ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ»
Υποβάθμιση και παράδοση στους επιχειρηματίες

Γενική διαπίστωση των υγειονομικών και συνδικαλιστικών φορέων σε σύσκεψη που οργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Η διαπίστωση ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του ΕΣΥ όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα αλλά οδηγεί στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος του μεγάλου ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, ήταν ο κοινός τόπος συνδικαλιστικών φορέων της υγείας, οι οποίοι συνεδρίασαν χτες με θέμα τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Γ. Ρωμανιάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, ο Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο Παναγιώτης Κοντολέων, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, το σύνολο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής.

Ακόμα και οι φιλοκυβερνητικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων διαπίστωσαν ότι το σχέδιο είναι ένα οργανωτικό-διαχειριστικό κείμενο που δε λύνει τα προβλήματα του ΕΣΥ και κυρίως αυτό της υποχρηματοδότησης και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα, ενώ αποφάσισαν την ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών οι οποίες σε πρώτη φάση έχουν στόχο κυρίως την ενημέρωση των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αλλά και των πολιτών.

Οι συνδικαλιστές στηλίτευσαν ιδιαίτερα τον αυταρχισμό που διέπει το νέο σύστημα, καθώς γίνεται αποψίλωση των συμμετοχικών διαδικασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ καταφέρθηκαν και κατά του έντονου ετσιθελισμού, με τον οποίο προσπαθεί να επιβάλει τα μέτρα του ο υπουργός Υγείας.

«Ο υπουργός έδωσε το μήνυμα από την Πάτρα ότι η "λύση" για όσους αντιδρούν θα δίνεται στα δικαστήρια», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσιουμπέλης, και αναφέρθηκε σε τρία πρόσφατα παραδείγματα διώξεων εργαζομένων οι οποίοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για τις διώξεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Ικαρίας, για την έρευνα του εισαγγελέα για την απεργία των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, αλλά και για την παραπομπή 40 γιατρών του Νοσοκομείου Αρτας, οι οποίοι έκαναν κινητοποιήσεις διεκδικώντας δεδουλευμένες αμοιβές τους.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν παράλληλα ότι δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη για τη στήριξη της μεταρρύθμισης και ότι χρειάζεται γενναία στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία και αύξηση των δαπανών για την υγεία. Υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο ΟΔΙΠΥ, ο οποίος θα είναι ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζεται τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων, σπρώχνοντας τους ασθενείς στα ασφαλιστικά πακέτα των ιδιωτικών εταιριών. Επισήμαναν ότι η κατάργηση της νομικής μορφής των νοσοκομείων ως ΝΠΔΔ αποτελεί το βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, ενώ η μεταφορά των οργανικών θέσεων στα ΠΕΣΥ οδηγεί σε ομηρία 80.000 εργαζόμενους του συστήματος. Αντίθετοι είναι και στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών από τα ΠΕΣΥ, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η εμπειρία της μεταφοράς τομέων των νοσοκομείων στους ιδιώτες (καθαριότητα, ασφάλεια κλπ.) έδειξε ότι υπάρχει αύξηση κόστους, χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των υπηρεσιών.

Παράλληλα, τόνισαν ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης δε λύνει κανένα από τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ, δεν αναπτύσσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ δημιουργεί και τεράστια προβλήματα στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας τόσο με τους φραγμούς και τα «διόδια» που καθιερώνονται γι' αυτό όσο και με τις ρυθμίσεις που προτείνονται για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών συντονισμού και ανάδειξης των θέσεων οι φορείς θα πραγματοποιήσουν στο άμεσο μέλλον νέα σύσκεψη ομοσπονδιών, αλλά και ημερίδα με θέμα τη μεταρρύθμιση στην υγεία.

«Δήθεν διαφωνίες», υποστηρίζει ο υπουργός

Ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στη σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ και για την απόκρουση των διαπιστώσεων μετέρχεται λαϊκιστικές εκφράσεις - που τόσο απεχθάνεται σε άλλες περιπτώσεις - του στιλ ότι οι προτάσεις της μεταρρύθμισης απευθύνονται στον ελληνικό λαό και ότι οι διαπιστώσεις των φορέων αποτελούν «δήθεν διαφωνίες».

Βέβαια η αιχμή του υπουργού για «δήθεν διαφωνίες» γεννά ορισμένα ερωτηματικά για ορισμένες τουλάχιστον ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων, καθώς σε αυτές πλειοψηφούν συνδικαλιστές της φιλοκυβερνητικής παράταξης. Επομένως η απάλειψη κάθε υποψίας απ' το χαρακτηρισμό του υπουργού θα φανεί στην πράξη, στην προσπάθεια απόκρουσης των ανθυγιεινών επιλογών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργού για το θέμα της σύσκεψης έχει ως εξής: «Σχετικά με τις δήθεν διαφωνίες φορέων επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι κατ' αρχήν υπάρχουν πολλοί φορείς που στηρίζουν τις προτάσεις, αλλά οι προτάσεις νόμου πρώτα και κύρια απευθύνονται στον ελληνικό λαό και στόχο έχουν τη βελτίωση, την προστασία της υγείας και το σεβασμό της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. Είναι οι Ελληνες πολίτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν την ασπίδα της μεταρρύθμισης και είναι οι πολίτες αυτοί που η ΝΔ συστηματικά αγνοεί, περιφρονεί και υποτιμά τη νοημοσύνη τους, με το να αποφεύγει διατυπώσεις σαφείς και ουσιαστικές θέσεις».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Οχι» στα λόγια, «ναι» στην ουσία

«Οχι» - στα λόγια - στην απορύθμιση της υγείας όπως αυτή σχεδιάζεται από τον υπουργό Υγείας αλλά «ναι» στην ουσία στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παροχής της, είπε χτες ο τομεάρχης υγείας και πρόνοιας της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη Τύπου.

Αν και παρουσίασε ένα αναλυτικό κείμενο με «τα 12 λάθη στην υγεία», που εντοπίζει το κόμμα του πάνω στο πρόσφατο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός και έθεσε ως προϋπόθεση για μελλοντικό διάλογο με το υπουργείο, για να απαντήσει εγγράφως και μάλιστα θετικά ο υπουργός πάνω στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που θέτει, στην ουσία οι θέσεις που παρουσίασε δε διασφαλίζουν ούτε τις στοιχειώδεις παροχές υγείας που δικαιούται ο Ελληνας πολίτης.

Συγκεκριμένα δέχτηκε την αξιολόγηση των διευθυντών και των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζοντας επιφυλάξεις μόνο για την αντικειμενικότητα των κριτηρίων. Συμφώνησε με τη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας, εξέφρασε την έλλειψη ικανοποίησης από τη λειτουργία των ΚΕΣΥ και διαφώνησε μόνο με το διορισμό της διοίκησης από τον υπουργό. Οσον αφορά τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), αντιτάχτηκε με το νομικό καθεστώς του ως ΝΠΙΔ. Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις που διέπουν σήμερα τα Κέντρα Υγείας, ζήτησε να γίνει διάκριση στις εργασιακές σχέσεις όσων ήδη υπηρετούν και είναι μόνιμοι υπάλληλοι ΝΠΔΔ, από αυτούς που θα προσληφθούν στο μέλλον. Εξέφρασε επίσης μεν, τον ενδεχόμενο κίνδυνο από το να έχουν οι γιατροί ιατρεία στα νοσοκομεία, αλλά δεν ξεκαθάρισε απ' την άλλη τις θέσεις του κόμματός του σχετικά με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς αφού όπως είπε θα έρθει σε διάλογο μαζί τους.

Οσον αφορά τις συγκεκριμένες θέσεις της ΝΔ πάνω στην υγεία, τις επικέντρωσε στη «θεσμοθέτηση εθνικού διαλόγου για την Υγεία - Πρόνοια», με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα θέματα και προτεραιότητες, δεσμεύσεις για διαχρονική διατήρηση των συμφωνηθέντων και συμμετοχή σε αυτόν εκτός των πολιτικών και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε και η αποκάλυψη από τον Ν. Κακλαμάνη του περιεχομένου σχεδίου Νόμου για το ΙΚΑ που, όπως δήλωσε, του απέστειλε στις 21/7/2000 ο Διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και το οποίο σύμφωνα πάντα με τον Ν. Κακλαμάνη, είναι αντίθετο σε όσα εισηγείται ο υπουργός. Ενδεικτικά ανέφερε πως ο Διοικητής του ΙΚΑ προτείνει τα κρατικά νοσοκομεία να είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αντιτίθεται στη σύσταση του ΟΔΙΠΥ με τη μορφή ΝΠΙΔ.

Τέλος, ο Ν. Κακλαμάνης έκανε γνωστό πως την ερχόμενη βδομάδα ο αρμόδιος τομέας της ΝΔ θα ανοίξει διάλογο με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΗΕΑ και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, στις απόψεις του Ν. Κακλαμάνη, με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει ουσιαστικές θέσεις και διατυπώνει ασαφή και μη τεκμηριωμένα ερωτήματα και πρόσθεσε πως ο ζωντανός πολιτικός διάλογος γίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και στους φορείς που έχουν θέσεις για την υγεία και όχι μεταξύ της κυβέρνησης και ενός κόμματος που το μόνο που έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια είναι η διατύπωση γενικόλογων προτάσεων ή η μαύρη διαφήμιση την προεκλογική περίοδο ή η σύνταξη διευκρινιστικών παρατηρήσεων, όπως σήμερα.

Μάλιστα ο Αλ. Παπαδόπουλος μέμφεται το Ν. Κακλαμάνη από φιλελεύθερες θέσεις καθώς ο τομεάρχης της ΝΔ εμφανίστηκε να να συμμερίζεται την πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, για τον ΟΔΙΠΥ. «Προκαλεί έκπληξη, αναφέρει ο Αλ. Παπαδόπουλος, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τη φιλελεύθερη ΝΔ, η θέση του κ. Κακλαμάνη ότι τα ΝΠΙΔ δεν μπορούν να διαχειρίζονται χρήματα του δημοσίου, όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου χαρακτήρα, όπως ο ΟΔΙΠΥ».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Η κυβέρνηση οδηγεί τους γιατρούς στα δικαστήρια

Οι γιατροί οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας
Οι γιατροί οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας
Με αυταρχικά μέτρα και παραπομπές στα δικαστήρια προσπαθεί να κάμψει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις κατά τόπους αντιδράσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που προσπαθεί να επιβάλλει.

Νέο «κατόρθωμα» του υπουργείου, αλλά και δείγμα γραφής για το τι μέλλει γενέσθαι, για την εφαρμογή της λεγόμενης μεταρρύθμισης, η παραπομπή 40 γιατρών του νοσοκομείου της Αρτας, οι οποίοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας ασφαλή προγράμματα εφημεριών, αλλά και δεδουλευμένες αποδοχές τους, που εκκρεμούν από το φθινόπωρο του 1999.

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου να τρομοκρατήσει με απειλές τους αγωνιζόμενους γιατρούς, αλλά και την επίσης αποτυχημένη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, το οποίο αυτοαναγορευόμενο σε δικαστικό λειτουργό ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα Αρτας, ακολούθησε, την περασμένη Παρασκευή, η κατάθεση -εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου- αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αρτας. Η διοίκηση ζήτησε την παύση των κινητοποιήσεων των γιατρών, με την αιτιολογία ότι είναι παράνομες, ενώ κατάφερε να δοθεί, έως την εκδίκαση της υπόθεσης, προσωρινή διαταγή παύσης της κινητοποίησης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει σήμερα, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν 40 γιατροί του νοσοκομείου. Η απαράδεκτη μάλιστα παραπομπή των γιατρών στα δικαστήρια έγινε με την καθοδήγηση του υπουργού Υγείας, όπως ο ίδιος ομολόγησε στους γιατρούς του νοσοκομείου Αρτας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα.

Καταδικάζειη ΝΕ Αρταςτου ΚΚΕ

«Οι πρωτοφανείς αυτές εξελίξεις για τα δεδομένα του νομού μας και για ένα ευαίσθητο - από κάθε άποψη - χώρο, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά, ότι οι αντιλαϊκές και αντεργατικές επιλογές συνοδεύονται με αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρτας του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της υγείας για την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση, που ανοίγει το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και της υγείας, όπως επίσης και τη συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών του προϋπολογισμού που καθιστά αδύνατη τη στοιχειώδη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους γιατρούς και καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και με την παρουσία τους στο χώρο των δικαστηρίων σήμερα, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

Καταλήγοντας, η ΝΕ Αρτας επισημαίνει ότι η επίθεση της κυβέρνησης κατά της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό, την περικοπή των κοινωνικών δαπανών για την υγεία και παιδεία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ) και καλεί τους εργαζόμενους του νομού να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια - μέσα από τους μαζικούς φορείς - για τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης και πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Θάνατος ασθενούς στο «πήγαιν' έλα»

Στο συνεχές «πήγαινε-έλα» ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς και σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, βρήκε ο θάνατος έναν 28χρονο εργάτη, τον Χρίστο Πλακιά, από το χωριό Αγία Παρασκευή της Καλαμπάκας Τρικάλων.

Η ιατρική διάγνωση μπορεί να κάνει λόγο ότι ο θάνατός του προήλθε από οξύ αναπνευστικό πρόβλημα αλλά οι αιτίες έχουν σχέση και με τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου συστήματος στην επαρχία. (Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό ανάλογο περιστατικό είχαμε ξανά στη Θεσσαλία με ασθενή να πεθαίνει την ώρα που περιφερόταν ανάμεσα στα νοσοκομεία των νομών της περιοχής προκειμένου να βρει αδειανό κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Η πορεία προς το θάνατο για το Χρίστο Πλακιά ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή. Ενιωσε ενοχλήσεις στο στήθος και επισκέφτηκε ιδιώτη γιατρό στην Καλαμπάκα ο οποίος τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο Τρικάλων. Στο νοσοκομείο έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και με τις πρώτες εξετάσεις διαγνώστηκε ότι το πρόβλημά του έπρεπε να το χειριστεί γιατρός ΩΡΛ. Ομως εκείνη την ώρα κανένας ΩΡΛ δεν εφημέρευε. (Αλλωστε οι πρόεδροι των νοσοκομείων της Θεσσαλίας αλλά και σε όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία έχουν κάνει δραστικές περικοπές στις εφημερίες των γιατρών κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας για να εναρμονιστούν με τα εγκεκριμένα κονδύλια λιτότητας για τις εφημερίες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο Τρικάλων υπάρχουν μόνο δύο ΩΡΛ, ο διευθυντής και μια επιμελήτρια Α οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θα πρέπει να εφημερεύουν καθημερινά για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Στη συνέχεια ο ασθενής έφυγε από το νοσοκομείο και επισκέφτηκε ιδιώτη ΩΡΛ γιατρό, στην πόλη των Τρικάλων. Εκείνος τον εξέτασε και βλέποντας ότι είχε διογκωθεί πολύ η επιγλωττίδα του και υπήρχε άμεσος κίνδυνος αναπνευστικού προβλήματος, τον παρέπεμψε να ξαναγυρίσει στο νοσοκομείο.

Γυρνώντας εκεί ο Χρ. Πλακιάς έπαθε οξύ αναπνευστικό επεισόδιο. Επειδή δεν υπάρχει ΜΕΘ στο νοσοκομείο των Τρικάλων μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Καρδίτσας. Δυστυχώς όμως ήταν πολύ αργά γι' αυτόν και χτες το πρωί ο 28χρονος εργάτης «έφυγε».

Στρυχνίνη στην «Εκσταση»

Αύξηση των θανάτων από τη χρήση του γνωστού παραισθησιογόνου «Εκσταση» παρατηρήθηκε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στον εμπλουτισμό των δισκίων με στρυχνίνη σε συγκεντρώσεις τόσο υψηλές, ώστε να είναι θανατηφόρες. Η πληροφορία αυτή - επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου - είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους διαμένοντες μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα, καθ' όσον η παράνομη διακίνηση του παραισθησιογόνου είναι δύσκολα ελεγχόμενη. Η παραπάνω πληροφορία έγινε γνωστή, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Αλβανία ο υπουργός Υγείας

Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλος.

Εκεί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας κ. Μέτα, με τον ομόλογό του υπουργό Υγείας κ. Σόλις και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

Αύριο, ο υπουργός θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο για την επίσημη τελετή παράδοσης ιατρικού εξοπλισμού, δωρεά του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας σε νοσοκομείο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ