ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Να φοβηθούν το λαό για τα χειρότερα που ετοιμάζουν

Μεθοδεύουν δραστικές περικοπές ακόμα και στα επιδόματα ανεργίας, τσεκούρι στις δαπάνες νοσοκομείων, μαζικά λουκέτα και απολύσεις σε πρώην ΔΕΚΟ

Τις τελευταίες παραμέτρους της νέας αντιλαϊκής επέλασης θα καθορίσει σήμερα η κυβέρνηση, σε ευρεία σύσκεψη που συγκαλεί ο πρωθυπουργός, ενόψει της κατάθεσης την Πέμπτη στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2011 και της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας τη Δευτέρα. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να δώσει την τυπική έγκριση στον προϋπολογισμό.

Ο πόλεμος ενάντια στο λαό θα κορυφωθεί και προπαγανδιστικά μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις μέτρα ύψους επιπλέον 5 δισ. ευρώ, τα οποία αθροίζονται στις περικοπές των 9 δισ. ευρώ που προβλέπει ήδη το μνημόνιο.

Στη σημερινή σύσκεψη θα μετάσχουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης) και οι υπουργοί που θα αναλάβουν το κύριο βάρος της δραστικής περιστολής των κρατικών δαπανών και της προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Αν. Λοβέρδος, Χ. Παμπούκης, Λ. Κατσέλη).

Θα συμμετέχει επίσης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος, ο οποίος μέσα στη βδομάδα εισηγήθηκε την προώθηση νέων σκληρότερων μέτρων και την επιτάχυνση των προγραμμάτων εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Η σύσκεψη διοργανώνεται στον απόηχο των στοιχείων για το ΑΕΠ που δημοσιοποίησε χτες η Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα οποία η πτώση μέσα στο γ' τρίμηνο του 2010 σκαρφάλωσε στο 4,5% (έναντι πτώσης με ρυθμούς 4,0% και 2,7% για το β' και α' τρίμηνο του έτους αντίστοιχα), δείχνοντας το βάθος της κρίσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

Τσακίζουν εργαζόμενους και ανέργους

Η συνέχεια προμηνύεται πολύ σκληρότερη για το λαό, αν με την πάλη του δεν ορθώσει ισχυρά εμπόδια. Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, έχοντας ήδη κλειδώσει τα νέα αντιλαϊκά πακέτα, περιμένουν για το αμέσως διάστημα την εκτόξευση της επίσημης ανεργίας στα επίπεδα του 15%. Μέσα στο 2011, οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 150.000, με τη συνολική καταγραφή να ξεπερνάει τις 770.000.

Μάλιστα, είναι τέτοιες οι δεσμεύσεις τους στην πλουτοκρατία, που μελετούν δραστικές περικοπές ακόμη και πάνω στα πενιχρά επιδόματα της ανεργίας, τα οποία ίσα που ξεπερνάνε σήμερα τα 400 ευρώ. Και αυτή η καρατόμηση αναμένεται να κλειδώσει στις προσεχείς διαβουλεύσεις με την τρόικα. Η κυβέρνηση υπολογίζει στα επίπεδα του 4% την πτώση του ΑΕΠ για το 12μηνο 2010 και μέχρι και 3% για το 2011, εκτιμήσεις με τις οποίες κόβουν και ράβουν τα νέα μέτρα, που θα περάσουν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, που πρέπει να σημάνει συναγερμό στο λαό, περιλαμβάνει την επίσκεψη της τρόικας τη Δευτέρα και ακολουθεί την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Νοέμβρη η συνεδρίαση των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εκοφίν - Γιούρογκρουπ) με αντικείμενο την κατάσταση και τη λήψη νέων μέτρων, με αιχμή την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Στο τραπέζι της προπαγάνδας, εκτός από την αναθεώρηση προς τα πάνω των ελλειμμάτων που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα η Γιούροστατ, βρίσκονται και οι διάφορες δημοσκοπήσεις διεθνών μέσων, όπως αυτή που παρουσιάζει τραπεζίτες και «αναλυτές» να βλέπουν σε ποσοστό 71% την πιθανότητα πτώχευσης για την Ελλάδα, πάνω από την Ιρλανδία (51%) και την Πορτογαλία (38%).

Μαζεύουν χρήμα για το κεφάλαιο

Κυβερνητικά στελέχη ήδη καλλιεργούν κλίμα για μια χωρίς προηγούμενο καρατόμηση δαπανών προκειμένου να πιάσουν τους στόχους του μνημονίου τους και από πάνω να καλύψουν όσα δεν πέτυχαν από φέτος, λόγω της κάθετης πτώσης στο επίπεδο τη λαϊκής κατανάλωσης. Ο αντιλαϊκός πήχης φέρνει πρόσθετα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ πάνω και από το μνημόνιο (ακόμη 9 δισ. ευρώ προβλέπονται για το 2011).

Μοναδικό θέμα προς διευθέτηση είναι ποια από τα προαποφασισμένα μέτρα θα χωρέσουν στο 2011 και ποια θα μετακυληθούν στο 2012. Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση θα είναι «εμπροσθοβαρής», γιατί ούτε οι ίδιοι δε γνωρίζουν το εύρος και την οξύτητα της καπιταλιστικής κρίσης. Χωρίς προηγούμενο είναι και η φοροεπέλαση που σχεδιάζουν απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Οι σεισμικές δονήσεις του 2011 θα έχουν τριπλάσια και τετραπλάσια ορμή, σε σχέση με τα μέτρα που πήραν το 2010 και που πλέον αποδείχνονται «προσεισμοί».

Να σημειωθεί ότι κάθε πιθανή «αστοχία», απόκλιση από τους στόχους, συνεπάγεται τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων «ισοδύναμου αποτελέσματος». Είναι χρήμα που μαζεύουν από το λαό προκειμένου στη συνέχεια να το αποδώσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Τη Δευτέρα, τέλος, ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Στη διάρκεια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όπου μεταξύ άλλων θα ζητηθούν οι αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες καθώς και το ενδιαφέρον γαλλικών πολυεθνικών για την εξαγορά του ΟΣΕ και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

ΠΑΣΟΚ
Αλλάζει τροπάρι για να εγκλωβίσει λαϊκές ψήφους

Επαναφέρει το ψευτοδίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» και ζητάει υπερψήφιση της αντιδραστικής πολιτικής που συνυπηρετεί με τη ΝΔ

Μετά τη βρώμικη αντιΚΚΕ προπαγάνδα που εξαπέλυσαν μέσα στη βδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη, με την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου και την καθοριστική συμβολή της ΝΔ, βγήκε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης να επιβεβαιώσει ότι τα άθλια σενάρια περί σύμπραξης ΚΚΕ με τη ΝΔ εκπορεύτηκαν απευθείας από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μ. Καρχιμάκης επιχείρησε να δώσει «ιδεολογικό» περίβλημα στην αθλιότητα που έστησε η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά συγκροτήματα του Τύπου. Σε δήλωσή του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται μεταξύ άλλων:

«Οι ηγεσίες των κομμάτων της παραδοσιακής αριστεράς, έκαναν την επιλογή τους. Κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, να επιλέξουν μεταξύ του λευκού, του άκυρου και της αποχής. Πιστεύω, και το πιστεύω βαθιά, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, δεν θα μείνει αμέτοχη (...) Είμαι βέβαιος ότι με τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, θα συναντηθούμε αυτή την Κυριακή, στην κάλπη».

Είναι φανερό πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διέγνωσε ότι η βρώμικη, γκεμπελικής έμπνευσης επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ έπεσε στο κενό και έσπευσε να αλλάξει ξανά το τροπάρι, επαναφέροντας το κάλπικο δίλημμα περί «προόδου και συντήρησης», για να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ σαν «δύναμη προόδου» απέναντι στη ΝΔ, ο Μ. Καρχιμάκης κάλεσε τους «προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες» να «δώσουν τη νίκη» στους συνδυασμούς που στηρίζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κρύψει την πλήρη ταύτιση των εταίρων του δικομματισμού στα μέτρα που από την επόμενη μέρα, μαζί με την τρόικα, θα επιχειρήσουν να φορτώσουν στην πλάτη του λαού.

Μάλιστα, εντελώς προκλητικά, κάλεσε τη «μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών» να στηρίξει τις «μεγάλες αλλαγές και ανατροπές που γίνονται», να νομιμοποιήσουν δηλαδή με την ψήφο τους τα λαϊκά στρώματα το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους και τη λεηλασία του εισοδήματός τους.

Τι μεθοδεύουν κυβέρνηση - τρόικα

Ανάμεσα σε άλλα, κυβέρνηση και τρόικα:

  • Εδώ και τώρα βάζουν μπροστά το διπλασιασμό της τιμής για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει από το Γενάρη του 2011 (αντί για το φθινόπωρο).
  • Οι μετατάξεις εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στο 23% είναι επίσης απόλυτα δεδομένες. Ταυτόχρονα προχωρούν σε νέες τρανταχτές ανατιμήσεις και στους άλλους ειδικούς φόρους, στους οποίους θα εντάξουν και άλλα εμπορεύματα!
  • Κάτω από κάθε προβλεπόμενη νόρμα, ακόμη και με όρους κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, πέφτει η λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία, για τα οποία διαμορφώνουν συνθήκες ανθρώπινης εξαθλίωσης. Αντιλαϊκές «εξοικονομήσεις» ετοιμάζουν και από τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα από την καρατόμηση των δαπανών στα φάρμακα των ασφαλισμένων.
  • Μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις και απολύσεις εργαζομένων ετοιμάζουν για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συρρικνώνοντας και με αυτό τον τρόπο το συνολικό κονδύλι για μισθούς, χώρια την παραπέρα μείωση των μισθών για καθένα ξεχωριστά εργαζόμενο με την εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου». Προβλέπουν και μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες με κουτσουρεμένους τους μισθούς.
  • Στην καλύτερη περίπτωση έχουν προβλέψει πάγωμα των συντάξεων στα επίπεδα του 2010, όπως διαμορφώνονται μετά την κατάργηση δώρων και επιδομάτων άδειας. Παρεμβάσεις, εννοείται προς τα κάτω, θα γίνουν σε ορισμένες κατηγορίες.
  • Νέα χαράτσια μαζεύουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυθαίρετη δόμηση, πράσινα τέλη κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ