ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις αύριο και μεθαύριο

Από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του ΜΑΣ για τη φοιτητική μέριμνα, κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του ΜΑΣ για τη φοιτητική μέριμνα, κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια για την Ανώτατη Εκπαίδευση
«Μπροστά στο ωμό και άθλιο ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην προσπάθεια της μετατροπής των Πανεπιστημίων σε ΑΕ με δίδακτρα και των ΤΕΙ σε ΙΕΚ, οι φοιτητές και σπουδαστές δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και καλεί σε κινητοποιήσεις. Τονίζει ότι πρέπει να σημάνει «συναγερμός» «μπροστά στις νέες εξαγγελίες που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της Συνόδου των Πρυτάνεων» και «παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει την πάλη μακριά από εκφυλιστικές διαδικασίες. Οι χιλιάδες φοιτητές και οι επιτροπές αγώνα διεκδικούν:

  • Πάρτε πίσω το άθλιο μνημόνιο της Παιδείας.
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως, για παιδιά απολυμένων και άνεργων».

Αύριο η Επιτροπή Αγώνα Φιλοσοφικής θα προχωρήσει σε κινητοποίηση για τη μετακίνηση και η Επιτροπή Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά για τη σίτιση. Οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΜ Πολυτεχνείου θα κάνουν κινητοποιήσεις στους προέδρους των τμημάτων, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Γεωπονικής θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη για τα αναλώσιμα.

Την Παρασκευή οι Επιτροπές Αγώνα στη Φυσικομαθηματική, την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική, τους Δασκάλους και τους Νηπιαγωγούς καλούν σε συγκεντρώσεις στις σχολές και πορείες ως την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ η Επιτροπή Αγώνα ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τη σίτιση.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ακόμα και με τραμπουκισμούς υπερασπίζονται τα ενοίκια στις Εστίες!
  • Καταγγελία του ΜΑΣ, για τραμπούκικη επίθεση μελών της ΠΑΣΠ στην Καλαμάτα
  • Διατήρηση του ενοικίου αποφάσισε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σπουδαστές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην Καλαμάτα, προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στη Σπουδαστική Εστία της πόλης με αίτημα να μοιραστούν τα κλειδιά των δωματίων στους πρωτοετείς σπουδαστές που δικαιούνταν δωμάτιο, εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι της εγγύησης (90 ευρώ) και το νοίκι (45 ευρώ). Τη στιγμή που η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη και τα κλειδιά δίνονταν στους σπουδαστές εντελώς δωρεάν, τα μέλη του ΜΑΣ δέχτηκαν επίθεση από μέλη της ΠΑΣΠ!

«Σήμερα που η επίθεση της κυβέρνησης και των συμμάχων της κλιμακώνεται απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων επιστρατεύουν τους μηχανισμούς τους, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους να μη σηκώσουν κεφάλι», τονίζει το ΜΑΣ Καλαμάτας και καλεί τα μέλη και τους φίλους της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους της σπουδαστικής εστίας, γιατί και τα δικά τους συμφέροντα είναι σε αντίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Καλεί, επίσης, τους σπουδαστές και τους εργαζομένους να κάνουν και δικιά τους υπόθεση την πάλη για δωρεάν σπουδές, δωρεάν σίτιση και δωρεάν στέγαση. Να βγάλουν συμπεράσματα και να απομονώσουν αυτές τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς που λειτουργούν ως δυνάμεις καταστολής, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ».

Διατηρείται το «χαράτσι» στα Γιάννενα

Να διατηρηθεί το χαράτσι των 45 ευρώ το μήνα που καταβάλλουν οι φοιτητές στις Εστίες του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων αποφάσισε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Η πρυτανεία πρόκρινε - και τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία - να ανανεωθεί παλαιότερη σχετική απόφαση για την καταβολή ενοικίου όσων φοιτητών διαμένουν στις εστίες του ιδρύματος. Η διοίκηση τάχθηκε ενάντια στο καθολικό αίτημα των φοιτητών να καταργηθεί το χαράτσι και να δοθούν τα δωμάτια όπως πρέπει, να είναι εντελώς δωρεάν, αντιτάσσοντας την ανταποδοτική λειτουργία. Ως άλλοθι η διοίκηση πρόβαλε το πετσόκομμα των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση, όταν τα ενοίκια στις εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρατούν εδώ και χρόνια πριν από την κρίση, που επικαλείται η κυβέρνηση για να ξηλώσει ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα στη φοιτητική μέριμνα.

Επίσης, καθώς 188 πρωτοετείς φοιτητές που έκαναν αίτηση για στέγη έμειναν εκτός εστιών (και κάτω από την πίεση των διαρκών αγωνιστικών κινητοποιήσεων του ΜΑΣ), η διοίκηση πρότεινε τη σύσταση επιτροπής για μίσθωση ξενοδοχείων που θα μείνουν οι πρωτοετείς φοιτητές, χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι τα δωμάτια θα παρέχονται δωρεάν.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδική συνάντηση στις 27 Οκτώβρη

Την επόμενη βδομάδα, την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, στο ΤΕΙ Πειραιά, θα διεξαχθεί η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Θα συμμετάσχουν φοιτητικοί σύλλογοι, οι 141 Επιτροπές Αγώνα, μεμονωμένοι συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Στην πανελλαδική συνάντηση θα γίνει απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιασμός και οργάνωση της πάλης για τη νέα χρονιά και εκλογή της νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας.

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ηχηρό «όχι» στις κυβερνητικές προτάσεις

Πάρτε πίσω τις νέες αναδιαρθρώσεις που «θα αλλάξουν δραματικά το ρόλο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» απαντά στην κυβέρνηση η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθήνας. Σε μια περίοδο που περισσεύουν οι πρόθυμοι συνομιλητές της κυβέρνησης, η συνέλευση του Φυσικού «εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της» στις εξαγγελίες για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Με προχτεσινή ομόφωνη απόφαση, μετά από συζήτηση, καλεί την κυβέρνηση «να μην τις καταθέσει προς συζήτηση» και σημειώνει ότι «η εφαρμογή αυτών των προτάσεων θα αλλάξουν δραματικά το ρόλο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην Εκπαίδευση, στην Ερευνα, στη Διοίκηση, καθώς και σε κοινωνικό επίπεδο». Πρόκειται για την πρώτη απόφαση πανεπιστημιακού οργάνου που ξεκάθαρα λέει να μην κατατεθούν οι προτάσεις και δεν υπεκφεύγει με ...διαλόγους σε ορισμένα ζητήματα. Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ετοιμάζεται να φορέσει τα καλά της για να συμβάλει στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη μετατροπή της σε παράρτημα των επιχειρήσεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τα μεταπτυχιακά δίδακτρα στην Ολομέλεια

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αποφανθεί τελικά αν οι φοιτητές θα πληρώνουν για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές ή όχι. Η υπόθεση απασχόλησε το Γ' Τμήμα του ΣτΕ (υπό επταμελή διευρυμένη σύνθεση), μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Κατρούγκαλος, ζητώντας να καταργηθεί υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε με βάση το νόμο Στυλιανίδη (3685/08) και καθιέρωνε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ οι θέσεις των δικαστών διχάστηκαν γύρω από την έκταση της δωρεάν Παιδείας, ενώ τρεις από τους επτά συμβούλους επικρατείας υποστήριξαν ότι η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Μετά τη διχογνωμία, το Γ' Τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

ΟΣΕΠ - ΤΕΙ
«Σιωπή» για την ουσία των αναδιαρθρώσεων

Μετά την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, που από νωρίς έχει δηλώσει πρόθυμος συνομιλητής της κυβέρνησης για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ήρθε και η σειρά της ηγεσίας Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) να πάρει θέση. Η ΟΣΕΠ κάνει λόγο για ένα «νέο ενιαίο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση», «συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό» και εκτιμά πως «καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας»...

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος της απόφασης, για το συγκεκριμένο θέμα, «πετάει» - για τα μάτια του κόσμου - κι ένα «επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και ξεμπερδεύει. Για την ουσία των αναδιαρθρώσεων, όμως, δεν λέει απολύτως τίποτα, αλλά «διαμαρτύρεται» για τους «απαξιωτικούς» όρους που χρησιμοποίησε το υπουργείο Παιδείας για τα ιδρύματα. Για τα μενού - προγράμματα σπουδών, για τους μάνατζερ και τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις δε βρήκε τίποτα να πει. Συνεχίζει, όμως, το «παιχνίδι» με τα προεδρικά διατάγματα για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, που υποτίθεται θα εξασφαλίσουν «επαγγελματικά δικαιώματα». Το κάνει ακόμα και τώρα όταν η κυβέρνηση δεν καταργεί μόνο ό,τι έχει μείνει απ' τον όρο επαγγελματικό δικαίωμα, αλλά καταργεί και τα ίδια τα πτυχία, αντικαθιστώντας τα με «μενού μαθημάτων»! Η ηγεσία της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, όμως, δεν είδε τίποτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ