ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
«Πρόσωπο με πρόσωπο με την εξαθλίωση... »

Αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες άνεργων ναυτεργατών. Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης έκανε χτες η Επιτροπή που έχουν συγκροτήσει οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
«Μας έχουν φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με την εξαθλίωση. Οχι μέλλον δεν έχουμε, αλλά ούτε παρόν, αφού ούτε ψωμί για το σπίτι μας δεν μπορούμε να αγοράσουμε...». Αυτά τα λόγια άνεργων ναυτεργατών, που μίλησαν στο «Ριζοσπάστη» στο πλαίσιο της χτεσινής σύσκεψης της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών, δείχνουν τη μαύρη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά και οι άνεργοι ναυτεργάτες. Η κουβέντα που ακολούθησε οδήγησε και στην αναζήτηση διεξόδων από τη σημερινή κατάσταση. Και η λύση, όπως προκύπτει από την καθημερινή αγωνιώδη αναζήτηση των ίδιων των ανέργων, είναι μία: «Αλλη επιλογή δεν έχουμε. Ο αγώνας είναι μονόδρομος και μόνο μέσα από τη συσπείρωση στο σωματείο μπορούμε να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε λύσεις».

Ο Θόδωρος Λαζαρής Α' Μηχανοδηγός είναι 60 χρόνων και 9 μήνες άνεργος. Η ανάγκη για δουλειά τον έκανε επί 19,5 χρόνια να δουλεύει ανασφάλιστος σε πλοία χωρίς ελληνική σημαία και σήμερα να έχει μόνο 9 χρόνια ασφαλιστικής κάλυψης με τα οποία δεν μπορεί να πάρει σύνταξη. «Ο άνεργος, μας λέει, είναι σαν παραπεταμένος, σαν διωγμένος, σαν λεπρός της κοινωνίας. Από τη στιγμή που βλέπεις ότι το τσουκάλι δε βράζει καταλαβαίνεις τι γίνεται. Και οι τράπεζες να σε παίρνουν τηλέφωνο από τις 8π.μ.- 4μ.μ. και να σου ζητάνε να πληρώσεις το δάνειο. Οσο είχαμε, τους δίναμε. Τώρα τι να δώσεις; Ας μας στείλουν φυλακή. Εκεί τουλάχιστον θα τρώμε»...

Μας διαλέγουν ανάλογα με το πόσο τους κοστίζουμε

Δεν παρακαλάμε - διεκδικούμε περήφανα, τονίζουν στον «Ριζοσπάστη» οι άνεργοι ναυτεργάτες
Δεν παρακαλάμε - διεκδικούμε περήφανα, τονίζουν στον «Ριζοσπάστη» οι άνεργοι ναυτεργάτες
Αναφερόμενος στην καθημερινή αναζήτηση δουλειάς, προσθέτει: «Μας "διαλέγουν" και αν η ζυγαριά είναι στα μέτρα τους... δε φταίω εγώ που σ' αυτή την ηλικία δεν έχω δουλειά», υπενθυμίζοντας τις διμερείς συμβάσεις με τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Πακιστάν που υπέγραψε ο Γ. Ανωμερίτης ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ. «Είναι κοντά στο νου - προσθέτει - ότι θα μας έβγαζαν έξω αφού αυτοί είναι φθηνότεροι και ανασφάλιστοι».

Ο Γιάννης Τσιουδάκης, ναύτης, έχει για έξι χρόνια συνολικά υπάρξει άνεργος και πέρυσι δούλεψε μόνο τρεις μήνες. «Στα ποντοπόρα, τονίζει, είναι μια ζωή χωρίς ζωή και όταν βγεις έξω είσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Εξω από την κοινωνία και μοναδικό σου στήριγμα είναι η οικογένεια. Η ανεργία όμως σου καταστρέφει και την οικογένεια».

Ο άνεργος μπορεί να αντιδράσει; Η απάντησή του είναι κοφτή και ξεκάθαρη. «Με κλάματα, μιζέρια και παρακάλια δεν πετυχαίνουμε τίποτα. Οι άνεργοι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία. Να παλέψουν για να ανατραπούν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν οι εφοπλιστές όπως χαρακτηριστικά η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μου. Επιβάλλεται να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του αγωνιστικού συνδυασμού των ναυτών για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό κίνημα, που θα είναι προς όφελος των ναυτών, των ναυτεργατών ενάντια στα αντιναυτεργατικά σχέδια των εφοπλιστών».

Παρέμβαση στο ΓΕΝΕ

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες άνεργοι ναυτεργάτες με χαρακτηριστική την περίπτωση ναυτεργάτη, ο οποίος, είναι 9 μήνες άνεργος, χωρίς καμία προνοιακή υποστήριξη με σύζυγο καρκινοπαθή, ανήλικο παιδί και η ΔΕΗ του έκοψε την ηλεκτροδότηση.

Αφού αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση που έχουν από το σημερινό κράτος πρόνοιας δεκάδες άλλοι άνεργοι επισήμανε τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζουν οι εφοπλιστές ενόψει των εκλογών των ναυτών και τόνισε πως η κατάσταση θα οξυνθεί. Παράλληλα, κάλεσε τους συγκεντρωμένους «να δούμε τι θα κάνουμε. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, τόνισε, είναι μακροχρόνιες και βαριές και από την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν δραματικότερες. Οχι μόνο δε θα δώσουν δουλειά στους άνεργους αλλά θα επιβάλουν νέες περικοπές και κυρίως στην Κοινωνική Πρόνοια και Ασφάλιση. Γι' αυτό, είναι ανάγκη να οργανώσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας. Και τη Δευτέρα να "υποδεχτούμε" την τρόικα στο Σύνταγμα».

Στη συνέχεια, οι ναυτεργάτες πήγαν στο Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), όπου αφού κατήγγειλαν τις παρεμβάσεις εφοπλιστών στη ναυτολόγηση και την καταστρατήγηση της νομοθεσίας, απαίτησαν άμεσα δουλειά για τον παραπάνω άνεργο συνάδελφό τους, άμεσα να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο σπίτι του, να καλυφθεί από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας της Εστίας Ναυτικών με έκτακτο προνοιακό επίδομα και να αναθεωρηθεί το βιβλιάριο Υγείας του Οίκου Ναύτη. Παράλληλα, έκαναν σαφές ότι με τον αγώνα τους θα διεκδικήσουν δουλειά για όλους και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Χτες, έκαναν παρέμβαση στους δρόμους του Περάματος και ενημέρωσαν το λαό της περιοχής

Πορεία διαμαρτυρίας, αλλά και ενημέρωσης του κόσμου πραγματοποίησαν χτες στους δρόμους του Περάματος οι άνεργοι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μετά την προχτεσινή άρνηση του υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, και την επίθεση των ΜΑΤ με χημικά εναντίον διαδηλωτών.

Οι μεταλλεργάτες, στη διάρκεια της πορείας, ενημέρωσαν τους κατοίκους του Περάματος για τη στάση του υπουργού Οικονομικών, αλλά και την απόφασή τους να συνεχίσουν μαζικά και δυναμικά τις κινητοποιήσεις, μέσα από κοινό μέτωπο αγώνα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά και επιδόματα ανεργίας για να ζήσουν.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τη συκοφαντική επίθεση που δέχεται ο αγώνας τους και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που, παίζοντας το ρόλο του «δούρειου ίππου», βάζουν πλάτη στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι μεταλλεργάτες είναι αποφασισμένοι με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να δώσουν άμεσα απάντηση στην προχτεσινή στάση του υπουργού και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Επίσης, θα συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ερχόμενη Δευτέρα.

Την προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των μεταλλεργατών καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτηση και την οργή της απέναντι σε αυτήν την πολιτική. «Αυτή δεν είναι πολιτική, τονίζεται στην ανακοίνωση. Είναι συνειδητή εξόντωση των όσων διαμαρτύρονται. Αποτελεί αίσχος και ντροπή». Την επίθεση των ΜΑΤ καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ μετά από πρόταση της ΔΑΣ - ΟΤΑ.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις

Σήμερα στα «Hοndos»

Δυναμικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις, στα καταστήματα «HONDOS» στο κέντρο της πόλης και στο «Apollonia» θα πραγματοποιήσει σήμερα η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κλιμακώνοντας τον αγώνα της ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, με απολύσεις, μηνύσεις κλπ. με στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Στις 10 το πρωί στο «HONDOS» στο κέντρο και στις 12 στο «HONDOS Apollonia», οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να βάλουν φρένο στην εργοδοτική επίθεση που ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου και ήδη έχει στείλει στην ανεργία περισσότερους από 40 εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι παραμονές των εκλογών, η διεύθυνση του καταστήματος στο «Apollonia», απέλυσε εργαζόμενη, πρωτοπόρο μέλος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μάλιστα κατέθεσε και μήνυση εναντίον της απολυμένης, με προφανή στόχο να την τρομοκρατήσει, προκειμένου να αποδεχθεί την απόλυσή της, ώστε να μη βρεθεί και χρεωμένη.

ΛΑΡΙΣΑ
Μεθαύριο η εκδήλωση για την αδελφοποίηση

Mεθαύριο Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει η εκδήλωση για την αδελφοποίηση των Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Χεβρώνας. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία Παλαιστίνιων συνδικαλιστών από το Εργατικό Κέντρο Χεβρώνας. Θ' ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με διεθνιστικά τραγούδια από το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».

Η διοίκηση του ΕΚΛ επισημαίνει ότι η έκφραση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους είναι χρέος και ταξικό καθήκον και η νίκη του κάθε λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές, αποτελεί νίκη για όλους όσοι αγωνίζονται και παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ