ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ
Κρατούν καλά παρά την κρίση

Νέα αύξηση της κερδοφορίας τους το 2009

Η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, σε συνδυασμό με την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την πολιτική που ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, εξασφάλισε τόσα σημαντικά οφέλη στους επιχειρηματίες του κλάδου, που ακόμη και τώρα συνεχίζουν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιδόσεις, παρά την επιβράδυνση που χρεώνεται στην οικονομική κρίση και στην αύξηση της προτίμησης των ασθενών προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Μελέτη της εταιρείας «Hellastat» στις οικονομικές καταστάσεις 120 εταιρειών για την περίοδο 2007 - 2009 αποδεικνύει τα παραπάνω, καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε και διαμορφώθηκε την επίμαχη περίοδο στα 1,73 δισ. ευρώ. Η ένταση της κρίσης οδήγησε σε επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου σε 3,8%. Παρ' όλα αυτά, 8 στις 10 εταιρείες βελτίωσαν τις πωλήσεις τους το 2009, με μέση θετική μεταβολή το 5,3% για τις επιχειρήσεις του δείγματος.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 4% φτάνοντας στα 214 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 25,7% φτάνοντας στα 63 εκατ. ευρώ. Το μεικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά μισή μονάδα και διαμορφώθηκε στο 21,8%. Το 2009 η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1,6 προς 2 από 1,9 προς 1 που ήταν το 2008. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων βελτιώθηκε επίσης, στο 14,2% από 13,8%.

Το 2010 η πολιτική της κυβέρνησης εναντίον εργαζομένων, συνταξιούχων και των λαϊκών νοικοκυριών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αποτέλεσμα η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία να εμφανίζεται αυξημένη κατά 20 - 30% από την αρχή του χρόνου. Οι συνακόλουθες συνέπειες για τις ιδιωτικές εταιρείες της Υγείας είναι η πτώση του τζίρου. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, 4 εισηγμένες είχαν υποχώρηση κατά 8,5%. Στην περίπτωση των μαιευτηρίων, λόγω και του ανταγωνισμού από το «Γαία» και την επερχόμενη είσοδο του «Ρέα», τα στοιχεία δείχνουν μείωση τιμών, που σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ήδη αρκετά υψηλές και δε συγκρίνονται με τα δημόσια μαιευτήρια.

Από τη μελέτη προκύπτει, πάντως, ότι προβλήματα ρευστότητας έχουν κυρίως οι μεσαίες και μικρές μονάδες, οι οποίες είναι και περισσότερο εξαρτημένες από τις πληρωμές του δημοσίου και των Ταμείων, που καθυστερούν. Αυτό οδηγεί ένα τμήμα αυτής της αγοράς σε πιθανές εξαγορές, αποδεικνύοντας ότι η κρίση μπορεί να είναι και ευκαιρία για τις μεγάλες μονάδες, είτε για να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό, είτε και για να μεγεθυνθούν ακόμη περισσότερο.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ελεγχος για την «απελευθέρωση»

Ολοκληρώθηκαν χτες οι επαφές των στελεχών της Κομισιόν με την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ, υπηρεσίες και φορείς της ενέργειας, προκειμένου να ελεγχθεί η πρόοδος του ξεπουλήματος του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο, με την περαιτέρω θεσμική προσαρμογή της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις επιταγές της ΕΕ και των ενεργειακών κολοσσών. Οι εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας συναντήθηκαν χτες και με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Μαθιουδάκη. Θα ακολουθήσει στα μέσα του Νοέμβρη η έλευση του κλιμακίου και η κατάληξη των τελευταίων αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί.

Ενα από τα βασικά ζητήματα που εξετάστηκαν από τους εκπροσώπους της ΕΕ ήταν η αναγκαστική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, η οποία μειώνει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που μπαίνει στο σύστημα και χαμηλώνει τη χοντρική τιμή, προκαλώντας... πρόβλημα κυρίως στις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών. Μετά τις «βόμβες» του περασμένου Αυγούστου για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ξεκίνησε η συζήτηση για «ισοδύναμες λύσεις» και στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο «τραπέζι» διάφορα ενδεχόμενα, από την ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων έως την πώληση ισχύος σε τρίτους από τη ΔΕΗ και τις ανταλλαγές. Η ΕΕ πιέζει επίσης για τη μεγαλύτερη πρόσβαση ιδιωτών στα κοιτάσματα λιγνίτη, με αρχή αυτό της Βεύης που βρίσκεται σε εξέλιξη η παράδοσή του, ενώ συζητούνται επίσης και άλλα, όπως στη Δράμα.

Μεγάλο «άγχος» έχει η Κομισιόν και για τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, με τη ΔΕΗ να έχει ήδη προχωρήσει σε αποφάσεις για μεταβίβασή τους σε θυγατρικές, μία από τις εναλλακτικές που επιτρέπει η τελευταία σχετική οδηγία της ΕΕ. Κύριο μέλημα του ενεργειακού κεφαλαίου είναι η πρόσβαση στα δίκτυα με ισοδύναμους όρους, παρότι δεν έχουν βάλει δεκάρα τσακιστή για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να μετακυλήσουν πλήρως στους καταναλωτές την οικονομική συμμετοχή τους στη διαχείριση και λειτουργία τους. Με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συζητήθηκε και η περαιτέρω «ανεξαρτητοποίησή» της, ως άλλοθι των κυβερνήσεων για τη λήψη αποφάσεων υπέρ των κεφαλαιοκρατών με πολιτικό κόστος.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ 2013 - 2020
Διαβούλευση εμπαιγμού της αγροτιάς

Οι ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν δε φτιασιδώνονται, μόνο ανατρέπονται

Δημόσια διαβούλευση για την «ΚΑΠ μετά το 2013» ανακοίνωσε με τη σειρά του και ο Κ. Σκανδαλίδης, όπως είχε κάνει και η προκάτοχός του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η δημόσια διαβούλευση θα βασίζεται σε ένα θλιβερό κείμενο που έχει συντάξει μια Επιστημονική Επιτροπή, που είχε συγκροτήσει η Κ. Μπατζελή.

Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της ΚΑΠ. Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει νέες αρνητικότατες προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπου θα προβλέπεται νέα δραστική περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων και εφαρμογή της περιφερειοποίησης (ίδιες επιδοτήσεις ανά χώρα, για όλα τα αγροτικά προϊόντα) και η κυβέρνηση με τους παρατρεχάμενούς της επιχειρούν με κάθε μέσο να αποπροσανατολίσουν και να εξαπατήσουν την αγροτιά.

Στην πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2013 υπάρχουν μόνο διαχειριστικές προτάσεις στο πλαίσιο των αντιαγροτικών εντολών της ΕΕ και των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, προτείνεται: «Ο υπολογισμός των άμεσων ενισχύσεων να γίνει με βάση την επιλέξιμη και όχι τη χρησιμοποιούμενη γη». «Η ύπαρξη στην Ελλάδα πολλών μικρών παραγωγών καθιστά ουσιαστική την εισαγωγή ενός ανώτατου χρηματικού ορίου στην επιδότηση που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός στην ΕΕ». Επίσης προτείνεται να γίνει περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων με βάση τις 13 περιφέρειες και εναλλακτικά να χωριστεί η Ελλάδα σε τρεις περιφέρειες με βάση τις καλλιέργειες.

Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει ανάγκη από προτάσεις χασούρας και αποδοχής εκ προοιμίου των αρνητικών κατευθύνσεων της επικείμενης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να ορθώσει το αγωνιστικό ανάστημά της στα ακόμα χειρότερα αντιαγροτικά μέτρα που θα φέρει η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Και μπρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καλείται να καταδικάσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που στηρίζουν και εφαρμόζουν την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και να ενισχύσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η ψήφος της αγροτιάς στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων μαζικής και επιτυχημένες ανάπτυξης του κινήματος στο δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά του.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
«Πρόσκληση» από κυβέρνηση και ξενοδόχους

«Πρωτοβουλία» για την ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους ανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, εντελώς... «συμπτωματικά» μετά την εκδήλωση ανάλογου και έντονου ενδιαφέροντος από τους μεγαλοξενοδόχους της χώρας, οι οποίοι θορυβήθηκαν πρόσφατα από τη μονομερή απόφαση του μεγάλου τουρ οπερέιτορ «Τόμας Κουκ» να παρακρατήσει μέρος των οφειλών του προς τα ξενοδοχεία. Στόχος των ξενοδόχων είναι να δημιουργήσουν εναλλακτικές διαδρομές για την έλευση τουριστών, ώστε να περιορίσουν σε ένα βαθμό την εξάρτησή τους από τους τουρ οπερέιτορς. Το υπουργείο διοργάνωσε συνάντηση εκπροσώπων των εταιρειών, τουριστικών φορέων και Περιφερειών, που θα μπουν στο «παιχνίδι», ιδίως μετά τις αλλαγές του «Καλλικράτη», για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δραστηριοποίηση των αεροπορικών εταιρειών.

Στη συνάντηση εκφράστηκε το «έντονο» ενδιαφέρον των εταιρειών. Ο υφυπουργός, «κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συνεργασία διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή και θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση σε επιχειρησιακό επίπεδο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Το θέμα είναι βεβαίως, η παροχή «κινήτρων» προς τις εταιρείες. Η μεγαλύτερη από αυτές, η «Ryanair», εξέφρασε μάλιστα τη δυνατότητα αύξησης των πτήσεων κατά 1,5 εκατ. επιβάτες το χρόνο. Η «Ryanair» είναι η εταιρεία που είχε πάει την «Ολυμπιακή» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία ότι λάμβανε κρατικές ενισχύσεις...

Τώρα τους φταίει το παρεμπόριο

Γαλλικές πολυεθνικές και Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συναντήθηκαν, τα είπαν και ομονόησαν γύρω από τα θέματα του λεγόμενου παρεμπορίου και της διακίνησης προϊόντων απομίμησης.

Προχτές, ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία με τη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών επώνυμων προϊόντων όπου πήρε μέρος και η Συνομοσπονδία με θέμα «την καταπολέμηση του παρεμπορίου και της απομίμησης επώνυμων προϊόντων».

Βέβαια, η γαλλική πρεσβεία, τη δουλειά της έκανε φροντίζοντας για τα συμφέροντα των γαλλικών πολυεθνικών. Ελα, όμως, που στο πλευρό των πολυεθνικών έσπευσε να σταθεί και να ταυτιστεί και η ΕΣΕΕ για τους «κινδύνους», λέει, που ενέχουν τα προϊόντα απομίμησης και τις «αρνητικές συνέπειες για την ελληνική αγορά και την απασχόληση». Είκοσι δισ. η αξία του παρεμπορίου στην Ελλάδα, ισχυρίζεται, εννέα δισ. των προϊόντων απομίμησης...

Είναι ολοφάνερο ότι η διοίκηση της ΕΣΕΕ επιλέγει συστηματικά να αποσιωπά τις πραγματικές αιτίες της δραματικής πτώσης του τζίρου των μαγαζιών, της περιθωριοποίησης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων, της διαφαινόμενης ανοχής των καταναλωτών στο λεγόμενο παρεμπόριο. Και οι αιτίες βρίσκονται στις ίδιες τις πολιτικές στήριξης των μονοπωλίων, με τα οποία συμπλέει η γνωστή πλειοψηφία διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά της γιατί... δεν πωλούνται οι πανάκριβες φίρμες τους. Βρίσκονται στις πολιτικές στήριξης των μονοπωλίων και της ολομέτωπης επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, στο γεγονός ότι τα λαϊκά νοικοκυριά γονατίζουν κάτω από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ