ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούν τοπική διοίκηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Παρέμβαση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ)

Τις αξιώσεις του για τη στήριξη και τη διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου έστειλε την επομένη της ανάδειξης του νέου δημάρχου της Αθήνας και του περιφερειάρχη Αττικής το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Το Επιμελητήριο συνοψίζει τις απαιτήσεις των εμποροβιομηχάνων σε επτά σημεία «για την αντιμετώπιση επτά πληγών», όπως αναφέρει για την «αναπτυξιακή ενίσχυση» της Αττικής. Ειδικότερα, οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν:

  • Την ιδιωτικοποίηση και παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο όλων των υποδομών, από τα λιμάνια μέχρι κάθε είδους μεταφορές. Ζητούν «αναβάθμιση των λιμένων του Πειραιά και του Λαυρίου και επανασχεδιασμό και ολοκλήρωση νέων οδικών αξόνων για τη σύνδεση των εμπορευματικών κέντρων και επιχειρηματικών πάρκων με τα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα», ζητώντας «να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών, ώστε να είναι ταχύτερη και οικονομικότερη η μεταφορά εμπορευμάτων προς και από τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους και τους οδικούς άξονες». Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιώνουν να αξιοποιηθούν «στο έπακρο» τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠ Αττικής και των άλλων προγραμμάτων, οι συμβάσεις παραχώρησης και τα ΣΔΙΤ.
  • Στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική, μεταξύ άλλων με την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και «εξυγίανση» των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης που εμπλέκονται στην αδειοδότηση οι οποίες «επί χρόνια αποτελούν εστίες διαφθοράς».
  • Σε αρκούντως υποκριτικούς τόνους, και με λακωνική διατύπωση, οι εμποροβιομήχανοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για τους Ρομά, ζητώντας «συγκεκριμένες δράσεις για την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως για παράδειγμα οι Ρομά».
  • Διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και ελεγκτικών μηχανισμών και δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, στο πλαίσιο της πάγιας θέσης τους απέναντι στο υπαίθριο εμπόριο.
  • Μείωση των δημοτικών τελών προς τις επιχειρήσεις και παρέμβαση της τοπικής διοίκησης για μείωση των ενοικίων σε εμπορικά ακίνητα ιδιοκτησίας της.
  • Μεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Υποδομών και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία στην τοπική διοίκηση για θέματα που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες.
  • Προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής που στην ουσία παραδίδει στην κερδοσκοπική δράση του μεγάλου κεφαλαίου γη και ύδωρ, από παραλίες μέχρι αρχαιολογικούς χώρους και εθνικούς δρυμούς.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Σχέδιο για εναρμόνιση των επενδυτικών νομοθεσιών

Βγήκαν στη γύρα για επενδύσεις

Μέσα σε ένα ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για τους λαούς της Ευρώπης και της Μεσογείου, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την υλοποίηση ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμών για λογαριασμό της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο επίσημος κρατικός φορέας για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, η εταιρεία «Invest in Greece», συμμετέχοντας στην «1η Επιχειρησιακή Συνάντηση της Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης» στη Νάπολη (12 - 13 του Νοέμβρη), «κατέθεσε πρόταση πολυμερούς συνεργασίας με όλους τους ομολόγους Οργανισμούς στη Μεσόγειο, για τη σύνταξη εισήγησης προς τα Κοινοβούλια των χωρών της Μεσογείου να εναρμονιστεί η σχετική με τις επενδύσεις νομοθεσία όλων των χωρών - μελών».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η πρόταση που κατατέθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χ. Αλεξάκη, έχει ως απώτερο στόχο τη «διευκόλυνση των διεθνών επενδυτών, καθώς η εναρμόνιση θα οδηγήσει σε ένα φιλικότερο και ομοιογενές επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο γι' αυτούς, ανεξάρτητα από τη χώρα υποδοχής της επένδυσής τους». Αναφέρεται μάλιστα ότι η πρόταση «έτυχε θερμής υποδοχής από τους συνέδρους, και το PAM (σ.σ. η συνέλευση) ανέθεσε στην "Invest in Greece" την ηγεσία και το συντονισμό της σχετικής Ομάδας Εργασίας».

Η σχετική πρόταση είναι προφανώς αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών που προηγήθηκαν σε υψηλότατο επίπεδο, καθώς αποδέκτες είναι ένα σημαντικό πλήθος χωρών - μελών της Συνέλευσης: Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, ΠΓΔΜ, Τυνησία και Τουρκία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία Βιομηχάνων της Ιταλίας και την Ενωση Βιομηχάνων Νάπολης, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Κοινοβουλίου, μπήκαν και ζητήματα όπως: «η εξεύρεση εναλλακτικών για την τόνωση και διευκόλυνση του εμπορίου, η δημιουργία Μεσογειακής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, η δημιουργία περιφερειακής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και τα μέτρα για την παγκόσμια προβολή της περιοχής ως ανταγωνιστικού επενδυτικού προορισμού».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εκτιμήσεις για άνοδο από Βρετανία

Εκτιμήσεις για άνοδο του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία, έφερε από το Λονδίνο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, ο οποίος παραβρέθηκε στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση WTM. Μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες προσβλέπουν σε άνοδο 2% των Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα το 2011, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Στο Λονδίνο, ο υφυπουργός συνέχισε τις επαφές του με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, για λογαριασμό των Ελλήνων ξενοδόχων που αποφάσισαν ότι χρειάζονται εναλλακτική τουριστική πηγή σε σχέση με τους τουρ οπερέιτορς.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες θορυβήθηκαν μετά την μονομερή απόφαση του κολοσσού «Τόμας Κουκ» να περικόψει κατά... 5% τις συμφωνημένες πληρωμές προς τους ξενοδόχους της Ευρώπης! Μετά από αυτό, αποφάσισαν ότι η προσέλκυση περισσότερων πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους μπορεί να δημιουργήσει εναλλακτική ροή τουριστών και να περιορίσει την εξάρτησή τους από τους τουρ οπερέιτορς, καθώς ήδη διαμορφώνονται και οι συμφωνίες για την επόμενη τουριστική χρονιά. Το αρμόδιο υπουργείο ανέλαβε «πρωτοβουλία» για τις σχετικές διαπραγματεύσεις και επιδόθηκε σε πλήθος επαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη και την επανεξέταση του «σπατόσημου», προωθώντας σχετική μελέτη, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους το θεωρούν πρόβλημα.

Χτες εξάλλου, πραγματοποιήθηκε στη Βουλιαγμένη η Σύνοδος των υπουργών Τουρισμού των χωρών - μελών του ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία Εύξεινου Πόντου), την προεδρία του οποίου έχει η Ελλάδα. Πέρα από τις αναφορές στη συνεργασία για την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, μέσω των ειδικών μορφών τουρισμού, το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν το ζήτημα της τουριστικής βίζας, όπου συμφώνησαν στη διερεύνηση της δυνατότητας απλούστευσης της έκδοσής της για τους πολίτες των κρατών - μελών του ΟΣΕΠ. Η Ελλάδα, ως η μόνη χώρα του ΟΣΕΠ που ανήκει στη συμφωνία «Σένγκεν», ανέλαβε να προωθήσει το θέμα της διευκόλυνσης για έκδοση βίζας και προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνάντηση με Κοπελούζο για την Αίγυπτο

Η πρόταση του ομίλου Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο, όπου ο όμιλος φέρεται να αναπτύσσει σημαντικής ισχύος αιολικά πάρκα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του επικεφαλής του Δ. Κοπελούζου με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα. Ο όμιλος έχει ήδη στα σκαριά, μετά και από την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έργο - μαμούθ 1.000 MW από αιολικά στην Κρήτη, σε συνδυασμό με τη σύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η παραγωγή στην Κρήτη και αυτή που θα φτάνει στην Κρήτη, να μπορεί να διοχετευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΣΕΕ
Ζητάει μέτρα «τόνωσης της αγοράς»

Αδιαφορώντας προκλητικά για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και τη νέα χιονοστιβάδα αντιλαϊκών μέτρων που σηματοδοτεί η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ανακοίνωσε χτες ότι έστειλε στον πρωθυπουργό και σε μια σειρά υπουργείων το... επικαιροποιημένο, όπως αναφέρει, υπόμνημά της με το οποίο ζητάει «σχέδιο ανάπτυξης εμπορικής πολιτικής». Η γνωστή για την ταύτισή της με τις αξιώσεις και τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων συνδικαλιστική πλειοψηφία εμφανίζεται ωσάν να ανακάλυψε ...την πυρίτιδα να διαπιστώνει ότι «μπορεί η τρόικα να έρχεται με απαιτήσεις για νέα μέτρα, όμως τα μέχρι σήμερα μέτρα, όπως τελικά αποδεικνύεται στην πράξη, δεν επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική οικονομία αντιδρά θετικά στο πρόγραμμα σύγκλισης». Κατόπιν αυτής της... ρηξικέλευθης διαπίστωσης και επικαλούμενη - με ολοφάνερη ανακούφιση- την προχτεσινή πρωθυπουργική δήλωση ότι η κυβέρνηση έχει την άνεση να προγραμματίσει και τη δύναμη να υλοποιήσει το έρδο της με ορίζοντα τριετίας, ζητάει «κατεπείγοντα μέτρα άμεσου αποτελέσματος τόνωσης της αγοράς». Στο υπόμνημά της, η ΕΣΕΕ αναφέρεται σε δώδεκα σημεία «τα οποία», όπως λέει, «συγκλίνουν στην ανάδειξη της αποδιάρθρωσης της αγοράς και σε προτάσεις βελτίωσής της, αφού το 2011 προβλέπεται να είναι το έτος της πιο βαθιάς ύφεσης».

ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη για δράση ενάντια στην περαίωση

Πρωτοβουλία ενάντια στην περαίωση παίρνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) συγκαλώντας συνδικαλιστική σύσκεψη τη Δευτέρα 22 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24).

Στο κάλεσμά της τονίζει ότι το μέτρο πρέπει να παρθεί πίσω, καθώς «η τρομοκράτηση αυτή με τον μπαμπούλα της Εφορίας δεν πρέπει να περάσει. Θεωρούμε ότι με συντονισμένη δράση και κοινές θέσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την επίθεση στο εισόδημά μας, αλλά και τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ