ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Καλλιεργείται «κλίμα» όξυνσης

NEA YΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οξύνονται εκ νέου τα πνεύματα με επίκεντρο την έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, στις 14 Φλεβάρη 2005 (σε μια τεράστια βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε άλλους 22 ανθρώπους). Μέχρι τα τέλη του χρόνου, αναμένεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων θεωρούνται ύποπτοι για άμεση ή έμμεση εμπλοκή στη δολοφονία Χαρίρι.

Ηδη, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε, πριν κάποιο καιρό, όταν η Εισαγγελία του Λιβάνου προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Λιβανέζους και ξένους αξιωματούχους, εκ των οποίων αρκετοί σχετίζονται με το γιο του εκλιπόντος και νυν πρωθυπουργό της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», Σάαντ Χαρίρι, κατηγορώντας τους για παραπλάνηση της Δικαιοσύνης και ψευδομαρτυρία που αποπροσανατόλισε την έρευνα. Για «κατασκευασμένη έρευνα» μίλησε η σιιτική «Χεζμπολλάχ», ιδιαίτερα καθώς εντείνεται η φημολογία ότι στους υπόπτους θα περιλαμβάνονται και ονόματα στελεχών της.

Χτες, ο ηγέτης της οργάνωσης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, κάλεσε «όλους τους Λιβανέζους, επισήμους και λαό, να μποϋκοτάρουν την έρευνα» επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον. Ως αφορμή για το διάγγελμα Νασράλαχ φέρεται να λειτούργησαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε γυναικολογική κλινική της νότιας Βηρυτού (που ελέγχεται από τη «Χεζμπολλάχ»), την Τετάρτη, κατά δύο ερευνητών του ΟΗΕ, όταν αυτοί ζήτησαν τους φακέλους γυναικών.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε, από την άλλη, χτες, και η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ κατηγορώντας τη Συρία ότι «μαζί με το Ιράν παρέχει υποστήριξη στη "Χεζμπολλάχ" και περιφρονεί κατάφωρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του Λιβάνου». Η δήλωση έγινε στο περιθώριο της συζήτησης της τακτικής έκθεσης του ΟΗΕ για το Λίβανο, όπου επικρίνεται η ύπαρξη ενόπλων οργανώσεων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του πολέμου

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του πολέμου, με στόχο την «εκκαθάριση» της περιοχής που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν, μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Χτες τουλάχιστον 20 άνθρωποι φερόμενοι ως «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις κατοχικών δυνάμεων, που δικαιολογήθηκαν ως απάντηση σε πυρά. Στην επαρχία Χεράτ αναφέρθηκε ότι Ταλιμπάν περικύκλωσαν αστυνομικό σημείο ελέγχου, σκοτώνοντας 10 αξιωματικούς και τραυματίζοντας ακόμα 12.

Τη στιγμή που οι πολεμικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ενισχύονται, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι παρά τις πρόσκαιρες υποχωρήσεις Ταλιμπάν που σημειώνονται, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Στο Πακιστάν, επτά άνθρωποι φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με τις επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων του Αφγανιστάν να ενισχύονται συνεχώς στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ξεκίνησαν οι κοινές επιχειρήσεις αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων αλλά και της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, με αφορμή την καταπολέμηση του ναρκεμπορίου, που φυσικά με την κατοχή έχει πολλαπλασιαστεί.

  • Την κατά 50% μείωση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) ανακοίνωσε χτες ο γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, θεωρώντας ότι η κατάσταση στο προτεκτοράτο έχει «βελτιωθεί» και επομένως θα μπορούσε να γίνει «μετάγγιση» στρατιωτών στην έτερη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν... Ως εκ τούτου, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο θα ανέρχονται σε περίπου 5.000 από 10.000 που είναι σήμερα.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Μετά τις 10 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση μεταξύ Ιράν και της ομάδας των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε, χτες, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον. Η επίσημη απάντηση της Τεχεράνης δόθηκε μία μέρα μετά τη γνωστοποίηση ότι η Ουάσιγκτον απεργάζεται νέα πρόταση ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων, που φέρεται ν' ανεβάζει την ποσότητα του ιρανικού ουρανίου προς εξαγωγή σε 2.000 κιλά από 1.200.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μετά τον ΟΗΕ, και σειρά άλλων χωρών, και η Μόσχα ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα σχετικά με τις χιλιάδες μαρτυρίες περί βασανιστηρίων κρατουμένων, τόσο από τις κατοχικές δυνάμεις όσο και από τους ιρακινούς συμμάχους τους, που έφεραν στο φως τα εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος «Wikileaks». Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και η ιρακινή αντιπολίτευση καθώς σε όλα αυτά εμπλέκεται και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Υποπτο δέμα, που βρέθηκε σε αεροσκάφος της εταιρείας μεταφορών «UPS», έθεσε σε συναγερμό τα αμερικανικά αεροδρόμια αλλά δε βρέθηκε εκρηκτική ύλη όπως ανέφερε η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI). Συναγερμός και στη Βρετανία όταν ύποπτο δέμα βρέθηκε σε κέντρο διανομής στο αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς.

ΣΟΦΙΑ.-- Περισσότεροι από 1.000 φοιτητές τεσσάρων πανεπιστημίων της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην πρωτεύουσα Σόφια με αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας. Χαρακτήρισαν μάλιστα την προχτεσινή διαδήλωση ως «γενική πρόβα» για την επικείμενη πανεθνική εκστρατεία διαμαρτυρίας που έχουν κηρύξει για τη Δευτέρα, 1η Νοέμβρη.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πέθανε ο Νέστορ Κίρσνερ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με την παρουσία όλων των ηγετών της Νότιας Αμερικής κηδεύτηκε την Πέμπτη ο Νέστορ Κίρσνερ, πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής και σύζυγος της σημερινής Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Επίσης χιλιάδες λαού τον συνόδευσαν μέσα από τους δρόμους του Μπουένος Αϊρες στην τελευταία του κατοικία.

Ο Νέστορ Κίρσνερ, 60 χρόνων, αστός πολιτικός, πέθανε από καρδιακή προσβολή, στο Καλαφάτε στην Παταγονία, όπου βρισκόταν μαζί με όλη την οικογένειά του για την απογραφή του πληθυσμού και ενώ από τις αρχές του χρόνου είχε υποβληθεί σε δύο αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Βουλευτής και επί χρόνια κυβερνήτης της επαρχίας της Σάντα Κρους, Πρόεδρος της Αργεντινής από το 2003 έως το 2007 και μέχρι προχθές πρόεδρος του Περονικού Κόμματος - Partido Justicialista, αλλά και γενικός γραμματέας της Ενωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) και πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη του 2011.

Το 2003 ανακηρύχτηκε πρόεδρος (είχε περάσει στο δεύτερο γύρο δεύτερος 22,2% μετά τον πρώην Πρόεδρο Κάρλος Μένεμ με 24%, που όμως παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της προεδρίας). Η πρώτη του κίνηση ήταν να αρνηθεί όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια, αλλά να αναγνωρίσει και μεγάλο μέρος του χρέους, καθώς είχε εκχωρηθεί στην Αργεντινή μετά από αιτήματα της χούντας του 1976-83. Το 2005, ο Κίρσνερ, όσον αφορά το χρέος που αναγνώρισε η κυβέρνηση, προσέφερε στους πιστωτές μια συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 95 δισ. δολαρίων, όπου σημαντικό μέρος αγοράστηκε από τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες. Επίσης έγιναν και συμφωνίες στον τομέα της Ενέργειας.

Στο εσωτερικό ανακάλεσε σχεδόν όλους τους νόμους περί αμνηστίας προς τα μέλη της χούντας, με αποτέλεσμα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι ξανά και να αρχίσουν εκ νέου οι δίκες. Παράλληλα, πρωτοστάτησε στη σύσταση της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπουένος Αϊρες, Πλάσα δε Μάγιο, ενώ ο χώρος μπροστά στο προεδρικό μέγαρο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο βωμό, με λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα και σημαίες.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα του, όπως και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ενώ όλοι οι ηγέτες της περιοχής έκαναν δηλώσεις περί «μεγάλης απώλειας».

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες για το αέριο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η Ρωσία και η Πολωνία υπέγραψαν χτες συμφωνία για την αύξηση των προμηθειών του ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία από 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που ίσχυε μέχρι σήμερα, σε 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2011, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μέχρι το 2022. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν και ο Πολωνός ομόλογός του Βαλντεμάρ Πάβλαν, υπέγραψαν συμφωνία για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου από το έδαφος της Πολωνίας έως το 2019 και πιθανά έως το 2045.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δραματική αύξηση θυμάτων

TZAKAΡΤΑ.-- Δραματικές ώρες εξακολουθούν να περνούν από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Δευτέρας, χιλιάδες κάτοικοι νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της δυτικής Σουμάτρας στην Ινδονησία, καθώς πολλοί παραμένουν αβοήθητοι και άστεγοι, δίχως καθαρό νερό, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ο αριθμός των θυμάτων έχει ήδη ξεπεράσει τους 400 (408 πτώματα είχαν περισυλλέξει ως χτες το απόγευμα οι τοπικές αρχές), ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 300. Κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τζακάρτα εξέφραζε φόβο για περαιτέρω αύξηση των θυμάτων της θεομηνίας, προεξοφλώντας πως τουλάχιστον τα δύο τρίτα των αγνοουμένων έχουν παρασυρθεί από τα κύματα στον Ωκεανό...

Χτες, μεταγωγικά αεροσκάφη του ινδονησιακού στρατού έριξαν στους χιλιάδες σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς κάποια τρόφιμα σε ξηρά μορφή,αλλά η βοήθεια δεν είναι αρκετή για όλους και ιδιαίτερα για τους πάνω από 20.000 άστεγους. Ασχημη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα λιγοστά νοσοκομεία της περιοχής, όπου και εκεί είναι έντονες οι ελλείψεις σε ιατρικο-φαρμακευτικό υλικό και προσωπικό.

Παράλληλα, αυξάνονται τα θύματα και από τις συνεχιζόμενες εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι στην κεντρική Ιάβα. Ως χτες είχαν χάσει τη ζωή τους 35 άτομα, ενώ οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ανέρχονται σε 47.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ