ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Ακτές - Λιμάνια λαϊκή περιουσία, ελεύθερα για το λαό

Τις θέσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρουσίασαν στη Ραφήνα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θανάσης Παφίλης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ραφήνας - Πικερμίου Χρήστος Τσαλαπατάνης και Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης

«Ακτές - Λιμάνια λαϊκή περιουσία, ελεύθερα για το λαό! Οχι φιλέτα για τα συμφέροντα των πολυεθνικών!».

Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα στην εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την Κυριακή το πρωί στο κατάμεστο Δημοτικό Κινηματογράφο Ραφήνας με θέμα τις ακτές και τα λιμάνια, στην οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις - προτάσεις του συνδυασμού και του ΚΚΕ. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Θανάσης Παφίλης υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Στεφανίδης υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα και ο Χρήστος Τσαλαπατάνης υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις ομιλίες τους επισήμαναν ότι: Ο σχεδιασμός της άρχουσας τάξης για την Περιφέρεια Αττικής κωδικοποιείται στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, όπου αναφέρεται ως στρατηγικό όραμα για την Περιφέρεια Αττικής «η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Περιφέρειας Αττικής ως ευρωπαϊκής μητρόπολης στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου».

Και αυτός ο σχεδιασμός, όπως τονίστηκε, εδράζεται πάνω στην ανάδειξη της χώρας ως διεθνή κόμβου μεταφορών - εμπορίου - ενέργειας και του Λεκανοπεδίου Αττικής ως μητροπολιτικού κέντρου υπηρεσιών (χρηματοπιστωτικές, ναυτιλιακές, τουριστικές και τεχνικές).

Εξειδικεύοντας το σχεδιασμό αυτό για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκαν στα σχέδια που υπάρχουν και αφορούν μεταξύ άλλων:

  • «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας». Πρόκειται για την «τουριστική αξιοποίηση» - εμπορευματοποίηση μιας τεράστιας περιοχής από την παραλία Σχοινιά του Μαραθώνα έως και τα σύνορα Ραφήνας με Αρτέμιδας.
  • Δημιουργία τεχνητού τσιμεντένιου νησιού στην παραλία του Δήμου Μαραθώνα.
  • Η ανακατασκευή της Λεωφόρου Μαραθώνος για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις τρεις περιοχές και ταυτόχρονα ανάπτυξη δεκάδων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  • Στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» σχεδιάζεται η δημιουργία αιολικού πάρκου στον κόλπο του Μαραθώνα.
  • Οι παρεμβάσεις στα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας, ώστε να αναπτυχθούν δραστηριότητες που θα ενισχύουν το βασικό αστικό σχεδιασμό για την Περιφέρεια Αττικής.
Ωφελημένα μόνο τα μονοπώλια

Από την εκδήλωση στη Ραφήνα
Από την εκδήλωση στη Ραφήνα
Οι πραγματικοί ωφελημένοι, όπως τόνισαν, από την προώθηση των παραπάνω επιλογών θα είναι ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι στους οποίους θα παραχωρηθούν σειρά προκλητικών προνομίων και συγκεκριμένα:

  • Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις.
  • Προώθηση μιας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων (όπως το πρόγραμμα Αττική 2014, οι στρατηγικές επενδύσεις φαστ - τρακ, το χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που να επιτρέπουν στο μεγάλο κεφάλαιο να αξιοποιεί τα πάντα για να θωρακίσει τα συμφέροντά του και να ενισχύσει την κερδοφορία του: τη γη, τα δάση, τον αιγιαλό και τις παραλίες, την όποια δημόσια περιουσία έχει απομείνει.

Αντίθετα, αυτοί που θα χάσουν από την προώθηση αυτών των επιλογών θα είναι η εργατική τάξη, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και νεολαία, καθώς μεταξύ άλλων:

-- Θα δημιουργηθούν ελάχιστες θέσεις εργασίας και σε καθεστώς μεσαίωνα.

-- Δε θα ωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα σχέδια για τουρισμό υψηλού επιπέδου.

-- Οι αγρότες της περιοχής θα πεταχτούν από τη γη τους με την προώθηση εξωγεωργικών δραστηριοτήτων (αγροτουρισμός, φωτοβολταϊκά).

-- Η παραλιακή ζώνη της Ανατολικής Αττικής θα είναι μια αποκλεισμένη περιοχή για εργαζόμενους και κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου.

Απαιτείται άλλος δρόμος ανάπτυξης

Για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσαν, η οικονομική δραστηριότητα πρέπει να διασφαλίζει την κάλυψη συνολικά των λαϊκών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν αποκλειστικά ενιαίοι φορείς στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, επικοινωνιών, υποδομών που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Και βασικό στοιχείο αυτού του δρόμου ανάπτυξης αποτελεί η κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης. Η γη, τα δάση, οι παραλίες θα αποτελούν λαϊκή, κρατική περιουσία. Ανάμεσα στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι:

  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων, συμπεριλαβανομένων ακτών, παραλιών, ελεύθερων χώρων.
  • Ακύρωση αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη. Από το Σέσι ως τη Νέα Μάκρη υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης, αλλαγής χρήσης ή αλλοίωσης της χρήσης των ακτών.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
  • Υποδομές που να εξασφαλίζουν το δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νεολαία, όπως:

-- Δημιουργία δημόσιων - δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων για παιδιά εργαζομένων και ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.

-- Δημιουργία δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους.

-- Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Οι εφοπλιστές καθορίζουν την ανάπτυξη του λιμανιού

Απόσπασμα από την παρέμβαση του Χ. Τσαλαπατάνη

Ο Χρήστος Τσαλαπατάνης
Ο Χρήστος Τσαλαπατάνης
Ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Ραφήνας έκανε στη παρέμβασή του στην εκδήλωση ο Χρήστος Τσαλαπατάνης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 20 χρόνια η κερδοφορία των εφοπλιστών καθορίζει τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του λιμανιού της Ραφήνας και οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τους διευκολύνουν με τεράστιες δημόσιες επενδύσεις που γεμίζουν ταυτόχρονα τα σεντούκια των μεγαλοκατασκευαστών. Αποτέλεσμα να καταστρέφεται μεγάλο μέρος των παραλιών, ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργούνται ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής και τα έντονα προβλήματα που δημιουργεί η αυξήση λειτουργίας του λιμανιού (περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά) υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής» σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι διχασμένες προσωπικότητες

Απόσπασμα από την παρέμβαση του Θ. Παφίλη

Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Θανάσης Παφίλης, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε. «Κοροϊδεύουν συνειδητά όσοι αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν διχασμένες προσωπικότητες που άλλα προβλήματα έχουν στον τόπο δουλειά και άλλα στον τόπο κατοικίας. Για παράδειγμα, η ανεργία, η κατοικία, τα έργα υποδομής, έχουν να κάνουν με τη συνολική πολιτική, και ποιο δρόμο ανάπτυξης ακολουθείς. Δε γίνεται να θεωρείς ότι στο επίκεντρο της ανάπτυξης πρέπει να είναι οι επιχειρηματίες και το κέρδος και στο δήμο να λες ότι θα ακολουθήσεις φιλολαϊκή πολιτική». Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε: «Το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται για το λεκανοπέδιο είναι να γίνει διεθνής κόμβος μεταφορών, εμπορίου και ενέργειας. Ποιος θα κερδίσει από αυτή την ανάπτυξη; Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ελάχιστες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν κι αυτές θα είναι με μισθούς Ασίας».

«Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου»

Απόσπασμα από τη παρέμβαση του Ν. Στεφανίδη

Ο Νίκος Στεφανίδης
Ο Νίκος Στεφανίδης
«Τα σχέδια αξιοποίησης του «παραλιακού μετώπου» ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και σήμερα επιχειρεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» επισήμανε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Νίκος Στεφανίδης και συμπλήρωσε: «Σε αυτού του είδους την ανάπτυξη, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία με ομόφωνες αποφάσεις τους υπέγραψαν "μνημόνιο συνεργασίας" παρουσιάζοντας τη μισή αλήθεια στους κατοίκους της περιοχής. Εριχναν και ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων της περιοχής όπως έκαναν τόσα χρόνια και για άλλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έκαναν τίποτα όπως, για παράδειγμα, για την αποχέτευση».

Πρόγραμμα Θανάση Παφίλη

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης την Παρασκευή 29/10, στις 9 π.μ. θα επισκεφτεί τη Νομαρχία Αθηνών (Λ. Συγγρού 15 & 80) και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ