ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
«Αμερικανός» ο Τσακαλίδης

Τελείωσε και οριστικά χτες το σίριαλ Τσακαλίδη, καθώς με απόφαση του δικαστή της διεθνούς διαιτησίας του Λονδίνου, ο παίκτης έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ και έτσι έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί όπου εκείνος επιθυμεί. Οι Φοίνιξ Σανς πανηγυρίζουν για την απόφαση που τους έλυσε και τυπικά τα χέρια για την απόκτηση του παίκτη. Ο Σκοτ Σκάιλς υπολογίζει πλέον στον παίκτη που το όνειρο του να αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, γίνεται πραγματικότητα. Στην ΑΕΚ έμειναν εμβρόντητοι από την απόφαση και τώρα ετοιμάζουν τις κινήσεις τους που ίσως, όπως ελπίζουν, ν' αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΑΕ ΑΕΚ προτίθεται να καταθέσει αγωγή κατά της ΦΙΜΠΑ, επειδή δε στάθηκε στο πλευρό τους στη διάρκεια της δίκης, αλλά και κατά του παίκτη για εξαπάτηση προς την «Ενωση». Ο πρώην σέντερ του «Δικεφάλου» φέρετε να μίλησε στη ρωσική γλώσσα και να είπε ότι το όνομα του είναι Λέντκοβ και όχι Τσακαλίδης...

Στο μεταξύ αλλάζει από την τρέχουσα περίοδο σε αρκετούς τομείς ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α1 ύστερα από απόφαση της ΕΣΑΚΕ. Ενα από τα κυριότερα σημεία της αλλαγής είναι αυτό της κατάταξης των ομάδων πριν την έναρξη των πλέι οφ. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούνται δύο γκρουπ των έξι ομάδων (1-6 και 7-12). Οι δύο πρώτοι του κάθε γκρουπ, ο 1ος, ο 2ος, ο 7ος και ο 8ος, δηλαδή, προκρίνονται απευθείας στον επόμενο γύρο. Ετσι, με το νέο σύστημα οι δύο πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου, προκρίνονται απευθείας στα ημιτελικά, ενώ ο 7ος και ο 8ος, δεν μπορούν να τερματίσουν ούτε 11οι, ούτε 12οι.

Ποιους θα αντιμετωπίσουν; Ο 1ος θα διασταυρώσει με το νικητή του ζευγαριού 4-5 και οι 2ος με το νικητή του 3-6. Αναλόγως και για τις θέσεις 7-12, με τον 7ο να περιμένει το νικητή 9-12 και τον 8ο το νικητή του 10-11. Ολα αυτά τα παιχνίδια θα κριθούν στις δύο νίκες, πλην του μεγάλου τελικού που θα βγάλει τον πρωταθλητή στις τρεις νίκες. Βέβαια, όπως είναι εύκολα κατανοητό, οι θέσεις 13 και 14 δεν αναφέρονται πουθενά, διότι οι δύο - άτυχες - ομάδες δε θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν καμία καλύτερη θέση, αφού υποβιβάζονται απευθείας στην Α2.

  • Νέες απειλές εκτόξευσε ο γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, σε βάρος των ομάδων και των παικτών που θα συμμετάσχουν στη νεοσύστατη Ευρωλίγκα της ULEB. Σε δηλώσεις του σε ισπανικό δίκτυο, εξαπολύει και πάλι μύδρους κατά της ULEB: «Εάν οι ομάδες, που έχουν προσχωρήσει στην ULEB, δεν εναρμονιστούν με τους κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και συμμετάσχουν σ' αυτό το παράνομο πρωτάθλημα, τότε θα αποβληθούν από τις εθνικές διοργανώσεις και οι παίκτες τους δε θα ξαναγωνιστούν στις Εθνικές ομάδες». Μάλιστα, τόνισε ότι θα επικοινωνήσει απευθείας με τις ομάδες στις αρχές Δεκέμβρη και αν συνεχίσουν να αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, τότε οι ποινές θα ισχύσουν από το ξεκίνημα του νέου έτους.
ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αγωνιστική της ισοπαλίας

Τρίτη και... φαρμακερή για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, που «σκόνταψαν» στην έδρα τους

Επτά στα οκτώ παιχνίδια της τρίτης αγωνιστικής έληξαν χωρίς νικητή! Μοναδική... παραφωνία η Παναχαϊκή. Περισσότερο «πληγώθηκαν» οι τρεις του πάλαι ποτέ ΠΟΚ και ο ΠΑΟΚ. Ο περσινός πρωταθλητής Ολυμπιακός, «σκόνταψε» στο ΟΑΚΑ κόντρα στον ψυχωμένο Ιωνικό, αφού οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με 3-3. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» Γιάννης Ματζουράκης, με δηλώσεις του, ανέλαβε την ευθύνη της ήττας («είτε έτσι είτε αλλιώς, εγώ έχω την ευθύνη») αν και έδειξε απογοητευμένος από το τρίτο τέρμα που δέχτηκε η ομάδα του. Ωστόσο, το «κακό» ήταν διπλό για την ομάδα του Πειραιά αφού εκτός από τη νίκη... έχασε και τον Ζε Ελίας, ο οποίος υπέστη θλάση στο δικέφαλο και θα μείνει για 20 μέρες εκτός δράσης. Από την άλλη πλευρά ο προπονητής των φιλοξενούμενων, Ολεγκ Μπλαχίν, τόνισε: «Ο Ιωνικός έπρεπε να πάρει τους τρεις βαθμούς από αυτό το παιχνίδι».

Ανεκμετάλλευτη, προκειμένου να αναρριχηθεί στην κορυφή, άφησε την «ευκαιρία» και ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι», οι οποίοι αναδείχτηκαν ισόπαλοι στη «Λεωφόρο» με τον Αρη με 2-2, φάνηκαν καταβεβλημένοι και ανίσχυροι να επιβληθούν του φορμαρισμένου αντιπάλου τους. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού», Αγγελος Αναστασιάδης, παρά την ισοπαλία της ομάδας του έδειξε να μη σαστίζει: «Οι παίκτες μου έδειξαν σθένος, κουράγιο και βρήκαν απέναντί τους τον Κατεργιαννάκη που έκανε μεγάλη εμφάνιση. Πίστευα ότι θα κερδίζαμε στο τέλος αλλά δεν τα καταφέραμε. Σε ένα μόνο έχω παράπονο ότι δεν είχαμε καθαρό μυαλό και επαναλαμβάναμε το ίδιο λάθος». Χαμηλούς τόνους κράτησε και ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» του Βορρά, Μπάμπης Τεννές: «Ηταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Πιστεύω ότι σταθήκαμε αρκετά καλά και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που διατηρούν την ομάδα αήττητη σε πρωτάθλημα και Κύπελλο».

«Αυτοκτονικές» τάσεις έδειξε η ΑΕΚ. Παρότι η ανάπαυλα του ημιχρόνου τη βρήκε να προηγείται με 2-0 του Εθνικού Αστέρα, «κατάφερε» τελικά να παραχωρήσει ισοπαλία. Το γιατί, φαίνεται στα λόγια του Γιάννη Παθιακάκη: «Οποιος χάνει πολλές ευκαιρίες δέχεται γκολ. Πληρώσαμε τα λάθη μας και την επιπολαιότητα που δείξαμε στο δεύτερο ημίχρονο. Χάσαμε κλασικές ευκαιρίες. Ωστόσο, έχουμε δρόμο μπροστά μας και δεν απογοητευόμαστε». Στην αντίπερα... όχθη, ο τεχνικός της ομάδας της Καισαριανής, Σπύρος Λιβαθηνός, επισήμανε: «Εχει μεγάλη σημασία που πήραμε βαθμό από την ΑΕΚ, που παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο».

Από τον... κανόνα της αγωνιστικής δεν ξέφυγε ούτε ο ΠΑΟΚ που φιλοξενούσε τον Πανιώνιο. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με 1-1 με τέρματα που σημείωσαν, για το «Δικέφαλο» του Βορρά ο Τετράτζε (19') και για τους φιλοξενούμενους ο Χασιώτης (67'). Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά, αλλά στη συνέχεια επαναπαύθηκαν στην πρωτοπορία τους και την «πάτησαν». Μετά τη λήξη του αγώνα ο τεχνικός των γηπεδούχων, Ντούσαν Μπάγεβιτς, φανερά εκνευρισμένος αντάλλαξε «γαλλικά» με κάποιους στην κερκίδα, οι οποίοι προφανώς βωμολοχώντας, του απέδιδαν ευθύνες για την απώλεια των βαθμών.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ολυμπιακός - Ιωνικός 3-3 (Χούτος 60',79', Αλεξανδρής 69' - Αφάς 33', Ξανθόπουλος 71',90'), Παναθηναϊκός - Αρης 2-2 (Καραγκούνης 51', Βλάοβιτς 82' - Μπα 19', Αγαθοκλέους 72'), ΑΕΚ - Εθνικός Αστέρας 2-2 (Καψής 32', Νικολαΐδης 43' - Αλεξούδης 54', Θωμαΐδης 87'), Πανηλειακός -ΟΦΗ 0-0, Παναχαϊκή - Αθηναϊκός 3-1 (Σολάκης (21', 34', 77' - Παπανδρέου 74'), Καλαμάτα - Ηρακλής 0-0, Γιάννενα - Ξάνθη 1-1 (Ελντερ 52' - Γιάνοτσκο 16'), ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 1-1 (19' Τετράτζε - 67' Χασιώτης).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 3 αγώνες)

1. Ολυμπιακός (11-4) 7

2. ΑΕΚ (7-2) 7

3. Παναθηναϊκός (6-3) 7

4. Αρης (6-4) 7

5. ΠΑΟΚ (4-2) 5

6. Ξάνθη (4-3) 5

7. Ιωνικός (4-4) 4

8. Παναχαϊκή (4-4) 4

9. Ηρακλής (2-2) 4

10. Εθν. Αστέρας (3-8) 4

11. Πανιώνιος (2-4) 2

12. Πανηλειακός (1-2) 2

13. Καλαμάτα (1-2) 2

14. ΟΦΗ (3-5) 1

15. ΠΑΣ Γιάννενα (3-6) 1

16. Αθηναϊκός (1-7) 0

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Σολάκης: 3 γκολ, Λυμπερόπουλος, Νικολαΐδης, Χριστοδούλου, Ρουίς, Γιάνοτσκο, Ξανθόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Χούτος: 2 γκολ.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Πανηλειακός - Ολυμπιακός, Ιωνικός - ΑΕΚ, ΟΦΗ - Παναθηναϊκός, Εθνικός Αστέρας - Παναχαϊκή, Αρης - ΠΑΟΚ, Αθηναϊκός - Καλαμάτα, Πανιώνιος- Ξάνθη, Ηρακλής - Γιάννενα.

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Καλλιθέα- Ακράτητος 0-1, Απόλλων Αθηνών-Πανελευσινιακός 1-0, Ναυπακτιακός- Ολυμπιακός Βόλου 2-2, Αγιος Νικόλαος- Λάρισα 1-0, Αιγάλεω- Καλαμαριά 3-0, Καβάλα-Παναιτωλικός 3-0, Παναιγιάλειος- Πανσερραϊκός 3-2, Τρίκαλα-Προοδευτική 1-3.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 3 αγώνες)

1. Αιγάλεω (8-1) 9

2. Απόλλων Αθηνών (5-1) 9

3. Παναιγιάλειος (7-5) 7

4. Καβάλα (5-2) 6

5. Προοδευτική (6-3) 6

6. Ναυπακτιακός Αστ. (6-3) 5

7. Τρίκαλα (4-4) 4

8. Ακράτητος (3-4) 4

9. Παναιτωλικός (3-5) 4

10. Πανσερραϊκός (4-6) 3

11. Καλλιθέα (1-3) 3

12. Αγιος Νικόλαος (2-3) 3

13. Ολυμπιακός Β. (3-6) 2

14. Πανελευσινιακός (1-4) 1

15. Απόλλων Καλ. (2-6) 1

16. Λάρισα (1-5) 0

«Προάχθηκε» ο Χούτος

Νέα προαγωγή, πήρε χτες, ο Λάμπρος Χούτος, καθώς από την εθνική μας ομάδα των ελπίδων, μεταπήδησε στην εθνική ανδρών. Ενόψει των αγώνων της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2002, ο Βασίλης Δανιήλ τον συμπεριέλαβε στην αποστολή, ενώ απέκλεισε, εξαιτίας του τραυματισμού του, τον τερματοφύλακα των «ερυθρολεύκων» Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Από την άλλη, ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας των ελπίδων, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ελλείψει Χούτου κάλεσε στην ομάδα τον Ξενοφώντα Γήττα για να μετάσχει στις αναμετρήσεις της Ελλάδας με τις αντίστοιχες της Φινλανδίας και της Αλβανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ