ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Αμεσο τερματισμό της κατοχής ζητά το «Πολισάριο»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταλήξει σε μια συμφωνία οριστικού τερματισμού της μαροκινής κατοχής επί του μισού και πέραν εδάφους της Δ. Σαχάρας εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί καλεί, με επιστολή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο εκπρόσωπος του «Μετώπου Πολισάριο». Ο Αχμαντ Μπουκχάρι ζητά, επίσης, να υπάρξει καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου για την αιματηρή εισβολή των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας, την περασμένη εβδομάδα, σε καταυλισμό Σαχράουι, έξω από την κατεχόμενη πρωτεύουσά τους Λααγιούν, ο οποίος είχε στηθεί ως διαμαρτυρία κατά της συνεχιζόμενης μαροκινής κατοχής.

Ο Μπουκχάρι υποστηρίζει στην επιστολή του ότι κατά την επιχείρηση ανεξάρτητοι παρατηρητές κατέγραψαν 36 νεκρούς, 700 τραυματίες και 163 συλληφθέντες, καταλήγοντας ότι «αποτελεί απόδειξη των δεκαετιών αδικίας που εξαντλούν την υπομονή των Σαχράουι». Η επιστολή καταλήγει με την προειδοποίηση ότι αν δεν υπάρξει άμεσα επίλυση του χρόνιου αυτού ζητήματος διά του ΟΗΕ, τότε «και το Μέτωπο Πολισάριο θα επανεξετάσει τη θέση του στο πλαίσιο των συνομιλιών καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να λάβει μέτρα για να υπερασπίσει το λαό των Σαχράουι».

Η επιστολή αυτή κατατέθηκε στο Συμβούλιο λίγο πριν τις δύο προγραμματισμένες ενημερώσεις, αργά χτες, για τα τεκταινόμενα στον καταυλισμό των Σαχράουι πριν μία εβδομάδα από εκπρόσωπο της εκεί δύναμης του ΟΗΕ και από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ζήτημα, Κρίστοφερ Ρος, ο οποίος οργάνωσε τη συνάντηση, την ώρα των επεισοδίων, μεταξύ Μαρόκου και «Πολισάριο», που ναυάγησε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, η μαροκινή ηγεσία, από την πλευρά της, προχωρούσε σε νέες προκλήσεις, αποδίδοντας την ευθύνη του μακελειού στον καταυλισμό στους Σαχράουι «που επιτέθηκαν κτηνωδώς στις εντελώς ειρηνικές μαροκινές δυνάμεις».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γραπτές εγγυήσεις ζητά το Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Σοβαρές αντιρρήσεις για την αμερικανική προσφορά εντός της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού

Δεν έχει καν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της αμερικανικής πρότασης η Π. Αρχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Γραπτώς ζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την Ουάσιγκτον την ..«προσφορά» της που στοχεύει στην ισραηλινή συναίνεση σε ένα νέο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη για 90 ημέρες. Ο Νετανιάχου προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση καθώς, σύμφωνα με αλλεπάλληλες διαρροές, συναντά ισχυρή αντίδραση στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται. Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τα εποικιστικά, θρησκευτικά ή ακροδεξιά κόμματα, αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι του δικού του κόμματος, του Λικούντ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Μπένι Μπέγκιν, γιου του πρωθυπουργού Μπέγκιν που το 1979 υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με την Αίγυπτο. Ο Μπέγκιν χαρακτήρισε «δόλωμα» την πρόταση των ΗΠΑ να δωρίσει ουσιαστικά στο Ισραήλ 20 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F -35 αξίας 3 δισ. δολαρίων υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι «να παγιδευτεί διπλωματικά το Ισραήλ σε εξελίξεις που δεν επιθυμεί». Εκτός από τα μαχητικά, οι ΗΠΑ δεσμεύονται, επίσης, για περαιτέρω αμυντική συνεργασία αλλά και ότι θα μπλοκάρουν κάθε απόφαση ενάντια στο Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν τελικά η Ουάσιγκτον προτίθεται να ανταποκριθεί στο ισραηλινό αίτημα. Το βέβαιο είναι ότι η παλαιστινιακή πλευρά διάκειται αρνητικά τουλάχιστον προς το παρόν.

Η συνάντηση του Ντέιβιντ Χέιλ, αναπληρωτή του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, τη Δευτέρα το βράδυ, αναβλήθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Χθες, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την αμερικανική πρόταση και ότι επιμένει στη θέση για «ολικό εποικιστικό πάγωμα» συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Κίνηση εντυπωσιασμού

Σήμερα, πάντως, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει, με πλειοψηφία, την μονομερή ισραηλινή αποχώρηση από το χωριό Γκαζάρ, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου - Συρίας, το οποίο είχε διχοτομηθεί ανάμεσα στο Λίβανο και στα κατεχόμενα υψώματα Γκολάν, το 2000, από τον ΟΗΕ και «πέρασε» επισήμως υπό ισραηλινό έλεγχο, κατά το ήμισυ, το 2006 κατά την ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η απόφαση για την μονομερή αυτή κίνηση γίνεται προκειμένου «το Ισραήλ να βελτιώσει τη διεθνή του εικόνα χωρίς, ουσιαστικά, κανένα τίμημα». Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Γκαζάρ, πάντως, όπως και ο Λίβανος, στον οποίο περνά το σύνολο του χωριού, δεν έχουν καν ρωτηθεί και έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για αυτό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Σε νέα διαμαρτυρία προχώρησαν χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας, απαιτώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο και πορεύτηκαν στο κοινοβούλιο, προειδοποιώντας για νέες διαδηλώσεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στην Ινδία, όταν κτίριο στο οποίο στεγάζονταν οικογένειες μεταναστών, στο Ανατολικό Δελχί, κατέρρευσε, με τους ειδικούς να αποδίδουν τα αίτια στις πρόσφατες πλημμύρες που αδυνάτισαν την κατασκευή.

BΑΓΔΑΤΗ.-- Αλλοι δύο χριστιανοί Ιρακινοί δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στο Βόρειο Ιράκ, στη Μοσούλη, από αγνώστους ενόπλους, ενώ ένα άλλο χριστιανικό σπίτι έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, χωρίς θύματα. Την ευθύνη ανέλαβαν οργανώσεις προσκείμενες στην ισλαμιστική «αλ Κάιντα», ενώ οι ιρακινές αρχές προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι θα λάβουν κι άλλα μέτρα ασφαλείας υπέρ της χριστιανικής κοινότητας καταγγέλλοντας τους δράστες για «προσπάθεια διχασμού της χώρας».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού θέσεων ανταρτών FARC από τα αεροσκάφη της κολομβιανής αεροπορίας στη Νότια Κολομβία κοντά στα σύνορα με το Εκουαδόρ σκοτώθηκαν προχτές 13 αντάρτες και ένα 12χρονο αγόρι από το Εκουαδόρ. Ο Κολομβιανός υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι στο τέλος της επιχείρησης συνελήφθησαν και δύο αντάρτες.

ΣEOΥΛ.-- Σε τραγωδία κατέληξε η έντονη λογομαχία ανάμεσα σε μία μητέρα και τον 15χρονο γιο της, που είχε εθιστεί στα ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια. Ο νεαρός στραγγάλισε τη μητέρα του και μετά απαγχονίστηκε στο σπίτι του στη νοτιοανατολική πόλη της Ν. Κορέας, Μπουσάν.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- «Δημοψήφισμα» για την αποδοχή ή απόρριψη του νέου συντάγματος που συνέταξε η χούντα του πραξικοπηματία Αντρι Ρατζοελίνα στη Μαδαγασκάρη πραγματοποιήθηκε χτες. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν πάνω από 7.000.000.

ΙΤΑΛΙΑ
Σενάρια για πρόωρες εκλογές

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, επρόκειτο να συναντηθεί χτες το βράδυ με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Τζιανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι αντίστοιχα, για να συζητήσουν για τη λύση που πρέπει να δοθεί στην «άτυπη κυβερνητική κρίση», την οποία αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υστερα από την παραίτηση των τεσσάρων μελών της κυβέρνησης του κυβερνητικού συνασπισμού - του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο, του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αντρέα Ρόνκι, του υφυπουργού Γεωργίας, Αντόνιο Μπουονφίλιο, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ρομπέρτο Μένια - που ανήκουν στο νεοσύστατο κόμμα του Φίνι «Μέλλον και Ελευθερία», γίνεται φανερό ότι ο Μπερλουσκόνι χάνει την πλειοψηφία των βουλευτών.

Ωστόσο, τα μέλη του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» επανέλαβαν ότι θα υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 και στη συνέχεια θα ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπερλουσκόνι σε έκτακτη συνάντησή του με τον ηγέτη της «Λέγκας του Βορρά», Ουμπέρτο Μπόσι, αποφάσισε πως θα συζητηθεί η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η λεγόμενη κεντροαριστερή αντιπολίτευση μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, πιθανόν στα μέσα του Δεκέμβρη.

ΙΡΑΝ
Διπλωματικές τριβές με Γαλλία - Γερμανία

TEXEΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κατηγορίες για κατασκοπεία απαγγέλθηκαν τελικά στους δύο Γερμανούς υπηκόους που συνελήφθησαν πριν από μερικές βδομάδες επειδή πήραν συνέντευξη από το γιο της Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιάνι, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού για μοιχεία (η υπόθεση επανεξετάζεται από την ιρανική Δικαιοσύνη). Αρχικώς, οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι δύο Γερμανοί είναι ένοχοι επειδή πήραν συνέντευξη αν και στο Ιράν εισήλθαν με τουριστική και όχι με ιρανική βίζα.

Δεν έχει γίνει γνωστό τί ακριβώς μεσολάβησε και οι κατηγορίες άλλαξαν. Πάντως, έντονα αντέδρασαν οι γερμανικές αρχές, που ζήτησαν την απόσυρση των κατηγοριών και την ασφαλή επιστροφή των δύο στη Γερμανία.

Διαμαρτυρία στον Ιρανό πρέσβη στο Παρίσι διατύπωσε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή, όπως ανακοινώθηκε, «τα επεισόδια που προκάλεσαν την Κυριακή έξω από την οικεία του Γάλλου πρέσβη στην Τεχεράνη μέλη των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας». Το Παρίσι καταγγέλλει ότι την Κυριακή καλεσμένοι του Γάλλου πρέσβη (Γάλλοι και Ιρανοί) σε μια πολιτιστική εκδήλωση προπηλακίστηκαν και εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο σπίτι του, ενώ μέλη της γαλλικής διπλωματικής αποστολής που προσπάθησαν να παρέμβουν συνελλήφθησαν προσωρινώς. Η Τεχεράνη δεν έχει προβεί σε σχόλιο.

Γκέιτς: Προτιμότερες οι κυρώσεις

Απίθανο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς εκτίμησε ότι μια στρατιωτική επίθεση «θα είχε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα» και θα «λειτουργούσε ενωτικά», ενώ αντίθετα οι κυρώσεις και πιέζουν αποτελεσματικά το ιρανικό καθεστώς και προκαλούν ρήγματα στο εσωτερικό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ