ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΟΗΕ
Δραματική αύξηση της ραδιενέργειας από ΝΑΤΟικές βόμβες

Βομβαρδισμένη περιοχή στο Κατσάκ

Associated Press

Βομβαρδισμένη περιοχή στο Κατσάκ
ΓΕΝΕΥΗ.-

Σε υψηλά επίπεδα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, έχει ανέβει η ραδιενέργεια σε όσες περιοχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίστηκαν πέρσι με βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου, κατήγγειλε χτες ο πρεσβευτής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μπράνκο Μπράνκοβιτς.

Ο πρεσβευτής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας παρέθεσε στοιχεία από τις τελευταίες έρευνες Σέρβων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα επίπεδα ραδιενέργειας σε τουλάχιστον επτά σερβικές περιοχές, πέραν του Κοσσυφοπεδίου, είναι υψηλότερα 1.100 φορές από το επιστημονικά αποδεκτό όριο. Ο Μπράνκοβιτς πρόσθεσε πως προκαλεί διάφορα ζητήματα το γεγονός ότι έγινε ρίψη χιλιάδων βλημάτων εμπλουτισμένου ουρανίου από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα την καταστροφή μίας δεκάδας σερβικών αρμάτων μάχης. Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως «αδειάζουν σκόπιμα τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων στα εδάφη ξένων χωρών», για να υποθηκεύσουν το μέλλον και των μελλοντικών γενεών...

Τώρα μιλάνε και για «Σύνδρομο των Βαλκανίων»

Χιλιάδες Βέλγοι στρατιώτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις πολυεθνικές αποστολές που έχουν σταλεί σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία και Κοσσυφοπέδιο, υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζουν όσοι στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλων χωρών συμμετείχαν στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, υποστηρίζει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η ημερήσια εφημερίδα του Βελγίου «Ντερ Μόργκεν». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως ήδη τέσσερις Βέλγοι στρατιώτες, θύματα του «Συνδρόμου των Βαλκανίων», έχασαν τη μάχη για τη ζωή...

Το ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας αναφέρει πως το 15 έως και 20% των περίπου 17.000 Βέλγων στρατιωτών, που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία εμφανίζουν σημαντικές ομοιότητες με εκείνα που χαρακτηρίζουν το λεγόμενο «Σύνδρομο του Κόλπου». Δηλαδή, χρόνια εξάντληση, κατάθλιψη, λήθαργο, δερματολογικές ασθένειες, υψηλό πυρετό κ.ά. Η «Ντερ Μόργκεν» επικαλείται, μάλιστα, και δηλώσεις του στρατηγού Ρότζερ Βαν Χουφ (επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του βελγικού στρατού), σύμφωνα με τις οποίες το 16% των περισσότερων από 1.300 στρατιωτών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις που διενήργησαν στρατιωτικοί γιατροί στο διάστημα Απρίλη έως Ιούνη τρέχοντος έτους, εμφανίζουν συμπτώματα του «Συνδρόμου των Βαλκανίων». Ο στρατηγός Βαν Χουφ φέρεται να δήλωσε πως περίπου 3.400 από τους 17.000 Βέλγους στρατιώτες, που συμμετείχαν από το 1992 έως σήμερα σε διάφορες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ως αιτίες εκδήλωσης του «Συνδρόμου του Κόλπου» (ή του «Συνδρόμου των Βαλκανίων») την άμεση επαφή ή και χρήση βλημάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, βιολογικών ή χημικών όπλων...

ΡΩΣΙΑ
Ποιοι έχουν στο στόχαστρο τον Πούτιν;

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Οπως φαίνεται, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «πάτησε κάποιων την ουρά». Τελευταία στην τηλεόραση και στις εφημερίδας κυκλοφόρησαν πληροφορίες για προετοιμαζόμενες απόπειρες κατά της ζωής του. Ακριβώς, απόπειρες, διότι προσπάθειες για απομάκρυνση του Πούτιν υπήρξαν μερικές.

Ετσι, στις 12 Σεπτέμβρη εκπρόσωποι των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής της ΚΑΚ στη Γιάλτα στις 18 Αυγούστου αποτράπηκε απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες είδαν σ' αυτό «τσετσενικά ίχνη», διότι είχαν συλλάβει 4 Τσετσένους και μερικούς πολίτες από χώρες της Μέσης Ανατολής και περιορίστηκαν απλώς να τους απελάσουν από την Ουκρανία.

Από τη μεριά της, όμως, η εφημερίδα «Κομερσάντ» υποστήριξε στις 13 Σεπτέμβρη ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΚΑΚ δεν υπήρξε «απειλή μόνο κατά της ζωής του Πούτιν, αλλά και άλλων ηγετών της ΚΑΚ. Η απειλή, προερχόταν από ισλαμιστές εξτρεμιστές, που αυτή την περίοδο διεξάγουν σκληρές μάχες με τα κυβερνητικά στρατεύματα στην Κιργισία και το Ουζμπεκιστάν... Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, που επιχείρησε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Ουζμπεκιστάν και την Κιργισία, συνδέεται στενά με τους Τσετσένους βαχαμπίτες. Είναι διαπιστωμένο γεγονός: οι τρομοκράτες, που διοργάνωσαν μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο κέντρο της Τασκένδης πέρσι το Φλεβάρη, έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα των Χατάμπ και Μπασάγεφ».

Ποιοι όμως επιχείρησαν να εμβολίσουν τη Δευτέρα, 11 Σεπτέμβρη, τη λιμουζίνα του Πούτιν στη λεωφόρο Κουτούζοφ της Μόσχας, όταν ένα αυτοκίνητο «Ζιγκούλι» προσπέρασε απότομα μια «Mercedes» της συνοδείας του Πούτιν, τα αυτοκίνητα της οποίας έτρεχαν με πάνω από 100 χλμ. την ώρα και επιχείρησε να πλησιάσει το αυτοκίνητο του «ροέδρου; Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας επισήμων (ΟΥΠ) Σεργκέι Ντεβιάτοφ δήλωσε ότι ήταν σκόπιμη ενέργεια από την πλευρά των επιβατών του «Ζιγκούλι», οι οποίοι συνελήφθησαν.

Επίσης, η «Κομερσάντ» αναφέρει ότι έχουν συλληφθεί δυο άτομα - οδηγός (γυναίκα) και συνοδηγός φορτηγού «ΒΑΖ», άλλης επίθεσης που δέχτηκε η προεδρική συνοδεία στις 31 Αυγούστου στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην περιοχή Σαμάρα. Στο 64ο χλμ. Σαμάρα-Μπεζεντσούκ πάνω στη συνοδεία του Πούτιν «όρμησε» ξαφνικά από την άκρη του δρόμου το σταματημένο φορτηγό «ΒΑΖ». Το χτύπημα δέχτηκε το τζιπ που οδηγούσε ανθυπολοχαγός της διεύθυνσης περιοχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο οποίος σκοτώθηκε. Επομένως, έχουμε τρεις περιπτώσεις απόπειρας κατά της ζωής του Ρώσου Προέδρου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τι είναι αυτά; Τυχαίο περιστατικό, ή σχεδιασμένο, στοχοκατευθυνόμενο «κυνήγι» του Προέδρου; Οι έρευνες θα το δείξουν.

ΠΓΔΜ
Μελισσουργοί κατά... ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ.- Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ πέρσι εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έκαναν νευρικές κι επιθετικές τις μέλισσες στην ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να παράγουν 70% λιγότερο μέλι, λένε μελισσουργοί της χώρας, που ζητούν αποζημίωση από το ΝΑΤΟ.

Ο Μέντι Τράικοφσκι, γραμματέας του σωματείου «Νέκταρ» με 103 μελισσουργούς, έκανε γνωστό πως κατατέθηκε σε ειδική επιτροπή του ΝΑΤΟ αίτημα αποζημίωσης ύψους 500.000 γερμανικών μάρκων (περίπου 90 εκατομμύρια δραχμές). Ο ίδιος πρόσθεσε πως μαζί με το αίτημα παραδόθηκαν στην επιτροπή επίσημα έγγραφα και βιντεοκασέτες.

Ο Τράικοφσκι επισήμανε πως οι πτήσεις των αεροσκαφών της Συμμαχίας πάνω από τη χώρα προκάλεσαν «τρομερό άγχος» στις μέλισσες: «Είναι τόσο νευρικές και επιθετικές που τσιμπούν όχι μόνο τους μελισσοκόμους, αλλά και κάθε τι ζωντανό γύρω τους».

Επιτροπή του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως «εξετάζει» το αίτημα των μελισσοκόμων της ΠΓΔΜ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Περιπετειώδης η προεκλογική περιοδεία του Κοστούνιτσα...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αδοξο τέλος είχε η σύντομη περιοδεία του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις ομοσπονδιακές προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, σε σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, υποστηριχτές του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποδέχτηκαν τόσο τον ίδιο όσο και τη συνοδεία του με πέτρες, αυγά και ντομάτες. Ο ίδιος ο Κοστούνιτσα τραυματίστηκε ελαφρά στον κρόταφο και απομακρύνθηκε.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αφορμή που άναψε τα αίματα των κατοίκων του σερβικού τμήματος της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ήταν εκείνο το μέρος της ομιλίας του Κοστούνιτσα που αναφερόταν στις ευθύνες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς για τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνές προτεκτοράτο και την εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Σέρβων.

«Ο Μιλόσεβιτς σας έκανε να κάνετε κάτι τέτοιο. Ο Θεός θα σας συγχωρήσει... δε θα συγχωρήσει όμως ποτέ εκείνον» κατάφερε να ψελλίσει ο Κοστούνιτσα, διαφεύγοντας το τελευταίο λεπτό σοβαρότερα τραύματα από τις πέτρες, τα μπουκάλια και τα άλλα αντικείμενα που του πέταγε το πλήθος.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανάπτυξη της συνεργασίας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Κινεζικής Συνέλευσης των Λαϊκών Αντιπροσώπων, Λι Πενγκ, συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Κρεμλίνο και επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην αμερικανική πρόταση για ένα εθνικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα.

Ο Λι Πενγκ που βρίσκεται επίσημα στη Μόσχα για μια βδομάδα συνομιλιών, δήλωσε μετά την άφιξή του τη Δευτέρα, ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να επαγρυπνούν για το προτεινόμενο αμερικανικό σύστημα «το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές». Η Ρωσία και η Κίνα έχουν οικοδομήσει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας κοινό έδαφος στην αντίθεσή τους στον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Οι εμπορικές ανταλλαγές όμως, ανάμεσα στις δυο τεράστιες γειτονικές χώρες, είναι σχετικά μικρές. Ο Πούτιν που επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούλη, δήλωσε στον Λι Πενγκ ότι οι «σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται τώρα σε υψηλότατο επίπεδο».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη στρατηγική τους συνεργασία και τις οικονομικές σχέσεις, με την Κίνα να αντιτάσσεται στο σύστημα αυτό και τις ευρωπαϊκές χώρες να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό θα παραβιάσει τη θεμελιώδη Συνθήκη ΑΒΜ (1972) για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. Αμερικανοί αξιωματούχοι όμως, δηλώνουν ότι θα πιέσουν τη Μόσχα για να συμφωνήσει σε αλλαγές στη Συνθήκη. Ο Πούτιν και ο Λι Πενγκ συζήτησαν για το «αμετάβλητο» της Συνθήκης ΑΒΜ. Επίσης ο Λι Πενγκ συναντήθηκε με άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ