ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων

Ομιλία Μανώλη Συντυχάκη, υποψηφίου δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο Πανεπιστήμιο

Να δώσουν ανατρεπτική απάντηση στις 7 Νοέμβρη με ψήφο τιμωρίας και ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής αντιλαϊκής πολιτικής, υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάλεσε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης σε εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, στην ομιλία του, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση δεν πρόκειται ν' αφήσει όρθιο τίποτα, γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αντιδράσουν άμεσα φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και συνολικά οι εργαζόμενοι.

Αναφερόμενος στο νέο μοντέλο που θέλει να επιβάλει η αγορά επισήμανε ότι αυτό σημαίνει σπουδές επί πληρωμή και κέρδη για τις επιχειρήσεις. «Διοίκηση με μάνατζερ, απευθείας σύνδεση με την αγορά και χρηματοδότηση με "προγραμματικές συμφωνίες" με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα. Καθηγητές εξαρτημένοι απ' τους χορηγούς: Το "νέο" πανεπιστήμιο - επιχείρηση θα έχει και νέους καθηγητές που, μεταξύ άλλων, θα "χορηγούνται", αφού θα υπάρχουν έδρες με χορηγία». «Ιδιωτικοποιούν, πρόσθεσε, τα δημόσια ιδρύματα στήνοντας Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις. Στρώνουν το δρόμο για να μπουν δίδακτρα. Οι μαθητές θα μπαίνουν πλέον στην ιδιωτικοποιημένη Ανώτατη Εκπαίδευση για να τους "δασκαλεύουν" βιομήχανοι και εφοπλιστές πώς θα γίνουν φτηνή σάρκα στις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό καταργούν τη φοιτητική μέριμνα, αφήνουν τις εστίες να ρημάξουν, πετάνε τους σπουδαστές στο δρόμο, κλείνουν λέσχες και εστιατόρια, δε δίνουν στους φοιτητές τα πάσο, κόβουν βιβλία και σημειώσεις για να τα ψηφιοποιούν οι μεγαλοκαρχαρίες των εκδοτικών οίκων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου κάλεσε τους νέους, τους φοιτητές σε αντεπίθεση κόντρα στην πολιτική που γεννά τα προβλήματά τους με πολιτικοποιημένο οργανωμένο κίνημα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.

Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Κάλεσμα για μαζική ψήφο στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου απηύθυναν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Στέλιος Ορφανός και ο υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Συντυχάκης στις ομιλίες τους χτες το βράδυ στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στο Ηράκλειο στην πλατεία Κορνάρου.

Η απήχηση του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας στο χθεσινό κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα εγκαίνια του εκλογικού ήταν μεγάλη.

Και οι δύο ομιλητές απευθυνόμενοι στο λαό του Ηρακλείου κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νέα γενιά να συστρατευτούν και με την ψήφο τους στον αγώνα ενάντια στην πολιτική του μνημονίου, του «Καλλικράτη», της ΕΕ, με την οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ, άσχετα αν παριστάνουν σήμερα ότι διαφωνούν για να κλέψουν ψήφους.

Και οι δύο επικεφαλής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσίασαν τους υποψήφιους των συνδυασμών, καλώντας τους με τη σειρά τους, μέχρι τις εκλογές να φτάσουν παντού με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, σε χώρους δουλειάς, μέσα στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα εμπορικά καταστήματα, στις γειτονιές και τα χωριά, στους χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και την ανάγκη της οργάνωσης των αγώνων που θα συνεχιστούν, όπως τόνισαν και μετά τις εκλογές. «Να μην αφήσουμε ούτε μια παγίδα να μπλοκάρει κόσμο. Να μην αφήσουμε τόπο δουλειάς και σπίτι να μην μπούμε με το ψηφοδέλτιο. Αυτή τη φορά με τη μεγάλη στροφή στη "Λαϊκή Συσπείρωση", η νίκη πρέπει να είναι του λαού», επισήμαναν.


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι περιφερειάρχες και οι λαϊκές μορφωτικές ανάγκες

Οι υποψήφιοι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου δεν μπορούν να προσφέρουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών. Αποδέχονται ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Ολοι τους αποδέχονται τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν στρώσει το έδαφος για να πληρώνει ολοένα και περισσότερα ο λαός για την Παιδεία - εμπόρευμα που γίνεται χειρότερη.

Ο «Καλλικράτης» ανοίγει το δρόμο για πιο αντιδραστικές εξελίξεις με άμεσες επιπτώσεις: στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας, στην ένταση των φοροεισπράξεων του Δήμου, στην προσέλκυση χορηγών, δηλαδή στην πιο οργανική σύνδεση του σχολείου με τις επιχειρήσεις, στο επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης.

Συνέπειες θα υπάρξουν με τον «Καλλικράτη» και στο επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης, της διαφοροποίησης των αναλυτικών προγραμμάτων, στην τάση διεύρυνσης των μορφωτικών ανισοτήτων, στην αντικατάσταση των όποιων ψηγμάτων γενικής παιδείας από ένα κατώτατο επίπεδο δεξιοτήτων.

Τι μπορούν να κάνουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Ακριβώς επειδή συγκρούονται με αυτήν την αντιδραστική εκπαιδευτική πολιτική μπορούν να μπουν μπροστά και να πάνε κόντρα στις κυβερνητικές αποφάσεις.

-- Για έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για δωρεάν ρεύμα και πετρέλαιο σε όλα τα σχολεία.

-- Να επιβάλουν δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

-- Να πρωτοστατήσουν στην κατάργηση των τροφείων αλλά και στο να μην πληρώνει κανένας γονιός για σχολικά βιβλία.

-- Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της σχολικής στέγης χωρίς την εκμετάλλευση των χρημάτων του λαού από τις ΣΔΙΤ.

-- Μόνο ένας εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που κινείται ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην εκπαίδευση μπορεί να μεταφέρει πόρους από το ΕΣΠΑ στον τομέα της δημόσιας Παιδείας. Θα διεκδικήσει και θα αξιοποιήσει τους ελεύθερους χώρους κόντρα στις επιταγές των μονοπωλίων για προγράμματα λαϊκής και φοιτητικής στέγης. Συμπερασματικά:

Η ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών απαιτεί ενιαία οργανωμένη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση μέσα από ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και επαγγελματικές σχολές.

Μόνο οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορούν να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, γιατί μόνο αυτοί απειθαρχούν στην αστική στρατηγική για την παραπέρα υποταγή της παιδείας στην κερδοφορία του κεφαλαίου, γιατί μόνο αυτοί σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, κινούνται στη γραμμή σύγκρουσης: την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός.

Ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι υπάλληλος του λαού και όχι υπηρέτης των μονοπωλίων και υπάκουος στη στρατηγική της ΕΕ. Είναι κάθετα αντίθετος στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι άλλοι υποψήφιοι αποδέχονται τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση, δε θεωρούν ότι η Παιδεία πρέπει να δίνεται αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια.

Δύναμη για το σήμερα είναι η εξάρτηση του εκλεγμένου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από το λαό και η σταθερή, αταλάντευτη πολιτική γραμμή της ανυπακοής και της απειθαρχίας.


ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σε ρόλο πλασιέ επιχειρηματιών της Υγείας ο δήμος Αθήνας

Το ρόλο του πλασιέ της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας αναλαμβάνει πρόθυμα η διοίκηση του δήμου Αθήνας. Συνεπής στην αντίληψη που προωθεί ο δικομματισμός περί «αποκέντρωσης» των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στην Τοπική Διοίκηση, η οποία στην πράξη μεταφράζεται σε απαλλαγή του κράτους από τη βασική του αυτή υποχρέωση, ο δήμος Αθηναίων παρουσίασε χτες την πρωτοβουλία του να εφοδιάσει σχολεία της πρωτεύουσας με τη «Μαθητική Κάρτα Υγείας». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολεία - Πάμε Αθήνα» που ξεκίνησε το 2008, με το οποίο ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την άλωση των σχολείων από χορηγούς, προωθώντας την αντίληψη της επιχειρηματικότητας, διασπώντας ως ξεχωριστές εκδηλώσεις δράσεις που θα έπρεπε να έχουν ενιαίο χαρακτήρα, όπως η μαθητική έκφραση, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία.

Ως τέτοια ξεχωριστή δράση θεωρείται προφανώς και η υγεία των μαθητών, η οποία επαφίεται επίσης σε χορηγούς. Η Μαθητική Κάρτα Υγείας, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε προχτές η Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του δήμου, φέρει τη χορηγία της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Βιοϊατρικής, οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης και ιατροφαρμακευτικών εξόδων σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και των δαπανών επείγοντος περιστατικού. Οι καλύψεις θα ισχύουν κατά τις ώρες μαθημάτων, διαλειμμάτων, εκδρομών και εκδηλώσεων, καθώς και μια ώρα πριν και μία ώρα μετά το σχολείο. Πρόκειται για μια αισχρή προσπάθεια να παρουσιαστεί το ύψιστο αγαθό της υγείας και πρόληψης - στο οποίο μάλιστα μπαίνει και ωράριο - ως «πρωτοβουλία» στο πλαίσιο ενός προγράμματος, από υποχρέωση του κράτους που θα έπρεπε να είναι και να παρέχεται δωρεάν σε όλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο έντυπο που μοιράστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης προς διευθυντές σχολείων και προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, καλούνται να δηλώσουν αν το σχολείο τους ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα και με πόσους μαθητές. Λες και πρόκειται για κάποια κοινωνική εκδήλωση, στην οποία προαιρετικά κάποιος παραβρίσκεται ή όχι. Μάλιστα, πάνω στην κάρτα θα διαφημίζεται η ιδιωτική γραμμή υγείας 14501.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται πλήρως στους στόχους και τις επιδιώξεις του δικομματισμού, όπως σημειώνεται άλλωστε και στα προγράμματά τους, για ανάθεση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας στην Τοπική Διοίκηση, με την οποία ενισχύεται ο αντιλαϊκός σχεδιασμός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και της ΕΕ, που στόχο έχουν τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγεία - Πρόνοια και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό. Η εξέλιξη αυτή «έρχεται» να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσω του «Καλλικράτη», με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος, ώστε τα νοσοκομεία, τα δίκτυα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η Υγεία γενικώς, να φύγουν από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και να μεταφερθούν στους δήμους και τις περιφέρειες. Η περικοπή των κονδυλίων που αναμένεται, είναι προφανές ότι θα σημάνει το παραπέρα χαράτσωμα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης κ.ά. Παλεύει για πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες μονάδες Υγείας σε όλα τα επίπεδα του συστήματος που θα αξιοποιούν τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Δυνατότητα που προσκρούει στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία θυσιάζει τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ