ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στη διάλυση του ΚΕΑΤ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την αποφασιστικότητά τους να μπουν εμπόδιο με τη δράση τους στα σχέδια διάλυσης και υποβάθμισης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), στις απολύσεις και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η διοίκηση του Κέντρου, εξέφρασαν χτες με συγκέντρωση στο ΚΕΑΤ και πικετοφορία στους δρόμους της Καλλιθέας οι μαθητές του ΚΕΑΤ και οι γονείς τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και πλήθος σύλλογοι και μαζικοί φορείς.

«Ειδικό γυμνάσιο - λύκειο τυφλών είναι η απαίτηση γονέων και μαθητών», «Κλείνουνε σχολές, πουλάνε προστασία, πάλη για ανατροπή και άλλη κοινωνία» και «Τσουβάλια ευρώ τους τραπεζίτες, τα ειδικά σχολεία τα κάναν αποθήκες», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι έξω απ' το ΚΕΑΤ. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των μαθητών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΚΕΑΤ, της ΣΕΑΑΝ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος των καταρτιζόμενων του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΑμΕΑ Γαλατσίου, που επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συλλόγων, του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας, του σωματείου εργαζομένων του Δήμου της Καλλιθέας, του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθέας, αλλά και αντιπροσωπεία υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.ά.

Ξεκαθάρισαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ότι τα σχέδια για τη διάλυση της σχολής δε θα περάσουν! Ζήτησαν να δοθεί άμεσα η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες της Σχολής, να παρθούν πίσω οι απολύσεις, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, ίδρυση ειδικού γυμνάσιου - λυκείου, να σταματήσει η τρομοκρατία σε βάρος γονιών και μαθητών. Οι μαθητές δήλωσαν ότι διεκδικούν τα αυτονόητα: Να έχουν βιβλία και καθηγητές, να σταματήσει η τρομοκρατία. Την προσπάθεια διάλυσης της Σχολής και το σχέδιο τρομοκράτησης των μαθητών και εργαζομένων κατήγγειλαν και οι γονείς. Κατήγγειλαν επίσης την πρωτοφανή στάση της διοίκησης του ΚΕΑΤ που απαγόρευσε στο Σύλλογό τους να μπει στο Κέντρο για να κάνει τη γενική του συνέλευση την περασμένη Κυριακή το πρωί. Ακολούθησε πικετοφορία στους δρόμους της Καλλιθέας.

Κινητοποιήσεις και στο ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου

Ομόφωνη απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την προάσπιση της Σχολής πήρε και η γενική συνέλευση των καταρτιζόμενων του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούν αποκλεισμό της λεωφόρου Γαλατσίου μπροστά απ' τη σχολή μεθαύριο Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι. Τον αγώνα τους στηρίζουν οι καθηγητές της σχολής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η ΣΕΑΑΝ.

«Διακόσιοι είκοσι καταρτιζόμενοι της σχολής, ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες είναι στο δρόμο γιατί η σχολή τους φέτος δεν άνοιξε καθόλου. Οι 60 εργαζόμενοι της σχολής παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι. Το υπουργείο δε δίνει ούτε ένα ευρώ πίστωση για τη λειτουργία της σχολής. Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς κοροϊδεύει κατάμουτρα. Για μια ακόμα φορά ανακοινώνει προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των ΑμΕΑ, δισεκατομμύρια στους επιχειρηματίες και η ανεργία στα ΑμΕΑ να βαράει κόκκινο κοντά στο 95%», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι μαθητές, ο Ενιαίος Σύλλογος και η ΣΕΑΑΝ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων
  • Με ανακοίνωσή της καταδικάζει την τρομοκρατική επιχείρηση εισαγγελίας και αστυνομίας σε βάρος των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει με ανακοίνωσή της τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Σερρών

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή την κλήση σε απολογία 10 μαθητών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (λειτουργεί στην Πυλαία).

Θυμίζουμε ότι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης εδώ και μέρες ξεκίνησαν πολύμορφες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δωρεάν παροχή των βιβλίων μουσικής και ξένης γλώσσας, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών τους για τη μόρφωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν αποχές και πορείες διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο της Πυλαίας, μουσικές διαδηλώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και δύο μονοήμερες καταλήψεις για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν στο ΑΤ Πυλαίας.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το πογκρόμ διώξεων και απειλών κατά των αγωνιζόμενων μαθητών και των γονιών τους, στήνει μαθητοδικεία και ιεροεξεταστήρια συνέτισης γονέων και κηδεμόνων. Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά, πως η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, και των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεών τους, όταν δεν τα καταφέρνει με το καρότο επιλέγει το μαστίγιο.

Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του αστυνομικού τμήματος Πυλαίας καλεί σε απολογία αγωνιζόμενους μαθητές του Μουσικού Λυκείου Πυλαίας για τις κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμά τους στη δωρεάν μόρφωση.

Στο σκαμνί η κυβέρνηση, και οι μηχανισμοί της, δεν στέλνει μόνο αυτούς που αγωνίζονται, στο σκαμνί στέλνει και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, για προσλήψεις καθηγητών, για δωρεάν εφόδια που θα τους επιτρέπουν να μορφώνονται ολόπλευρα. Η πολιτική που ταΐζει την πλουτοκρατία, που χαμογελάει στους κεφαλαιοκράτες, είναι η ίδια που δείχνει το άγριο πρόσωπό τους στο λαϊκό κίνημα.

Η νεολαία, ο λαός να μην καμφθούν. Ο τάφος που θέλουν η κυβέρνηση και τα μονοπώλια να επιβάλουν θα σπάσει. Ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του, για να καταδικάσει τους γαλαζοπράσινους, και όχι μόνο, χειροκροτητές αυτής της πολιτικής στις τοπικές εκλογές, να δείξει τη δύναμή του στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ».

Υπολειτουργεί το Μουσικό Σχολείο Σερρών

Συνεχίζει να υπολειτουργεί το Μουσικό Σχολείο των Σερρών, όπως και όλα τα Μουσικά Σχολεία στη χώρα, καθώς δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στις ειδικότητες καθηγητών μουσικής. Οι προσλήψεις ωρομισθίων κάλυψαν λίγο λιγότερες από τις μισές ανάγκες, ενώ τα βιβλία μουσικής και τα ξενόγλωσσα που είναι πανάκριβα, αναγκάζονται να αγοράζουν οι μαθητές.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί ότι τέτοια φαινόμενα κακής λειτουργίας σχολείων, ακόμα και κλεισίματος λόγω έλλειψης χρημάτων, θα ενταθούν και θα γενικευθούν το επόμενο διάστημα. Καλεί μαθητές και γονείς να απαιτήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους στη δωρεάν μόρφωση, που θα παρέχεται από ένα δημόσιο σωστά οργανωμένο σχολείο.

ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επεσε μέρος της ψευδοροφής του σχολείου

Η απαράδεκτη κατάσταση στο Λύκειο Πεύκων στη Θεσσαλονίκη ήρθε στην επιφάνεια με την κατάρρευση ενός μέρους της ψευδοροφής του κτιρίου που στεγάζει το σχολείο! Να σημειωθεί ότι το Λύκειο στεγάζεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους λόγω ανυπαρξίας σύγχρονου σχολικού κτιρίου. Ετσι, οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κάποιες απ' τις αίθουσες του ...νηπιαγωγείου της πόλης, σε κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί στην αυλή του νηπιαγωγείου και στις αίθουσες ενός παλιού Μοναστηριού καλογριών, που χρονολογείται απ' τον περασμένο αιώνα, του οποίου μέρος της ψευδοροφής ήταν αυτό που κατέρρευσε!

Εδώ και μία βδομάδα, οι μαθητές βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου, απαιτώντας την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους. Πριν «αλέκτορα φωνήσαι», οι μαθητές επιβεβαιώθηκαν. Με τις τελευταίες συνεχείς βροχοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, η ψευδοροφή του παλιού κτιρίου «μάζεψε» νερά και κατέρρευσε! Το γεγονός έγινε αντιληπτό προχτές Δευτέρα και φανερώνει ότι είναι θέμα τύχης που δε γινόταν εκείνη την ώρα μάθημα...

Οι μαθητές προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στο Δημαρχείο Πευκών και απαίτησαν άμεση κατασκευή νέου κτιρίου. Απαίτησαν, δε, να κάνουν μάθημα σε αίθουσες του δημαρχείου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία της αστυνομίας έξω απ' το σχολείο και στη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των μαθητών και την ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Απ' την πρώτη στιγμή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών. Χτες, στο δημαρχείο παραβρέθηκε ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών (όπου εντάσσεται και ο Δήμος Πεύκων) με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μπάμπης Βέλλης.

Επίθεση στα γραφεία της Προοδευτικής

Επίθεση στα γραφεία της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών, στην Αθήνα, έγινε την Κυριακή. Σε χτεσινές του δηλώσεις ο Χάρης Καραμάνος, Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, τόνισε ότι «το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ με βδελυγμία καταγγέλλει τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε το οίκημα της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας με την αναγραφή ακραίων εθνικιστικών - φασιστικών συνθημάτων μέσα στο οίκημά της». Επίσης, είπε: «Τονίζουμε με αποφασιστικότητα πως δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να δεχτούμε θυματοποίηση των μελών και στελεχών μας. Καλούμε τόσο την πολιτεία, όσο και τις προοδευτικές - δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να διαφυλάξουν τον πολιτικό μας πολιτισμό, αλλά και τον αναγκαίο αγώνα κατά όλων των μορφών και εκφράσεων του φασισμού».

Ο Χρίστος Χριστόφιας, γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια μπορούμε να ανοίξουμε κατάλογο με τις φασιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν τα στελέχη και οι φίλοι της Προοδευτικής ΚΦ σε διάφορους χώρους σπουδών. Οι επιθέσεις έχουν γίνει με διαφορετικές μορφές και σε διαφορετικές περιστάσεις κάθε φορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ