ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των εφοπλιστών

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης, 23 Νοέμβρη

Την απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργού ΥΘΥΝΑ στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΠΝΟ και Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, η ΠΕΜΕΝ, ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

«Κυβέρνηση - εφοπλιστές», τονίζεται στην ανακοίνωση, «επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και των εργαζομένων. Ωμά και απροκάλυπτα, ο υπουργός παρεμβαίνει στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το Μνημόνιο. Παροτρύνει τους εφοπλιστές στην προχτεσινή συνάντηση στο ΥΘΥΝΑ με την χαρακτηριστική φράση: "Εχετε δικαίωμα οι ναυτεργάτες στην απεργία, αλλά και οι εφοπλιστές έχουν τα κλειδιά και μπορούν να σταματήσουν τα πλοία", εξισώνοντας το δικαίωμα στην απεργία των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων με τον εκβιασμό και την τρομοκρατία της ανταπεργίας».

«Αποθρασυμένοι οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας», τονίζεται στην ανακοίνωση», ενθαρρυμένοι από τον ίδιο τον υπουργό έβαλαν, για άλλη μια φορά, την αποβολή του συνόλου των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, μηδέ εξαιρουμένων και των πλοιάρχων, οι γενικές υπηρεσίες επανέλαβαν γι' αυτούς ότι δεν αποτελούν πλήρωμα κακώς είναι στη γενική σύνθεση και θα πρέπει να καθορίζεται από τη σύνθεση ασφαλείας. Με αυτή τους τη θέση αποβάλλονται άμεσα 4.500 ναυτεργάτες από τους 15.000 που εργάζονται υπό ελληνική σημαία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων».

«Ο υπουργός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παρότι είναι γνωστή η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Βεντούρη με την αναφορά του στις 3/11/2010 ότι: "η ένταξη της οικονομικής εξαθλίωσης της επιβατηγού ναυτιλίας σε ένα γενικότερο τομέα πλήρους οικονομικής κατάρρευσης της χώρας θα οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου. Συνεκμετάλλευση όμως των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του Αιγαίου κανένας μας δεν πρέπει να δεχτεί"!

Την διαβάσαμε ζητώντας να πάρει θέση το υπουργείο και η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει, να τοποθετηθεί, κράτησε ένοχη σιωπή, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για μυστική διπλωματία, εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Τέλος, καλούν τους ναυτεργάτες σύσσωμοι να πάρουν μέρος στην απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 23 Νοέμβρη.

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Να ενισχυθεί το διεθνές ταξικό εργατικό κίνημα

Συναντήσεις με το ΠΑΜΕ, την ΠΣΟ και την ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε χτες η CTB

Aπό τη συνάντηση της CTB με τον ΓΓ της ΠΣΟ
Aπό τη συνάντηση της CTB με τον ΓΓ της ΠΣΟ
Στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Βραζιλίας (CTB), η οποία έχει 6 εκατομμύρια μέλη. Η αντιπροσωπεία της CTB πραγματοποίησε χτες συναντήσεις με την ΠΣΟ, το ΠΑΜΕ και την ΚΕ του ΚΚΕ.

Xτες το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία της CTB συναντήθηκε με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα των εργαζομένων στις δύο χώρες, ενώ ο υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων της CTB, Joao Batista Lemos, αναφέρθηκε στους αγώνες του ΠΑΜΕ, που είναι γνωστοί στη Βραζιλία και μετέφερε την αλληλεγγύη της οργάνωσής του προς τους εργαζόμενους της Ελλάδας και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Επιπλέον, ιδιαίτερα θετικές χαρακτήρισε τις προσπάθειες του ταξικού εργατικού κινήματος για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ο ίδιος παραβρέθηκε στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου και υπογράμμισε ότι ο παλμός και η μαζικότητα του συλλαλητηρίου, αναδεικνύουν τις γερές ρίζες και τη μεγάλη ακτινοβολία του ΠΑΜΕ στη χώρα μας.

Η CTB είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και σε συντροφικό και αγωνιστικό κλίμα συζητήθηκε με τον ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργο Μαυρίκο, η προετοιμασία του 16ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου που θα γίνει 6 - 10 Απρίλη 2011 στην Αθήνα και συμφωνήθηκε να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά για την ενίσχυση του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη συνέχεια, ο σύντροφος Joao Batista Lemos είχε συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Γιώργο Σκιαδιώτη και τον Κώστα Ζιώγα, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και του εργατικού - συνδικαλιστικού τμήματος της ΚΕ, κατά την οποία ανταλλάχτηκαν απόψεις για τα προβλήματα των εργαζομένων στις δύο χώρες και την πάλη που αναπτύσσεται, ενώ εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ως απαραίτητη η συνέχιση των σχέσεων και της ανταλλαγής εμπειρίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
Δυνάμωμα της αλληλεγγύης και των κοινών δράσεων

Με την ΕΓ του ΠΑΜΕ και την ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκαν χτες αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων εργαζομένων

Από τη συνάντηση των εκπροσώπων των παλαιστινίων εργαζόμενων με την ΕΓ του ΠΑΜΕ
Από τη συνάντηση των εκπροσώπων των παλαιστινίων εργαζόμενων με την ΕΓ του ΠΑΜΕ
Συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και με την ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε χτες η αντιπροσωπεία της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών και του Εργατικού Κέντρου Χεβρώνας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του ΕΚ Χεβρώνας με το ΕΚ Λάρισας.

Εμφαση δόθηκε κατά τη συνάντηση με την ΕΓ του ΠΑΜΕ στα προβλήματα και τους στόχους πάλης των εργαζομένων των δύο χωρών, όπως και η παραπέρα ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων. Επιπλέον, σημειώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του κοινού αγώνα και της αλληλεγγύης για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τέλος, αποφασίστηκε να πολλαπλασιαστούν οι δραστηριότητες και επαφές μεταξύ κλάδων των εργαζομένων των δύο χωρών. Επίσης, προχτές η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας.

Η ανάγκη ενίσχυσης των μεταξύ τους σχέσεων, της έκφρασης αλληλεγγύης και των κοινών αγώνων υπογραμμίστηκε στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των Παλαιστίνιων με τον Γιώργο Σκιαδιώτη και τον Κώστα Ζιώγα, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και του εργατικού - συνδικαλιστικού τμήματος της ΚΕ. Eπιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος των δύο χωρών.

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ

Το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το έτος 2011, με φωτογραφίες και αφίσες από την πλούσια αγωνιστική χρονιά που πέρασε και τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων στην οργάνωση των εργαζομένων, κυκλοφορεί την ερχόμενη βδομάδα. Η τιμή του ημερολογίου θα είναι 5 ευρώ και θα διατίθεται από τις τοπικές Γραμματείες και τα συνδικάτα, και στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ψίχουλα στους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι για τους δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος (για παραπληγία - τετραπληγία κ.λπ.) και του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, το δώρο γιορτών Χριστουγέννων θα είναι ίσο με ολόκληρο το μηνιαίο ποσό της σύνταξης και το δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας ίσο με το μισό της σύνταξης, κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «για τις ίσες ευκαιρίες και την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης».

Η κυβέρνηση, αφού πετσόκοψε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και αναπήρων επιχειρεί τώρα να εμφανιστεί ευαίσθητη και να συγκαλύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της, επαναφέροντας τα δώρα και επιδόματα για ένα μικρό μέρος των αναπήρων. Από το μέτρο, εξαιρούνται μεγάλες κατηγορίες, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους - όπως παιδιά με νοητική υστέρηση, βαριές κινητικές αναπηρίες, πλην της παραπληγίας, οι κωφοί 18 - 65 ετών που δεν παίρνουν καθόλου επίδομα, χρονίως πάσχοντες που καλούνται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται για τη θεραπεία τους κ.ά.

Εξαιρούνται, επίσης, και οι τυφλοί και παραπληγικοί που το επίδομα ή η σύνταξή τους ξεπερνά τα 2.500 ευρώ μεικτά το μήνα και αφού τα ποσά έχουν υπολογιστεί, συμπεριλαμβανομένων όλων των δώρων και διαιρεμένα με το 12. Και αυτά, όταν οι οικογένειες των αναπήρων επωμίζονται όλο το βάρος της στήριξης του ανάπηρου μέλους και καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα απ' την τσέπη τους για τις ανάγκες Υγείας, Πρόνοιας, εκπαίδευσης και αποκατάστασης. Οταν είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία και Πρόνοια και συνολικά των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται απέναντι στις λαϊκές οικογένειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ