ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
«Οχι» στην απάτη της παγκοσμιοποίησης

Μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα και πορεία προς το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο συμβολικά βάφτηκε  μαύρο από οικοδόμους

Από την αντιιμπεριαλιστικήσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Από την αντιιμπεριαλιστικήσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
«Η παγκοσμιοποίηση είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Στο σύνθημα αυτό εκατοντάδες οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, ναυτεργάτες, φοιτητές, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και άλλοι ένωσαν τη φωνή τους χτες με τις φωνές των χιλιάδων διαδηλωτών της Πράγας, πραγματοποιώντας αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στην Αθήνα και μαχητική πορεία στο υπουργείο Εμπορίου, το οποίο και έβαψαν με μαύρη μπογιά, για να συμβολίσουν τη «μαύρη» πολιτική της κυβέρνησης.

Οι συγκεντρωμένοι, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με αφορμή τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα, αποδοκίμασαν την πολιτική των διεθνών οργανισμών που έχουν βυθίσει στη φτώχεια δισεκατομμύρια ανθρώπους, που αυξάνει την ανισότητα πλούσιων και φτωχών χωρών και υπονομεύει τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη μαχητική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, διατράνωσαν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος και έστειλαν το μήνυμα της διαρκούς αντίστασης στα σχέδια του κεφαλαίου, όπως εκφράζονται με την «παγκοσμιοποίηση» και τη «νέα τάξη», αλλά και με τις πολιτικές που ασκούνται επιμέρους σε κάθε χώρα.

Η χτεσινή κινητοποίηση είχε έντονο το χαρακτήρα αντίστασης και στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, ενώ συνένωσε τις διαμαρτυρίες για την αύξηση της τιμής των καυσίμων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις, την αντιλαϊκή πολιτική στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ανδρέας Αβραμίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ,ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την επικράτηση και κυριαρχία των πολυεθνικών σε όλο τον κόσμο, καθώς η πορεία της παγκοσμιοποίησης των οικονομιών έχει οδηγήσει στην αύξηση της ανισότητας μεταξύ των κρατών.

Προκλητική παρέμβαση

Εντονη ήταν η αστυνομική παρουσία στη χτεσινή κινητοποίηση, αλλά και προκλητική καθώς απαγορεύτηκε σε οδηγούς ταξί και φορτηγών να συνενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές μαζί με τα οχήματά τους! Δεκάδες οδηγοί ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης νωρίς το απόγευμα επιδίωξαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Στο ύψος των Χαυτείων ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στους οδηγούς να συνεχίσουν και να κατευθυνθούν προς το κτίριο του ΟΗΕ, με σαθρά επιχειρήματα, όπως ότι «παραβιάζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας», αλλά και επειδή, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, «υπήρχε το ενδεχόμενο σύγκρουσης με άλλη πορεία!!!».

Απέναντι στην απαγόρευση υπήρξε έντονη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Αθήνας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη. Ο βουλευτής του ΚΚΕ - ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα - απαίτησε να επιτρέψουν στους οδηγούς ταξί και φορτηγών να συνεχίσουν την πορεία τους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να περιοριστεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Η πορεία

Με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή και τις φωνές των Ελλήνων εργατών να συναντιούνται με αυτές των Ευρωπαίων εργατών στην Πράγα, ξεκίνησε η πορεία των διαδηλωτών από τα γραφεία του ΟΗΕ στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. «Οι ναυτεργάτες παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και την ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση», ήταν ένα από τα πανό που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

«Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Ο ιμπεριαλισμός τη γη ξαναμοιράζει, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζει», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την Πανεπιστημίου, και την Πατησίων, από όπου πέρασε η πορεία για να καταλήξει στην πλατεία Κάνιγγος, στο υπουργείο Εμπορίου.

Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που δεν εμπόδισε τους οικοδόμους να βάψουν συμβολικά τους τοίχους του υπουργείου με μαύρη μπογιά. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο οικοδόμος Αλέκος Κατσούλης: «Ηταν μια συμβολική κίνηση, στη μαύρη πολιτική της κυβέρνησης μαυρίσαμε το υπουργείο. Αυτό αρμόζει στη μαύρη πολιτική του υπουργείου Εμπορίου. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα για πολύ περισσότερους και να συμμετέχουν σ' αυτές».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η «Πρωτοβουλία Πράγα 2000». Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε τράπεζες της γύρω περιοχής.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
«Ομως, μπορούμε»!

Σημεία από την ομιλία του στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα της πιο σκοταδιστικής, της πιο άγριας, της πιο βάρβαρης εποχής», τόνισε στην ομιλία του ο Ανδρέας Αβραμίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ. «Ο κόσμος μας, είπε, χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση των οικονομικών συνόρων αναδεικνύοντας τις πολυεθνικές εταιρίες ως νέα κέντρα εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της "Microsoft", της οποίας η αξία ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια, ποσό πολύ μεγαλύτερο του ΑΕΠ μιας χώρας, όπως η Ινδία του 1 δισ. ανθρώπων ή μιας υπερδύναμης όπως η Ρωσία».

«Η ξέφρενη πορεία της παγκοσμιοποίησης των οικονομιών, οι τρομακτικοί σε ένταση ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών, η συνακόλουθη αύξηση της ανισότητας μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών επέφεραν σημαντικές αλλαγές και στους διεθνείς οργανισμούς, υποβαθμίζοντας το ρόλο του ΟΗΕ και αναδεικνύοντας σε κυρίαρχους οργανισμούς το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, τον ΠΟΕ και το Συμβούλιο των επτά πλουσιότερων κρατών», τόνισε ο Ανδρ. Αβραμίδης.

Αναφερόμενος ο συνδικαλιστής στις μαχητικές διαδηλώσεις του Σιάτλ και στις άλλες μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, υπογράμμισε πως στέλνουν ένα σαφέστατο μήνυμα της διάθεσης των πολιτών όλου του κόσμου να παλέψουν για δικαιοσύνη, για ειρήνη και δημοκρατία.

Ο Ανδρ. Αβραμίδης σημειώνοντας το γεγονός της ενσωμάτωσης και γραφειοκρατικοποίησης των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημείωσε την ανάγκη ενός νέου διεθνιστικού κινήματος και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αγωνιστούν για τη δημιουργία ενός διεθνούς δημοκρατικού εργατικού μετώπου.

Κωδικοποιώντας τους άξονες δράσης ενός τέτοιου μετώπου, που θα περιλαμβάνει τον αγώνα ενάντια στο φασισμό της νέας τάξης πραγμάτων, στο νεοφιλελευθερισμό και την ΟΝΕ, στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας, αλλά και τη δημιουργία ταξικών και αγωνιστικών συνδικαλιστικών κινημάτων για δικαιώματα σε όλους και σε όλες με την κατάργηση των διακρίσεων που υπάρχουν για τους μετανάστες και την εξάλειψη της ανεργίας.

«Η απελευθέρωση του εργαζόμενου, η επιβίωση του ανέργου και του κοινωνικά αποκλεισμένου, δεν είναι εύκολη υπόθεση», τόνισε ο Ανδρ. Αβραμίδης και συνέχισε: «Ομως μπορούμε. Το πολιτικό και οικονομικό αυτό σύστημα δεν είναι παντοδύναμο, οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης του σήμερα μπορούν να αλλάξουν με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων με την ενίσχυση της διεθνής αλληλεγγύης και δράσης».

Για να καταλήξει: «Σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ αγωνίζεται και καλεί μαζί του να αγωνιστούν όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνεργοι και οι νέοι. Να ενώσουν τη φωνή τους και να συντονίσουν τα βήματά τους για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό».

ΤΣΕΧΙΑ
Η Πράγα επίκεντρο του αγώνα κατά της «παγκοσμιοποίησης»

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές

Associated Press

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές
ΠΡΑΓΑ (του απεσταλμένου μας Λάμπρου ΤΟΚΑ).-

Χιλιάδες διαδηλωτές από δεκάδες χώρες του κόσμου, κι από τις πέντε ηπείρους της Γης, κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Πράγας, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο μοντέλο παγκοσμιοποίησης που προωθούν οι πολυεθνικές με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων.

Από τη διαδήλωση έλειπε ο Πρόεδρος της Τσέχικης Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Χάβελ - ένας από τους πρωταγωνιστές της «Ανοιξης της Πράγας» και οραματιστής του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» - ο οποίος προτίμησε να υποδεχτεί στο Συνεδριακό Κέντρο και να χαιρετήσει εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας.

Η χθεσινή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Μίρου (η λέξη σημαίνει «ειρήνη») και οι πρώτοι διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν από τις 09:00 το πρωί. Δύο ώρες αργότερα, στις 11:00, ξεκίνησε η πορεία, η οποία, όμως, χωρίστηκε σε τρία διαφορετικά μπλοκ, όπως είχαν συμφωνήσει οι οργανωτές της INPEG ( Initiative Against Economic Globalization, Πρωτοβουλία Ενάντια στην Οικονομική Παγκοσμιοποίηση ), με κοινή κατεύθυνση το συνεδριακό κέντρο. Ηταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Πράγα, αλλά και γενικότερα στην Τσεχία από το 1989.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε μια διαδήλωση μετείχαν τόσοι πολλοί ξένοι διαδηλωτές (προερχόμενοι από πάνω από 20 διαφορετικές χώρες). Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι στη χθεσινή συγκέντρωση ακούστηκαν ή ήταν τυπωμένα στα πλακάτ συνθήματα σε τόσες πολλές ξένες γλώσσες. Τα συνθήματα που ξεχώρισαν ήταν «Ναι στον άνθρωπο, όχι στο κέρδος», «Να διαλυθεί το ΔΝΤ και η ΠΤ», ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Γύρω στις 12:00, οι διαδηλωτές έφθασαν κοντά στο συνεδριακό κέντρο, όπου ήταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με οδοφράγματα μπροστά και υποστήριξη στα όπισθεν από αύρες και άλλα οχήματα της αστυνομίας.

Πίσω από τους αστυνομικούς, μερικοί τραπεζίτες και άλλοι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κοίταζαν αμήχανοι το ποτάμι των διαδηλωτών να καταφθάνει κοντά τους, ενώ στην αίθουσα οι τραπεζίτες και οι άλλοι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και πολυεθνικών επιχειρήσεων επεξεργάζονταν, σαν «υπερ-κυβέρνηση», τα σχέδια για το μέλλον για τη διαιώνιση του καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, από το πρωί έως και το βράδυ, οι αστυνομικοί είχαν «υπό την προστασία τους» τους δρόμους, από τους ...εχθρούς διαδηλωτές, από αέρος (με 2 ελικόπτερα) και εδάφους. Οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως είναι γνωστό, είχαν ενισχυθεί και από ειδικές δυνάμεις που είχαν έρθει από τις ΗΠΑ και είχαν την «εμπειρία» των διαδηλώσεων στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Οι πολυπληθέστερες ομάδες διαδηλωτών ήταν από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οπως μετέδωσε η τσέχικη τηλεόραση, πάνω από 800 ήταν οι Ελληνες, ενώ οι Ιταλοί ξεπερνούσαν κατά πολύ τους χίλιους.

Στα μπλοκ των Ελλήνων διαδηλωτών, διακρίναμε συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, του ΠΑΜΕ, των εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, των εργαζομένων στον ΟΤΕ, του ΠΑΣΟΚ (!) κ.ά. οργανώσεων.

Η χτεσινή συγκέντρωση δεν έληξε τελικά χωρίς επεισόδια, που ξέσπασαν ανάμεσα στο μπλοκ των αναρχικών και την αστυνομία, και είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων, την εκτόξευση δακρυγόνων, φωτιές στους δρόμους, μικροκαταστροφές σε καταστήματα, κλπ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ- ΠΤ
Ομορφες και ηχηρές υποσχέσεις

ΠΡΑΓΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Υπό τη συνοδεία και την προστασία χιλιάδων αστυνομικών, οι ηγέτες των χωρών προσήλθαν χτες στην έναρξη των Εργασιών της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της ΠΤ και αμέσως έδωσαν το στίγμα τους: είναι ανώφελο να αναστραφεί το ρεύμα της παγκοσμιοποίησης.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει και ο Πρόεδρος της Συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής, Τρέβορ Μάνουελ, οι διαδηλωτές έχουν νεφέλωμα στο κεφάλι τους αφού παλεύουν κατά της οικονομικής παγκοσμιοποίησης καθώς «γνωρίζω γιατί παλεύουν κατά, αλλά δεν έχουν καμία ιδέα γιατί παλεύουν υπέρ»...

Λιγότερο δηκτικός και αλαζονικός ήταν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον ο οποίος δεν τόλμησε να λοιδορήσει τους διαδηλωτές και μάλιστα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να δώσουν κάποια απάντηση στα ζητήματα που θέτουν οι ακτιβιστές. Κινούμενος περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ, κατά την πρώτη ημέρα τόνισε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΔΝΤ είναι η φτώχεια και η αστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σκιαγραφώντας το «όραμά» του για το ρόλο του ΔΝΤ, ο Χορστ Κέλερ έθεσε τέσσερις στόχους: Την προώθηση μη πληθωριστικής οικονομικής ανάπτυξης διαρκείας προς όφελος όλων των κατοίκων του πλανήτη. Τη διασφάλιση της σταθερότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την εργασία του ΔΝΤ από κοινού με άλλους θεσμούς, ο ρόλος των οποίων είναι η περιφρούρηση των παγκόσμιων κοινών αγαθών.

Τέλος, ο Κέλερ σημείωσε ότι οι διεθνείς κινήσεις των ιδιωτικών κεφαλαίων αποτελούν σημαντική πηγή ανάπτυξης, παραγωγικότητας και θέσεων εργασίας αλλά τόνισε ότι «μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή αστάθειας και κρίσεων». Πάντως για τους «καλοθελητές», ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υπεράσπισε το ρόλο του: «Εχω επίγνωση του διεθνούς διαλόγου για την παγκοσμιοποίηση και πολλά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Οφείλω, όμως, να είμαι σαφής: Εάν δεν υπήρχε το ΔΝΤ, έπρεπε σήμερα να το επινοήσουμε».

Ευρώ - πετρέλαιο: οι συμπληγάδες

Πάντως, αν και επισήμως το θέμα της εξασθένισης του Ευρώ και της τιμής του πετρελαίου δεν προτάσσονται στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου, τα δύο θέματα κυριαρχούν αφού ήταν τα μείζονα στο περιθώριο της Συνόδου. Ειδικά για το θέμα του πετρελαίου το χτεσινό ανακοινωθέν του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -(ΟΟΣΑ) από την Πράγα, διαβεβαιώνει ότι οι οικονομίες των χωρών του οργανισμού δε θα ταλαιπωρηθούν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου όσο στις προηγούμενες πετρελαϊκές κρίσεις αφού «σε πραγματικούς όρους, οι τιμές του πετρελαίου είναι ακόμη χαμηλές, σε σχέση με τα επίπεδα της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης στο τέλος της δεκαετίας του '70». Εξάλλου, οι οικονομίες του ΟΟΣΑ είναι λιγότερο εξαρτημένες από το πετρέλαιο, απ' ό,τι πριν 25 χρόνια, χάρη στην οικονομία στην ενέργεια, στη χρήση άλλων πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών σε βάρος της βαριάς βιομηχανίας.

Στο μεταξύ τα βλέμματα της οικουμένης όσον αφορά το πετρέλαιο εκτός της Πράγας, είναι στραμμένα και στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, όπου σήμερα αρχίσει η Σύνοδος κορυφής του ΟΠΕΚ, η δεύτερη σύνοδός του στα 40 χρόνια που υφίσταται. Σύμφωνα με τον Αλγερινό υπουργό Πετρελαίου Σακίμπ Χαλίλ, ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να οργανώνει τις συνόδους κορυφής του κάθε πέντε χρόνια με στόχο να δώσει το μήνυμα ότι η οργάνωση «στο υψηλότερο πολιτικό της επίπεδο επιθυμεί τη σταθεροποίηση της αγοράς», προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ συνηγορεί για μια τιμή 25 δολαρίων το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η επίσημη διακήρυξη της συνόδου, θα αποτελείται από έξι βασικά σημεία. Τα σημεία αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών, έκκληση για διάλογο μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των καταναλωτριών, τη δέσμευση του ΟΠΕΚ για κατάλληλο εφοδιασμό της αγοράς ώστε να υπάρξει σταθερότητα, την προστασία των συμφερόντων των μελών του Οργανισμού και την αναγκαιότητα παροχής βοήθειας στις πιο φτωχές χώρες και στις αναπτυσσόμενες.

Ομοβροντία κατά της παγκοσμιοποίησης σε όλο τον πλανήτη

Εκατοντάδες διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο

Διαδήλωση στις Φιλιππίνες σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Πράγα

Associated Press

Διαδήλωση στις Φιλιππίνες σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Πράγα
Η κινητοποίηση της Πράγας εναντίον των πολιτικών της «παγκοσμιοποίησης» που επιβάλλουν διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, προς όφελος των πολυεθνικών και σε βάρος των λαών, χαιρετίστηκε με διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικές από αυτές:

  • Στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, εκατοντάδες ανθρώπων διαδήλωσαν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.
  • Στη ΡΩΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στη Μόσχα, η οποία κατέληξε μπροστά στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η αστυνομία, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη διαδήλωση, συνέλαβε 6 από αυτούς.
  • Στις ΗΠΑ, μέλη εργατικών συνδικάτων, μετανάστες, μέλη οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά. συγκεντρώθηκαν χτες στο Σικάγο, έξω από τοπικά γραφεία χρηματοοικονομικών οργανισμών. Σε πάνω από 50 πόλεις, όπως λένε διοργανωτές των διαδηλώσεων, υπάρχουν κινητοποιήσεις. Σημαντική ήταν η κινητοποίηση και στο Λος Αντζελες, ενώ υπήρξε κινητοποίηση και στο Σιάτλ.
  • Στον ΚΑΝΑΔΑ, εκατοντάδες ανθρώπων πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο αμερικανικό προξενείο στο Τορόντο.
  • Στην ΠΟΛΩΝΙΑ, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στο Λοτζ, ενώ ήταν προγραμματισμένη κινητοποίηση και στη Βαρσοβία.
  • Στην ΙΣΠΑΝΙΑ, πραγματοποιήθηκε χτες διαδήλωση στην Μπαρτσελόνα.
  • Στην ΟΛΛΑΝΔΙΑ, μεγάλη διαδήλωση αναφέρθηκε χτες στην Ουτρέχτη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.
  • Στο ΙΣΡΑΗΛ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, όπου χτες το κέντρο της πόλης είχε παραλύσει. Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κράτησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της κινητοποίησης στην Πράγα.
  • Στη ΔΑΝΙΑ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Ααλμποργκ, κάνοντας πορεία σε δρόμους της πόλης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο... υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας συμμετείχε στην κινητοποίηση.
  • Στη ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Οκλαντ.
  • Στις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, διαδηλώνοντας εναντίον των πολιτικών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • Τέλος, στην ΚΡΟΑΤΙΑ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Φλοράλ του Ζάγκρεμπ με κεντρικό σύνθημα «η Πράγα καλεί, το Ζάγκρεμπ ανταποκρίνεται». Η Κροατία που πρόσφατα εισήλθε στις αγκάλες του ΠΟΕ γνωρίζει το τελευταίο διάστημα μία μεγάλη αντίδραση εκ μέρους μεγάλου τμήματος της κοινωνίας και πολλές οργανώσεις κατά της Παγκοσμιοποίησης ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Τιμή στον Λέοντα Αυδή

Φόρο τιμής στον άνθρωπο που στάθηκε με συνέπεια δίπλα στην εργατική τάξη της χώρας και τους αγώνες της, αποτίσανε οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Λέοντα Αυδή.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΑΛΕΣ
Θα συνεχίσουμε

Την πρόθεση να συνεχίσουν τον αγώνα τους εξέφρασε με δήλωσή του στο «Ρ» ο Λευτέρης Κακαλές, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελαφρών Φορτηγών , που συμμετείχε στην κινητοποίηση, δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας αποθαρρύνει, στέλνοντας την Αστυνομία να καταγράφει τους αριθμούς των πινακίδων των αυτοκινήτων μας και απειλώντας μας ότι θα μας πάρουν τις πινακίδες. Παρ' όλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ