ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οργανώνουμε τον αγώνα, δυναμώνουμε τα Συντονιστικά!

Κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Λάρισας σε όλα τα 15μελή συμβούλια των σχολείων στις πόλεις τους

Κάλεσμα στα 15μελή μαθητικά συμβούλια των σχολείων της Αθήνας να αγωνιστούν μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, με τα αιτήματα και τους στόχους του, απευθύνει η Γραμματεία του ΣΑΣΑ. Τα καλεί να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό και να εκλέξουν τον αντιπρόσωπό τους στις συνεδριάσεις του.

Το ΣΑΣΑ θυμίζει ότι «όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες "βράζουμε στο ίδιο καζάνι", στο "καζάνι" της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της τρόικας, όλων όσοι στηρίζουν φανερά ή κρυφά το Μνημόνιο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ευθύνες σας να οργανώσετε τον αγώνα των μαθητών για να μην πληρώσει κανένας μαθητής την κρίση της πλουτοκρατίας είναι μεγάλες, σημειώνει. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ευρωπαϊκή Ενωση - πλουτοκρατία έχουνε βαλθεί να καταδικάσουν τις οικογένειές μας στη φτώχεια, στην ανεργία, για να συνεχίζουν να κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ μια χούφτα από εργοστασιάρχες, τραπεζίτες, εφοπλιστές».

Μπροστά και στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται, το ΣΑΣΑ καλεί τους μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε σχολείο και να συντονίσουν τη δράση τους. «Σήμερα που εμείς και οι γονείς μας υποφέρουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για να "βρει την άκρη" ο καθένας μόνος του! Σήμερα που τα αντιλαϊκά μέτρα μας αγγίζουν όλους, είναι υποχρέωσή μας να σηκώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας! Κανένας μαθητής μόνος του! Ολοι οι μαθητές μαζί! Κανένα σχολείο μόνο του! Ολα τα σχολεία με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας!», σημειώνει.

Στη Λάρισα

Αντίστοιχο κάλεσμα στους μαθητές των σχολείων της Λάρισας να παλέψουν με τα αιτήματα και τους στόχους του, απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων του νομού (ΣΑΣΛ), που συνεδρίασε την προηγούμενη βδομάδα. Καλεί, επίσης, τα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια να πάρουν απόφαση συμμετοχής στο ΣΑΣΛ και να εκλέξουν στα σχολεία αντιπροσώπους για τις συνεδριάσεις του.

Το ΣΑΣΛ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρούς καταστηματάρχες, τους φτωχούς αγρότες έχουμε κοινά βάσανα, κοινά συμφέροντα, άρα πρέπει να οργανώνουμε και κοινούς αγώνες. Τα ΣΑΣ στηρίζουν την κοινή δράση που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ και οι εργάτες, με την ΠΑΣΕΒΕ και τους μικρέμπορους, την ΠΑΣΥ και τους φτωχούς αγρότες, το ΜΑΣ και τους φοιτητές - σπουδαστές, την ΟΓΕ και τις γυναίκες με στόχο να μην πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης, αλλά η πλουτοκρατία».

Μεγάλη καθυστέρηση στο διορισμό εκλεγμένων πανεπιστημιακών

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση διορισμού πάνω από 800 εκλεγμένων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που παρατηρείται στα Πανεπιστήμια, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης.

Οπως σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης που απευθύνουν στην υπουργό Παιδείας, «η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των Πανεπιστημίων, η κάλυψη πάγιων αναγκών σε εκπαιδευτικούς με αποσπάσεις, η περικοπή των απαραίτητων κονδυλίων για τη μισθοδοσία - μεταξύ άλλων - αποτελούν πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που εντείνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των άλλων οργανισμών του κεφαλαίου. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάνω από 800 εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, των οποίων ο διορισμός καθυστερεί έως και 2 ή πλέον χρόνια.

Η καθυστέρηση του διορισμού του ΔΕΠ και η αναστολή επ' αόριστον για το έτος 2010-11 έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας, λόγω έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού, δραματικά μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, λειτουργίας τους σε μεγάλο ποσοστό με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Ολα τα παραπάνω συμπληρώνουν την εικόνα του Πανεπιστημίου-επιχείρηση που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να υπηρετήσουν τη στρατηγική των μονοπωλίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Επιπλέον, οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για μετατροπή στην ουσία των λεκτόρων σε συμβασιούχους και άρση της μονιμότητας στη βαθμίδα του επίκουρου θα διογκώσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα Τμήματα να μην μπορούν στοιχειωδώς να εκπληρώσουν την ακαδημαϊκή λειτουργία τους», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν την υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης για την επαρκή πλήρωση των αναγκών της ακαδημαϊκής λειτουργίας των ΑΕΙ, να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ.
Πέρα από κάθε όριο...

Τουλάχιστον αρνητικούς συνειρμούς προκαλεί η «έμπνευση» να κυκλοφορήσει στυλό υπογράμμισης - ομοίωμα σύριγγας, με το λογότυπο φροντιστηρίου στη Δυτική Αθήνα. Η κίνηση ξεπερνά κάθε όριο και διεκδικεί μια θέση ανάμεσα σε όσα και όσους καλλιεργούν την ναρκω-κουλτούρα καθώς η σύριγγα εκεί παραπέμπει.

Οταν, όπως όλα δείχνουν, τα ναρκωτικά εισβάλλουν σε ακόμα μικρότερες ηλικίες, όταν οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα οξύνονται, όταν ιδιαίτερα σε λαϊκές συνοικίες γίνονται πραγματική μάστιγα, ο αγώνας ενάντιά τους επιβάλλεται να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας. Το ότι κάποιος θεώρησε ...καλή ιδέα να κουβαλούν οι μαθητές μια σύριγγα στο χέρι, δείχνει ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πάρει ο καθένας - όχι μόνο οι ειδικοί - θέση ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, να καταδικάσουν ό,τι και όποιον καλλιεργεί την ανοχή απέναντί της.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οργανώνει συλλαλητήριο στις 24 Νοέμβρη

Οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση με το νέο νόμο - πλαίσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τη διαβούλευση στην οποία θέλει να «παγιδεύσει» ευρύτερες συνιστώσες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημιουργούν αντιδράσεις μέσα στα ιδρύματα.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) παίρνει πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ έχει ήδη ανακοινώσει ότι οργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο στις 24 Νοέμβρη. «Μπροστά στο νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στην προσπάθεια της μετατροπής των Πανεπιστημίων σε ΑΕ με δίδακτρα και των ΤΕΙ σε ΙΕΚ, οι φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορούν να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια», τονίζει μεταξύ άλλων η ΕΓ του ΜΑΣ.

Μάλιστα, για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου η ΕΓ του ΜΑΣ καλεί τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους της Αθήνας, τις Επιτροπές Αγώνα και πλατιά τους συνδικαλιστές, σε παναθηναϊκή σύσκεψη την Πέμπτη 18 Νοέμβρη.

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
«Εμπαιγμός των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες»

Υπολειτουργεί το ΚΕΔΔΥ στο Αργοστόλι, στέλνοντας γονείς και παιδιά εκτός νομού

Με τεράστιες ελλείψεις, με αποκορύφωμα την απουσία τριμελούς διαγνωστικής επιτροπής, έφτασε να... λειτουργεί δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Kέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) στο Αργοστόλι. Πρόκειται για κέντρα των οποίων ο ρόλος είναι η διάγνωση, υποστήριξη και παρέμβαση για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, οι ελλείψεις έχουν αποτέλεσμα δεκάδες γονείς να αναγκάζονται να ταξιδέψουν μαζί με τα παιδιά τους εκτός νομού, προκειμένου τα παιδιά να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές.

Οπως σημειώνει η ΕΛΜΕ, πλήρης σύνθεση του ΚΕΔΔΥ σημαίνει: Ενας κοινωνικός λειτουργός, ένας ψυχολόγος, ένας παιδοψυχολόγος, ένας λογοθεραπευτής, δύο δάσκαλοι, ένας νηπιαγωγός, δύο καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από αυτούς, στο Αργοστόλι υπάρχουν μόνο οι τέσσερις πρώτοι και επιπλέον κανένας εκπαιδευτικός.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει το γεγονός που, όπως σημειώνει, «παγιώνει τα δεδομένα της υποβάθμισης στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Μια παγίωση που αποσκοπεί στην εκχώρηση της Ειδικής Αγωγής στους ιδιώτες και στις διάφορες ΜΚΟ που θα "αξιοποιήσουν" σε διάφορες "αποκεντρωμένες" δομές τα ευρωπαϊκά κονδύλια (τα οποία στερούνται από το κρατικό σύστημα διάγνωσης και υποστήριξης)» και καταγγέλλει γι' αυτές τις μεθοδεύσεις τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις τους στην αυτοδιοίκηση.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ζητά να σταματήσει ο εμπαιγμός γονέων και μαθητών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, να στελεχωθεί άμεσα το ΚΕΔΔΥ, να καλυφθεί πλήρως και δωρεάν η διάγνωση και η υποστήριξη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ