ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπέρ των αμερικανικών ανταλλαγμάτων ο Νετανιάχου

Δυσφορία από την παλαιστινιακή πλευρά που μιλά για «δωροδοκία του Ισραήλ προκειμένου να εκπληρώσει αυτονόητες υποχρεώσεις του»

Την ισραηλινή κατοχή στηρίζει και η νέα δήθεν «διαμεσολαβητική πρόταση» των ΗΠΑ
Την ισραηλινή κατοχή στηρίζει και η νέα δήθεν «διαμεσολαβητική πρόταση» των ΗΠΑ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Θετικά διακείμενος ως προς την έγκριση της νέας αμερικανικής πρότασης, που προβλέπει σειρά παραχωρήσεων προς το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για ένα νέο, περιορισμένο χρονικά, εποικιστικό μορατόριουμ στη Δ. Οχθη, φέρεται να είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με διαρροές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει, έστω και με μία ψήφο, την έγκριση της πρότασης από το υπουργικό του συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να προσπαθήσει όταν η «πρόταση οριστικοποιηθεί» μέσα από τις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών διπλωματών. «Να κάνει αυτό το βήμα» κάλεσε τον Νετανιάχου ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Ουάσιγκτον φέρεται να προσφέρει στο Ισραήλ εγγυήσεις για την άμυνα και την ασφάλειά του, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πώληση επιπλέον 20 μαχητικών τύπου «F 35» αξίας 3 δισ. δολαρίων και τη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν κάθε απόπειρα υιοθέτησης αρνητικής για το Ισραήλ απόφασης από τον ΟΗΕ. Επιπλέον, η αμερικανική διπλωματία εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει άλλη παράταση στο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας πέραν των 90 ημερών που προβλέπονται στην πρόταση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, δε, υποστήριζαν ότι με βάση τη, μέχρι στιγμής, συζήτηση με τους Αμερικανούς διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον δε συμπεριλαμβάνει στο 90ήμερο εποικιστικό μορατόριουμ την ανατολική Ιερουσαλήμ, ούτε και τις κατοικίες που έχουν, ήδη, αρχίσει να ανεγείρονται σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και αγγίζουν τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 2.000. Οι δύο αυτές παράμετροι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αμερικανική πλευρά, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο μέσα σε αυτές τις 90 ημέρες να έχει πετύχει τη χάραξη, έστω και σε αδρές γραμμές, των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνόρων, κάτι που σημαίνει ότι επιδιώκει, μεμιάς, να τελειώσει με το ζήτημα των εποικισμών, αλλά και της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την αμερικανική πρόταση επρόκειτο να παρουσιάσει, αργά χτες βράδυ, στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ο Αμερικανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Χέιλ, αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον στην περιοχή Τζορτζ Μίτσελ. Προς το παρόν, πάντως, οι παλαιστινιακές αντιδράσεις είναι αρνητικές. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή πλευρά περιμένει τις αμερικανικές εξηγήσεις, κυρίως ως προς το τι ακριβώς συνεννοήσεις γίνονται με το Ισραήλ και ότι επιμένει στην προϋπόθεση του ολικού «παγώματος» του εποικισμού. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Π. Αρχή αντιλαμβάνεται ως «δωροδοκία» τα ανταλλάγματα που δίνονται για το Ισραήλ, για κάτι που είναι υποχρέωσή του, με βάση το διεθνές δίκαιο, και μάλιστα μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, διεμήνυε, διά μέσου διαρροών, προς την ισραηλινή ηγεσία ότι «αν δεν υπάρξει άμεσα συγκεκριμένη πρόοδος στις συνομιλίες, τότε η επιβίωση της Π. Αρχής στη Δυτική Οχθη είναι εξαιρετικά αμφίβολη και δεν αποκλείεται η κατάρρευσή της και η δημιουργία χάους, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Παιχνίδι» δηλώσεων από τους δωσίλογους

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το παιχνίδι της δήθεν διάστασης απόψεων και δηλώσεων περί τακτικής συνεχίζουν οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις και η εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Ο Αφγανός πρόεδρος βλέποντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια όσον αφορά τους θανάτους αμάχων που αυξάνονται λόγω των κατοχικών επιθέσεων υποστήριξε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι βραδινές επιδρομές, υπεραμυνόμενος κατά τα άλλα την κατοχική στρατηγική. Απαντώντας ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν χαρακτήρισε τα σχόλια Καρζάι υπονομευτικά για τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις εκφράζοντας την έκπληξη και την απογοήτευση του. Σύμφωνα με τον Αμερικανό, στρατηγό δεν υπάρχει επιλογή πέρα από την κλιμάκωση του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους απορρίπτουν οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες με την κυβέρνηση Καρζάι, υποστηρίζοντας ότι οι φήμες περί ειρηνευτικών επαφών αποτελούν προπαγάνδα των δυνάμεων κατοχής και της εγκάθετης κυβέρνησης. Σε δήλωση του ο Μουλά Ομάρ υποστήριξε ότι συνομιλίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μεταξύ του Χ. Καρζάι και των Ταλιμπάν έως ότου αποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Χτες ακόμα 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, εκ των οποίων 10 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και επτά φερόμενοι ως Ταλιμπάν, στο βόρειο Αφγανιστάν.

Στο Πακιστάν, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στα βορειοδυτικά της χώρας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τρεις ακόμα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές κατοχικές εκδηλώσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τους γνωστούς πανηγυρισμούς και φιέστες οργάνωσε και φέτος το ψευδοκράτος για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξής του 27 χρόνια πριν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι το κατοχικό κράτος, παρά την καλή του θέληση, «είναι το θύμα της μη λύσης», εκθιάζοντας τη συμβολή της Τουρκίας στην «ανάπτυξη» της κατοχής και προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να επανέλθει η προ του 1974 κατάσταση και ουδέποτε οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί την κορύφωση των αποσχιστικών, διχοτομικών ενεργειών της Αγκυρας, ενώ τόνισε ότι «η πραγματοποίηση πανηγυρικών γιορτασμών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με πρωταγωνιστή μάλιστα το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με την παράνομη παρουσία Τούρκων αξιωματούχων σ' αυτούς, δείχνει ότι η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη καλής θέλησης και δεν πείθει ότι θέλει λύση».

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαβεβαιώσεις για τη «START»

ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, διαβεβαίωσε την Κυριακή το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πως θα κυρωθεί η νέα συνθήκη «START» για τα πυρηνικά όπλα από το αμερικανικό Κογκρέσο, χαρακτηρίζοντάς τη ως «κορυφαία προτεραιότητα» της κυβέρνησής του. Τις δηλώσεις αυτές έκανε την Κυριακή μετά το τέλος της διμερούς συνάντησής του με τον Μεντβέντεφ στο περιθώριο της συνόδου της ένωσης των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC) στην Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο Πρόεδροι είχαν συνάψει τη συγκεκριμένη συμφωνία τον Απρίλη, όπου, ανάμεσα στα άλλα δεσμεύτηκαν ότι τα ανεπτυγμένα πυρηνικά οπλοστάσια των χωρών τους θα μειωθούν αντίστοιχα κατά 30%. Πάντως, Μεντβέντεφ - Ομπάμα μίλησαν για τις άριστες σχέσεις των χωρών τους, ενώ ο Αμερικάνος Πρόεδρος ευχαρίστησε τη Μόσχα για τη συνεργασία της στη διευκόλυνση που δίνει για την συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν, ανάμεσα στα άλλα.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες πως στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Λισαβόνα το Σάββατο οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα συζητήσουν για τη δυνατότητα σύνδεσης των συστημάτων τους στη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολιτική όξυνση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στο Λίβανο με επίκεντρο τις ανακοινώσεις, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, της λίστας υπόπτων που έχει καταρτίσει μετά από έρευνες μηνών η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνά τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Μετά από τις αλλεπάλληλες διαρροές οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι μεταξύ των υπόπτων θα συγκαταλέγονται και μέλη, στελέχη ή προσωπικότητες που συνδέονται με τη φιλο-ιρανική σιιτική «Χεζμπολλάχ».

Ο ηγέτης της οργάνωσης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ εξαπέλυσε μύδρους πριν από δύο 24ωρα, απειλώντας ότι «θα κόψει τα χέρια» σε όποιον αποπειραθεί να αγγίξει το οποιοδήποτε μέλος της οργάνωσής του και επέμεινε ότι τα συμπεράσματα της επιτροπής «έχουν πολιτικά κίνητρα» αποφεύγοντας επισταμένα να σχολιάσει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Στον αντίποδα, χτες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σάαντ Χαρίρι, γιος του δολοφονημένου και επικεφαλής του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «δεν πτοείται από απειλές και δε θα διστάσει να εφαρμόσει ό,τι είναι απαραίτητο για τη χώρα και για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αλλεπάλληλους γύρους επαφών, στο Λίβανο έχει σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων - οι οποίες βασίζονται στο σεχταριστικό θρησκευτικό διχασμό της χώρας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες και μία κρίση ανάμεσα στη «Χεζμπολλάχ» και στους κυβερνητικούς της εταίρους δεν αποκλείεται διόλου να οδηγήσει σε κατάρρευση του κυβερνητικού σχηματισμού και σε αστάθεια σε μια χώρα που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τον πολυετή εμφύλιο σπαραγμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ