ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοίγει αύριο τις πύλες του

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Νέας Παραλίας (περιοχή Μπότσαρη) στη Θεσσαλονίκη, για το μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό ραντεβού της Οργάνωσης με τη νεολαία του νομού. Το 26ο Φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Αυτό μαρτυρά άλλωστε το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, μα και ο χώρος που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθούν, ο οποίος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τους χώρους που διεξαγόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Από αύριο Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη και για τρεις μέρες η καρδιά της νεολαίας θα χτυπά στους ρυθμούς της συλλογικής και αγωνιστικής δράσης που προτείνει η Κομμουνιστική Νεολαία. Η βεβαιότητα αυτή δεν εκφράζεται μόνο από τους αισιόδοξους της Οργάνωσης. Ενισχύεται από την εικόνα που καταγράφεται καθημερινά τις τελευταίες μέρες, μέσα από τις εξορμήσεις στη νεολαία, τους εργαζόμενους και το λαό του νομού. Ενισχύεται από τα στοιχεία διακίνησης του εισιτηρίου (1.000 δραχμές), που είναι ιδιαίτερα προσιτό.

«Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο άνοιγμα σε φροντιστήρια, καφετερίες, χώρους δουλιάς, σχολεία, αμφιθέατρα, οπουδήποτε βρίσκεται η νεολαία της πόλης. Η ανταπόκριση που εκφράστηκε στις συζητήσεις, στη διακίνηση του εισιτηρίου, στην ένταξη νέων μελών στην ΚΝΕ, δημιουργεί την αισιοδοξία και βεβαιότητα για ένα μεγάλο βήμα μπροστά από τις εκδηλώσεις των προηγούμενων χρόνων», δήλωσε ο Δημήτρης Μαϊκίδης, γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Και συμπλήρωσε: «Αποτελεί όμως και παρακαταθήκη για νέους μεγαλύτερους αγώνες αυτή τη χρονιά, σαν απάντηση στην επίθεση που διεξάγει η κυβέρνηση στη ζωή μας, για πιο μεγάλη και γερή ΚΝΕ, πρωτοπόρα στις διεκδικήσεις της νέας γενιάς».


Την πολιτική ομιλία εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο Ν. Σερετάκης και την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κεντρική ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πλούσιο, με στόχο να δώσει στοιχεία, να φωτίσει αθέατες πλευρές των εξελίξεων, να προβληματίσει και να κερδίσει νέους εθελοντές στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Δύο συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί. Η πρώτη αφορά τις «ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και την αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος» και θα γίνει την Παρασκευή. Στο τραπέζι της συζήτησης θα συμμετέχουν η Λ. Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Τρ. Κωστόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η δεύτερη θα έχει ως θέμα τους «Ολυμπιακούς αγώνες» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Στη συζήτηση θα μετέχουν ο Ε. Βενιζέλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο Κ. Ζουράρις, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Σ. Γιάτσης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και ο Χρ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στο καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων μεγάλοι ερμηνευτές θα καταθέσουν την ψυχή τους και θα ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες ανήσυχους και ανυπόταχτους νέους.

Αύριο Παρασκευή στην Κεντρική Εξέδρα θα γίνουν δύο συναυλίες με τους Ν. Ζιώγαλα και Μ. Φάμελο και στη συνέχεια με τους «Blues Wire». Στο Λαϊκό Πάλκο θα ανέβουν ο ΧρήστοςΠαπαδόπουλος και ο Βασίλης Κασούρας. Ενώ στη Νεανική Σκηνή τουλάχιστον 5 ερασιτεχνικά σχήματα θα καταθέτουν τις μουσικές δημιουργίες τους καθημερινά.

Το Σάββατο στην Κεντρική Εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία με τους Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Θάνο Μικρούτσικο, ενώ στο Λαϊκό Πάλκο θα τραγουδήσει η ρεμπέτισσα Μαριώ. Και την Κυριακή οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα απολαύσουν τον Δημήτρη Μητροπάνο.


ΛΑΡΙΣΑ
Ολοι στην κόκκινη γιορτή!

Αύριο το βράδυ στο Κηποθέατρο ανοίγει η αυλαία των τριήμερων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ στη Λάρισα. Για την επιτυχία των εκδηλώσεων, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ καθημερινά πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις σε συνοικίες και νεανικά στέκια, καλώντας τους νέους να συμμετάσχουν σ' αυτές, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αγώνα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων το Σάββατο το βράδυ θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αύριο θα γίνει ομιλία από μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στη Λάρισα είναι αφιερωμένες στον αείμνηστο κομμουνιστή Κώστα Λουλέ, που φέτος συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατό του. Τιμητική εκδήλωση για τη ζωή και τη δράση του Κώστα Λουλέ θα γίνει το Σάββατο στις 8.45 μ.μ. στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ στο Κηποθέατρο. Το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ και η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, η οποία εκτός από την εξιστόρηση της ζωής της εξέχουσας μορφής του κομμουνιστικού κινήματος που θα γίνει από ηθοποιούς, θα περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφικού υλικού και προβολή σλάιτς.

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ στη Λάρισα περιλαμβάνει αφιερώματα, συζητήσεις, αύριο για τα ναρκωτικά και το Σάββατο για την κοινωνική ασφάλιση. Επίσης, την Κυριακή το πρωί θα γίνουν στο Κηποθέατρο αθλητικές εκδηλώσεις. Πολλοί και αξιόλογοι είναι οι καλλιτέχνες και τα μουσικά συγκροτήματα που θα συμμετέχουν. Αύριο στο Κηποθέατρο θα δώσει συναυλία το συγκρότημα ΑΠΟΥΡΙΜΑΚ, το Σάββατο ο Μίλτος Πασχαλίδης. Θα συμμετέχουν, επίσης, το λαϊκό συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ» και άλλα χορευτικά και ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη συναυλία που θα δώσουν οι Θάνος Μικρούτσικος και Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Κυριακή στο γήπεδο Αλκαζάρ.


Κορύφωση στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το τριήμερο κεντρικών εκδηλώσεων του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι την Κυριακή 17/9 ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι αυριανές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο ξεκινούν στις 8.30 μ.μ., με έντεχνη μουσική και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα, αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη και στον Νίκο Ξυλούρη, παραδοσιακή κρητική μουσική και αναφορά στο ποιητικό λαϊκό τραγούδι.

Το Σάββατο 16/9 το πρόγραμμα ξεκινάει στις 8 μ.μ., με συζήτηση για τις νέες εργασιακές σχέσεις και το ρόλο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ακολουθεί ροκ συναυλία και στις 10 μ.μ., θα μιλήσει ο Ανδρέας Φραγκέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων θα κλείσει με μεγάλη συναυλία από τους «Συνήθεις Υποπτους».

Την Κυριακή 17/9 οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8 μ.μ., με ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ακολουθεί στις 9 μ.μ. η ομιλία του Σπ. Στριφτάρη και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με λατινοαμερικάνικη και αργότερα ρεμπέτικη μουσική.

Στη Χαλκίδα

Αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο (16/9) κορυφώνεται η φεστιβαλική δραστηριότητα και στην Εύβοια, με τις κεντρικές εκδηλώσεις στο πάρκο του Βούρκου, στη Χαλκίδα.

Το αυριανό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Χαλκίδα περιλαμβάνει στις 9 μ.μ., ομιλία από τη Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλίες από τα συγκροτήματα «ASFIX» και «Ενδελέχεια».

Το Σάββατο 16/9, το πρόγραμμα θ' ανοίξει με παραδοσιακούς χορούς και στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν τα συγκροτήματα «Abomination», «Carpe Diem», «Season», «Ιριδα» και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ρεμπέτικο γλέντι.

Στη Λαμία

Δύο μέρες πριν το «ραντεβού» της ΚΝΕ με τη νεολαία της Φθιώτιδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η Λαμία «προετοιμάζεται» να ζήσει στους διήμερους αγωνιστικούς ρυθμούς του, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, στην πλατεία Πάρκου , φέρνοντας μαζί το μήνυμα της ανυπότακτης στάσης ζωής, της συλλογικής δράσης, της οργανωμένης πάλης.

Αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Αλέκος Χαλβατζής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και η συζήτηση είναι αφιερωμένη στην παιδεία. Μετά θα ακολουθήσει συναυλία από το συγκρότημα «Blue moon Boys». Το Σάββατο την ίδια ώρα θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μετά θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ελληνικό έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Σε όλη τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνει το ταξίδι του σε μια σειρά ακόμα περιοχές και συγκεκριμένα:

  • Αύριο, Παρασκευή:

- Στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, στις 8.30 μ.μ., η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στην Παιδεία και τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα.

  • Το Σάββατο 16/9:

- Στην Αμφισσα, στις 8.30 μ.μ., η εκδήλωση έχει θέμα: «Παιδεία» και θα μιλήσει ο Μίλτος Βακαλόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα συμμετάσχει και ερασιτεχνικό μουσικό συγκρότημα.

- Στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολωμού, στις 8.00 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση με θέμα: «Νέες εργασιακές σχέσεις». Περιλαμβάνει πολιτική ομιλία και θα ακολουθήσει λαϊκή βραδιά με ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα.

- Στην παραλία της Ηγουμενίτσας, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- Στο Μεσολόγγι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει η Ελένη Γεροπαναγιώτη, γραμματέας ΝΣ Μεσολογγίου της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό μουσικό συγκρότημα.

- Στο Μενίδι Αττικής, στον καταυλισμό Λαθέα Β΄, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού ένα χρόνο μετά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ