ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Να εξασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά μαθητών
  • Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις γονιών και εκπαιδευτικών

«Αναστάτωση εξακολουθεί να προκαλεί στους γονείς των μαθητών που φοιτούν σε Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, η δήλωση του υπουργείου για περικοπές στη μεταφορά τους», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα στη Βουλή, απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας.

Οπως εξηγεί ο βουλευτής στο κείμενο της Ερώτησης:

«Το Υπουργείο με εγκύκλιό του ενημέρωνε ότι η μεταφορά "θα λειτουργήσει για το τρέχον σχολικό έτος στα Τμήματα εκείνα για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς των μαθητών (την ευθύνη της οποίας έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού)". Κατόπιν τούτου, οι γονείς κλήθηκαν να υποβάλουν δήλωση αν εξακολουθούν να επιθυμούν τη φοίτηση των παιδιών τους στα συγκεκριμένα αθλήματα.

Οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του Υπουργείου, στην ουσία, επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση της αποκεντρωμένης μεταφοράς του κόστους στους γονείς από το δρόμο της Τοπικής Διοίκησης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι «πρόκειται για αντιδραστική και επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς η ευθύνη για την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, μεταβιβάζεται τώρα στους γονείς των μαθητών. Συνιστά δε προσαρμογή στη γενικότερη πολιτική του "Μνημονίου" που κύρια κατεύθυνση έχει να διασωθεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας και να πτωχεύσει ο λαός».

Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους και τα αθλητικά κέντρα, ενώ ζητά και τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για τη μεταφορά των μαθητών.

Κινητοποίηση αύριο στον Πειραιά

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη μεταφορά των μαθητών των αθλητικών σχολείων.

Χτες το πρωί έκαναν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι μαθητές τριών αθλητικών σχολείων, που διαμαρτύρονταν γιατί έχουν χαθεί εκατοντάδες διδακτικές ώρες από τη αρχή της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές ξεκίνησαν με πορεία από την περιοχή Βαρδαρίου όπου συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί για να καταλήξουν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο Διοικητήριο, έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Αύριο, τη σκυτάλη παίρνει ο Πειραιάς. Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η τοπική γραμματεία των Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Φυσικής Αγωγής Πειραιά (34ου Συντάγματος - Πεζικού 17, Πειραιάς), αύριο Τετάρτη στη 1.30 το μεσημέρι. Σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι «ήδη, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία αυτά (σ.σ. αθλητικά) υπολειτουργούν, αφού δεν έχουν προσληφθεί γυμναστές». Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούν «να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του ο γονιός. Διεκδικούμε δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους και τα αθλητικά κέντρα. Δημιουργία ενιαίου, κρατικού οργανισμού για τη μεταφορά των μαθητών σε όλη την Ελλάδα. Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων».

Για το θέμα, έβγαλε ανακοίνωση και η ΟΛΜΕ που κάνει λόγο για «συνεχή μέχρι σήμερα διαρροή των μαθητών από τα αθλητικά τμήματα», λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και μη έναρξη των δρομολογίων δωρεάν μεταφοράς, ενώ σημειώνει ότι η υπόθεση αυτή αφορά 11.000 μαθητές των 230 αυτών των σχολείων.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» 8 ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Εγκρίνουν το «νέο» σχολείο...

Η κοινή αντίληψη κυβέρνησης και κεφαλαίου, για την εκπαίδευση, φάνηκε στη χτεσινή εκδήλωση της «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας» (σύμπραξη 8 ιδρυμάτων επιχειρηματικών ομίλων για άμεση παρέμβαση στην εκπαίδευση)

«Ως προς την πρόσφατη εξαγγελία του "νέου σχολείου" του υπουργείου, όχι μόνο οι γενικοί στόχοι, αλλά ακόμα και το σκεπτικό σε μεγάλο μέρος είναι κοινά», αναφέρεται στην αποτίμηση του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας της λεγόμενης «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας» των 8 ιδρυμάτων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Υπενθυμίζουμε ότι η «Μορφωτική Πρωτοβουλία» έχει συγκροτηθεί από τα ιδρύματα Λαμπράκη, Ευγενίδου, Κωστοπούλου, Λεβέντη, Μποδοσάκη, Νιάρχου, Ωνάση και Εθνικής Τράπεζας.

Η συμφωνία των εκπροσώπων του κεφαλαίου και της κυβέρνησης δεν προκαλεί εντύπωση. Και οι δύο «πλευρές» μιλούν για «άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία», με προφανή στόχο την εισβολή των επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία και την άμεση συνδιαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών και γενικότερων στόχων. Ολα αυτά με το επιχείρημα της «σύνδεσης με την κοινωνία». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χτες, στην «εκδήλωση παρουσίασης του έργου» της «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας», ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Β. Κουλαϊδής, παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» σχολείο, ζητώντας απ' τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών να σταθούν στο πλευρό του υπουργείου.

Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας (στο οποίο πέρσι συμμετείχαν 94 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά) είναι μια καλοσχεδιασμένη παρέμβαση του κεφαλαίου μέσα στα σχολεία, με βιτρίνα την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τις «διαφορετικές» εκπαιδευτικές μεθόδους, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και επιμορφωτικά προγράμματα. Σε έντυπο της «Πρωτοβουλίας» για ένα από αυτά τα προγράμματα αναφέρεται ότι στόχος, μεταξύ άλλων, είναι «η δημιουργία, σε συνεργασία με τη διεύθυνση, των συνθηκών και υποδομών που προάγουν τη σχολική καινοτομία (συμμετοχικότητα, αναζήτηση πόρων, δραστηριοποίηση γονέων και κοινότητας)». Είναι περίπου η ίδια λογική με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση» του σχολείου, που το ωθεί στην αναζήτηση πόρων και στο «άνοιγμα στην κοινωνία».

Στη χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν παλιότερες μελέτες της «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας» για θέματα σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ο οδηγός σπουδών και απασχόλησης για μαθητές και αποφοίτους Λυκείου, που ενημερώνει για τα σύγχρονα επαγγέλματα, τα απαραίτητα προσόντα κ.ά. Οι συγκεκριμένες «δράσεις» λειτουργούν ως μηχανισμοί «καθοδήγησης» για το «τι ζητάει η αγορά», δηλαδή οι εργοδότες.

Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτών των 8 ιδρυμάτων στην εκπαίδευση προωθεί, απ' τις μικρότερες ηλικίες, τον κοινωνικό εταιρισμό, δηλαδή την αντίληψη «κοινού» αγώνα εργαζομένων και εργοδοτών, για το ...καλό της κοινωνίας.

Τέλος, όπως φάνηκε απ' την πρόταση του Ι. Μάνου, προέδρου του Μεγάρου Μουσικής, τα 8 ιδρύματα θα δραστηριοποιηθούν και στον τομέα της επιμόρφωσης ενηλίκων και της «διά βίου μάθησης». Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί συγκεκριμένα, προς τα 8 ιδρύματα, το επόμενο δίμηνο.

ΛΗΜΝΟΣ
Εμφανίστηκε πρόβλημα με τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ

Η απουσία ΚΤΕΟ για τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων Δημόσιας Χρήσης στη Λήμνο έχει ως αποτέλεσμα τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ να αδυνατούν να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Σοφία Καλαντίδου και Βέρα Νικολαΐδου, καλώντας την υπουργό Παιδείας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Μέχρι σήμερα, στα λεωφορεία γινόταν έλεγχος από τεχνικούς στο νησί και έπαιρναν έγκριση από το Γραφείο Συγκοινωνιών του Επαρχείου και τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης. Φέτος, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζήτησε έλεγχο από ΚΤΕΟ, κάτι που απαιτεί μεταφορά τους εκτός νησιού ή την έλευση κινητής ομάδας ΚΤΕΟ στο νησί. Η δεύτερη λύση δεν προωθήθηκε λόγω κωλυσιεργίας, όπως καταγγέλλουν οδηγοί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ μεταφέρουν τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου, σύμφωνα με την οποία τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ με τα οποία έχει συναφθεί σύμβαση για τη μεταφορά των μαθητών στο Λύκειο και το ΕΠΑΛ Μούδρου (πρόκειται για το σχολείο όπου τον Οκτώβρη έγινε η πρωθυπουργική διαδικτυακή φιέστα για τις νέες τεχνολογίες) και Μύρινας, αδυνατούν να μεταφέρουν τους μαθητές λόγω έλλειψης του τεχνικού ελέγχου που έπρεπε να έχουν (ΚΤΕΟ), για την ασφάλεια κατά τη μεταφορά των μαθητών. Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν την υπουργό ποιες ενέργειες θα κάνει για την άμεση χρηματοδότηση της μεταφοράς των λεωφορείων σε Καβάλα ή Μυτιλήνη, ώστε να περάσουν από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και μεσοπρόθεσμα την έλευση κινητού ΚΤΕΟ στη Λήμνο, αλλά και την καταβολή των εδώ και ένα χρόνο δεδουλευμένων προς τους οδηγούς των λεωφορείων, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους.

Σύσκεψη στο ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου

Σύσκεψη, για να ανοίξει άμεσα το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου και να λειτουργήσει πλήρως, πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στη Σχολή, η μαθητική κοινότητα του ΚΕΚ ΑμΕΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες διώξεις

Ερωτήματα γεννά η νέα δίωξη στην οποία προέβη ο διορισμένος επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιτζής, ενάντια στον οργανωτικό γραμματέα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης (και αναπληρωματικό μέλος του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων), Νικόλα Γαλιατσάτο. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, αφορμή για τη νέα δίωξη είναι η αθωωτική απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέχεια άλλης επίσης αθωωτικής απόφασης του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, ενώ, όπως σημειώνει η ΕΛΜΕ, «το "έγκλημα" για το οποίο ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητά επίμονα καταδίκη είναι το ότι ο συνάδελφος Γαλιατσάτος υλοποίησε απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης να σταθεί ενάντια σε πειθαρχική δίωξη συναδέλφου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ