ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις των ΗΠΑ για «διάλογο»

ΚΑΪΡΟ - TEΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αν το εποικιστικό μορατόριουμ δεν είναι ολικό, δηλαδή δεν περιλαμβάνει και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης, επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν καταθέσει κανένα αίτημα στους Παλαιστινίους και δεν τους έχουν καν ενημερώσει για τις πολυσυζητημένες «εγγυήσεις» τους, τις οποίες ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Κούρτζερ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη επιβράβευση του Ισραήλ για την κάκιστη συμπεριφορά του».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα «παζάρια», κυρίως υπόγεια, ανάμεσα στην ισραηλινή ηγεσία και στην Ουάσιγκτον για το τελικό περιεχόμενο της αμερικανικής προσφοράς που στοχεύει να λειτουργήσει ως δέλεαρ προκειμένου ν' αποδεχτεί το Τελ Αβίβ ένα νέο εποικιστικό μορατόριουμ για τις επόμενες 90 μέρες, έτσι ώστε να υπάρξει «αναθέρμανση» των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Η ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει διχασμένη ως προς το θέμα και η μοναδική περίπτωση να διασφαλίσει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τις ψήφους που χρειάζεται είναι ν' απόσχει από την ψηφοφορία το θρησκευτικό συγκυβερνών κόμμα «Σας», το οποίο, όμως, ζητά γραπτώς τις «εγγυήσεις» της Ουάσιγκτον, που, με τη σειρά της, δεν τις έχει αποστείλει.

Την ίδια ώρα, χωρίς μεγάλες αντιρρήσεις αναμενόταν να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη παρουσίασή του, αργά χτες βράδυ, νομοσχέδιο που προβλέπει ότι για να υπάρξει ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα συριακά υψώματα Γκολάν, θα πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (80 στις 120 έδρες) και στη συνέχεια να εγκριθεί και από δημοψήφισμα. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιστά, πλέον, σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε προοπτική απόσυρσης από τα κατεχόμενα Γκολάν (λόγω της σύνθεσης της παρούσας πολιτικής σκηνής και της καλλιεργούμενης διάθεσης της κοινής γνώμης), κάτι που πρακτικά σημαίνει και αποτυχία της οποιασδήποτε απόπειρας ισραηλινο-συριακού διαλόγου, πριν καν αρχίσει.

ΝΑΤΟΪΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχέδια περί δήθεν «αποχώρησης»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Καταδικασμένο σε ήττα», χαρακτήρισαν το ΝΑΤΟ, όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, μετά την ανακοίνωση του 2014 ως «πιθανή ημερομηνία αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων», από τη χώρα. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι μετά από εννιά χρόνια κατοχής, οι κατοχικές δυνάμεις κατάλαβαν ότι η «αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων τους, οι νέες τους στρατηγικές, οι νέοι τους στρατηγοί και η νέα τους προπαγάνδα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα», υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αποχώρησης του ΝΑΤΟ είναι «η ένδειξη της αποτυχίας».

Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, στη Σύνοδο της Λισαβόνας ανακοίνωσε μεν τη μεταβίβαση της ευθύνης στις αφγανικές δυνάμεις από το 2014 και μετά, σημείωσε ωστόσο την πρόθεσή του να παραμείνει ουσιαστικός κυρίαρχος στην περιοχή και μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία με έναν «υποστηρικτικό ρόλο», με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται τα σχέδια ανοικοδόμησης υπερασπιζόμενες τα συμφέροντά τους στην περιοχή, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι «εάν οι Ταλιμπάν ή οποιοσδήποτε περιμένει να μας δει εκτός (του Αφγανιστάν), ας το ξεχάσει. Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν όσο χρειαστείμ για να τελειώσουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 25 να τραυματιστούν σε έκρηξη βόμβας, στην επαρχία Λαγκμάν του ανατολικού Αφγανιστάν. Χτες ακόμα τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν, από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις περί νοθείας στις βουλευτικές εκλογές του Αφγανιστάν, το Σεπτέμβρη, με την Εκλογική Επιτροπή Καταγγελιών να αποκλείει δεκάδες Αφγανούς υποψηφίους που εξελέγησαν στο 249μελές Κοινοβούλιο της χώρας, λόγω νοθείας των αποτελεσμάτων.

Οσον αφορά το Πακιστάν, οι ΗΠΑ ήδη ζητούν να επεκτείνουν την περιοχή δράσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA σε περισσότερες περιοχές από ό,τι δρουν σήμερα.

Σε επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών την Κυριακή στις περιοχές των φυλών σκοτώθηκαν ακόμα έξι άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν». Χτες τα θύματα των αμερικανικών επιθέσεων έφτασαν τους πέντε νεκρούς, επίσης φερόμενους ως Ταλιμπάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Γενάρη του 2011. Σύμφωνα με αυτές, οι άνδρες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 χρόνια και ύστερα από τουλάχιστον 37 χρόνια εργασίας, ενώ οι γυναίκες στα 60 χρόνια και μετά από 34 χρόνια εργασίας. Από το 2012, ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για συνταξιοδότηση θα αυξάνεται κατά 4 μήνες κάθε χρόνο. Συνολικά, 90 βουλευτές (του κυβερνώντος κόμματος «GERB» και της εθνικιστικής «Ataka») υπερψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις, 37 βουλευτές (του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του τουρκικού «DPS» και της «Μπλε Συμμαχίας») την καταψήφισαν και τρεις βουλευτές απείχαν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αρχισαν την Κυριακή οι εργασίες για την ανέγερση φράκτη κατά μήκος των 140 από τα 250 χιλιόμετρα των αιγυπτιακο-ισραηλινών συνόρων, και κυρίως στην περιοχή της ερήμου του Σινά, από την πλευρά του Ισραήλ, με στόχο να σταματήσει η είσοδος μεταναστών, κυρίως, από την Αφρική, χωρίς άδειες, στο ισραηλινό έδαφος. Από τις αρχές του χρόνου, οι Ισραηλινοί συνοριοφύλακες έχουν σκοτώσει 28 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στο Ισραήλ.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Συναυλία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας από καλλιτέχνες που εναντιώνονται στις περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ από τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα ενάντια στις περικοπές, αλλά και κατά της αύξησης της φορολόγησης (από 6% στο 19%) στην τιμή των εισιτηρίων για τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις συναυλίες.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Νικητής του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πολωνία είναι το κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ «Πλατφόρμα των Πολιτών» καθώς απέσπασε το 33,8% των εδρών στα περιφερειακά συμβούλια, έναντι του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» του προέδρου Γιάροσλαβ Καζίντσκι με 27%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα «έξιτ πολς». Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το 15,8% και το Κόμμα των Πολωνών Αγροτών (που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) το 13,1%. Η «Πλατφόρμα των Πολιτών» κέρδισε τις δημαρχιακές εκλογές στη Βαρσοβία, ενώ πηγαίνει στο δεύτερο γύρο στην Κρακοβία και το Λοντζ.

KΟΛΩΝΙΑ.-- Εξι Ευρωπαίοι αστροναύτες αποφοίτησαν χτες από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), έχοντας ολοκληρώσει τη βασική τους εκπαίδευση στη Γερμανία, δίχως να παρακολουθήσουν ανάλογο πρόγραμμα στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ όπως γινόταν ως πρότινος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία γενετικής «Advanced Cell Technology» να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές για πειραματική θεραπεία που βασίζεται σε εμβρυονικά βλαστοκύτταρα κατά της σταδιακής τύφλωσης των παιδιών.

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Εκατοντάδες νεκροί στο «φεστιβάλ νερού»

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Τουλάχιστον 339 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στην Πνομ Πενχ την πρωτεύουσα της Καμπότζης, όταν ποδοπατήθηκαν ή έπεσαν από γέφυρα, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του «φεστιβάλ νερού». Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα μικρό νησί, προκειμένου να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς, ενός από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χώρας. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός συγκεντρωμένων βρισκόταν πάνω σε μία γέφυρα, προκειμένου να φτάσουν στο νησάκι των εορτασμών, όταν 10 λιποθύμησαν και ξεκίνησε ο πανικός, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν ή να πέσουν από τη γέφυρα και να χάσουν τη ζωή τους και άγνωστο, πόσοι επίσης να τραυματιστούν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προεκλογικές καταγγελίες

KΑΪΡΟ.--

Σε σειρά καταγγελιών που υποσκάπτουν την ίδια τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή, προχώρησαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Οι Μουχάμαντ Μούρσι και Σαγιάντ αλ Κατάτνι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Αδελφών, κατήγγειλαν αιφνιδιαστικές καταργήσεις εκλογικών τμημάτων, μετακινήσεις υποψηφίων της αντιπολίτευσης από περιοχή σε περιοχή και περίπου 2.000 συλλήψεις οπαδών και μελών τους τα τελευταία 24ωρα. Επισήμαναν ότι ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό «δεν γίνονται εκλογές και η νοθεία έχει αρχίσει πριν καν ανοίξουν οι κάλπες».

Οι γενικότερες καταγγελίες τους επιβεβαιώνονται και από ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν αυτού του είδους τις ενέργειες, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό υποσκάπτεται το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Η αιγυπτιακή ηγεσία, από την άλλη, υποστήριξε ότι αντέδρασε στη χρήση της θρησκείας ως πολιτικού επιχειρήματος, αιτιολογία που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα όχι μόνο κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και άλλων ανεπιθύμητων της αντιπολίτευσης.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν τεθεί εκτός νόμου και οι υποψήφιοί τους συμμετέχουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι. Με τον τρόπο αυτό, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαν κερδίσει το 1/5 των εδρών. Από την άλλη, το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Μουμπάρακ βρίσκεται στην εξουσία, με νύχια και με δόντια, περισσότερο από 30 χρόνια, εξαντλώντας κάθε περιθώριο καταστολής που του δίνεται από την εφαρμογή νομικού καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

ΙΡΑΝ
Νέο πετρελαϊκό κοίτασμα ανήγγειλε η Τεχεράνη

TEXEΡΑΝΗ.--

Τον εντοπισμό ενός νέου πετρελαϊκού κοιτάσματος, υποθαλασσίου, ανακοίνωσαν, χτες, τα ιρανικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων στον Κόλπο. Σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ, που επικαλούνται πληροφορίες από το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου, το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει περί τα 34 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου και θα διεξαχθούν σύντομα περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι ποσότητες των αποθεμάτων αλλά και οι ενδεχόμενοι τρόποι εξόρυξής του.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά έναν άλλο σημαντικό τομέα, αυτόν του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, την άποψη ότι η εμφάνιση του ηλεκτρονικού «σκουληκιού» Stuxnet στους υπολογιστές των ηλεκτρονικών συστημάτων των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων πιθανότατα ήταν ο λόγος της καθυστέρησης της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου διατύπωσε πρώην αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Ολι Χάινονεν, υποδιευθυντής της ΔΕΑΕ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο και αρμόδιος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε τη συγκεκριμένη εκτίμηση, αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να υιοθετήσει την οποιαδήποτε άποψη για το πώς το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίστηκε. Αυτό που υπογράμμισε είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα, οι υπολογιστές και οι φυγοκεντρητές του Ιράν «γενικώς δεν είναι σε καλή κατάσταση».

  • Την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας μιας νεοναζιστικής, αντι-εβραϊκής ιστοσελίδας ενέκρινε το ιρανικό υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης την ίδια στιγμή που απαγορεύει τη λειτουργία 5 εκατομμυρίων άλλων ηλεκτρονικών διευθύνσεων που θεωρεί «επικίνδυνες» για το ιρανικό κοινό. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και εντός του καθεστώτος της Τεχεράνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ