ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναμένονται νέα μέτρα λιτότητας

ΚΙΕΒΟ.--

Αντιμέτωποι με νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι οι Ουκρανοί καθώς χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας «για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που είναι απαραίτητα» προκειμένου «να εκταμιευθεί η δεύτερη στη σειρά δόση» του δανείου συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η δεύτερη δόση των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, όλο το 2011 το δημόσιο έλλειμμα της Ουκρανίας δε θα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ από το 5,5% φέτος.

Η ουκρανική κυβέρνηση προχωρά σε ξεθεμέλιωμα του συνταξιοδοτικού συστήματος, της φορολογικής νομοθεσίας και του μισθολογικού καθεστώτος στο δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο προχώρησε σε διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και στην εξομοίωση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτό των ανδρών στα 60 χρόνια από τα 55, καταργώντας τις ελάχιστες κατακτήσεις από την περίοδο του σοσιαλισμού, που είχαν απομείνει στους εργαζόμενους.

ΑΪΤΗ
Νεκρός διαδηλωτής σε συγκρούσεις με «κυανόκρανους»

Δεν έφταναν όλα τα δεινά του αϊτινού λαού (φτώχεια, πείνα, χολέρα) έχει και την κατοχή του ΟΗΕ
Δεν έφταναν όλα τα δεινά του αϊτινού λαού (φτώχεια, πείνα, χολέρα) έχει και την κατοχή του ΟΗΕ
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και κυανοκράνων του ΟΗΕ (της κατοχικής δύναμης που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Ζαν Μπερνάντ Αριστίντ το 2004, στο όνομα της ...τάξης) σημειώθηκαν και χτες σε προάστιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αϊτής, Καπ Αϊτιέν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 άλλων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης, ο 20χρονος διαδηλωτής δολοφονήθηκε επειδή «οπλοφορούσε» και «φάνηκε» να βάζει στο στόχαστρο κυανόκρανο, ο οποίος «σε κατάσταση αυτοάμυνας πυροβόλησε» και τον σκότωσε. Εντούτοις, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή μετέδωσε πως ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε πισώπλατα και πως όλοι οι συγκεντρωθέντες το μόνο «όπλο» που κρατούσαν στα χέρια ήταν πέτρες... Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι άλλος ένας νέος άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες σε δρόμο του Καπ Αϊτιέν, στη διάρκεια των ίδιων συγκρούσεων, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πλευρά.

Αφορμή για τη νέα διαδήλωση κατά των κατοχικών του ΟΗΕ αποτελούν οι έντονες φήμες πως Νεπαλέζοι στρατιώτες «εισήγαγαν» στην Αϊτή την επιδημία χολέρας που πλήττει τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου από τα μέσα Οκτώβρη, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 1.000 ανθρώπων. Εκπρόσωποι των Νεπαλέζων κυανοκράνων διαβεβαίωσαν πως οι έως τώρα εξετάσεις που έγιναν δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, αν και το βακτήριο της επιδημίας που πλήττει την Αϊτή είναι νοτιοασιατικής προέλευσης. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως η έξαρση της βίας τα τελευταία 24ωρα στην Αϊτή οφείλεται σε προβοκάτορες που επιδιώκουν τη διατάραξη των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 του μήνα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταδίκη της απαράδεκτης σύλληψης μέλους του ΚΚ Χιλής με χαλκευμένο κατηγορητήριο

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στις επιταγές της γενικευμένης αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει η πλουτοκρατία εντάσσεται η σύλληψη του Μανουέλ Ολάτε Σεσπέδες, μέλους του ΚΚ Χιλής, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας. Ο Μανουέλ Ολάτε Σεσπέδες συνελήφθη προκειμένου να εκδοθεί στην Κολομβία όπου η αντιδραστική κυβέρνηση τον κατηγορεί με φαλκιδευμένα από τις μυστικές υπηρεσίες στοιχεία για συνεργασία με τις FARC.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να καταδικάσει το «κυνήγι μαγισσών» που έχει ξεκινήσει ενάντια στους κομμουνιστές και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα με πρόφαση στοιχεία από υπολογιστή ηγετικού στελέχους των FARC που δολοφονήθηκε από τον κολομβιανό στρατό και που επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ευρώπης.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής:

«Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες εξέλιξη αποτελεί η σύλληψη και "προληπτική κράτηση" από τις χιλιάνικες αρχές του Μανουέλ Ολάτε Σεσπέδες, μέλους του ΚΚ Χιλής, για την έκδοσή του στην αντιδραστική Κολομβιανή κυβέρνηση, με την κατηγορία εναντίον του για σχέσεις με τις FARC. Οι κατηγορίες σε βάρος του Χιλιανού κομμουνιστή, που είναι επίσης μέλος του Ηπειρωτικού Μπολιβαριανού Κινήματος και οργανώσεων αλληλεγγύης με τον λαό της Κολομβίας, επιχειρείται να στηριχθούν στα χαλκευμένα και προφανώς παραποιημένα στοιχεία - που αμφισβήτησε ακόμη και η Ιντερπόλ - από τον υπολογιστή του Ραούλ Ρέγες, στελέχους των FARC, που δολοφονήθηκε από την παράνομη επιχείρηση του κολομβιανού στρατού στο έδαφος του Εκουαδόρ, το 2008.

Καταδικάζει το Συμβούλιο το "κυνήγι μαγισσών" ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τους κομμουνιστές σε όλη τη Λατινική Αμερική που έχουν εξαπολύσει διάφορες αντιδραστικές κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες με όχημα τα παραποιημένα και χαλκευμένα δήθεν ευρήματα του υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες;»

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Οξυνση σχέσεων για το εμπόριο όπλων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Βίκτορ Μπουτ (επιχειρηματία, εμπόρου όπλων), τον οποίο στις 16 του Νοέμβρη οι αρχές της Ταϊλάνδης απέλασαν στις ΗΠΑ. «Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα εξακολουθεί να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων του Βίκτορ Μπουτ ως πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», υπογραμμίζεται στο ντοκουμέντο. Επίσης, σημειώνεται πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράνομη απέλαση του Μπουτ είναι συνέπεια της πρωτοφανούς πολιτικής πίεσης που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση και στις δικαστικές αρχές της Ταϊλάνδης». Χτες η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να έχει άμεση προξενική πρόσβαση στον Μπουτ.

Να σημειωθεί πως ο Βίκτορ Μπουτ συνελήφθη το Μάρτη του 2008 στην Μπανγκόκ μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον. Τότε η ομοσπονδιακή περιφερειακή Εισαγγελία της Νέας Υόρκης τον κατηγόρησε για τη συμμετοχή «σε εγκληματική συνωμοσία» με σκοπό την προμήθεια όπλων στους αντάρτες των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), τα οποία, όπως οι ΗΠΑ υποστήριξαν, «θα χρησιμοποιούνταν για τη δολοφονία των πολιτών και αξιωματούχων των ΗΠΑ». Αρχικά, λόγω έλλειψης αποδείξεων συμμετοχής σε «τρομοκρατική δραστηριότητα», το Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ομως, τον Αύγουστο του 2010 το Εφετείο της Ταϊλάνδης ενέκρινε την οριστική απόφαση για την έκδοση του Β. Μπουτ στις ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας και των δικηγόρων του, με το σκεπτικό πως «η αποδεικτική βάση των κατηγοριών βρίσκεται στις ΗΠΑ». Η έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι του Μπουτ καθυστέρησε την έκδοσή του, που είχε ημερομηνία λήξης τη 19η Νοέμβρη, μετά την οποία οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να αφήσουν ελεύθερο τον Μπουτ. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε τη Ρωσία, αλλά θα εκνεύριζε τις ΗΠΑ. Τελικά οι αρχές της Ταϊλάνδης προτίμησαν να δώσουν ένα τέλος στην εμπλοκή της χώρας τους στην υπόθεση, υποχωρώντας στο αίτημα του ισχυρότερου, δηλαδή των ΗΠΑ.


Ι. Π.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Νεκροί αγρότες από πυρά φρουρών ασφαλείας

TΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Στο αίμα βάφτηκε ξανά ο αγώνας των φτωχών αγροτών χωρίς γη στην Ονδούρα. Τουλάχιστον τέσσερις αγρότες σκοτώθηκαν προχτές από τα πυρά ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας στη διάρκεια νέας κινητοποίησής των ακτημόνων, με στόχο την ανακατάληψη γης από τσιφλίκι πλούσιου γαιοκτήμονα στην κοιλάδα Αγουάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Τιέμπο» το περιστατικό σημειώθηκε όταν οι αγρότες του «Ενιαίου Κινήματος Αγροτών Αγκάν» (MUCA) περικύκλωσαν τους φρουρούς ασφαλείας.

Το MUCA δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια, με στόχο την ανάκτηση τουλάχιστον 20.000 εκταρίων εύφορης γης που έχουν οικειοποιηθεί διά της βίας τρεις πανίσχυροι τσιφλικάδες.

Τον περασμένο Απρίλη το κίνημα «ΜUCA υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση για την παράδοση 3.000 εκταρίων φυτειών με φοίνικες και άλλα 3.000 εκτάρια μη καλλιεργήσιμης έκτασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Οσκαρ Αλβάρες διέταξε την αποστολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για να αποτραπούν χειρότερα επεισόδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ