ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκήρυξε συλλαλητήριο στις 28 Σεπτέμβρη και σειρά άλλων κινητοποιήσεων για τις εργασιακές σχέσεις

Το συσσίτιο των ανέργων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Το συσσίτιο των ανέργων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Με τη συνεχή παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και κάτω από την πίεση της ίδιας της ζωής, που ξεσκεπάζει καθημερινά τα αδιέξοδα του «κοινωνικού διαλόγου», αλλά και κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στη λαίλαπα των κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τελικά σε κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Σεπτέμβρη.

Με πρόσκλησή της στις διοικήσεις των παραρτημάτων των ομοσπονδιών και σωματείων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που κοινοποιήθηκε χτες, η διοίκηση του ΕΚΘ καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων, στις 12 το μεσημέρι, τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Ιδιωτικοποιήσεις - Συντονισμός δράσης του ΕΚΘ με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία».

Την άλλη μέρα, στις 19 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του ΕΚΘ «Αβραάμ Μπεναρόγια», συγκαλείται σύσκεψη των σωματείων της δύναμης του ΕΚΘ, όπου το προεδρείο θα ανακοινώσει «ένα πρόγραμμα κινήσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 και την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Απεργιακής Κινητοποίησης στις 10 Οκτωβρίου».

Με την εξαγγελία των κινητοποιήσεων αυτών, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ έρχεται με αρκετή καθυστέρηση να αποδεχτεί ένα μέρος των προτάσεων του ΠΑΜΕ για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα και τη ματαίωση εφαρμογής τους στην πράξη. Ενώ στην τελευταία σύσκεψη του ΕΚΘ, στις 17 Αυγούστου, η πλειοψηφία της διοίκησης απέρριψε τις αγωνιστικές προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, με την αιτιολογία ότι έπρεπε να αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος» και «ανάλογα με το τι θα προκύψει από εκεί θα καθορίσουμε τη στάση μας», τώρα πιεσμένη από τα ίδια τα πράγματα και τις δυσάρεστες γι' αυτήν εξελίξεις στις ΔΕΚΟ, για να σώσει τα προσχήματα, αλλά και να παρουσιάσει «αγωνιστικό προφίλ», πάει για κινητοποιήσεις.

Αριστερά: Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Αριστερά: Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Μάλιστα, στο κάλεσμα που απηύθυνε στις διοικήσεις των σωματείων, περιέχονται και θέσεις, που με επιμονή υποστηρίζει το ΠΑΜΕ και που η πλειοψηφία αρνιόταν μέχρι τώρα να δεσμευτεί μ' αυτές, όπως: «Απορρίπτουμε την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Υπερασπιζόμαστε την πλήρη σταθερή ημερήσια απασχόληση 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, την εφαρμογή της 35ετίας και 10.500 ενσήμων για τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Προωθούμε τις θέσεις μας για σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης, για κλαδικές πολιτικές, για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων...».

Εξάλλου, με πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αποφασίστηκε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα περιφρούρησης της απεργίας στις 10 Οκτώβρη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Συγκεντρώσεις ενάντια στα αντεργατικά σχέδια σε Νίκαια και Αιγάλεω στις 18 και 19 Σεπτέμβρη, από συντονιστικές επιτροπές, όπου συμμετέχουν δεκάδες τοπικοί φορείς

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην προώθηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Νίκαιας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών Φορέων και Συνδικαλιστών Αιγάλεω. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα (Πλατεία Αγίου Νικολάου) στη Νίκαια και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα (Πλατεία Ελευθερίας, Ιερά Οδό και Θηβών) στο Αιγάλεω.

Καλώντας «στο παγκοκκινιώτικο συλλαλητήριο αντίστασης και υπεράσπισης του δικαιώματός μας για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και ζωής», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Νίκαιας τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. Αποδεικνύεται συνεχώς πως ο συμβιβασμός και η υποταγή δε δίνουν λύσεις, δεν ωφελούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ο δρόμος της φτώχειας και της εξαθλίωσης δεν είναι μονόδρομος!

Δε δικαιολογείται καμία επανάπαυση . Δίνοντας τώρα αγωνιστική απάντηση στο πλευρό των συνεπών ταξικών δυνάμεων, καταδικάζουμε και απομονώνουμε στην πράξη συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και άλλες πλειοψηφίες, που αντί να ανοίγουν τον αγώνα της αντίστασης και της διεκδίκησης κάνουν ό,τι μπορούν για να τον ανακόψουν, καλλιεργούν τις αυταπάτες του "διαλόγου" και της κοινωνικής συναίνεσης, στηρίζουν στην ουσία τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης».

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε την περασμένη Δευτέρα, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Δημοκρατική Ενότητα, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου Δασκάλων, του Σωματείου Οικοδόμων, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, των Επαγγελματοβιοτεχνών, του Συλλόγου ΑγίαςΤριάδας, του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, της ΠΕΑΕΑ, της Ενωσης Σμυρναίων κ.ά.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή του Αιγάλεω τονίζει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις των Βιομηχάνων, Τραπεζιτών και Εφοπλιστών και εξασφαλίζοντας την αποδοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ επιχειρεί να περάσει μέτρα «στις εργασιακές σχέσεις που ανατρέπουν ιστορικές κατακτήσεις και εργασιακά δικαιώματα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας» και στόχο την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζονται ως συμβιβασμένες και τους αποδίδονται μεγάλες ευθύνες γιατί αρνούνται την ανάπτυξη των αγώνων και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους με φραστικές διαφοροποιήσεις και ελιγμούς, στηρίζοντας στην ουσία την κυβερνητική πολιτική.

Η Συντονιστική καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής να δώσουν αγωνιστική - ταξική απάντηση στα σχέδια αυτά, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση της Τρίτης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αντίσταση και συσπείρωση με το ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους Α. Λιοσίων, Φυλής, Καματερού, Πετρούπολης, Θρακομακεδόνων καλούν σε αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Κάλεσμα συσπείρωσης στο Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), ώστε να διευρυνθεί και να δυναμώσει η αντίσταση στις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές, απευθύνει στα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Σύλλογος Υπαλλήλων των Δήμων Ανω Λιοσίων, Φυλής, Καματερού, Πετρούπολης και Θρακομακεδόνων.

Αυτή είναι και η πρόταση - απάντηση του Συλλόγου στις πλειοψηφίες των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, «που μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, βάζουν ουσιαστικά πλάτη για να περάσουν οι επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του. Αλλωστε - όπως συνεχίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του - «είναι ουτοπία να περιμένεις από αυτήν την κυβέρνηση λύσεις προς όφελος των εργαζομένων. Αυτό, εξάλλου, φαίνεται και από την προσπάθεια που κάνει να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων, οδηγώντας τους σε εργασιακό μεσαίωνα».

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Σύλλογος Υπαλλήλων των παραπάνω δήμων καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς «αφήνει όλους τους συναδέλφους εκτός μονιμότητας». Εξηγώντας τους λόγους ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να εντάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μηχανισμό της, για την εξυπηρέτηση της πολιτικής που επιβάλλουν το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αδιαφορώντας για το δημόσιο χαρακτήρα του θεσμού». Και καταλήγει, τονίζοντας πως «στα πλαίσια αυτά είναι δεδομένη η απόφασή μας να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ».

Σύσκεψη λογιστών

Σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 18 του Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στα γραφεία της Ενωσης, καλεί τους λογιστές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Λογιστών. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη. Επίσης, τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικό, κοινωνικά, φορολογικό και του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ