ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Αποσύρθηκε η αγωγή κατά των γιατρών

Στην απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει και με τα οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούσαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Αρτας, προχώρησε χτες η διοίκηση του νοσοκομείου μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η απαράδεκτη αυτή ενέργεια.

Σε ανακοίνωσή της η τριμελής επιτροπή γιατρών του Νοσοκομείου Αρτας επισημαίνει ότι η επίσχεση, η οποία γινόταν για τη διεκδίκηση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας για το 2000 και για την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών του 1999, πέτυχε, καθώς αποσύρθηκαν πανηγυρικά τα ασφαλιστικά μέτρα που με εντολή του υπουργού κατατέθηκαν εναντίον τους και δόθηκαν εξηγήσεις για το προσβλητικό περιεχόμενό τους, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκαν για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του 1999.

«Αναμένουμε με καλή πίστη τις περαιτέρω ενέργειες της διοίκησης για την ικανοποίηση και των λοιπών αιτημάτων μας», υπογραμμίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου. Τέλος, ευχαριστούν τους μαζικούς φορείς της πόλης για την υποστήριξή τους και δηλώνουν ότι μαζί και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους παραμένουν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ασθενών του νομού για μια καλύτερη προσφορά των υπηρεσιών υγείας.

Πολυτέλεια η απονομή δικαιοσύνης

Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο παραμένει το σημερινό απαρχαιωμένο σύστημα της υλικοτεχνικής υποδομής στα δικαστήρια. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν οι δικηγόροι, με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την απονομή της δικαιοσύνης και την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και του ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις στην κατάργηση της προδικαστικής απόφασης για τις αστικές διαφορές με την υφιστάμενη κατάσταση σήμερα στα δικαστήρια, καθώς και για το υπάρχον σύστημα τήρησης των πρακτικών της δίκης.

Με το νομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση της προδικαστικής διαδικασίας για αστικές υποθέσεις (οικογενειακό δίκαιο, κληρονομικό, θέματα ιδιοκτησίας, αδικοπραξίες, εμπορικές υποθέσεις κλπ.) που εκδίδονται από τα Πολυμελή Πρωτοδικεία.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του νομοσχεδίου ο Β. Δημόπουλος, επικεφαλής της «Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας» (ΣΑΚΔΑ) και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, επισήμανε ότι για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια με αποσπασματικό τρόπο να ρυθμιστούν βασικά θέματα απονομής της δικαιοσύνης.

Ο επικεφαλής της ΣΑΚΔΑ αποδοκίμασε την προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποσυμφόρηση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δικαστηρίων, με το να περιορίζεται η πρόσβαση στη δικαιοσύνη των λαϊκών στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα. Η απονομή της δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους γίνεται πλέον πολυτέλεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για να προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια δεύτερου και τρίτου βαθμού, θα πρέπει να καταβάλει παράβολο 100.000 και 200.000. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος για μια αστική διαφορά 200.000 δραχμών, μόνο για το παράβολο θα πρέπει να καταβάλλει 200.000 δραχμές, κάτι που κάνει ασύμφορη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο Β. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων. Με κενές θέσεις σε δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστικούς λειτουργούς, με την έλλειψη αιθουσών και δικαστικών κτιρίων και χωρίς μηχανογράφηση στις υπηρεσίες, δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.

Σχετικά, με τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για να προχωρήσει τελικά ο θεσμός της εξώδικης επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, ο Β. Δημόπουλος τόνισε, ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις γίνεται ακόμη πιο δαπανηρή η επίλυση των διαφορών.

Επίσης ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εν κρυπτώ και παραβύστω στα μέσα του καλοκαιριού και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, επιχειρεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΒΡΕΦΟΥΣ ΜΕ ΕΪΤΖ
Εξαιρετικά σπάνια περίπτωση

Συνέβη αυτό που λέγεται σιωπηλό «παράθυρο», αναφέρει η Επιτροπή Αιμοδοσίας του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας

Ο έλεγχος του αίματος στη χώρα μας γίνεται με βάση όλους τους κανόνες που ισχύουν διεθνώς, αναφέρει απόφαση της Επιτροπής Αιμοδοσίας του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας, που συνεδρίασε στην αρχή της βδομάδας και ασχολήθηκε με το θέμα της μόλυνσης με τον ιό του ΕΪΤΖ πρόωρου βρέφους με τη μετάγγιση αίματος.

Το δραματικό γεγονός συνέβη πριν δυο χρόνια, αλλά ήρθε όμως ξανά στην επικαιρότητα το περασμένο καλοκαίρι μετά από την ποινική δίωξη σε βάρος των γιατρών. Η Επιτροπή Αιμοδοσίας αφού εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία του υπεύθυνου για τη μόλυνση αιμοδότη αποφάνθηκε ότι «πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια περίπτωση χορήγησης αίματος από μολυσμένο αιμοδότη στη φάση του ορολογικά σιωπηλού "παραθύρου" (δηλαδή της μόλυνσης απ' τον ιό του ΕΪΤΖ στο δότη χωρίς τη δυνατότητα ανίχνευσης του αντισώματος έναντι του ιού)».

Η Επιτροπή της Αιμοδοσίας επισημαίνει ότι η ασφάλεια του αίματος - και ειδικότερα απέναντι στον ιό του ΕΪΤΖ - εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η επιλογή κατάλληλων αιμοδοτών χαμηλού κινδύνου και οι στρατηγικές εργαστηριακού ελέγχου του αίματος. Αναφερόμενη στην επιλογή του αιμοδότη, η Επιτροπή Αιμοδοσίας σημειώνει πως πρέπει να γίνεται βάσει ερωτηματολογίου και ιατρικής εξέτασης. Ο υποψήφιος δότης διαβάζει, συμπληρώνει και υπογράφει το ερωτηματολόγιο δίνοντας με ευθύνη και ειλικρίνεια τα στοιχεία ταυτότητας και τις απαραίτητες πληροφορίες για την υγεία του.

Στην περίπτωση της μόλυνσης του βρέφους, όπως σημειώνει η Επιτροπή Αιμοδοσίας, ο αιμοδότης απέκρυψε - για δικούς του λόγους - κατά τον προαιματοληπτικό έλεγχο το γεγονός ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και υπέγραψε την κάρτα επιλογής του αιμοδότη που του επιδόθηκε από την υπηρεσία αιμοδοσίας του μαιευτηρίου.

Αναφερόμενη σε μια νέα μέθοδο ελέγχου του αίματος - τη λεγόμενη PCR - η Επιτροπή αναφέρει ότι δε γίνεται σε μονάδες αίματος αλλά γίνεται προσπάθεια εφαρμογής σε δεξαμενές πλάσματος αίματος 50-100 αιμοδοτών για την ηπατίτιδα C. Το ελληνικό πλάσμα του αίματος κλασματοποιείται στην Ελβετία και ελέγχεται εκεί με τη μέθοδο της PCR.

Στη χώρα μας γίνονται σοβαρές προσπάθειες εφαρμογής της μεθόδου της PCR στο Κέντρο Παραγώγων Πλάσματος στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί οριστικά την Τετάρτη 20-9-00 στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, οδός Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια.
  • Τα Παραρτήματα Νέας Σμύρνης και Δάφνης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης - την Κυριακή 17-9-00 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (ΦΑΡΟΣ)- για τους 114 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 9-8-1944.
  • Τα Παραρτήματα Πλάκας και Κουκακίου της ΠΕΑΕΑ, προς τιμήν της μνήμης των 6 ΕΠΟΝιτών που εκτελέστηκαν στις 29-8-1944, στην πλατεία «Περιβολάκι» Κουκακίου από τους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών, ταγματασφαλίτες, διοργανώνει την Κυριακή 17-9-00, στις 10.30 π.μ., εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο της εκτέλεσής τους.
  • Η Κοινότητα Οινόης και τα Παραρτήματα Θριασίου,Μεγαρίδος και Θηβών της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 17-9-00 στις 10 π.μ., προς τιμήν της επετείου της μάχης της «Κάζας» (Σαλίγκαρου) και στη μνήμη των 2 αγωνιστών Σταμάτη Γκλιάτη και Γιώργου Λιούκα, καθώς και όλων των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 82.34.296 και 82.22.952.
  • Το Παράρτημα Πρέβεζας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί χρονιάτικο μνημόσυνο την Κυριακή 17-9-00 στις 10 π.μ., τιμώντας τους 54 εκτελεσμένους, στην Παργινόσκαλα, πατριώτες αγωνιστές από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το 1944.
  • Η ΝΕ Τρικάλων και τα Παραρτήματα Τρικάλων, Φαρκαδώνας, Καλαμπάκας και Πύλης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 17-9-00 στις 11 π.μ., προς τιμήν της 56ης επετείου της ιστορικής νικηφόρας Μάχης της Πετρομαγούλας Ζάρκου Μαρί, που έδωσε ο ΕΛΑΣ, ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου των πεσόντων μαχητών.

Τα Παραρτήματα Λάρισας, Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΕΠΠ διοργανώνουν στα Τέμπη την Κυριακή 24-9-00, πανελλαδική εκδήλωση τιμής και μνήμης του θρυλικού Μηχανικού του ΕΛΑΣ Ολύμπου και των ηρωικών νεκρών του. Καλούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και όλος ο κόσμος της περιοχής, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας κόρη, αδελφή, ανιψιά και εξαδέλφη

ΒΑΣΩ ΧΑΛΑΣΤΑΝΗ

ετών 42

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 14-9-00 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων του Α` Κοιμητηρίου Αθηνών.

Ο πατέρας: Δημήτριος. Τα αδέλφια: Κώστας, Τίτη Χαλαστάνη. Οι θείοι, οι θείες, οι εξάδελφοι, οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚ. ΜΗΛΟΠΟΥΛΟ

Ετών 69

κηδεύουμε αύριο Παρασκευή 15/9/2000 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου έναντι Β` Κοιμητηρίου Πατησίων.

Η σύζυγος: Ελένη. Τα τέκνα: Νικόλαος, Παναγιώτης, Αναστασία και Γεώργιος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, θείο και φίλο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΚΟΥΡΤΗ

Δικηγόρο - Οικονομολόγο - Πολιτειολόγο

Πρώην Πρωταθλητή Ελλάδος

Ετών 66

κηδεύουμε αύριο Παρασκευή 15/9/2000 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α` Κοιμητηρίου Αθηνών. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Δάφνης.

Η σύζυγος: Σύλβια. Τα παιδιά: Κυριακή, Κωνσταντίνα, Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια: Παναγιώτης και Σόνια. Η ανιψιά: Μαριάννα. Οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ