ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Χαρές και πανηγύρια από κυβέρνηση - τραπεζίτες

«Έχουμε θετικά μηνύματα αλλά δεν έχουμε φύγει από το τούνελ», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου συντηρώντας κλίμα έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα χειρότερα είναι μπροστά αν ο λαός δεν οργανώσει την πάλη του, αν δεν αντεπιτεθεί, αν δεν τους βγάλει αποδυναμωμένους από την κάλπη και ενισχυμένες τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ

*

Τα χειρότερα είναι μπροστά αν ο λαός δεν οργανώσει την πάλη του, αν δεν αντεπιτεθεί, αν δεν τους βγάλει αποδυναμωμένους από την κάλπη και ενισχυμένες τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ
Με τη φράση «έχουμε θετικά μηνύματα αλλά δεν έχουμε φύγει από το τούνελ», ο Γ. Παπανδρέου θέλησε χτες στη συνεδρίαση του λεγόμενου «διαθεσμικού οργάνου», να αναθερμάνει την απάτη και τον εκβιασμό που διαπράττει η κυβέρνηση, σπέρνοντας από τη μια αυταπάτες στο λαό και από την άλλη ενισχύοντας τα κινδυνολογικά σενάρια.

Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς χειραγώγησης του λαού ήρθε να ενισχύσει και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος και του χρέους βρίσκονται σε καλό δρόμο». Μάλιστα, ο ίδιος σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει τις αντιλαϊκές προθέσεις της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, υποστήριξε ότι «τώρα η χώρα πρέπει να ξαποστάσει», όταν η «τρόικα» στην οποία συμμετέχει και η ΕΚΤ έχει ήδη συμφωνήσει με την κυβέρνηση την προώθηση νέου αντιλαϊκού πακέτου.

Αξιοποιώντας ακριβώς αυτούς τους στοχευμένους «επαίνους», ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του διαθεσμικού ανέφερε ότι «είμαστε σε καλύτερο δρόμο». Την ίδια στιγμή βέβαια έσπευσε να σημειώσει ότι «χτίζουμε το μέλλον βήμα βήμα, με ανατροπές και αλλαγές για να σώσουμε οριστικά τη χώρα», προαναγγέλλοντας νέες βίαιες ανατροπές στα δικαιώματα του λαού που θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Με το βλέμμα στραμμένο και στις κάλπες του Νοέμβρη, όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα για την επιτάχυνση των ρυθμών της αντιλαϊκής επέλασης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μια από αυτές τις αλλαγές είναι και ο "Καλλικράτης"». Ο «μηχανισμός», δηλαδή, εκείνος στην Περιφερειακή και Δημοτική διοίκηση που θα φέρει σε πέρας μεγάλο μέρος των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία για να οξύνει τη δικομματική πόλωση. Ανέφερε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «εμπορεύεται φρούδες ελπίδες και γενικές φόρμουλες» και ότι η στάση του αρχηγού της ΝΔ «είναι επιζήμια για τη χώρα και επικίνδυνη για το μέλλον των Ελλήνων». Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να κρύψει την ταύτιση του δικομματισμού στην εφαρμοζόμενη πολιτική υποστήριξε ότι «οι προτάσεις της ΝΔ είναι επιστροφή στο παρελθόν».

Ακμάζουν οι τραπεζικές μπίζνες

Τις επιχειρηματικές κολεγιές και τα επιτεύγματα μέσα στη χώρα και στη ευρύτερη ζωτική περιοχή διαφήμισε η διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό. Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με το Πρόεδρο της ΕΤΕ Β. Ράπανο ήταν η ενημέρωση του Γ. Παπανδρέου για την «επιτυχημένη» αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και τα σχέδια για την πώληση ποσοστών στην θυγατρική τράπεζα στην Τουρκία, Φ«ινάσμπανκ».

Ο όμιλος της ΕΤΕ, χωρίς καμία δυσκολία, άντλησε πρόσφατα από τις αγορές ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ, γεγονός που φανερώνει την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και κερδών που σήμερα λιμνάζουν και που βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν την πώληση ποσοστού 20% της «Φινάσμπανκ» με αντίτιμο στο 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια με 2,8 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνική Τράπεζας επιχείρησε να εμφανίσει τις τραπεζικές μπίζνες σαν θετική εξέλιξη και για το λαό και πως τα επιχειρηματικά ανοίγματα θα οδηγήσουν στη μετακύλιση της ρευστότητας στην «αγορά». Να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο ξετυλίγονται οι συνεννοήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες για τη μοιρασιά των κρατικών εγγυήσεων, του νέου πακέτου με τα 25 δισ. ευρώ.

Με βάση τις κρατικές εγγυήσεις θα αντλήσουν τζάμπα χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εύκολη πρόσβαση στις «αγορές», προκειμένου στη συνέχεια να στηρίξουν και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, συγκεκριμένους τομείς και δράσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στόχος ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας

Με «αντιμνημονιακή» ρητορική, προσπαθεί για λογαριασμό της αστικής τάξης να συγκρατήσει εντός των τειχών τη διαμαρτυρία των λαϊκών στρωμάτων

Η «πέτσινη» σημαία κατά του μνημονίου και η φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα που θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον η ηγεσία της ΝΔ στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη, προκειμένου να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αποφύγει την κατακραυγή για την επί της ουσίας στήριξη της πολιτικής που διευθύνει το ΠΑΣΟΚ. Η τακτική του κόμματος θα αναλυθεί από τον Α. Σαμαρά στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (πρώην ΚΕ) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με δεδομένη την πλήρη σύμπλευση στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εστιάσει τα πυρά του στις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η υπογραφή του μνημονίου. Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει την «αναποτελεσματικότητα» του μνημονίου, προκειμένου να δικαιολογήσει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ο Α. Σαμαράς θα προσπαθήσει παράλληλα να πείσει ότι έχει «δικαιωθεί» η στάση που κράτησε μέχρι τώρα στο μνημόνιο.

Παράλληλα ανεβαίνουν οι τόνοι της κοκορομαχίας γύρω από τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Η ΝΔ απέρριψε χτες την πρόταση του πρωθυπουργού η Εξεταστική να διερευνήσει την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για το διάστημα 2007-2009, σημειώνοντας ότι «εξεταστικές α λα καρτ, σύμφωνα με το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δυνατόν να γίνουν». Κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί η έρευνα να φτάσει μέχρι το 1981 «όπως υπέδειξε και ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ», σύμφωνα με τη δήλωση του Π. Παναγιωτόπουλου.

Η Ρηγίλλης επιχειρεί να υποβαθμίσει την «κινητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., του οποίου ο αρχηγός έχει πυκνώσει τις επαφές με επιλεγμένα στελέχη της ΝΔ και της λεγόμενης «κεντροδεξιάς». Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της Ρηγίλλης έλεγαν χτες ότι δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Γ. Καρατζαφέρης με τον Π. Μολυβιάτη. Ανέφεραν μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ ξεκαθάρισε στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ότι «η κεντροδεξιά είναι μία, εκφράζεται από τη ΝΔ και έχει αρχηγό τον Α. Σαμαρά».

Οι ίδιοι κύκλοι της Ρηγίλλης εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση που είχε χτες ο Α. Σαμαράς με τον Κυρ. Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά τη διαφοροποίηση του βουλευτή της ΝΔ από τις δηλώσεις του πατέρα του Κ. Μητσοτάκη. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν πως το μόνο θέμα που συζητήθηκε ήταν τα θέματα περιβάλλοντος, αρμοδιότητας του τομεάρχη της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύσκεψη νεολαίας στου Ζωγράφου

Σύσκεψη νεολαίας διοργανώνεται αύριο, Κυριακή, στου Ζωγράφου, στις 5.30 μ.μ., στο Rock Cafe (Κουσίδου και Παπάγου). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκδηλώσεις - συζητήσεις με μετανάστες

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία συζητούν με τους μετανάστες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις, με ομιλητές στελέχη της Οργάνωσης:

  • Αύριο, Κυριακή 17 Οκτώβρη

Στις 11:30 π.μ. στο Μπίλεφελντ.

Στις 5 μ.μ. στο Γκύτερσλο.

  • Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη

Στις 5.30 μ.μ. στο Βερολίνο.

Στις 6 μ.μ. στο Ντόρτμουντ.

Σε Πειραϊκή και Πασαλιμάνι

Η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, θα περιοδεύσει σήμερα Σάββατο, στις 10 π.μ. σε καταστήματα της Πειραϊκής και στις 6.30 μ.μ. σε καφετέριες στο Πασαλιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ