ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ
Θεσμοθετείται το αλισβερίσι κυβέρνησης - ιδιοκτητών ΜΜΕ

Σπ. Στριφτάρης: Δημιουργείτε έναν ακόμη κυβερνητικό μηχανισμό για να διαπραγματεύεστε τη στήριξη της πολιτικής σας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την εμμονή της κυβέρνησης να παρουσιάζει το νομοσχέδιο για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ως κίνηση ενίσχυσης της ανεξαρτησίας και της λειτουργικότητάς του εξέφρασε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ζήτησε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της ΝΔ ασκήθηκε κριτική, πλην όμως αφέθηκε να εννοηθεί ότι είναι δυνατή η συζήτηση με την κυβέρνηση για τη βελτίωση του νομοθετήματος στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ τη λογική της δυνατότητας ύπαρξης ανεξάρτητης αρχής υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Πάμε πολύ πιο πίσω»

«Με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, παίρνοντας το λόγο, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει ένα βήμα μπροστά, για να δρα, όσο είναι δυνατόν, πιο ανεξάρτητα το ΕΣΡ, αλλά μας πηγαίνει πολύ πίσω και απ' αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Στην ουσία δημιουργεί ένα ακόμη κυβερνητικό κομματικό όργανο, για να το χρησιμοποιεί το ΕΣΡ για να διαπραγματεύεται τη στήριξη της πολιτικής της, και όχι μόνο από τα ΜΜΕ και σαν αντιπαροχή ν' αφήνει τους ιδιοκτήτες τους, όχι μόνο ανέλεγκτους στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, με παραπληροφόρηση, αποπροσανατολισμό, με χαμηλού επιπέδου υποκουλτούρα, με βία και αίμα, αλλά ασύδοτους να λαφυραγωγούν το δημόσιο χρήμα, είτε σαν προμηθευτές του δημοσίου, είτε σαν κατασκευαστές μεγάλων έργων.

Αυτή την αλληλοστήριξη και το αλισβερίσι δεν μπορούσε μέχρι τώρα να το κάνει με την ανοχή του ΕΣΡ, γιατί υπήρχαν σ' αυτό και φωνές έξω από την κυβέρνηση».

«Οχι βέβαια», συνέχισε ο ομιλητής, «πως η κυβέρνηση δεν ήλεγχε την πλειοψηφία, 5 στους 9 τους όριζε η ίδια, αλλά τότε υπήρχαν και φωνές που θα δημοσιοποιούσαν τέτοια παζάρια. Γι' αυτό και αποκλείει στην ουσία κάθε αντίθετη φωνή, με τον τρόπο που επιλέγεται, "διορίζεται" στην ουσία, του ΕΣΡ. Αλλωστε αυτές οι δουλιές είναι αποδοτικές και χρήσιμες γι' αυτούς που τις κάνουν, μόνο αν καλύπτονται με άκρα του τάφου σιωπή.

Αυτή τη σιωπή, την ένοχη σιωπή, για τα παζάρια κυβέρνησης και ιδιοκτητών ΜΜΕ΄, θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που συζητάμε.

Φαίνεται να μας θεωρούν αφελείς και με πολύ λίγο μυαλό οι υπουργοί που υπογράφουν το σχέδιο νόμου αυτό, όταν μιλάνε για ανεξάρτητη αρχή και ανεξαρτησία του ΕΣΡ.

Εμείς βέβαια θα πιστεύουμε στο παραμύθι των ανεξάρτητων αρχών. Η κάθε αρχή υπηρετεί κάθε φορά την κυρίαρχη τάξη.

Αυτά είναι ερωτήματα των κρατούντων για να κάνουν αυτό που έκαναν στο Μεσαίωνα οι καλόγεροι, που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να το τρώνε τη σαρακοστή οι δεσποτάδες. Και αλήθεια, πώς μπορεί να 'ναι ανεξάρτητα τα μέλη ενός οργάνου που διορίζονται από μια συγκεκριμένη μονοκομματική πλειοψηφία;.

Τι το θέλετε εκείνο το 3/5 της επιτροπής στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, αφού στην τρίτη η επιλογή γίνεται με την πλειοψηφία της επιτροπής στην οποία πάντα το κυβερνών κόμμα έχει απόλυτη και πάνω πλειοψηφία».

Πάει να προκαταλάβει το Σύνταγμα

«Δεν είναι τυχαίο», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ότι έρχεται το άρθρο αυτό πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πάει να προκαταλάβει ακόμη και το Σύνταγμα. Αυτή είναι η δημοκρατία της κυβέρνησης, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.

Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια βεβαίως μας έχει συνηθίσει στον αυταρχισμό και την παραβίαση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και αυτής της αστικής δημοκρατίας.

Οχι μόνο δε θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη γίνει αποδεκτό από το λαό και να μην εφαρμοστεί στην πράξη, όπως και τόσα άλλα νομοσχέδια, που καταργούν και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την πρότασή μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε, τα μέλη του ΕΣΡ να υποδεικνύονται από τα κόμματα της Βουλής ή Ευρωβουλής ανάλογα με τη δύναμή τους, ξεκινώντας από το μικρότερο που πρέπει να έχει έναν εκπρόσωπο και από εκπροσώπους των δημοσιογραφικών συνδικάτων ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, της Ενωσης Συντακτών Μ-Θ, από τα συνδικάτα των εργαζομένων στο θέαμα - ακρόαμα, την ΠΟΘΑ, της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλοι. Κανένα κόμμα να μην ελέγχει την πλειοψηφία του ΕΣΡ».

Κυβέρνηση: Το αναβαθμίζουμε!!!

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, επιχείρησε να παρουσιάσει τον προτεινόμενο νόμο ως «αναβάθμιση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου» όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ έκανε λόγο για «θεσμική τομή», την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις μέσα σε ένα εξάμηνο από την επανεκλογή της και στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποκτά κύρος ανεξάρτητης αρχής, ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική του ανεξαρτησία, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ από την άλλη θα διαθέτει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο, ο Στέφανος Μανίκας, έκανε επίσης λόγο για αναβάθμιση του ΕΡΣ, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στα πλαίσια της εναρμόνισης «με το πνεύμα της αναθεώρησης του Συντάγματος». Για το ίδιο θέμα της αναθεώρησης ο Δ. Ρέππας επισήμανε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις».

Τη σχέση του νομοσχεδίου με την επικείμενη αναθεώρηση σχολίασε όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Αναθεώρησης), ο οποίος επισήμανε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου μπορούν μετά την αναθεώρηση να συμπληρωθούν, αφού όσα πιθανά θα συμφωνηθούν στην Επιτροπή Αναθεώρησης θα αποτελούν «εφικτές μεταβολές», προτείνοντας τη διεύρυνση του καταλόγου των προτεινόμενων μελών του ΕΡΣ με μέλη που θα προτείνονται από τη διάσκεψη των προέδρων και θα χαίρουν της πλειοψηφίας των 3/5.

ΝΔ: Εξοφλούνται προεκλογικά γραμμάτια

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο, αφού οι βουλευτές της δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής, θέτοντας θέμα ενίσχυσης της διαπλοκής ανάμεσα σε κυβέρνηση και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αφού εξοφλούνται προεκλογικά γραμμάτια. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου , που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πραγματικό μνημείο υποκρισίας, κλασικό δείγμα γραφής πολιτικής ανακολουθίας και κραυγαλέα θεσμική επιβεβαίωση των δεσμών διαπλοκής της κυβέρνησης Σημίτη». Υποστήριξε επίσης ότι είναι «εκ του πονηρού η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει για ψήφιση το νομοσχέδιο τρεις μήνες πριν την ισχύ του νέου Συντάγματος». Στην ίδια λογική και ο εισηγητής της ΝΔ Αν. Νεράντζης, έκανε λόγο για «πλήρη κυβερνητική υποταγή του ΕΡΣ», με στόχο την εξασφάλιση των αδειών σε όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οσον αφορά το Συνασπισμό, ο πρόεδρός του Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην «υποβάθμιση του ΕΡΣ», ενώ πρότεινε να λειτουργήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία σε συνεργασία με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα προτείνει τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Για το χατίρι των μεγαλοκαναλαρχών...

Εκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ για το Νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που κατέθεσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στη Βουλή, εξέφρασαν χτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΕΣΡ με θέμα το νομοσχέδιο, το τακτικό μέλος του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης και το αναπληρωματικό Γιάννης Ζαγγανάς, που έχουν υποδειχτεί από το ΚΚΕ. Τα μέλη του ΕΣΡ στην τοποθέτησή τους, τόνισαν πως το νομοσχέδιο «αποκαλύπτει πλέον πλήρως τις προθέσεις της κυβέρνησης να ελέγξει το χώρο των ΜΜΕ. Οι διαρκείς παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες του υπουργείου Τύπου φαίνεται πως δεν αρκούσαν, και τώρα φροντίζει πλέον να τις κατοχυρώσει και θεσμικά». Η αλλαγή του τρόπου συγκρότησης, όπως επισήμαναν τα δύο μέλη του ΕΣΡ, «εκδηλώνει τη "μονά - ζυγά δικά μας" πρόθεση της κυβέρνησης. Στήνεται ολόκληρη παράσταση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να δίνεται η εντύπωση της συναινετικής διαδικασίας. Περνάει από "σαράντα κύματα" ξεκινώντας από τα 3/5, μετά από την απόλυτη πλειοψηφία, για να καταλήξει εκεί που απ' αρχής ήταν γνωστό πως θα κατέληγε, δηλαδή στο γεγονός πως τελικά έχει τη δυνατότητα να εκλέγει τα μέλη του ΕΣΡ με σχετική πλειοψηφία».

Μια τέτοια διαδικασία, όπως υπογραμμίζεται στην τοποθέτησή τους, «καταργεί οριστικά τη διακομματική σύνθεση του ΕΣΡ, πράγμα που πάντα ήταν στις επιδιώξεις του υπουργείου Τύπου». Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Τύπου περί «κομματισμού», «συνδικαλισμού» κλπ, μελών του ΕΣΡ - κάτι που επανέλαβε και χτες ο Δ. Ρέππας - οι Παύλος Αλέπης και Γιάννης Ζαγγανάς τόνισαν ότι «ο υπουργός κρίνει φαίνεται μόνο "εξ ιδίων", αφού τέτοιες πρακτικές, αποκάλυπταν όλες του οι παρεμβάσεις, που επανειλημμένως εξώθησαν σε παραιτήσεις προέδρους και μέλη του ΕΣΡ, που μάλιστα είχαν προταθεί από την παράταξή του. Εάν στο ΕΣΡ κυριαρχούσε το πνεύμα που επικαλείται και καταγγέλλει ο υπουργός Τύπου, τότε το ΕΣΡ δε θα έβγαζε τις περισσότερες αποφάσεις του ομόφωνα ή με ενισχυμένη πλειοψηφία». Πρόκειται για αποφάσεις που «σε τελευταία ανάλυση δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να κινούνται στα στενά περιθώρια του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, που ακόμη κι αυτά ανησυχούν την κυβέρνηση». Μια ανησυχία, που το υπουργείο την εκδηλώνει και πρακτικά με την «παρακράτηση» στο υπουργείο Τύπου των «καθ' όλα νόμιμων αποφάσεων του ΕΣΡ, προκειμένου να μην προωθηθεί η υλοποίησή τους και "στεναχωρηθούν" οι μεγαλοκαναλάρχες».

Αφιερωμένη στο νομοσχέδιο ήταν η έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης και παρότι η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου κατέθεσαν τις απόψεις τους. Αναμένεται ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, τις παρατηρήσεις που έγιναν, να τις μεταφέρει στον υπουργό Τύπου.

Στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ αναφέρθηκε και χθες εκτενώς ο Δ. Ρέππας, προκειμένου να «στηρίξει» την απόφαση της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που άρχισε από χθες να συζητείται να ελέγξει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Για να δικαιολογήσει τον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ και απομάκρυνσης των μελών που υποδεικνύονται από τα κόμματα, επανέλαβε και πάλι πως «κάποιοι επιθυμούν το ΕΣΡ να είναι διακομματικό όργανο και όχι ανεξάρτητη αρχή». Επανήλθε στο θέμα της «κομματικοποίησης» του ΕΣΡ με τη σύνθεση που λειτουργεί μέχρι σήμερα, μιλώντας για μέλη του ΕΣΡ που δε λειτούργησαν ανεπηρέαστα και ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση. Για να «ενισχύσει» δε την άποψη της κυβέρνησης περί ανεξάρτητης αρχής, επικαλέστηκε τον τρόπο που αντίστοιχες ραδιοτηλεοπτικές αρχές διορίζονται σε χώρες του εξωτερικού, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες διορίζονται από την κυβέρνηση.

Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι αντί η ΝΔ να καταθέσει προτάσεις και να συζητήσει επί της ουσίας, επιδίδεται σε ύβρεις επιδιώκοντας τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Επίκαιρη συζήτηση για τα ΜΜΕ, το Σύνταγμα και το Νόμο

Την ανησυχία, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο «θολό ραδιοτηλεοπτικό πεδίο» κατέθεσαν χτες οι ομιλητές στην επίκαιρη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ενωση Ελλήνων Συνταγματολόγων και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, με θέμα: «Τα ΜΜΕ, το Σύνταγμα και ο Νόμος», η οποία δόθηκε με την ευκαιρία της τροποποίησης των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου η Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου έκανε λόγο για μετατροπή της «τέταρτης εξουσίας σε πρώτη, η οποία ουσιαστικά δεν ελέγχεται», με συνέπεια «να θίγεται ο πυρήνας της δημοκρατίας», ενώ καυτηρίασε την προσπάθεια μέσω του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ, να εκλέγονται τα μέλη του ΔΣ του ουσιαστικά από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Συνταγματικού Δικαίου, καθηγητής και πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μεγάλα πεδία παραβίασης της νομιμότητας από τα ΜΜΕ και στη μονοπώληση και ολιγοπώληση της εξουσίας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο άνομο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο της χώρας μας και στη διαιώνισή του, στη συνταγματική αναθεώρηση κ.ά. Ο Γ. Κασιμάτης καυτηρίασε την «ασταθή αποφασιστικότητα των πολιτικών ηγεσιών», υπογράμμισε την «ευθύνη της Βουλής» για τα παραπάνω, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι το ΕΣΡ «ήταν και παραμένει παράλυτο».

Στην κατάσταση του ΕΣΡ αναφέρθηκε εκτενώς και ο εκπρόσωπός του καθηγητής Σ. Φλογαΐτης. Την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων επεσήμανε ο δημοσιογράφος Αντ. Καρκαγιάννης.

Την «ανησυχητική όξυνση του φαινομένου μετάθεσης πολιτικής εξουσίας σε οικονομικές οντότητες» υπογράμμισε ο Χ. Μαυριάς εκ μέρους της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως μπορεί να επέλθει και πλήρης «απώλεια της εθνικής κυριαρχίας» ως συνέπεια του φαινομένου αυτού.

Το μοναδικό κόμμα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και εκπροσωπήθηκε στη συνέντευξη ήταν το ΚΚΕ. Εκ μέρους του ο Δ. Καλτσώνης έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Για τα δύο υπό τροποποίηση άρθρα, ο Δ. Καλτσώνης ανέφερε: «Θα έπρεπε να διασφαλιστούν από το Σύνταγμα κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε να μπει κάποιος φραγμός στην ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο των ΜΜΕ, στη διαπλοκή τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Και βέβαια αυτό το λέμε γνωρίζοντας ότι στο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό μας σύστημα το μεγάλο κεφάλαιο έχει δεδομένες δυνατότητες επιρροής και επίδρασης στην εκάστοτε πολιτική εξουσία».

Συμπλήρωσε ακόμα πως: «Θα έπρεπε να προβλεφτούν οι ρυθμίσεις εκείνες που θα κατοχυρώνουν στοιχειωδώς τουλάχιστον την ισότιμη μεταχείριση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά».

Συνεχίζοντας κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, κατήγγειλε την υπονόμευση του ΕΣΡ από την κυβέρνηση και την προσπάθεια να γίνει πιο ασφυκτικός ο κυβερνητικός έλεγχος επ' αυτού, ενώ αναφέρθηκε και στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που πρέπει να «αποτελούν δημόσια περιουσία και ότι το κράτος θα πρέπει να είναι αυτό που με διαφάνεια, με κανόνες, θα δίνει τις άδειες».

Τέλος, τόνισε πως όλοι όσοι ανησυχούν πρέπει να βρουν τρόπους μιας συντονισμένης προσπάθειας άσκησης πίεσης και μετά την αναθεώρηση, ώστε να τεθούν οι μέγιστοι δυνατοί φραγμοί στη διαπλοκή.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Καθυστερημένη «σταυροφορία»

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ, η ηγεσία της ΝΔ ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον «απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ» και ξεκινά σταυροφορία στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαπλοκής στο χώρο των ΜΜΕ. Επικεφαλής μπαίνει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και πρώην προέδρους του ΕΣΡ.

Χτες, μετά τη συνεδρίαση των τομεαρχών, ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το ΕΣΡ από ανεξάρτητη αρχή σε «καταφανώς εξαρτημένη», επικαλούμενος τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη σύνθεση του ΕΣΡ και την έκδοση αδειών για ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Ο υπουργός Τύπου, σημείωσε, κρατά σε ομηρία τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διατηρώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες και τον έλεγχο της λειτουργίας τους. Φαίνεται, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, πως η κυβέρνηση «φιλοδοξεί να είναι ο σύγχρονος «Μεγάλος Αδελφός», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει, γιατί «η σιωπή ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής». Δράττοντας την ευκαιρία επανέφερε το θέμα της διαπλοκής λέγοντας ότι τα όσα αποκαλύπτονται και προαναγγέλλονται για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ δίνουν ανάγλυφα την εικόνα ενός διαπλεκόμενου μηχανισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται απροκάλυπτα για τη στήριξη και την παραμονή του κ. Σημίτη στην εξουσία. Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να αναφερθεί στις προτάσεις του κόμματός του, οι οποίες στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ