ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ο,τι γράφτηκε με αίμα δε σβήνει με βρώμικο μελάνι»

Προκήρυξη μπροστά στην 28η Οκτώβρη

«Διδασκόμαστε! Εμπνεόμαστε! Συνεχίζουμε!» Με αυτά τα λόγια η ΚΝΕ απευθύνεται στους νέους ενόψει της επετείου της 28ης του Οκτώβρη σε ανακοίνωσή της που φωτίζει κομμάτια της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τα αίτιά του ως την Αντιφασιστική Νίκη, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην Ιστορία που διδάσκεται σήμερα. «Η 28η Οκτωβρίου είναι αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορική αλήθεια, να αποκρούσουμε τα ψέματα των καπιταλιστών και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα τους. Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα τιμής στους νεκρούς κομμουνιστές και αγωνιστές του λαού μας! Είναι μέρα τιμής στην τιτάνια προσφορά του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης!» τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ ξεκινά από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 1929 στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ευρώπη, αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, η οποία όξυνε ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη. Μιλά για την άνοδο των φασιστικών καθεστώτων που έδωσαν στην αστική τάξη ένα εναλλακτικό εργαλείο να διαιωνίσει την κυριαρχία της, αλλά και τη Σοβιετική Ενωση, το φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς, το οποίο ήθελαν να συντρίψουν.

Μιλά για τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπου «ξεχώρισαν δύο διαφορετικοί κόσμοι και τα αντίθετα συμφέροντά τους. Από τη μία μεριά, βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρηματίες της εποχής προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν τα κέρδη τους». Για την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή «σαλπίζει το σύνθημα της αντίστασης και ο ελληνικός λαός γράφει τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας μας». Τη δημιουργία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και την προσφορά τους.

«Η αντίσταση στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες έδωσε τέλος στον πόλεμο. Ο σοβιετικός λαός έδωσε το οριστικό χτύπημα στο φασισμό. Η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ αποτελεί το αιώνιο σύμβολο της υπεροχής του σοσιαλισμού και της προσφοράς του στην ανθρωπότητα. Αυτήν την προσφορά δε θα καταφέρουν να την κρύψουν», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ, τονίζοντας πως «ό,τι γράφτηκε με αίμα δε σβήνει με βρώμικο μελάνι».

«Εμπνεόμαστε από το έπος της Εθνικής Αντίστασης, από το μεγάλο Αντιφασιστικό Αγώνα του σοβιετικού λαού! Με όπλο την ιστορική πείρα και εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τη νεολαία παλεύουμε ακόμα πιο θαρρετά!», σημειώνει. «Οπως τότε έτσι και σήμερα δεν πειθαρχούμε στην πολιτική του κεφαλαίου και στα κόμματά του. Δεν πειθαρχούμε στο ρεαλισμό της υποταγής. Παλεύουμε για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό που θα χτίσουμε εμείς και θα είναι καλύτερος απ' αυτόν που γνωρίσαμε, γιατί θα στηρίζεται στα θετικά του και θα αποφεύγει τα λάθη και τις αδυναμίες του. Είμαστε σίγουροι ότι οι λαοί θα είναι αυτοί που θα πουν την τελευταία λέξη!», αναφέρει η ΚΝΕ.

Η διγλωσσία της ΠΑΣΠ

Ο Μιχάλης Νικηφόρος, γραμματέας της ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια, δήλωσε, χτες, στις 12.30 το μεσημέρι: «Η άποψη της ΠΑΣΠ είναι ότι αυτή τη στιγμή δε μπαίνουν στην προμετωπίδα της δράσης ενδεχόμενες κινητοποιήσεις. Εάν και εφόσον χρειαστεί θα είμαστε παρόντες σε κάτι τέτοιο». Στις 3.20 ο ίδιος άνθρωπος δήλωσε (γραπτά) ότι «αν λοιπόν αυτές οι ανακοινώσεις αποτελέσουν το πλαίσιο διαλόγου, τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει την επιλογή της ευθείας σύγκρουσης με τους φοιτητές». Τα παραπάνω αφορούν τη στάση που θα κρατήσει η ΠΑΣΠ απέναντι στις αναδιαρθρώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση που εξήγγειλε η κυβέρνηση εδώ και ένα μήνα απ' τους Δελφούς. Η ΠΑΣΠ, σύμφωνα με την πρώτη δήλωση, έχει την άποψη πως «εφόσον χρειαστεί» θα κάνει κινητοποιήσεις. Τώρα, προφανώς, δε χρειάζεται. Σύμφωνα με τη δεύτερη δήλωση, «αν οι ανακοινώσεις αποτελέσουν πλαίσιο διαλόγου» τότε θα ...συγκρουστούν.

Κατά τα άλλα, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ διαμαρτυρήθηκε (γραπτά) ότι «οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας δε συμβαδίζουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του περασμένου Οκτώβρη»! Μάλλον δεν τις έχει διαβάσει καλά, λέμε εμείς. Στις υπόλοιπες δηλώσεις του (γραπτές και προφορικές) ο Μ. Νικηφόρος προχώρησε σε μια ανέξοδη και γενικόλογη παρουσίαση της κατάστασης στα πανεπιστήμια και κάλεσε σε έναν ...άλλο διάλογο για μια Ανώτατη Εκπαίδευση που θα έχει «διαφάνεια». Επιπλέον, υποστήριξε ότι η «πολιτική ηγεσία του τόπου» έχει δείξει «αδιαφορία» για τα προβλήματα στα πανεπιστήμια. Η αδιαφορία αυτή, είπε, «περισσότερες φορές μεταφραζόταν με την προσπάθεια για ψήφιση εκπαιδευτικών νόμων που ήταν συνάμα συντηρητικοί, αντιδημοκρατικοί και καταστροφικοί για το δημόσιο πανεπιστήμιο». Από τη μεγάλη αδιαφορία, δηλαδή, έχουν περάσει οι αναδιαρθρώσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα!

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με την ΠΑΣΠ. Πρόκειται για την κυβερνητική παράταξη που θα συμμετάσχει στο διάλογο επίσημα ή ανεπίσημα, ενώ (όπως έγινε φανερό και απ' τα παραπάνω) προσπαθεί τόσο πολύ να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση απ' την ουσία, που ...άλλα λέει στις 12 το μεσημέρι και άλλα στις 3!


Γ. Χ.

Εκδηλώσεις γνωριμίας με την Ιστορία

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Καβάλα ενόψει της 28ης Οκτωβρίου

«Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σχολικά βιβλία», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει την Κυριακή 24 Οκτώβρη, το ΚΣ της ΚΝΕ για τους μαθητές από Αθήνα και Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στις 6 μ.μ. και θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα, αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο Ιστορίας στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση, με θέμα: «Η ιστορική αλήθεια εμπνευστής για τους αγώνες του σήμερα», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κοζάνης της ΚΝΕ, το Σάββατο 23 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκδήλωση, με θέμα «Η 28η Οκτωβρίου μέσα από τα σχολικά βιβλία», διοργανώνει η Οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ, το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο καφέ «Θαλασσογραφία».

ΛΑΡΙΣΑ
Πολυήμερες αποβολές για μαθητικές κινητοποιήσεις

Καταγγελία του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ

Με πολυήμερη αποβολή από τα μαθήματά τους τιμωρήθηκαν, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, 11 μαθητές, ανάμεσά τους μέλη του 15μελούς συμβουλίου, στο 10ο Λύκειο Λάρισας, για την κατάληψη που είχαν προχωρήσει στο σχολείο τους, την περασμένη βδομάδα.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών, επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια είναι πέρα ως πέρα επικίνδυνη, βάζει στο στόχαστρο την αγωνία και τον αγώνα που διεξάγουν οι μαθητές για το σχολείο των αναγκών μας».

Και υπογραμμίζει: «Με το ξεκίνημα των μαθητικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει όλο το μηχανισμό της ώστε η αγανάκτηση των μαθητών να μην εκφραστεί, να μη συμπορευτεί με τους εργαζόμενους. Ολες αυτές τις μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών. Συλλήψεις έξω από σχολεία, διορισμένοι διευθυντές - τραμπούκοι του υπουργείου και εισαγγελείς μαθητοδικείων να απειλούν μαθητές μαζί με την αστυνομία. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν επεισόδια και φθορές που γίνονται είτε σκόπιμα είτε όχι, για να ποινικοποιήσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας».

Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ τονίζει: «Θέλουν τους μαθητές ακόμα πιο φοβισμένους, πιο τρομοκρατημένους για να μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να μας επιβάλουν ένα σχολείο που θα πετά έξω τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και ταυτόχρονα θα λειτουργεί με χορηγούς, ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες ανάπτυξης της κερδοφορίας τους.

Καλούμε τους μαθητές ακόμα πιο μαζικά, συντονισμένα και περιφρουρημένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους».

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στημένο σχέδιο συκοφάντησης αγώνων και ασύλου

Αστυνομοκρατία, χτες, στο ίδρυμα, λόγω του «καυγά» ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών», καταγγέλλει η ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ

Δεν είναι καινούριο φαινόμενο οι στημένοι «καυγάδες» με άγριο ξύλο και αποτελούν ένα πολύ καλό πάτημα, για να συκοφαντηθούν οι αγώνες των φοιτητών. Χτες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι δυνάμεις της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και αυτοαποκαλούμενοι «αντιεξουσιαστές» ήταν οι «πρωταγωνιστές» μιας ακόμα τέτοιας «παράστασης». Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει «το στημένο σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων και του ασύλου» και καλούν «τους φοιτητές να καταδικάσουν και να απομονώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που με στημένα επεισόδια στα ιδρύματα προσπαθούν να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, δίνοντας πάτημα για τη συκοφάντηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Οπως περιγράφει η Οργάνωση της ΚΝΕ, «στην Πάντειο, χτες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αυτοαποκαλούμενοι "αντιεξουσιαστές" επιδόθηκαν σε ένα καλοστημένο σκηνικό ξύλου, τραμπουκισμού για αστείες αιτίες, που τρομοκρατούσε τους φοιτητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη σχολή και είχε ως αποτέλεσμα η Πάντειος να αστυνομοκρατείται όλο το μεσημέρι, σε ώρες μαθημάτων. Αυτό το κακοπαιγμένο έργο ξαναπαρουσιάζεται κάθε φορά που οι φοιτητές οργανώνονται και κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, κεφαλαίου και των συμμάχων τους. Τους έχουν πάρει όλοι χαμπάρι. Καλούμε όλους τους φοιτητές να τους γυρίσουν την πλάτη! Να παλέψουν μέσα από το ΜΑΣ για οργανωμένο και πολιτικοποιημένο φοιτητικό κίνημα, που θα αντιπαλεύει την πολιτική των μονοπωλίων», τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ