ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μαζική απαίτηση η κατάργηση της «Κοινής Θέσης» της ΕΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Κατάργηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Κούβας απαιτούν κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, καθώς αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου γινόταν συζήτηση της κουβανικής πρότασης για άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Παρίγια, σημείωσε πως «δεν αναγνωρίζουμε καμία ηθική εξουσία για να κάνει κριτική πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί (σ.σ. η ΕΕ) με τη βάναυση πολιτική της ενάντια στους μετανάστες, τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και τον αυξανόμενο κοινωνικό αποκλεισμό των ανέργων της και των τμημάτων με χαμηλά εισοδήματα», πρόσθεσε. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς ντροπή και με άτιμο τρόπο, είναι αφοσιωμένο στην επιβράβευση των έμμισθων πρακτόρων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Κούβα. Τώρα λέγεται ότι η αποκαλούμενη Κοινή Θέση ξεπεράστηκε. Θα το δούμε. Τα γεγονότα θα μιλήσουν. Αλλά, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση νομίζει ότι μπορεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Κούβα, όσο υπάρχει η αποκαλούμενη Κοινή Θέση, ονειρεύεται», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως στη ψηφοφορία της ΓΣ του ΟΗΕ για 19η φορά σημειώθηκε νέα νίκη για την Κούβα, καθώς 187 χώρες στήριξαν την άρση του αποκλεισμού, μόλις δύο (ΗΠΑ, Ισραήλ) καταψήφισαν την πρόταση και τρεις χώρες απείχαν (Μικρονησία, Παλάου και νησιά Μάρσαλ).

Την άμεση και χωρίς όρους άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και την κατάργηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης» της ΕΕ απαίτησαν στην τελική τους διακήρυξη οι συμμετέχοντες στην 5η Συνάντηση των Κουβανών που ζουν στην Ευρώπη, συνάντηση που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στην Πράγα.

Επιπλέον, περισσότερες από 20 πολιτικές, συνδικαλιστικές και οργανώσεις αλληλεγγύης της Πορτογαλίας απαίτησαν την άρση των κυρώσεων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με διακήρυξή τους, όπου απαιτείται, επίσης, η κατάργηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης».

ΓΕΩΡΓΙΑ
Προς απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων

Ξεκίνησε στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας η συζήτηση του νομοσχεδίου με βάση το οποίο μπορεί να απαγορευτεί στη χώρα η χρησιμοποίηση των «μπολσεβίκικων και σοβιετικών συμβόλων». Το ειρωνικό είναι πως η απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται στη λεγόμενη «Χάρτα της Ελευθερίας» (!), στην οποία προβλέπεται ακόμη και «κάθαρση» των δημόσιων αξιωμάτων από πρώην στελέχη του ΚΚ και του σοβιετικού κράτους.

Ο εισηγητής, Γιόργκι Τορτλάτζε, αναφέροντας το παράδειγμα της Πολωνίας και της Λιθουανίας, σημείωσε στην ομιλία του, πως «σε όλες πλέον τις πολιτισμένες χώρες απαγορεύεται η χρήση των σοβιετικών και φασιστικών συμβόλων, γι' αυτό κι η Γεωργία δε θα πρέπει να μείνει πίσω από τις πολιτισμένες χώρες».

Για να μη ξεχνιόμαστε, η περίεργη αυτή αντίληψη περί ... «πολιτισμού» κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο της χώρας η κυβέρνηση της οποίας ανατίναξε (!) πέρσι το κεντρικό αντιφασιστικό μνημείο, φέτος ξήλωσε το τελευταίο μνημείο του Ι. Στάλιν στη γενέτειρά του Πότι, κι άνοιξε «μουσείο» για τη δήθεν σοβιετική ... «κατοχή»! Η νέα επιδίωξη για την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων αποτελεί έναν ακόμη «κρίκο» στην ιδεολογικό-πολιτική «αλυσίδα» του αντικομμουνισμού, με τον οποίο η κυβέρνηση Σαακασβίλι επιδιώκει να δέσει το λαό της Γεωργίας.


Ι.Π.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μαζική διαδήλωση κατά των αντιλαϊκών μέτρων

Μαζικά διαδήλωσαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Βουκουρέστι
Μαζικά διαδήλωσαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Βουκουρέστι
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέας μαζί με συνταξιούχους διαδήλωσαν μαζικά την Τετάρτη στους δρόμους της ρουμανικής πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Πρόκειται για προαποφασισμένα μέτρα που έχουν λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι κυβερνήσεις για την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τα οποία στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο, όπου διεξαγόταν η συζήτηση για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Το Κοινοβούλιο της χώρας, ωστόσο, απέρριψε την πρόταση μομφής, καθώς υπέρ ψήφισαν 219 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 236 για να γίνει δεκτή. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ μίλησε για «νίκη» της κυβέρνησης συνασπισμού. Ηταν η δεύτερη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε διάστημα δέκα μηνών, ενώ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δηλώνουν έτοιμα να καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής.

Πάντως, συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους Ρουμάνους εργαζόμενους, συνταξιούχους και το λαό να πάρουν μέρος μαζικά στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει για την Τετάρτη 3 Νοέμβρη.

ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Ρωσική παρέμβαση για Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 27 Οκτώβρη στη ρωσική πόλη Αστραχαν πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ιλχάμ Αλίεφ και Σερζ Σαργκσιάν για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για την 3η ανάλογη φετινή συνάντηση, που ενισχύει την παρέμβαση της Ρωσίας στον Καύκασο, αφού γίνεται πέρα από τις δραστηριότητες της λεγόμενης «ομάδας του Μινσκ», όπου συμμετέχουν ακόμη ΗΠΑ και Γαλλία.

Μετά το τέλος των εργασιών, υπογράφτηκε κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση των μέτρων εμπιστοσύνης, όπου σημειώνεται: «Οι Πρόεδροι υπογράμμισαν πως η διευθέτηση της σύγκρουσης με πολιτικά - διπλωματικά μέσα απαιτεί παραπέρα προσπάθειες για την ενίσχυση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, καθώς και των μέτρων εμπιστοσύνης στο στρατιωτικό τομέα». Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο προβλέπει ανταλλαγή αιχμαλώτων και παράδοση των σορών των νεκρών με τη βοήθεια της «ομάδας του Μινσκ» του ΟΑΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Να σημειωθεί πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ καταλαμβάνει έκταση 4,4 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθυσμός του είναι 138,8 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Αρμένιοι. Μετά την κήρυξη, το 1991, της «ανεξαρτησίας» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ακολούθησε μια περίοδος (1991-1994) στρατιωτικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών συγκρούσεων σκοτώθηκαν έως 25 χιλιάδες άνθρωποι, πάνω από 25 χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σήμερα πάνω από 4 χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται. Υπό τον έλεγχο της Αρμενίας βρέθηκαν σχεδόν όλο το έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και 7 γειτονικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.


Ι. Π.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Απεργία σε εργοστάσιο

ΑΝΟΪ.--

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις επί μία βδομάδα βρίσκονται περίπου 2.000 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του Βιετνάμ, Νοτιοκορεατικών συμφερόντων, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. Η απεργία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και πέραν των επτά ημερών αφού, σύμφωνα με τα συνδικάτα, δε φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία έφτασε να απειλεί τους απεργούς. Σύμφωνα με το συνδικάτο της περιοχής Τουάν, που μεσολαβεί στις συνομιλίες, οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις 200.000 ντογκ το μήνα που αντιστοιχούν σε 10 δολάρια, με την επιχείρηση να απαντά ότι ήδη οι αμοιβές που δίνει είναι 130.000 ντογκ περισσότερο από τον κατώτατο μισθό που ορίζει η κυβέρνηση. Η διοίκηση του εργοστασίου από την πλευρά της κατηγορεί τους απεργούς για την επιβράδυνση στην παραγωγή της.

ΑSEAN
Σύνοδος Κορυφής με ΗΠΑ και Ρωσία

ΑΝΟΪ.--

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ η Σύνοδος Κορυφής Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) με στόχο την ενίσχυση μεταξύ των χωρών - μελών της Ενωσης, καθώς και την επέκταση των δεσμών με κράτη, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία. Στις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Συνόδου των χωρών Ανατολικής Ασίας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν για πρώτη φορά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και ο Ρώσος ομόλογός της, Σεργκέι Λαβρόφ, που θα βρεθούν σήμερα στο Ανόι. Στόχος, σύμφωνα με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό Νγουέν Ταν Ντανγκ, είναι η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών και η καλύτερη αποτελεσματικότητά τους. Η συμμετοχή των ΗΠΑ κυρίως στις σημερινές συνεδριάσεις αναφέρεται ως προσπάθεια «υπονόμευσης» των σχεδίων της Κίνας να μειώσει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ