ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο ΚΘΒΕ σχεδόν κατά 50%. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και στη συνέχεια, με πορεία διά μέσου του Λευκού Πύργου, της Παραλιακής λεωφόρου, της Αριστοτέλους, της Εγνατίας και της Βενιζέλου, κατευθύνθηκαν έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης. Το βράδυ, και πάλι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα του έργου «Μπαντα-ρισμένοι» από μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ που αυτοσχεδιάζουν, χορεύουν και τραγουδούν σε ρυθμούς γνωστών θεατρικών και άγνωστων μουσικών θεμάτων.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα Γενική Συνέλευση, για να καθορίσουν τις παραπέρα δράσεις τους, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει απεργία για αύριο Πέμπτη στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζουν και κάθοδο στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες και υπερεργασία από τον περασμένο Μάρτη, ενώ τώρα άρχισαν να εξοφλούνται τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη.

Ηθοποιοί και εργαζόμενοι των άλλων ειδικοτήτων εκτιμούν ότι η πολιτική περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, των παραστάσεων, των δραστηριοτήτων και του τεχνικού προσωπικού. Στην πραγματικότητα οδηγείται σε κλείσιμο. Οι εργαζόμενοι, και μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση, ξεκαθάρισαν πως το ΚΘΒΕ είναι από τους σημαντικότερους πνεύμονες πολιτισμού της πόλης. Είναι περιουσία του λαού της και δε θα το αφήσουν να σβήσει.

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο στις 12 το μεσημέρι στο ΥΠΠΟ-Τ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καλεί όλους τους ηθοποιούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Συγκέντρωση και πορεία των μουσικών

Από πρόσφατη διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Αθηνών
Από πρόσφατη διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Αθηνών
Σε συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών καλούν αύριο (21/10) ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ενωση Μουσικών ΟΤΑ και ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων, απαιτώντας: Αμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με σταθερή και πλήρη απασχόληση. Καμία απόλυση συμβασιούχου μουσικού σε πάσης φύσεως Μουσικά Σύνολα και Ωδεία. Αμεση κατάταξη των μουσικών - επιτυχόντων σε διαγωνισμούς.

Η συγκέντρωση των μουσικών θα γίνει στις 11.30 π.μ. στα Γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10) και στη συνέχεια θα γίνει η πορεία.

«Την περίοδο αυτή η κρίση βαθαίνει και χτυπιέται όποιο εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα έχει απομείνει. Τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός παραδίδονται στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων», αναφέρεται στο κάλεσμα. «Λίγο πριν τις τοπικές εκλογές, δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο πολιτιστικών δομών που λειτουργούν δεκαετίες. Δημοτικά Ωδεία και Πολιτιστικά κέντρα, ενώ έχουν σπουδαστές, δεν μπορούν να ανανεώσουν Συμβάσεις Καθηγητών. Φιλαρμονικές και Ορχήστρες απασχολούν εκατοντάδες συμβασιούχους που αναμένεται να απολυθούν το επόμενο διάστημα».

«Αυτή η κατάσταση», τονίζεται, «δείχνει καθαρά ότι μετά τις εκλογές και με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" στους δήμους, θα έχουμε κλείσιμο και συγχωνεύσεις πολλών Μουσικών Συνόλων και Δημοτικών Ωδείων. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες απολύσεις, υποαπασχόληση και ανεργία για έναν κλάδο που ήδη έχει πολύ αυξημένα ποσοστά».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σε κοινό μέτωπο μόνιμοι, αορίστου, έκτακτοι εργαζόμενοι

Κοινή απεργία αποφάσισαν για αύριο μόνιμοι και έκτακτοι αρχαιολόγοι και συντηρητές αρχαιοτήτων, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ-Τ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις μονίμων, αορίστου χρόνου και εκτάκτων εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, όλων των κλάδων, μετά την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στην Ακρόπολη την περασμένη Πέμπτη και τον άγριο ξυλοδαρμό των αγωνιζόμενων συμβασιούχων και όσων τους συμπαραστέκονταν, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι συμβασιούχοι, εκατοντάδες από τους οποίους απολύονται στο τέλος του μήνα, ενώ οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις χτες έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ οργανώνουν νέες κινητοποιήσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε συγκεντρώσεις έξω από την Ακρόπολη και συνεχίζει με 24ωρη απεργία μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων αύριο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΟ-Τ στις 10 πμ και στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης στις 11 πμ.

Ο ΣΕΚΑ σημειώνει ότι η επίθεση των ΜΑΤ «δεν είναι ασύνδετη με τη γενική πολιτική και κοινωνική κατάσταση: Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, καταργούνται εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών. Αναιρούνται μακρόχρονες εργασιακές κατακτήσεις. Καταδικάζεται σε ανεργία πλήθος συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στο ΥΠΠΟ-Τ. Με το "νόμο Ραγκούση" μπήκε οριστική ταφόπλακα στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να διαιωνίζεται το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας. Μειώνονται οι αποδοχές και εξανεμίζεται το εισόδημα των εργαζομένων με τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τον καταιγισμό των ανατιμήσεων. Αυξάνεται το όριο των απολύσεων, μειώνονται οι αποζημιώσεις, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας, καταργούνται ή περιορίζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά βοηθήματα».

Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων προχωρά αύριο σε απεργιακή κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας τις «πενιχρές», όπως τις χαρακτηρίζει, απολαβές των συντηρητών αρχαιοτήτων, τεχνικών και τεχνιτών συντήρησης.

Η θλιβερή εικόνα των «αστακών» αστυνομικών δίπλα στον Παρθενώνα είναι άκρως αποκαρδιωτική και δεν επιδέχεται σχολίου ή δικαιολογίας. Πρόκειται για απαράδεκτη επίδειξη δύναμης, τρομοκρατίας και βίας της κυβέρνησης και των αστυνομικών μονάδων καταστολής, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και ενάντια στους εργαζόμενους μόνιμους, αορίστου χρόνου και εκτάκτους του ΥΠΠΟ-Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ