ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
Συστρατεύονται με το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές

Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας αποτελούν ένα ακόμα σημείο συνάντησης του ΚΚΕ με εκατοντάδες μη κομμουνιστές αγωνιστές, που όλο το προηγούμενο διάστημα συμπορεύτηκαν με το Κόμμα στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, σε άλλες δραστηριότητες του κοινωνικού αγώνα.Είναι ένα ακόμη σημείο συνάντησης με ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης, που συντάσσονται και μ' αυτήν τους την ιδιότητα με το λαό.

Η συμμετοχή τους σ' αυτήν την εκλογική μάχη με τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ δείχνει την ποιότητα των δεσμών και των συμμαχιών που οικοδομεί το Κόμμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ένας ακόμη δείκτης εμπιστοσύνης στο ΚΚΕ, αλλά και παράγοντας που δείχνει το πώς και γιατί ο λαός με την ψήφο του πρέπει να εμπιστευτεί τους συνδυασμούς που είναι «εξαρτημένοι από τα δικά του συμφέροντα και το δίκιο του. Ο «Ρ» φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις συνεργαζόμενων με το ΚΚΕ στους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Βίκη Αράπη - Καραγιάννη

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

ICON

«Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σφραγίζει την αγωνιστική μου πορεία στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας από τη θέση της εκπαιδευτικού, της βουλευτού και της συναγωνίστριας, στόχος μου είναι η σύγκρουση απέναντι σε προγράμματα της τοπικής διοίκησης που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, καθώς και ο έλεγχος και η σωστή διαχείριση των κονδυλίων προς όφελος των πολιτών.

Θέλω έμπρακτα να αντισταθώ και να γίνει "ανατροπή" στα προγράμματα περιστασιακής απασχόλησης που προωθούνται στις περιφέρειες. Ως εκπαιδευτικός θέλω να εμποδίσω το διορισμό των εκπαιδευτικών, που σχεδιάζονται να γίνονται σύμφωνα με τη βούληση και την ιδιομορφία των τοπικών δημάρχων, παρακάμπτοντας έτσι την αξιοκρατία και την ισονομία.

Μαζί με τους συντρόφους μου θέλω να υπερασπιστώ και να εμποδίσω την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων της χώρας μου, καθώς και των Κέντρων Υγείας. Συστρατεύομαι μαζί με τους υποψηφίους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για αλλαγή συσχετισμού της δύναμης του λαού μας, ούτως ώστε να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα εξουσίας και τα αναχώματά τους.

Συστρατεύομαι σαν απλή αγωνίστρια μαζί με τους υποψηφίους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα των συμπολιτών μας και της νεολαίας μας, που πλήττεται απ' την ανεργία και την υποκουλτούρα, για ένα καλύτερο "αύριο"».

Βαγγέλης Κορακάκης

Συνθέτης - τραγουδιστής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Σ' αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάνε οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα. Γι' αυτό λοιπόν και εγώ στρατεύομαι και θα είμαι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Γιατί πιστεύω ότι η ενίσχυση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ αποτελεί μήνυμα αντίστασης και καταδίκης της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι το μήνυμα ότι ο λαός δεν τρομοκρατείται, δε συμβιβάζεται. Γιατί οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα οργανώσουν και θα στηρίξουν τους αγώνες του λαού στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές.

Παύλος Σακελαρίου

Νευροχειρουργός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία

Motion Team

«Μέσα σ' έναν κόσμο, όπου οι "αγορές", τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια έγιναν τόποι λατρείας, ναοί όπου θυσιάζονται δικαιώματα, ανθρώπινος μόχθος, εκβιάζονται συνειδήσεις, βιάζονται και κατασπαράζονται οι ψυχές των νέων, στο όνομα μιας πλασματικής οικονομίας και μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, που σαν μοναδικό στόχο έχει τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' έναν τόπο, όπου έχουν στρεβλωθεί οι έννοιες των λέξεων και το άδικο ονομάζεται δίκιο, ο πόλεμος ειρήνη, η φτώχεια και η λιτότης ευθύνη, ο νεποτισμός δημοκρατία και οι κληρονομικώ δικαιώματι ηγεμόνες κυβερνήτες, έχω χρέος να συμπορευθώ με κινήματα ρηξικέλευθα και ανυπάκουα σε τέτοιου είδους κελεύσματα, απείθαρχα σε φαύλες πολιτικές, κινήματα που μιλούν και παλεύουν για τα δίκια του εργάτη και των φτωχών οικογενειών, που μάχονται για ένα κοινωνικό κράτος με δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για εργασία, που θέλουν και αγωνίζονται να θεμελιώσουν μια κοινωνία με ελπιδοφόρο μέλλον.

Το ίδιο χρέος και καθήκον έχουν κι όλοι όσοι θέλουν ειλικρινά να ανατραπεί μια τέτοια αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό μόνο μια ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, δυνατή και αποφασισμένη θα μπορέσει να δυσκολέψει και να ανατρέψει ακόμα τα σχέδια χειραγώγησης και υποδούλωσης των λαών».

Γιώργος Λεοντιάδης

Ιστορικός - εκδότης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία

MotionTeam

«Μήπως τελικά οι κομμουνιστές είχαν δίκιο, όταν φώναζαν και προειδοποιούσαν για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και για τη θύελλα που έρχεται; Η ζωή απέδειξε ότι είχαν δίκιο.

Σήμερα κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη βρίσκεται η πλειοψηφία της κοινωνίας, εργάτες, αγρότες, νεολαία, μικροεπαγγελματίες, ακόμη και τα μεσαία στρώματα. Η επέλαση του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου σαρώνει ως οδοστρωτήρας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι μάσκες πέφτουν, οι αυταπάτες γκρεμίζονται. Οι βεβαιότητες αντικαθίσταται από το εναγώνιο ερώτημα "τι να κάνουμε;".

Οι απαντήσεις είναι μόνο δύο: `Η θα αυτοχειριαστούμε περιμένοντας πότε το μονοπωλιακό κεφάλαιο, χορτάτο από το μεγάλο πλιάτσικο, θα μας πετάξει ένα ξεροκόμματο από το λουκούλλειο γεύμα της κερδοφορίας του ή θα σηκώσουμε τώρα το κεφάλι για να αποκρούσουμε την επίθεση και να απαιτήσουμε τον πλούτο που ανήκει σε όλη την εργαζόμενη κοινωνία, γιατί αυτή τον παράγει.

Η ενότητα των συμφερόντων όλων των εργαζομένων είναι αυτή που οδηγεί στην ενιαία πάλη με κοινούς στόχους και αιτήματα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν αποτελεί μόνο τίτλο εκλογικού συνδυασμού, αποτελεί σύνθημα δράσης για λαϊκή συσπείρωση σε όλους τους χώρους δουλειάς, κατοικίας, σπουδών, σε κάθε πόλη, σε κάθε συνοικία, σε κάθε χωριό.

Με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" για λαϊκή συσπείρωση. Μέχρι τις εκλογές και μετά από αυτές.

Γνωρίζουμε καλά ότι δεν αρκούν τα σωστά συνθήματα, αν αυτά δε φτάνουν στους αποδέκτες τους, δε συγκινούν και δε συσπειρώνουν. Αυτό είναι το καθήκον που επωμιζόμαστε, όχι μόνο οι υποψήφιοι, αλλά όλοι οι αγωνιστές. Και πρώτα απ' όλους οι κομμουνιστές.

Για τη ζωή, τη δουλειά και τη μόρφωση. Στηρίζουμε τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ψηφίζουμε τη "Λαϊκή Συσπείρωση", παλεύουμε για τη λαϊκή συσπείρωση».

Ειρήνη (Ρένα) Τηλικίδου

Οικονομολόγος, καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία

MotionTeam

«Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε, ώστε οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν ευρεία λαϊκή συναίνεση στις επερχόμενες εκλογές. Εάν στις τοπικές - περιφερειακές διοικήσεις αναρριχηθούν οι υποψήφιοι του ευρωμονόδρομου, θα παραδώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια. Θα αυξήσουν τους έμμεσους και τοπικούς φόρους, θα επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αποτελούν τη μοναδική εγγύηση αγωνιστικής αντιπαράθεσης σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Θεωρώ τιμή μου που μου ζητήθηκε να συμβάλω με τις πολύ ταπεινές μου δυνάμεις και σε αυτήν τη μάχη. Ως επιστήμονας και εκπαιδευτικός, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευθύνη προς τους νέους. Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς και τους καλώ να αποτινάξουν τη λογική της επανάπαυσης, του ρουσφετιού, της ατομικής λύσης. Σήμερα, δε χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ για να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Αρκεί να αντιλαμβάνονται ότι για τους αυριανούς εργαζόμενους μονόδρομος είναι ο δρόμος των συλλογικών αγώνων».

Ερη Ρίτσου

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

Γιατί ΝΑΙ στους συνδυασμούς του ΚΚΕ.

Δεν είναι μόνο το τεράστιο χάσμα που όλο και μεγαλώνει ανάμεσα στους πάμπλουτους και τους πάμφτωχους, δεν είναι μόνο το τεράστιο ηθικό έλλειμμα που έχει γίνει κύριο γνώρισμα της κοινωνίας, δεν είναι μόνο που όπου γυρίσεις να κοιτάξεις βλέπεις απογοητευμένους ανθρώπους, είναι που ώρες - ώρες κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη, λες «θα είμαι εξίσου εγκληματίας μ' αυτούς που καταστρέφουν τον πλανήτη, τις ζωές, τα όνειρά μας, το μέλλον των παιδιών μας, αν δεν κάνω κάτι».

Κάθε μάχη, όσο μικρή, όσο περιορισμένη, όσο «τοπική», έχει τη σημασία της. Αν όχι για τίποτ' άλλο, τουλάχιστο για να δηλώσεις «υπάρχω και πάσχω και ενδιαφέρομαι και ενεργώ».

Η Ελλάδα χρόνια τώρα βιώνει ένα δράμα που στις μέρες μας κορυφώνεται και που η κατάληξή του θα είναι απείρως πιο οδυνηρή απ' ό,τι μπορούμε να φανταστούμε αν δεν τα πάρουμε πάνω μας κι αν δεν αντιδράσουμε. Με κάθε τρόπο.

Τοπικές ή περιφερειακές ή πολιτικές, οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη, όπως και αν τις θεωρεί κανείς, είναι κι αυτές ένας τρόπος. Ενας τρόπος να πεις «όχι». Οχι στην ατιμία, στην κλεψιά, στην πονηρή εκείνη πολιτική που «νόμιμα» σε πατάει κάτω για να «σωθεί η χώρα» γιατί, βλέπεις, εσύ δεν έχεις off shore εταιρεία στο όνομά σου.

Οχι στον κάθε «Κακοκράτη» που πάει να διαλύσει ό,τι απόμεινε απ' «των Ελλήνων τις κοινότητες» και να μας καταντήσει ακόμα πιο ανήμπορους και άρα ακόμα πιο απαθείς απέναντι στην ανύπαρκτη κεντρική εξουσία που θα μας λύσει όλα μας τα προβλήματα όταν και όποτε μπορέσει αφού πρώτα ταΐσει τους εργολάβους της, τους μεσάζοντές της, τους αεριτζήδες της, τους δικούς της, τους υποστηριχτές της, τα παιδιά της, τους κουμπάρους της.

Οχι λοιπόν!

Και μαζί με το όχι, ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Ναι στην ελπίδα και στην πάλη, γιατί το αύριο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλύτερο ερήμην μας.

Πολύβιος Παπαλάνης

Ανεργος μεταλλεργάτης, απολυμένος από το εργοστάσιο της «ΜΙΝΟΣ», υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Motion Team

«Οι παππούδες και οι πατεράδες μας έλεγαν ότι η σιωπή είναι χρυσός. Πράγμα που αποδείχθηκε λάθος. Είμαι 28 χρόνια στην εργασία μου, πάντα με σκυμμένο το κεφάλι, πάντα στη δουλειά μου συνεπής. Η σιωπή δεν έφερε όφελος. Δυστυχώς, εδώ και 2-3 χρόνια τα προβλήματα και η ανεργία μας έχουνε γονατίσει. Γνωρίζοντας μέσα από προβλήματα εργασιακά το ΠΑΜΕ, μέσα από τους αγώνες, μπόρεσα και ξεκαθάρισα μέσα στο μυαλό μου ότι ο εργάτης με τον βιομήχανο έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Γι' αυτό κι εγώ συμμετέχω στις εκλογές με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", για να δείξω στον κόσμο ότι μόνον έτσι μπορούμε οι εργαζόμενοι να πάμε μπροστά».

Γιάννης Αγγέλου

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, νομός Αργολίδας

Eurokinissi

Για να μην ξυνόμαστε εμείς στη γκλίτσα τη δική μας, καλώ τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του Μοριά να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα οποία βρίσκονται κομμουνιστές και γεροί αγωνιστές. Πρωτοσυναντήθηκα μαζί τους πριν από 15 χρόνια στα ηρωικά μπλόκα της αγροτιάς στη σήραγγα του Αρτεμισίου, όπου για 17 μερόνυχτα δώσαμε μαζί μεγάλη μάχη για τα δικαιώματά μας. Από τότε είδα τι πάστα είναι και δεν υπάρχει αγώνας, μικρός ή μεγάλος, που να μην είμαστε μαζί για τα δίκαια της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Είδαμε όλα αυτά τα χρόνια τα χαΐρια μας τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΝΔ και να πού καταντήσαμε. Να μας παίρνουν το γάλα και το κρέας κοψοχρονιά οι μεγαλέμποροι και οι σύμμαχοί μας οι εργαζόμενοι να τα αγοράζουν πανάκριβα. Αυτοί να πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας και εμείς να μην έχουμε ούτε καρφί να κρεμάσουμε την κάπα μας δουλεύοντας 365 μέρες το χρόνο. Τι να περιμένουμε άλλο;

Εγώ τώρα κάνω το πρώτο βήμα και περνώ απέναντι, εκεί όπου ανήκει ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος. Γι' αυτό σας καλώ, κι ας μη συμφωνείτε σε όλα με αυτά που λένε οι κομμουνιστές, να τους ενισχύσετε στις εκλογές ώστε να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να σώσουμε το βιος μας.

Αντώνης Διαμαντής

Ηθοποιός - Σκηνοθέτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης στο Νομό Ηρακλείου

Η σημερινή ζοφερή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους ανθρώπους της Τέχνης. Αν και οι πραγματικοί καλλιτέχνες πάντοτε είναι μέσα στο λαό, αντιμάχονται κάθε είδους εξουσία και την επιβολή της, αφουγκράζονται το αγκομαχητό του, ακούνε την «καρδιά» του που χτυπά. Οι επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα κρας τεστ για τη πορεία αυτού του τόπου. Ολοι οι άνθρωποι της Τέχνης από όλους τους χώρους πρέπει να καταδικάσουν έμπρακτα την πορεία προς ένα μέλλον που θέλει τους πολίτες αυτού του τόπου να σκύβουν το κεφάλι χωρίς καμιά διαμαρτυρία. Η Τέχνη πρέπει να αντισταθεί στη λαίλαπα που προετοιμάζουν τα μονοπώλια των τραπεζών. Οχι στο μνημόνιο. Οχι στην παθητικότητα, ναι στον αγώνα και στην ανεξαρτησία. Ας γίνει η δημιουργικότητα των ανθρώπων της Τέχνης, και ειδικά των ανθρώπων του Θεάτρου, μια τεράστια καταγγελία, ενάντια στο σκοταδισμό και στην υποδούλωση, μια καταγγελία που θα εκφραστεί μόνο μέσα από τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε όλη την Ελλάδα.

Βασίλης Τσικούρας

Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πάτρας

Ονομάζομαι Βασίλης Τσικούρας και είμαι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Οφείλω να αναφέρω ότι στο παρελθόν, και σε διαφορετικό δήμο, είχα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτιο δημοτικών εκλογών σε συνδυασμό υποστηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, σε ένα χώρο που είχα πιστέψει ότι εξέφραζε τις προσωπικές μου αντιλήψεις. Ομως, με αφορμή το σημερινό πολιτικό κλίμα, διαπίστωσα την προφανή πλάνη και αποφάσισα να συμμετέχω στο συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Πάτρας με τον Κώστα Πελετίδη. Πιστεύω πλέον ακράδαντα ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάρουν μια «ηχηρή απάντηση» για όσα μας εξαναγκάζουν εξαιτίας τους να υποστούμε. Αδιαμφισβήτητα, ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον Κώστα Πελετίδη εκφράζει τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου και των λαϊκών στρωμάτων που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ