ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαμαρτυρίες φοιτητών - εκπαιδευτικών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία των φοιτητών - μαθητών στη Ρώμη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία των φοιτητών - μαθητών στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται τις τελευταίες βδομάδες οι φοιτητές και οι καθηγητές - ερευνητές στα πανεπιστήμια στην Ιταλία, όπου οι σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη τουλάχιστον στη μισή Ιταλία. Με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του 2008 στα πανεπιστήμια της χώρας έχουν μειωθεί δραστικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού, έχει περιοριστεί το προσωπικό - κυρίως των ερευνητών - αφού από το 2009 έως το 2011 προσλαμβάνεται το 20% των συνταξιοδοτούμενων. Με πρόσχημα τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια... Το δικό τους αγώνα δίνουν και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές των δαπανών για την Παιδεία αλλά και τις άθλιες κτιριακές υποδομές στις οποίες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανιταλική κινητοποίηση στη Ρώμη, όπου θα φτάσουν στην ιταλική πρωτεύουσα χιλιάδες Ιταλοί εργαζόμενοι απ' όλη τη χώρα για να διαδηλώσουν ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Την κινητοποίηση αναγκάστηκε κάτω από τη λαϊκή πίεση να συγκαλέσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ιταλίας (Cgil) που κατά τα άλλα έχει μεγάλη ευθύνη για το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων. Το Συνδικάτο του Μετάλλου (Fiom), δίνει το δικό του «παρών» κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας της «Fiat» να πετύχει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Πάντως, έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι χτεσινές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, σύμφωνα με τον οποίο «στη διαδήλωση (...) υπάρχει κίνδυνος να διεισδύσουν βίαιες ομάδες», προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τον κόσμο ώστε να μην κατέβει στην κινητοποίηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επέκταση ισραηλινών εποικισμών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την ανέγερση νέων κατοικιών σε δύο εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε, χτες, επισήμως το υπουργείου Οικισμού της χώρας, προκαλώντας περαιτέρω κλυδωνισμούς στις, ήδη, τελματωμένες άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες υπό την αιγίδα και την πίεση της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Ynet προβλέπεται η ανέγερση 150 κατοικιών στον εποικισμό Πισγκότ Ζέεβ και άλλων περίπου 80 στον εποικισμό Ρομάτ, γι' αυτό και καλούνται οικοδομικές εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για την ανάληψη του έργου.

Η είδηση προκάλεσε έκπληξη και εντός του Ισραήλ, καθώς υπάρχουν πολλά σχέδια ανέγερσης κατοικιών για τους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τα οποία, όμως, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «παγωμένα», όσο, υποτίθεται ότι, συνεχίζεται η αμερικανική διαμεσολαβητική προσπάθεια για συνέχιση των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που φέρεται να ενέκρινε το σχέδιο, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια όπως και οι περισσότεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Αντίθετα, εξοργισμένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, και υποστήριξε ότι «το Ισραήλ έχει την πρόθεση να δολοφονήσει κάθε ευκαιρία αναβίωσης της ελπίδας για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας». Δηλώσεις έκανε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμαντ Αμπούλ Γάιτ, ο οποίος τόνισε ότι «εφόσον το Ισραήλ δε σταματά τον εποικισμό, τα αραβικά κράτη θα προσπαθήσουν να πετύχουν την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, χωρίς συνομιλίες, από τον ΟΗΕ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ερευνα για φοροδιαφυγή σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του γιου του Πιερσίλβιο και πολλών διευθυντών του τηλεοπτικού ομίλου «Mediaset» ξεκίνησε η Εισαγγελία της Ρώμης στο πλαίσιο της δίκης που διεξάγεται στο Μιλάνο για την αγοραπωλησία των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης τριών σταθμών του συγκεκριμένου ομίλου.

ΚΙΕΒΟ.-- Οι ουκρανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος τριών Ουκρανών γιατρών για την αφαίρεση νεφρών από θύματα δικτύου παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την πώλησή τους σε πλούσιους έναντι 100 - 200.000 δολαρίων το καθένα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών. Χωρίς να δίνονται παραπάνω πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη χώρα όπου γινόταν η αφαίρεση των οργάνων, ανακοινώθηκε ότι οι αρχές εντόπισαν περισσότερα από 30 θύματα στα οποία περιλαμβάνονται «πολίτες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και του Ουζμπεκιστάν». Αν καταδικαστούν οι τρεις γιατροί αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών.

ΜΟΣΧΑ.-- Τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Σεργκέι Σομπιάνιν και στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να προτείνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη θέση του δημάρχου της Μόσχας, που κατείχε για 18 χρόνια ο Γιούρι Λουζκόφ. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στο κλείσιμο περισσότερων από 1.600 παράνομων ορυχείων προχώρησε η κινεζική κυβέρνηση το 2010, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα ατυχήματα που κάθε χρόνο σημειώνουν ρεκόρ εργατικών θανάτων στη χώρα, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τα μεγαλύτερης επικινδυνότητας ορυχεία στον κόσμο.

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων...

ΜΟΣΧΑ.--

Συνολικά 10 συμφωνίες υπέγραψαν χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ούγκο Τσάβες, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στη ρωσική πρωτεύουσα. Οπως ανακοινώθηκε, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν χαρακτήρα στρατηγικής συνεργασίας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη να αναπτυχθούν παραπέρα οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει εξοπλισμό και μηχανήματα στη Βενεζουέλα και να εισάγει αγροτικά προϊόντα. Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε επίσης την ετοιμότητα της Ρωσίας να λάβει μέρος σε διάφορες περιφερειακές οργανώσεις και φόρουμ της Λατινικής Αμερικής για να συζητηθούν «προβλήματα που χρειάζονται την κοινή μας προσέγγιση», όπως είναι η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών, οικολογικά προβλήματα καθώς και πιθανή οικονομική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Βενεζουέλας, που θα έχει δύο αντιδραστήρες ισχύος 2.400 μεγαβάτ. Η συμφωνία αυτή, όπως υποστήριξε ο Μεντβέντεφ, «θα κάνει κάποιους να ανατριχιάσουν», αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ θα δυσαρεστηθούν με αυτή τη συμφωνία. Επιπλέον, στη Βενεζουέλα θα κατασκευαστεί ερευνητικός αντιδραστήρας για την παραγωγή ισοτόπων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην ιατρική, στην αγροτική οικονομία και άλλους κλάδους της οικονομίας. Συμφωνήθηκε, επίσης, η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft» να αγοράσει το 50% των μετοχών της γερμανικής «Ruhr Oel» από την κρατική «Petroleos de Venezuela SA», αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τέλος, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν πως θα υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας τους στο στρατιωτικό - τεχνικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα ο Τσάβες παραβρέθηκε και σε ειδική τελετή ανέγερσης μνημείου του εθνικού ήρωα της χώρας του, Σιμόν Μπολίβαρ. Εκεί, σε μια άστοχη σύνδεση της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας με τη Σοβιετική Ενωση, υποστήριξε πως «η νέα Ρωσία πήρε τη σκυτάλη» μετά την «εξαφάνιση της ΕΣΣΔ» και πως η Βενεζουέλα εργάζεται μαζί με τη Ρωσία «για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό».

Η επίσκεψη του Τσάβες στη Μόσχα αποτελεί πρώτο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, το Ιράν, τη Συρία και την Πορτογαλία, ενώ παραμένει ερωτηματικό εάν τελικά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας θα μεταβεί και στην Κίνα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - «GAZPROM»
Διεργασίες για τον αγωγό «South Stream»

ΣΟΦΙΑ.--

Η Βουλγαρία και η Ρωσία συμφώνησαν στη σύσταση μεικτής εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού «South Stream», που θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος, ανακοινώθηκε χτες από τον επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο αγωγός «South Stream» θα αρχίσει τη λειτουργία του το 2015, όπως έχει σχεδιαστεί.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, η Ρωσία και η Ρουμανία είχαν υπογράψει υπόμνημα αμοιβαίας συνεργασίας για την από κοινού δημιουργία ομάδας ειδικών για την τεχνική και οικονομική ανάλυση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και μια διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες ίσως υπογραφεί το πρώτο τετράμηνο του 2011.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει διακυβερνητικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία για την κατασκευή του «South Stream», ενός έργου ανταγωνιστικού με τον «Nabucco» που προωθούν οι ΗΠΑ, και που υπολογίζεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική και νότια Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ