ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ευχολόγια χωρίς αποτέλεσμα για το λαό

Τα λαϊκά στρώματα του Πακιστάν, μήνες μετά τις πλημμύρες, προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες
Τα λαϊκά στρώματα του Πακιστάν, μήνες μετά τις πλημμύρες, προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που αποτελούν το σχηματισμό των «Φίλων του Δημοκρατικού Πακιστάν», FODP, με θέμα την ανοικοδόμηση μετά τις πλημμύρες και την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας, με τελικό στόχο τη διείσδυση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με αφορμή την τεράστια καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι μουσώνες και η καπιταλιστική άναρχη ανάπτυξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των καταστροφών από την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρονται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα κονδύλια που θα απαιτηθούν, για να χτιστούν ξανά σπίτια, υποδομές, αλλά και να αποκατασταθούν αρδευτικά έργα και καλλιέργειες, ενώ οι πληγέντες παραμένουν σε άθλια κατάσταση, εγκαταλειμμένοι από την κυβέρνηση, που δίνει το βάρος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Αφγανιστάν και το άνοιγμα του μετώπου στο πακιστανικό έδαφος.

Η συνάντηση περιορίστηκε σε ένα ευχολόγιο και καταγραφή της κατάστασης, καλώντας την κυβέρνηση να διαχειριστεί τη βοήθεια με διαφάνεια, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε τη θέση της ότι αν δεν προχωρήσει η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων στο Πακιστάν θα τελειώσει και η αμερικανική βοήθεια.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αντιθέσεις προκαλούν νέες «περιπέτειες»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Εκτοξεύτηκε» το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια, αντανακλώντας την άνοδο των εισαγωγών καταναλωτικών προϊόντων και προκαλώντας «μεγάλο πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση Ομπάμα, λίγο πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 2ας του Νοέμβρη, στις οποίες κρίνεται και ο έλεγχος του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 8,8%, ή κατά 46,3 δισ. δολάρια, οι εξαγωγές παρουσίασαν μηδαμινή άνοδο 0,2%, και οι εισαγωγές κατά 2,1%. Μέχρι τώρα, το εμπορικό έλλειμμα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 502,5 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 34% από τα 374,9 δισ. δολάρια του 2009 συνολικά.

Εντούτοις, δεν είναι απλώς η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος που θεωρείται «εκρηκτικό», αλλά κυρίως το γεγονός ότι συνδέεται με την Κίνα, εξέλιξη που θα επιτείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Ομπάμα να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή στα εμπορικά θέματα, αλλά και στο ζήτημα του σφιχτού ελέγχου του κινεζικού νομίσματος και τη διατήρηση της ισοτιμίας του με το δολάριο σε χαμηλά επίπεδα. Η ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα είναι χαρακτηριστική. Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος δεν μπορεί να γίνεται «αποδιοπομπαίος τράγος για τα εσωτερικά προβλήματα των Αμερικανών», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, πριν από τη δημοσίευση έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Και δεν είναι μόνο το ζήτημα του ελλείμματος, αλλά κυρίως οι πολύ χαμηλές «επιδόσεις» της αμερικανικής οικονομίας που προβληματίζουν για το μέλλον, αλλά και το «πολιτικό κόστος» για την κυβέρνηση Ομπάμα. Για το λόγο αυτό, χτες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βοστώνη, ανακοίνωσε ότι η Fed είναι «έτοιμη» να κάνει «περισσότερα και πιο αποτελεσματικά» για την ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας, επισημαίνοντας μία κατάσταση αποπληθωρισμού «εντονότερη της επιθυμητής» κι εστιάζοντας επίσης στο «πολύ ανησυχητικό ποσοστό των ανέργων».

Επίσης, ο Μπερνάνκι κατέστησε σαφές ότι η Fed θα διαμορφώσει πολιτική αγοράς κρατικών τίτλων και σε μεσοπρόθεσμη βάση, «ώστε να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκιά της και μακροπρόθεσμα» καθώς και ότι σχεδιάζει να «χαλαρώσει ποσοτικά» τη νομισματική της πολιτική, δηλαδή θα τυπώσει εκ νέου δολάρια, ώστε «η οικονομία να επανέλθει μεν σύντομα σε φάση πληθωριστική, αλλά σε όρια συμβατά με την αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ωστόσο, η πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν προβληματίζει μόνο τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τους Γερμανούς ειδικούς και οικονομολόγους που επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «ανακάμψει», γεγονός που έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, άρα και στη γερμανική. Οι δηλώσεις μάλιστα συνόδευσαν τα «αισιόδοξα» στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η γερμανική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας ήδη από το ερχόμενο έτος κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ, αλλά και τις εκτιμήσεις των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων που διόρθωσαν προς τα πάνω τις προβλέψεις: Η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος, αν και πολλά εξαρτώνται από τις διεθνείς εξελίξεις.

ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Νέος γύρος επαφών το Νοέμβρη

TEXΕΡΑΝΗ.-

Ως ιδιαίτερα «καλή είδηση» υποδέχτηκαν την πρόταση της εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Αστον για επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με το ιρανικό πρόγραμμα, στα μέσα Νοέμβρη στη Βιέννη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής Ιρανός διαπραγματευτής, Μανουσέρ Μοτακί και Σαγιάντ Τζαλίλι, αντίστοιχα. Ο Μοτακί υποστήριξε ότι η Τεχεράνη είχε, ήδη, τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής και ότι θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση, ενώ ο Τζαλίλι καλωσόρισε την κίνηση, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του θέματος». Η Αστον διευκρίνισε ότι στις, προγραμματισμένες για τρεις ημέρες, συναντήσεις θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τα μέλη της ομάδας των «6», δηλαδή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και της Γερμανίας.

Συμβολική επισφράγιση της επίσκεψης

Με μια θερμή συνάντηση του Ιρανού Προέδρου με τον ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολλάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, στην ιρανική πρεσβεία, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε, «ανταλλάχτηκαν απόψεις για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Αχμαντινετζάντ στο Λίβανο», ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του πρώτου στη χώρα. Ο Αχμαντινετζάντ, που μίλησε σε πλήθος κόσμου τόσο στην νότια Βηρυτό όσο και στην πόλη Μπιντ Τζμπάιλ στα σύνορα με το Ισραήλ, έγινε δεκτός σαν ήρωας από τους υποστηρικτές της σιιτικής οργάνωσης που τον χαρακτήριζαν, στα συνθήματά τους, ως «προστάτη της λιβανικής αντίστασης». Σε μια βαθιά συμβολική κίνηση, που προκάλεσε αντίθετα συναισθήματα σε πολλές πλευρές, ο Νασράλαχ αποχαιρέτισε τον Αχμαντινετζάντ δωρίζοντάς του το αυτόματο όπλο ενός Ισραηλινού στρατιώτη, το οποίο είχε πέσει στα χέρια της «Χεζμπολλάχ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Υπέρ των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν οι κατοχικές δυνάμεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διευκολύνσεις προς ανώτερους Ταλιμπάν που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις «ειρηνευτικές συνομιλίες εθνικής συμφιλίωσης», που προωθεί ο εγκάθετος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, δήλωσαν ότι παρέχουν οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις. Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους υποστήριξε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις επέτρεψαν την είσοδο στην Καμπούλ ενός ανώτερου διοικητή των Ταλιμπάν, ως μία ενθάρρυνση των προσπαθειών του Χ. Καρζάι, που έχει ως τελικό στόχο την εξαγορά των Ταλιμπάν, ώστε να καταθέσουν τα όπλα και να συνεργαστούν με τις δυνάμεις κατοχής. Ο Αμερικανός στρατηγός απέφυγε να χαρακτηρίσει τις συναντήσεις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «προκαταρκτικές συνομιλίες», τη στιγμή που οι Ταλιμπάν δεν παραδέχονται ότι έχουν οποιαδήποτε επαφή με τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση και τις κατοχικές δυνάμεις, αποδίδοντας τις φήμες σε προπαγάνδα.

Πρόθυμο να συμμετάσχει «εποικοδομητικά» στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν δηλώνει και το Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στις προσπάθειες των οποίων πρέπει να ηγηθεί η αφγανική πλευρά, λέγοντας ότι η σταθερότητα στην περιοχή είναι προς όφελος και του Ισλαμαμπάντ.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, χτες έχασαν τη ζωή τους ακόμα τρεις κατοχικοί στρατιώτες σε βομβιστικές επιθέσεις που αποδίδονται σε Ταλιμπάν, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των απωλειών στις τάξεις του ΝΑΤΟ. Εξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις «ισλαμιστών», στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Στο Πακιστάν τρεις άνθρωποι φερόμενοι ως Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε αμερικανική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις περιοχές των φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ