ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υπερασπίζονται τη σαπίλα του καπιταλισμού

Καταγγελία της ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ για προσπάθειες κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού από καθηγητές

Τις προσπάθειες κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού από διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Πειραιά καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ. Ειδικότερα αναφέρεται σε καθηγητή του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων που υποστήριξε ότι «ο Στάλιν έσφαξε 18.000.000 κόσμο» και σε συνάδελφό του στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης που δήλωσε ότι «η ΕΣΣΔ ήταν η πιο στυγνή δικτατορία»!

Απαντώντας, η ΤΟ της ΚΝΕ σημειώνει πως «το γεγονός ότι συκοφαντούν τη Σοβιετική Ενωση και το Σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα δείχνει και τα όρια της επιστημονικής τους γνώσης και των επιχειρημάτων τους». «Καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό και τα ψέματα γιατί η σαπίλα του καπιταλισμού, που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις κατακτήσεις που γνώρισε η ανθρωπότητα στο Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό», αναφέρει, θυμίζοντας ότι «στις σοσιαλιστικές κοινωνίες η εργατική τάξη κατάφερε να αποτινάξει το εκμεταλλευτικό σύστημα και να εγκαθιδρύσει νέες παραγωγικές σχέσεις, οι οποίες απελευθέρωσαν τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις, με πρώτη την εργατική δύναμη. Αυτό έφερε έκρηξη της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης και παράλληλα πρωτάκουστες κατακτήσεις για τους εργαζόμενους», σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Παρά τα όποια υπαρκτά προβλήματα λοιπόν, τα οποία είμαστε οι πρώτοι που τα μελετάμε, η προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα εκφράζει την προσπάθεια του ανθρώπου να οικοδομήσει την πρώτη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να περάσει σε μια ανώτερη κοινωνία. Αυτήν την προσπάθεια, σε αντίθεση με άλλους, εμείς δεν πρόκειται να την καταδικάσουμε ποτέ! Γιατί το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Και θα τον κάνουμε πράξη!», καταλήγει η ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ.

ΒΟΥΛΗ
Εκπαιδευτικοί ... πολλών ταχυτήτων

Συζητήθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ

Μόνιμη δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Μόνιμη δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Την προώθηση και διεύρυνση του καθεστώτος των εκπαιδευτικών ...πολλών ταχυτήτων παραδέχθηκε προχτές ευθέως στη Βουλή, η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Μαυρίκου, σχετικά με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η υφυπουργός, «με πληρωμή ΕΣΠΑ απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι και μπορεί να απασχοληθούν περισσότεροι αν υπάρχει ανάγκη», προσθέτοντας επίσης ότι «έχουμε 500 αναπληρωτές καθηγητές ή δασκάλους», ενώ διατηρούνται και οι ωρομίσθιοι για απασχόληση κάτω των 5 ωρών. Οπως υποστήριξε, «όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αναπληρωτές ...πλήρους απασχόλησης», απλά «αντί να προσλαμβάνονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου προσλαμβάνονται από την υπηρεσία εφαρμογής». Επίσης η Ε. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως «νομοθετήσαμε και το καθεστώς των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου που είναι πολύ καλύτερα εργασιακά από τους ωρομίσθιους», αφού «έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα αναλόγως του ωραρίου τους»!

«Επιβεβαιώθηκε η άποψη που έχουν και εκφράζουν δημόσια οι εκπαιδευτικοί ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων», σημείωσε ανταπαντώντας ο Γ. Μαυρίκος, τονίζοντας ότι «ακολουθείται η λογική τού διαίρει και βασίλευε». Σημείωσε παράλληλα ότι αυτή η πολιτική «έχει επίπτωση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης», μια και οι προσλήψεις αυτές «αφορούν παιδιά που ξεκινούν τα πρώτα τους μαθητικά βήματα». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα του «πότε θα πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί» και «από πού θα πληρωθούν», θυμίζοντας ότι υπάρχουν οφειλές τουλάχιστον από τα προηγούμενα δύο έτη.

Περιγράφοντας την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί «θα τρέχουν σαν τον Βέγγο, πώς θα μπορέσουν να είναι προσηλωμένοι σε μία τάξη;» ενώ «οι εργασιακές σχέσεις, η αμοιβή και τα δικαιώματα θίγονται. Μέσα στην αβεβαιότητα δεν μπορεί κανείς να προσφέρει». Συνολικά επισήμανε ότι «διαμορφώνονται ταξικοί φραγμοί και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς», ενώ «στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δημόσιο σχολείο, αλλά για ένα ταχύρρυθμο ευρωενωσιακό σεμινάριο». Τέλος, έθεσε την άποψη του ΚΚΕ προκειμένου «να καλυφθούν όλα τα κενά στην εκπαίδευση ...από χτες, με εκπαιδευτικούς σίγουρους για τη δουλειά τους, πλήρους και σταθερής απασχόλησης».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σύσκεψη για την Παιδεία και τον «Καλλικράτη»

Σύσκεψη με θέμα «"Καλλικράτης" και οι επιπτώσεις του στην Παιδεία» διοργανώνει σήμερα το απόγευμα η ΚΟ Παιδείας Περιστερίου του ΚΚΕ. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών) στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Χρ. Μπάθα, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γρ. Τιμπλαλέξης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αποχή στα Κέντρα Επιμόρφωσης

Σε αποχή απ' την εισαγωγική επιμόρφωση προχωρούν οι εκπαιδευτικοί μέχρι να καταβληθούν δεδουλευμένα που τους χρωστούνται από προηγούμενα χρόνια, να καλυφθούν άμεσα τα έξοδα διαμονής και οδοιπορικών για τη φετινή χρονιά, αλλά και να προβλεφθεί η υπερωριακή αμοιβή για απασχόληση των επιμορφούμενων, εκτός του ωραρίου εργασίας. Τη σχετική απόφαση πήρε, χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, και καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να οργανώσουν έγκαιρα την επιτυχία της αποχής. Σημειώνουμε ότι το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει άλλες δύο φορές την πρόταση, αλλά το ΔΣ την είχε απορρίψει. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική παρουσία έξω απ' τα Κέντρα Επιμόρφωσης, για να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και να είναι μαζική η αποχή επιμορφωτών και επιμορφούμενων. Οπως εξηγούν εκπαιδευτικοί, η κυβέρνηση αφού προχώρησε σε περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών (και όλων των δημοσίων υπαλλήλων), τώρα τους αρνείται και τα δεδουλευμένα τους! Από κάθε άποψη οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να απαντήσουν με «στάση υπηρεσιών» ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τέλος, χτες, επίσης μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά απ' το υπουργείο Παιδείας να βγει εγκύκλιος και να προβλεφθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές, ώστε να μην πληρώνει κανένας μαθητής τα ξενόγλωσσα βιβλία σε Γυμνάσια, Λύκεια και Μουσικά Σχολεία. Για το θέμα έχει ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τη γνωριμία με την πραγματική ιστορία

Εκδηλώσεις ενόψει της 28ης Οκτώβρη το Σαββατοκύριακο

«Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σχολικά βιβλία», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει την Κυριακή 24 Οκτώβρη, το ΚΣ της ΚΝΕ για τους μαθητές από Αθήνα και Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στις 6 μ.μ. και θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα, αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο Ιστορίας στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση, με θέμα: «Η ιστορική αλήθεια εμπνευστής για τους αγώνες του σήμερα», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κοζάνης της ΚΝΕ, το Σάββατο 23 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό για τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, ενώ θα παρουσιαστεί και θεατρική παράσταση.

Εκδήλωση με θέμα «Η 28η Οκτωβρίου μέσα από τα σχολικά βιβλία», διοργανώνει η οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ, το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο καφέ «Θαλασσογραφία».

Απαράδεκτη πράξη για εκπαιδευτικό...

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας καταγγέλλει εκπαιδευτικό της Κατερίνης που πουλάει «λυσάρι» με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας καταγγέλλει το γεγονός ότι εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Κατερίνης διακινεί έναντι αμοιβής σε μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης, συρραφή από φωτοτυπημένα «βοηθήματα» για το μάθημα της «Νεοελληνικής γλώσσας». Μάλιστα, σε απόσπασμα του «βοηθήματος» για την ανάπτυξη θέματος έκθεσης εξισώνει το φασισμό - ναζισμό με τον Κομμουνισμό και τον Χίτλερ με τον Στάλιν.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας σημειώνει: «Η πράξη αυτή είναι απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, τουλάχιστον εκείνου που τάσσεται με τη δημόσια δωρεάν παιδεία και αγωνίζεται γι' αυτήν, εκτός αν ο εκμαυλισμός συνειδήσεων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται.

Θεωρούμε, επίσης, ότι μέρος του περιεχομένου του είναι απαράδεκτο επιστημονικά και ανιστόρητο. Δεν μπορεί να εξισώνεται ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα με το φασισμό και το ναζισμό, γεννήματα του καπιταλισμού και των μονοπωλίων, είναι αδιανόητο να εξισώνεται το θύμα με το θύτη. Οσο και αν προσπαθούν με τέτοια κατάπτυστα κείμενα, δεν πρόκειται να σβήσουν την προσφορά του σοσιαλισμού στους εργαζόμενους όλου του κόσμου, στον παγκόσμιο πολιτισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ