ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΣΑΚ
Επιχειρηματίες και ΜΑΤ εναντίον των παικτών

Για μια ακόμη φορά οι δυνάμεις καταστολής τέθηκαν στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων (φωτ. από το γήπεδο του Ελληνικού)

Icon

Για μια ακόμη φορά οι δυνάμεις καταστολής τέθηκαν στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων (φωτ. από το γήπεδο του Ελληνικού)
Τραγελαφικές καταστάσεις, αλλά και συνάμα επικίνδυνες με κρυφούς στόχους που αφορούν κυρίως την καταστολή όσων τολμούν να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν το δικαιώματά τους εξελίχθηκαν το Σαββατοκύριακο στα γήπεδα της Α1 όπου διεξάχθηκε (όπως και να έγινε αυτό) η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Η οργή των παραγόντων του μπάσκετ (Ομοσπονδία) και των επιχειρηματιών (ΕΣΑΚΕ - επιχειρηματίες) από την απόφαση του ΠΣΑΚ να συνεχίσει την απεργία, καθώς δεν υπήρξε η παραμικρή πρόθεση για ικανοποίηση (ακόμα και των συμφωνημένων από την περσινή χρονιά) αιτημάτων των παικτών ξέσπασε το Σαββατοκύριακο, όταν είδαν ότι τα όλα τα σχέδιά τους για σπάσιμο της απεργίας τις προηγούμενες μέρες δε βρήκαν ανταπόκριση.

ΜΑΤ, απειλές και εκβιασμοί εναντίον των παικτών

Για μια ακόμη φορά οι μάσκες έπεσαν και αποδείχθηκε στην πράξη η αγαστή συνεργασία επιχειρηματιών και δυνάμεων καταστολής κόντρα στον κοινό εχθρό που είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται και απεργούν προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των (δίκαιων) αιτημάτων τους. Μετά το λιμάνι και τους ναυτεργάτες ή την Ακρόπολη και τους συμβασιούχους, ήρθε και η σειρά των γηπέδων και των παικτών του μπάσκετ να προστεθεί σαν κρίκος στη συγκεκριμένη αλυσίδα που αφορά την υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Υπό κυβερνητική ανοχή (αμέτοχοι υφυπουργείο Αθλητισμού), αλλά και την αντίστοιχη των αρμοδίων (Ομοσπονδία), οι επιχειρηματίες όλο το Σαββατοκύριακο αποθρασύνθηκαν εντελώς και έφθασαν σε σημείο προκειμένου να διασώσουν το προϊόν τους και, φυσικά, τα κέρδη τους να απειλούν, να εκβιάζουν, αλλά και να τρομοκρατούν με τη βοήθεια των ΜΑΤ (ΟΑΚΑ, Ελληνικό) τους παίκτες που υλοποίησαν την απόφαση του συνδέσμου τους (ΠΣΑΚ) για απεργία. Είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι στην άλλη περίπτωση κωφεύουν επιδεικτικά και υπό την ανοχή των αρμόδιων οργάνων όταν πρόκειται να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους παίκτες (περιπτώσεις οφειλομένων, αποζημιώσεων κ.λπ.).

ΠΣΑΚ: «Τους χούλιγκανς δεν τους βγάλατε ποτέ...»

Με δυο ανακοινώσεις, μια το Σάββατο και την άλλη την Κυριακή, ο ΠΣΑΚ έδωσε τη δική του καυστική απάντηση στα σχέδια των επιχειρηματιών για να σπάσουν την απεργία. Στην πρώτη αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών δίνει ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να αλλάξει την εικόνα που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ», ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση του συνδέσμου των παικτών. «Γι' αυτό αγωνιζόμαστε, γι' αυτό μοχθούμε και γι' αυτό συγχαίρουμε και είμαστε περήφανοι για τους Ελληνες αθλητές που πρόταξαν τα στήθη τους περιφρουρώντας την απεργία μας. Μια νόμιμη απεργία που πολεμήθηκε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Ο ΠΣΑΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να διεξάγονται οι αγώνες χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Σήμερα ωστόσο είδαμε τις αστυνομικές δυνάμεις να βγάζουν έξω από το γήπεδο του μπάσκετ τους ίδιους τους παίκτες. Τους χούλιγκαν όμως δεν τους έβγαλαν ποτέ. Δυστυχώς ορισμένοι κύριοι απέδειξαν για άλλη μία φορά πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιβάλλουν τις θέσεις τους και για το άθλημα στην πράξη δεν δίνουν δεκάρα». Καλούμε όλους τους Ελληνες αθλητές να συνεχίσουν αύριο δυνατοί τον αγώνα που ξεκίνησαν οι συναθλητές μας με μοναδικό στόχο να ξεκολλήσουμε εμείς το μπάσκετ από το τέλμα που έχει περιέλθει».

«Δολοφόνησαν το άθλημα»

Στη δεύτερη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το σύνδεσμο των παικτών μετά τα όσα συνέβησαν στο Ελληνικό, γίνεται λόγος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αντιμετωπίστηκε η αντιπροσωπεία του ΠΣΑΚ που πήγε για να περιφρουρήσει την απεργία.

«(...) μας κλότσησαν, μας έσπρωξαν, τραυμάτισαν αθλητή που ειρηνικά διεκδικούσε τα δικαιώματά του και δολοφόνησαν το άθλημα που αποκαλούν "ελληνική μπασκετάρα". Με τη βία δεν μπορούν να κάμψουν τη αγωνιστικότητα και την ενότητά μας. Μας εκβίασαν, μας απείλησαν και στο τέλος μας χτύπησαν προκειμένου να μπούμε να παίξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, ενώ καταλήγει με αναφορά στη μαχητικότητα που επέδειξαν οι παίκτες που συμμετείχαν στην απεργία.

»Τα μέλη μας που στήριξαν την απεργία (μαζί με τους Ελληνες της ΑΕΚ) είναι παλικάρια και είναι η μεγάλη πλειοψηφία μαζί με τους αθλητές της Α2 που βρέθηκαν στο κέντρο του γηπέδου για να τους χτυπήσουν τα ΜΑΤ. Αν θεωρούν ότι το ζητούμενο ήταν να γίνουν οι αγώνες τότε χάσαμε, αν όμως αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγουν να γίνονται οι αγώνες τότε σίγουρα είμαστε νικητές».

Απειλές, βία και ... παρωδία

Απειλές και προπηλακισμοί των παικτών, αγώνες - παρωδία όπου επαγγελματίες παίκτες αγωνίστηκαν εναντίον εφήβων ή έτοιμες ομάδες εναντίον μιας πεντάδας παικτών, απεργοσπάστες που την τελευταία στιγμή συντάχθηκαν με τις εντολές των ιδιοκτητών των ομάδων, περιστατικά χουλιγκανισμού συνέθεσαν το σκηνικό στην πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα, από πλευράς Ομοσπονδίας δε σταμάτησαν οι βολές, καθώς και οι προσωπικές (λεκτικές) επιθέσεις εναντίον μελών του ΠΣΑΚ.

Σε ΟΑΚΑ και Ελληνικό όπου έγιναν τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ με τον Ικαρο Καλλιθέας, οι αντιπροσωπείες του ΠΣΑΚ που βρέθηκαν εκεί να περιφρουρήσουν την απεργία έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας από τα ΜΑΤ που τους απώθησαν και τους προπηλάκισαν. Ανάλογη κατάσταση (αλλά με σεκιούριτι) αντιμετώπισε και το κλιμάκιο στην Καβάλα.

Αγώνες ...τσίρκο

Την ίδια ώρα και σε αγωνιστικό επίπεδο το θέαμα θύμιζε τσίρκο. Οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πλήρεις, αφού οι Ελληνες παίκτες δε συμμετείχαν στην απεργία, επικράτησαν των πέντε ξένων του ΠΑΟΚ που έπαιξαν επί 40' και της μεικτής εφήβων - ξένων του Αρη αντίστοιχα, στην Καβάλα η τοπική ομάδα και ο Ηλυσιακός αγωνίστηκαν με ελλείψεις, ενώ μέσα σε όλα δεν έλειψαν και τα περιστατικά χουλιγκανισμού στο «Ιβανώφειο» και τον αγώνα του Ηρακλή με τον Πανελλήνιο που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκκένωση των εξεδρών και τη διακοπή για μιάμιση ώρα του αγώνα.

Περιστατικά απεργοσπασίας

Απ' όλα αυτά ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν και τα περιστατικά της απεργοσπασίας με τους παίκτες των Πανιωνίου, Αμαρουσίου, Κολοσσού Ρόδου, Περιστερίου, Ικαρου Καλλιθέας (η πρόθεση των τελευταίων να αγωνιστούν κανονικά είχε σαν συνέπεια να σπάσει και η απεργία των Ελλήνων παικτών της ΑΕΚ) να παρατάσσονται κανονικά. Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά δυο μελών του ΔΣ του ΠΣΑΚ, των Γιάννη Μπορούση (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) και Δημήτρη Διαμαντίδη (ΠΑΟ) να κάνουν κανονικά προθέρμανση, ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους μέλη του Συνδέσμου προσπαθούσαν να διαφυλάξουν την απεργία. Ο πρώτος μάλιστα ήδη υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΣ του ΠΣΑΚ. Το δρόμο της παραίτησης μάλιστα από το ΔΣ του Συνδέσμου ακολούθησαν και οι Τσιάρας (αγωνίστηκε κανονικά με τον Πανιώνιο), καθώς και ο Δήμος Ντικούδης (μελλοντικός παίκτης της ΑΕΚ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ

Τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ και των απεργοσπαστικών μηχανισμών κατά της απεργίας των παικτών του μπάσκετ κατήγγειλε, με ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, τη νεολαία, τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλάι των αγωνιζόμενων καλαθοσφαιριστών, και να καταδικάσουν την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του μπάσκετ που από κοινού επιχειρούν με τη βία των ΜΑΤ, με απειλές, συκοφαντίες και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το δίκαιο αγώνα τους.

Είναι προκλητικό και απαράδεκτο οι μεγαλοϊδιοκτήτες να χρησιμοποιούν εκβιαστικά τους ξένους παίκτες και εφήβους ως απεργοσπαστικό μηχανισμό και η κυβέρνηση να το ανέχεται και να στέλνει τα ΜΑΤ στα γήπεδα για να πετάξουν έξω τους παίκτες που απεργούν.

Για μια φορά ακόμα, αποδεικνύεται ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματίες και πάντα συνοδεύεται από την καταστολή προς τους εργαζόμενους. Γι' αυτό, ο λαός πρέπει να την καταδικάσει με την πάλη και την ψήφο του».

Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στο Contra.gr
«Αποτυγχάνει μόνο οποιος κάθεται σπίτι του»

Για κάποιους που φοβήθηκαν ή ...βολεύτηκαν έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Λάζαρος Παπαδόπουλος σε χτεσινή του συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Contra.gr» σχολιάζοντας τα περιστατικά της απεργοσπασίας που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο. Ο Ελληνας παίκτης που ανακοίνωσε την αποφασή του να φύγει από την ομάδα του ΠΑΟΚ καταγγέλλοντας περιστατικά εκβιασμών από τους παράγοντες της ομάδας, χαρακτήρισε επιτυχημένη την απεργία τηρουμένων και των συνθηκών. Παράλληλα, ανέφερε ότι «αποτυγχάνει μόνο όποιος κάθεται στο σπίτι του, στον καναπέ του, άπραγος. Οποιος σηκώνεται και δίνει μια μάχη, πάντα πετυχαίνει».

«Ηταν αρκετά τα παιδιά που έδωσαν τη μάχη τους για το αιτήματα όλων. Αλλά έτσι δε γίνεται συνήθως; Οι λίγοι παλεύουν για τους πολλούς. Ο σκοπός της κινητοποίησης ήταν να περάσουν προς τα έξω τα προβλήματα και τα αιτήματά μας που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν τα γνώριζαν ούτε οι άνθρωποι του μπάσκετ. Αυτό το καταφέραμε».

Οσο γι' αυτούς που δεν ακολούθησαν την απόφαση της ΓΣ του ΠΣΑΚ για απεργία σχολίασε «(...) Αλλά κάποιοι φοβούνται τις απειλές. Αλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι, που γι' αυτούς οι απειλές είναι μια δικαιολογία για να μην κάνουν αγώνα για τα δικαιώματά μας. Αυτό γίνεται συνήθως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ