ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Πρωταγωνιστές στην αντεργατική επίθεση

Από τη μία πλουτίζουν από το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου και από την άλλη εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους

Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί την ενίσχυση του ΠΑΜΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί την ενίσχυση του ΠΑΜΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Ερμαια της εργοδοτικής ασυδοσίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι Ελληνες και μετανάστες της μεταφορικής εταιρείας κυρίως φαρμακευτικών ειδών «ΕΞΥΠ» (μέλος του ομίλου «ΚΕΜ» με εταιρείες στο χώρο του φαρμάκου), στον Ασπρόπυργο. Το αντεργατικό καθεστώς που έχει επιβάλει η εργοδοσία της μεταφορικής σε οδηγούς και βοηθούς αποκαλύφτηκε με την αναίτια απόλυση στις 8 Οκτώβρη του εργαζόμενου Σαράντη Τοπάλογλου - χωρίς να του προσκομίσουν ούτε καταγγελία της σύμβασής - όταν αντέδρασε και απαίτησε τα δικαιώματά του.

Ο απολυμένος μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής έχουν κάνει παρέμβαση στην εργοδοσία απαιτώντας την επαναπρόσληψη αλλά και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας η οποία έχει ορίσει για αύριο Πέμπτη τριμερή συνάντηση.

Ενδεικτικό της ασυδοσίας που κυριαρχεί στο χώρο αποτελούν οι καταγγελίες του εργαζόμενου που έγιναν και στην Επιθεώρηση και συγκεκριμένα: Η εργοδοσία δε δίνει στους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις. Στον ίδιο δόθηκε να υπογράψει σύμβαση μαζί με την απόλυση. Καταστρατηγείται κάθε έννοια ωραρίου με τους οδηγούς να βρίσκονται στο δρόμο 7 το πρωί με 7 το βράδυ (επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς ταχογράφους) ενώ οι βοηθοί απασχολούνται στις αποθήκες επιπλέον δύο ώρες. Και όλα αυτά για 1.000 ευρώ μισθό που δίνονται σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι την περίοδο των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών υποχρέωσε την πλειοψηφία των εργαζομένων να πηγαίνουν στο χώρο αλλά δεν πλήρωσε μεροκάματα ούτε ένσημα.

Ο εργαζόμενος μαζί με το Σωματείο έχουν διαμηνύσει στην εργοδοσία, ότι δε θα αποδεχτούν την απόλυση και ταυτόχρονα έχουν καλέσει όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να αντιδράσουν στην εργοδοτική ασυδοσία και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους.

Καθεστώς οι τηλεφωνικές απολύσεις

Σε μεθοδολογία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και τρομοκράτησης των εργαζομένων έχει μετατρέψει τις τηλεφωνικές απολύσεις η εταιρεία «Ιρις» που δραστηριοποιείται στη ψυχική υγεία με δομές στην Αθήνα και στην Αχαΐα.

Ετσι τις τελευταίες μέρες προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου, εδώ και εφτά χρόνια, σε μονάδα της Αχαΐας και συνδικαλιστική Νίκου Αβούρη. Μάλιστα, την απόφασή της η εταιρεία τη γνωστοποίησε στον εργαζόμενο τηλεφωνικά, κι ενώ ήταν σε κανονική άδεια. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ) η εργοδοσία «απείλησε με απόλυση άλλους έξι εργαζομένους από την ίδια δομή, που διαμαρτύρονταν και κινητοποιούνταν ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας η οποία παρακρατούσε μισθούς εργαζομένων ακόμη και 2 χρόνων (τρία μηνιάτικα του 2008 εξοφλήθηκαν το 2010)». Δηλαδή, η «Ιρις» που εμφανίζεται ως φορέας αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων αποκαλύπτει το σκληρό πρόσωπο του εργοδότη που χρησιμοποιεί το κοινωνικό αγαθό της Υγείας ως μέσο για την κερδοφορία της επιχείρησής του. Αλλωστε, μέσω τηλεφώνου η επιχείρηση είχε απολύσει εργαζόμενη σε μονάδα της Αθήνας τον περασμένο Απρίλη που επίσης διεκδίκησε δεδουλευμένες αποδοχές.

Για την απόλυση η εργοδοσία επικαλείται οικονομικούς λόγους καθώς, όπως υποστηρίζει, το «υπουργείο Υγείας απαιτεί να μειωθούν κατά 70% τα έξοδα μισθοδοσίας». Αφού, δηλαδή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκχώρησαν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στους ιδιώτες, τώρα από κοινού επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα.

Την ανάκληση της απόλυσης του Ν. Αβούρη ζητά το ΣΕΨΑΕΚΟ και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

«ΑΕΓΕΚ» - ΛΑΡΙΣΑ
Μέτρα ασφαλείας ζητά το συνδικάτο

Για ελλειπή μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων στα εργοτάξια διάνοιξης της σήραγγας των Τεμπών (ελλιπής φωτισμός, ελλιπής εξαερισμός κ.ά.) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, την εταιρεία «ΑΕΓΕΚ», μέλος της κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομου ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, που έχει αναλάβει το έργο.

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων των εργαζομένων που τηλεφωνούν με κραυγή αγωνίας στο Συνδικάτο και μας καλούν να κάνουμε κάτι γιατί η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Δεν έφτανε αυτό αλλά παραμένουν και απλήρωτοι μήνες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Η Διεύθυνση της εταιρείας - συνεχίζει - αντί να επιλύσει τα προβλήματα προχώρησε σε απολύσεις των εργαζομένων γιατί συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Καλούμε τους υπεύθυνους να δώσουν λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους διαφορετικά θα μας βρουν μπροστά τους».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας απαιτεί:

  • Ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ και των ΚΕΠΕΚ. Προσανατολισμός στον έλεγχο της αποκλειστικής εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας. Συνδυασμένη δράση για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την Υγιεινή και Ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα προστασίας και πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και δημιουργία κρατικού σώματος τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στους εργοδότες που αδιαφορούν για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να σταματούν τα έργα, όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί, με την υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει ημερομίσθιο και ασφάλιστρο στους εργαζόμενους μέχρι την πλήρη υλοποίηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να αποκλεισθεί ανάθεση νέου δημοσίου έργου σε εργοδότες που σε έργο ευθύνης τους δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας ή συνέβη ατύχημα εξαιτίας της έλλειψής τους.
Μπαράζ απολύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες

Μόνο στο ΚΕΠΥΟ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 170

Αυξάνονται συνεχώς οι απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν με το καθεστώς των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα μπαράζ απολύσεων εργαζομένων που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες με το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Ειδικότερα στο ΚΕΠΥΟ (σ.σ. Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών) έχουν απολυθεί πριν από ένα χρόνο 35 τέτοιοι εργαζόμενοι και μόλις πριν ένα μήνα απολύθηκαν άλλοι 13. Τον επόμενο μήνα επίκειται η απόλυση άλλων 170 εργαζομένων και έπεται η συνέχεια και για άλλες απολύσεις τους πρώτους μήνες του 2011.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και όλων όσων μαζί με την κυβέρνηση συνδιαμορφώσουν τις αντεργατικές της πολιτικές.

Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στους αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων και της εξαθλίωσης των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να βάλουν ως πρώτιστο κριτήριο της ψήφου τους το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία που τους το καταπατά βάναυσα η κυβέρνηση. Να εντείνουν τον αγώνα τους ώστε πιο δυνατά και πιο αποτελεσματικά να καταδικάσουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που συναινούν στη βαρβαρότητα της ευελιξίας στην εργασία.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΜΕ απαιτεί:

Επαναπρόσληψη όλων απολυμένων στο ΚΕΠΥΟ.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο δρόμο 18 εργαζόμενοι

Να κλείσει τη θυγατρική της, την «Αγροτική Διαφημιστική», και να πετάξει στο δρόμο 18 εργαζόμενους αποφάσισε η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας στο όνομα της αντιμετώπισης οικονομικών δυσχερειών. Χτες οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην υποδιοικητή της Αγροτικής, Αδαμαντία Λάζαρη, απαιτώντας να απορροφηθούν από την τράπεζα. Η υποδιοικήτρια επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα και, ουσιαστικά, απέρριψε το αίτημά τους.

Οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη θυγατρική απασχολούνται σε αυτή από πέντε μέχρι 15 και 20 χρόνια. Η πλειοψηφία τους είναι μητέρες και πολλές από αυτές με ανήλικα παιδιά. Συνθήκες που, μεταξύ άλλων, δυσκολεύουν την εύρεση νέας δουλειάς. Μία από τις εργαζόμενες, η Ελλη Ποταμιάνου που δουλεύει στη θυγατρική 13 χρόνια είπε χαρακτηριστικά: «Μας ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία μπαίνει σε λύση και εκκαθάριση και από αύριο μεθαύριο θα αρχίσουν σταδιακές απολύσεις. Είμαστε 18 εργαζόμενοι που ως φαίνεται "βαραίνουν" την Αγροτική Τράπεζα. Από αυτές οι 15 είμαστε μητέρες ανηλίκων. Ποιοι εργοδότες θα προσλάβουν μια γυναίκα 49 ετών που θέλει πέντε χρόνια για να βγει στη σύνταξη;»

Οπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Γιώργος Ποντικός, η εξέλιξη αυτή «αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Αγροτική Τράπεζα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο συγχωνεύσεων και εξαγορών που ενδεχομένως θα σηματοδοτήσουν και απολύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σε αυτό, να συστρατευθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, να αντιπαλέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ