οφείλεται σε ένα βαθμό στις αντικειμενικές δυσκολίες των ΕΒΕ, όμως τις μεγαλύτερες ευθύνες τις φέρουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΑΕ και ότι τα προβλήματα θα είχαν μετριαστεί, αν υπήρχε έστω μια αγωνιστική πρωτοβουλία από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δράση της Τοπικής Επιτροπής για το προηγούμενο διάστημα, χαρακτηρίστηκε θετική, αφού με αιχμή την αντιμονοπωλιακή της δράση και προσανατολισμό είχε θετικά αποτελέσματα στην περιοχή. Σήμερα η ΔΗΚΕΒΕ στην Τοπική ΟΕΒΕ αύξησε τις δυνάμεις στο 34% και από τρία μέλη στο ΔΣ, τώρα έχει 4. Επίσης στις εκλογές στους Εμπορικούς Συλλόγους Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, η ΔΗΚΕΒΕ, από ένα μέλος που είχε εξέλεξε 7 και τώρα κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τέλος το γενικό συμπέρασμα, που θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για την ανάπτυξης της δράσης της ΔΗΚΕΒΕ σε τοπικό επίπεδο, είναι ότι δεν πρέπει να περιορίζεται κανείς στα επιμέρους προβλήματα, αλλά πρέπει να αμφισβητηθεί στο σύνολό της η κεντρική κυβερνητική πολιτική που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα. Η δράση πρέπει να ενταθεί σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να προβληθούν οι θέσεις της ΔΗΚΕΒΕ που έρχονται κόντρα σ' αυτή την πολιτική, ούτως ώστε να ξεκινήσει ένας συντονισμένος αγώνας με τα άλλα στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική, για την ανατροπή της.

ΕΒΕ
Πρωτοβουλίες για δράση

Συνδικαλιστικά στελέχη καλούν τους ΕΒΕ ν' αναπτύξουν αγωνιστική δράση

Τη διημερίδα - φιέστα που διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη από όλη τη χώρα. Η καταγγελία έχει ως εξής:

«Εμείς, οι συνδικαλιστές μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, πρόεδροι Ομοσπονδιών - Σωματείων και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από όλη τη χώρα που βρισκόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλουμε στους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Εμπόρους, τον εκφυλισμό της σύσκεψης των ομοσπονδιών από βήμα προετοιμασίας αγώνων για την καλυτέρευση της θέσης μας σε φιέστες προπαγάνδισης των επιλογών της Ερωπαϊκής Ενωσης.

Ο μονόλογος που στήθηκε στη διημερίδα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνιών Σωματείων Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΒΕΕ αποδεικνύει το φόβο των διοργανωτών να ακουστεί η διαφορετική άποψη, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΒΕΕ και σε ορισμένες ομοσπονδίες, στην ουσία στρατεύονται να υπηρετήσουν τις σκοπιμότητες και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που απαξιώνει τις μικρές επιχειρήσεις, περιθωριοποιεί τους μικρούς ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους. Κρίνουμε τη μεθόδευση αυτή αντίθετη με την ενωτική διεκδικητική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος και ενάντια στα συμφέροντα των ΕΒΕ.

Καλούμε τους ΕΒΕ με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες πρωτόβουλα να αναπτύξουμε αγωνιστική δράση, να καταδικάσουμε τις ενέργειες αυτές, να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, με σταθερό μέτωπο απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Το κείμενο το υπογράφουν οι συνδικαλιστές: Φέτσης Δημήτρης, Μηνάς Μπάμπης, Τάτσης Παντελής, Γαλανόπουλος Παναγιώτης, Παναγόπουλος Θεόδωρος, Διαμαντής Μιχάλης, Χαλβατζόγλου Χάρης, Ρούσιας Κώστας, Λυριτσής Νίκος, Γεροπαναγιώτης Κώστας, Κώστας Μανώλης, Βουλαμάκης Στράτος, Σβορώνος Σάκης, Στρουμπούλης Θανάσης, Γούντης Αντώνης, Νικολόπουλος Τάσος, Πολίτης Μανώλης, Σουγανίδης Νίκος, Μυλωνόπουλος Κώστας, Σιμελίδης Γιώργος, Τσιγαρίδας Κώστας, Μπουτρογιάννης Δημήτρης, Τριάντης Χρίστος, Μπίμπης Αλέκος, Ματθαίος Σωτήρης, Παυλίδης Γιώργος, Τσακαλάκης Θανάσης, Μαυροθαλασσίτης Χαράλαμπος, Στρατής Δημήτρης, Καραγιαννίδης Φίλιππας, Ζαχαριάδης Γιάννης, Τσιμούρης Πέτρος, Ντίστας Απόστολος, Κακαγιάννης Ευάγγελος, Μάλαμας Δημήτρης, Βασιλάκης Μιχάλης, Μωραΐτης Αθανάσιος, Σιδέρης Ιωάννης, Σταφανάκης Γεώργιος.

Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Νέοι υπερσυγκεντρωτικοί μηχανισμοί ελέγχου

Υπερεξουσίες στη διαχείριση των δεκάδων τρισ. δραχμών του ΚΠΣ αποκτά ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μέσω των νέων ελεγκτικών μηχανισμών, που προωθεί με νομοσχέδιο η κυβέρνηση

Νέο υπερσυγκεντρωτικό σχήμα εποπτείας, ελέγχου και διοίκησης των επενδύσεων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), όπου ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα είναι ο απόλυτος άρχων των δεκάδων τρισ. δραχμών, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με χτεσινή πολυσέλιδη εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο νέο υπερσυγκεντρωτικό αυτό σχήμα υπάγονται νέα όργανα, όπως η Διαχειριστική Αρχή του ΚΠΣ (υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας) καθώς και οι Διαχειριστικές Αρχές των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων (υπάγονται στα αρμόδια υπουργεία και περιφέρειες), η Αρχή Πληρωμής (υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας) και η Επιτροπή Εξωτερικού Δημοσιονομικού Ελέγχου (υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών). Αντίθετα, αποδυναμώνεται από τον όποιο ρόλο τους η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΚΠΣ καθώς και οι περιφερειακές Επιτροπές Παρακολούθησης, στις οποίες συμμετέχουν και κοινωνικοί φορείς. Η περιβόητη Μονάδα για την Οργάνωση και Διαχείριση (ΜΟΔ), η οποία είχε συγκροτηθεί στη διάρκεια του Β΄ ΚΠΣ για τον έλεγχο των μεγάλων επενδύσεων, ενώ λειτουργούσε με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φαίνεται να περιθωριοποιείται και να περιορίζεται σε συμβολικό ρόλο μετά την παντελή αποτυχία της.

Αυτό προκύπτει από πολυσέλιδη εγκύκλιο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Εκτός από τον υπερσυγκεντρωτικό μηχανισμό, που θα έχει τον πρώτο ρόλο στην κατανομή των 17,5 τρισ. δραχμών του Γ΄ ΚΠΣ, ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύεται με την υιοθέτηση του Συμπληρώματος Προγραμματισμού ανά επιχειρησιακό-τομεακό πρόγραμμα. Το Συμπλήρωμα Προγραμματισμού είναι έγγραφο που περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία του προγράμματος, καταρτίζεται από το κράτος-μέλος και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για ενημέρωση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υιοθέτηση ενός πολυεπίπεδου συστήματος ελέγχων που ξεκινά από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους των Διαχειριστικών Αρχών, τους δευτεροβάθμιους της Αρχής Πληρωμής και τον τριτοβάθμιο που θα διενεργείται από την Επιτροπή Εξωτερικού Δημοσιονομικού Ελέγχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ