ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ελαστικές εργασιακές σχέσεις παρά τους «ελιγμούς»

Απεργιακές κινητοποιήσεις έκαναν χτες οι εκπαιδευτικοί για τις συμβάσεις του ΕΣΠΑ

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Επιμένει στη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων το υπουργείο Παιδείας, παρά τις «διευκρινίσεις» που δόθηκαν, χτες, στη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, για τις συμβάσεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Χτες, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν με προγράμματα του ΕΣΠΑ είχαν 24ωρη απεργία, ενώ 2ωρη στάση εργασίας είχαν οι υπόλοιποι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

Χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ και την ένταξή τους στην ίδια κατηγορία με τους άλλους αναπληρωτές. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη μπροστά στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Μάλιστα, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους καθηγητές στη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης το Σάββατο 27 Νοέμβρη στις 6μμ στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51).

Στο υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς του ΕΣΠΑ, που έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι «οι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ έχουν ίσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και μοριοδότηση προϋπηρεσίας με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους», ενώ είπε ότι ...θα καταβληθεί προσπάθεια «ώστε να αποφευχθεί η όποια καθυστέρηση πληρωμής όλων των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ»!

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και τονίζει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τόσο με διευκρινιστική εγκύκλιο όσο και στη συνάντηση με τη ΔΟΕ και συμβασιούχους του ΕΣΠΑ (22/11), προσπάθησε ανεπιτυχώς να κατευνάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, ισχυριζόμενη ότι οι συμβασιούχοι του ΕΣΠΑ έχουν πλήρη δικαιώματα. Ταυτόχρονα τους "απειλεί" ότι όσοι δεν υπογράψουν τη σύμβαση δε θα πληρωθούν, ενώ, όσοι την υπογράψουν, θα πληρωθούν ως τέλος Νοέμβρη για το μήνα Σεπτέμβρη, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις αντίστοιχες μισθολογικές καταστάσεις!

Παράλληλα, θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη από τα πακέτα του ΕΣΠΑ διαδικασία υπογραφής των κατά μήνα ημερομισθίων, για να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπουν τα προγράμματα αυτά!

Το υπουργείο τελικά επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τη νέα απαράδεκτη ελαστική μορφή εργασίας των 5.802 συμβασιούχων αναπληρωτών του ΕΣΠΑ, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, αφού διευκρίνισε ότι δε σκοπεύει να πάρει πίσω ούτε τη σύμβαση της ντροπής ούτε πολύ περισσότερο τα προγράμματα ΕΣΠΑ από την εκπαίδευση. Αντίθετα, διευκρίνισε ότι σκοπεύει να διευρύνει τα προγράμματα αυτά, άρα και να διαλύσει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι, αντί να κάνει μόνιμους διορισμούς, θα καλύπτει τις ανάγκες του «νέου» σχολείου με συμβασιούχους. Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι χάρη στο «νέο» σχολείο της αγοράς, δόθηκε δουλειά σ' αυτούς τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους είπε ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες γι' αυτό. Επιπλέον, κινδυνολόγησε ότι, αν κάποιοι συνεχίσουν να το χτυπάνε (κι αναφέρθηκε πρωτίστως στο ΠΑΜΕ), μπορεί να γίνουν αιτία να σκεφτεί το υπουργείο να σταματήσει το πρόγραμμα και να μείνουν άνεργοι όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί! Τρομοκρατία και πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας δηλαδή!

Απαράδεκτη ήταν η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, που από την αρχή φάνηκε ότι ήθελε μία κλειστή συνάντηση, χωρίς την παρουσία των συμβασιούχων αναπληρωτών του ΕΣΠΑ, και πολύ γρήγορα έβαλε στην άκρη τη θέση να πάρει το υπουργείο πίσω την τριτοκοσμική σύμβαση και αποδέχτηκε πλήρως την κυβερνητική εγκύκλιο».

  • Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εικαστικούς καλλιτέχνες-εκπαιδευτικούς (αλλά και εκπαιδευτικούς άλλων καλλιτεχνικών κλάδων και άλλων ειδικοτήτων) και ζητά να ενταχθούν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ΕΣΠΑ στην ίδια κατηγορία με τους άλλους αναπληρωτές, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.
Απαίτηση η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Συζητήθηκε χτες, στη Βουλή, δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ

Εμμένει η κυβέρνηση στη διατήρηση εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου αυτοί να βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, όπως προέκυψε από τις χτεσινές δηλώσεις στη Βουλή της υφυπουργού Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου, σχετικά με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχουν δει ακόμα το «χρώμα του χρήματος» ισχυρίστηκε ότι οι σχετικές συμβάσεις που υπογράφουν οι εν λόγω εκπαιδευτικοί είναι ίδιες με τις συμβάσεις αναπληρωτών που υπογράφουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και διασφαλίζουν όλα τους τα δικαιώματα, ενώ παράλληλα τους αναγνωρίζεται και η προϋπηρεσία (εάν διαπιστωθεί ότι για το συγκεκριμένο υπάρχουν ασάφειες θα διορθωθεί νομοθετικά, είπε). Αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και είπε ότι από χτες άρχισε η καταβολή των μισθών στη Μαγνησία, ενώ το πολύ, όπως ανέφερε, μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των συμβάσεων και θα γίνουν οι πληρωμές.

Ο Γ. Μαυρίκος στην παρέμβασή του υπενθύμισε ότι είχε καταθέσει παρόμοια Ερώτηση και στις 12 Οκτώβρη και τότε η ίδια η υφυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα άρχιζαν οι πληρωμές, κάτι που αποδείχθηκε κοροϊδία. Για αυτό, είπε, χτες οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η κυβέρνηση, συνέχισε, φέρεται με αυτόν τον τρόπο στους εκπαιδευτικούς γιατί υπηρετεί μια στρατηγική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και γιατί θέλει τους εργαζόμενους να αισθάνονται καθημερινά ανασφαλείς. Η συγκεκριμένη μερίδα των εκπαιδευτικών, είπε, έχει δουλέψει το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη χωρίς να έχει πάρει τον μισθό του και η κυβέρνηση τους διαμηνύει ότι θα πληρωθούν μόνο εάν υπογράψουν συμβάσεις ντροπής.

Καταλήγοντας τόνισε ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θέλει ένα σχολείο με «σκλάβους» τους εκπαιδευτικούς, το ΚΚΕ ζητάει σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη μισθολογικά δικαιώματα, αντιπαλεύει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απαιτεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων.

ΝΕΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών συνεχίζεται

Καταγγελία των οργανώσεων Βορείου Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με νέες δίκες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο δικαστήριο ανηλίκων Ορεστιάδας συνεχίζεται ο εκφοβισμός των μαθητών του Εβρου. Πιο συγκεκριμένα: Στις 14 Δεκέμβρη 2010 δικάζονται 2 μαθητές του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, και στις 25 Φλεβάρη 2011 δικάζονται 4 μαθητές, πρόεδροι των 15μελών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων του Διδυμοτείχου.

Μπροστά στη νέα πρόκληση η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ, και το Τομεακό Συμβούλιο Βορείου Εβρου της ΚΝΕ επισημαίνουν ανάμεσα στα άλλα:

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να σέρνονται στα δικαστήρια και να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαθητές γιατί αγωνίστηκαν για μια καλύτερη παιδεία. Ο στόχος τους είναι καθαρός, αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν στη Βουλή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ι να ενοχοποιήσουν τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, να τους τρομοκρατήσουν, έτσι ώστε με «σκυμμένο» το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η ενέργεια αυτή δείχνει ακόμα πόσο φοβούνται τους αγώνες του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Το φαινόμενο αυτό να "σέρνονται" ομαδικά στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές των σχολείων της περιοχής μας πρέπει να καταδικαστεί απ' όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας».

Η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Βορείου Εβρου της ΚΝΕ απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι προσαγωγές των μαθητών στα δικαστήρια καθώς και η ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών. Να καταργηθεί τώρα η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ