ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Αντίθετη η πλειοψηφία του λαού στην ένταξη στην ΕΕ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ._ Παρά την πολυετή προπαγάνδα από τα κόμματα εξουσίας και τους ηγέτες της χώρας που εμφανίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση σαν «μονόδρομο» η μεγάλη πλειοψηφία του κροατικού λαού εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση από την εταιρία Γκάλοπ, μόλις το 25% των Κροατών αντιμετωπίζει σαν «κάτι καλό» την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Από όσους θα πήγαιναν στην κάλπη σε περίπτωση διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος θα ψήφιζαν «ΝΑΙ» περίπου το 40%, ενώ εξίσου μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που κυμαίνεται στο 18%.

Από τη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στην Κροατία προκύπτουν ακόμη δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: α) Το 70% των Κροατών είναι πολύ δυσαρεστημένο από την πολιτική της κυβέρνησης. β) Το 62% των Κροατών θεωρεί πως δεν τον εκφράζουν τα κόμματα εξουσίας...

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης σφυγμομέτρησης είναι παρόμοια με τα δύο τελευταία που πραγματοποίησε πρόσφατα το ευρωβαρόμετρο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα οποία έδειχναν μόλις το 24% και το 26% των Κροατών αντίστοιχα να αντιμετωπίζουν θετικά την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Είναι μάλλον βέβαιο πως τα ποσοστά υπέρ της ΕΕ θα ήταν ακόμη χαμηλότερα σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν κάποτε στη χώρα μία πραγματικά ελεύθερη και υπό ίσους όρους συζήτηση ανάμεσα στους πολέμιους και τους υποστηριχτές της ΕΕ...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανθρωποκυνηγητό ενάντια στο φοιτητικό κίνημα

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των φοιτητών στη Βρετανία
Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των φοιτητών στη Βρετανία
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε κυνήγι μαγισσών ενάντια στο φοιτητικό κίνημα προχωρά η αστυνομία του Λονδίνου μετά την τεράστια και πρωτοφανή, για τα βρετανικά δεδομένα, κινητοποίηση και διαδήλωση των φοιτητών την περασμένη βδομάδα ενάντια στον τριπλασιασμό των διδάκτρων και τις περικοπές κατά 40% της χρηματοδότησης της Ανώτατης Παιδείας.

Αφορμή για το κυνήγι μαγισσών τα επεισόδια στο συγκρότημα Μίλμπανκ, στο Γουέστμινιστερ, όπου φοιτητές για ώρες κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ηδη η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 55 συλλήψεις, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, διευκρινίζοντας ότι στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές, δέκα από αυτούς είναι ανήλικοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι μεταξύ 18 και 26 χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις έγιναν πολλές ώρες μετά ακόμη και ημέρες μετά τις διαδηλώσεις της Τετάρτης και στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις κάμερες παρακολούθησης - τις εικόνες των τηλεοπτικών δελτίων καθώς και τα φωτορεπορτάζ των εφημερίδων, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία «που πιάστηκε στον ύπνο» καθώς δεν «είχε προετοιμαστεί για μία διαδήλωση άνω των 50.000» προχώρησε σε αθρόες προσαγωγές ώρες μετά τα επεισόδια και έκανε έρευνες σε ανθρώπους, τσάντες αλλά και φωτογραφικές μηχανές άνω των 250 ανθρώπων.

Το ανθρωποκυνηγητό, τέλος, που έχει εξαπολύσει η Βρετανία ενάντια στους φοιτητές, γίνεται υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης του αγώνα που έχουν ανακοινώσει και με πανεθνικές κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές στις 24 Νοέμβρη κι την προοπτική συσπείρωσης και εργαζομένων σε αυτό το μέτωπο, καθώς ήδη κάποια συνδικάτα έχουν δηλώσει τη στήριξή τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΓΚΑΪ.-- Πυρκαγιά ξέσπασε σε ουρανοξύστη της Σανγκάης στην Κίνα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 42 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 90 να τραυματιστούν, χωρίς να είναι ξεκάθαρα τα αίτια.

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Πέντε νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός από τις δύο τουλάχιστον εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων κοντά στις φυλακές Μπαντούς, βορείως της Μοσούλης. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο διοικητής της φυλακής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- «Aσφαλές καταφύγιο» για τους Ναζί και τους συνεργάτες τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν δημιουργήσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» που επικαλείται στοιχεία από έκθεση 600 σελίδων που εξιστορεί τις συγκρούσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες για την τύχη των εγκληματιών πολέμου, τη δημοσίευση της οποίας είχε εμποδίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2006.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανεξελέγη χτες στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης καθώς απέσπασε τη θετική ψήφο του 90,4% των 931 μελών του κόμματος κατά το συνέδριο της CDU στην Καρλσρούη. Η Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών από το 2000.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 128 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κολομβία από τις αρχές του Μαρτίου εξαιτίας της κακοκαιρίας που προκαλεί σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 20 ακόμη άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, ενώ σε 1,9 εκατομμύριο ανέρχονται οι πληγέντες.

TZAKAΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 260 άνθρωποι έχασαν ως χτες τη ζωή τους από τις 26 Οκτώβρη οπότε άρχισαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αγνωστοι τοποθέτησαν και πυροδότησαν χτες το πρωί αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το σπίτι Σέρβων στο Ζβέτσαν του βόρειου Κοσσυφοπεδίου δίχως ευτυχώς να προκληθούν τραυματισμοί παρά μόνον υλικές ζημιές.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ορκίστηκε χτες νέος πρόεδρος της σερβοβοσνιακής οντότητας στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής υποστηρίζοντας ότι βασικός στόχος του θα είναι «μία ισχυρή, σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας με αρμοδιότητες που απορρέουν από τη Συμφωνία του Ντέιτον».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Ενταση με επίκεντρο τις εδαφικές διαφορές

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Ανεβαίνει συνεχώς το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουας, στο επίκεντρο της οποίας είναι οι εδαφικές διαφορές των δύο χωρών στο ποταμό Σαν Χουάν που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών κοντά στην Καραϊβική και σοβεί σχεδόν ένα μήνα.

Μετά από μία θυελλώδη 8ωρη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανών Κρατών (ΟΕΑ) που κάλεσε τις Κόστα Ρίκα και Νικαράγουα να ανακαλέσουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές τους δυνάμεις από τις όμορες μεθοριακές τους ζώνες και να αποκαταστήσουν σύντομα το διμερή διάλογο, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία του ΟΕΑ» αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Νικαράγουας από τον Οργανισμό. Μάλιστα, μίλησε περί συνωμοσίας της οποίας ηγείται η Κολομβία, χώρα με «επεκτατική πολιτική στην περιοχή της Καραϊβικής» και έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες συμφωνίες της Κόστα Ρίκα και της Ονδούρας, για συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές με σπόνσορα την Κολομβία που ουσιαστικά παραβιάζουν την επικράτεια της Νικαράγουας. Διευκρίνισε δε, ότι τα στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Ως αντίδραση η κυβέρνηση της Προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Κόστα Ρίκα στον ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οσο για την απόφαση του ΟΕΑ καθώς φαίνεται συνέβαλε στην αύξηση της έντασης, παρά στην επίλυση των διαφορών. Η απόφαση, που συνιστά έγκριση μίας εκ των τεσσάρων προτάσεων για την επίλυση της κρίσης που κατέθεσε ο ΓΓ Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα μετά τις επισκέψεις και τις συναντήσεις στην Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα, εγκρίθηκε από τα 21 από τα 27 κράτη που ήσαν παρόντα στην έκτακτη σύνοδό του στην Ουάσιγκτον.

ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός με βλέμμα στις εκλογές του 2012

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τέλος στην τακτική των δήθεν «ανοιχτών οριζόντων» και της προσέγγισης «προσωπικοτήτων» από τον κεντρώο χώρο και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αποφάσισε να δώσει, όπως φάνηκε, ο Γάλλος Πρόεδρος με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του μετά την αναμέτρηση με τους εργαζομένους για το νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, φαίνεται ότι αποφάσισε να «ρίξει στη μάχη το βαρύ πυροβολικό» της λεγόμενης παραδοσιακής δεξιάς, αξιοποιώντας υψηλόβαθμα γνωστά στελέχη του γκολικού κόμματός του (UMP). Οι περισσότεροι αναλυτές, χτες στη Γαλλία, εκτιμούσαν ότι οι επιλογές Σαρκοζί προμηνύουν σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους.

Ετσι, την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση είδαν οι δήθεν «κεντρώοι» Ερβέ Μορίν (που επιτέθηκε στον Σαρκοζί και μίλησε για «καθαρά προεκλογική κυβέρνηση») υπουργός Αμυνας, Ζαν-Λουί Μπορλού υπουργός Περιβάλλοντος, Μπερνάν Κουσνέρ υπουργός Εξωτερικών, η μαύρη υπουργός Αθλητισμού Ράμα Γιάντε, καθώς και η υπουργός Αστικών Υποθέσεων Φαντέλα Αμάρα, για την οποία ο Σαρκοζί δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι έχει μεγαλώσει σε γκέτο και η συμμετοχή της στην κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο ίδιος «δεν έχει πρόβλημα με τα γκέτο». Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε και ο, μέχρι πρότινος, στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, υπουργός Εργασίας και Προϋπολογισμού Ερίκ Βερτ, που φαίνεται ότι «πλήρωσε» την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τις φοροαπαλλαγές της κληρονόμου της «L'Oreal», αλλά και ότι «πήρε επάνω του» όλο το βάρος της σύγκρουσης για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Πρωθυπουργός της χώρας παραμένει ο Φρανσουά Φιγιόν, ενώ μεταξύ των επανεμφανίσεων, αναμφιβόλως, η ηχηρότερη είναι αυτή του Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργού, που ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας και δήλωσε ανοιχτά ότι «εντάχθηκε στην κυβέρνηση για να μην έρθει στην εξουσία η αντιπολίτευση!». Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε η Κριστίν Λαγκάρντ (προς ανακούφιση του γαλλικού ΣΕΒ και των ...αγορών), υπουργός Εσωτερικών και Μετανάστευσης ο Μπρις Ορτεφέ, υπουργός Γεωργίας ο Μπρούνο Λε Μερ. Επίσης, η Μισέλ Αγιό-Μαρί έγινε υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εργασίας ο Ξαβιέ Μπερτράν, υπουργός Προϋπολογισμού ο Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργός Παιδείας ο Λικ Σατέλ, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας η Βαλερί Πεκρές.

Οι δύο, θεωρητικώς, «κεντρώοι» που επιβίωσαν είναι ο Φρεντερίκ Μιτεράν ως υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο Μισέλ Μερσιέ ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης και κλήθηκε, κατευθείαν, ν' αντιμετωπίσει την απεργία των σωφρονιστικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα που διαμαρτύρονται για σκληρές συνθήκες εργασίας και για την προοπτική μείωσης των θέσεων εργασίας.

ΣΟΥΔΑΝ
Κάλεσμα για μαζική εγγραφή ψηφοφόρων

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν και πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ προέτρεψε χτες όλους τους πολίτες της χώρας «να σπεύσουν μαζικά» για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή όχι της περιοχής που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Γενάρη.

Μιλώντας σε πλήθος εκατοντάδων ατόμων στην Τζούμπα (πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν) ο Σάλβα Κιίρ προσπάθησε να ενθαρρύνει τα πλήθη να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση αποχής θα αποβεί μάταιος ο αγώνας και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολυετούς εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στους αντάρτες του SPLM στο νότο και το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ απ' το βορρά.

Το ίδιο 24ωρο ο επικεφαλής κυανοκράνων της υβριδικής δύναμης ΟΗΕ και Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ του Σουδάν, στρατηγός Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, καταδίκασε τις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στο σουδανικό στρατό και δύο ανταρτικές οργανώσεις της περιοχής, εκφράζοντας φόβους ότι η βία μπορεί να αυξηθεί ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στο νότο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ