ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διευρύνεται το μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να επιβιώσει ο πακιστανικός λαός
Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να επιβιώσει ο πακιστανικός λαός
Χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση στο Πακιστάν, που φαίνεται ότι βαδίζει αργά αλλά σταθερά στο δρόμο του Αφγανιστάν, με το πολεμικό μέτωπο να ανοίγει όλο και περισσότερο.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ συμφωνούν ότι το Πακιστάν έχει μετατραπεί σε δεξαμενή εκπαίδευσης και μύησης Ταλιμπάν, που στη συνέχεια εφορμούν στο Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας το έργο των κατοχικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ, που αναζητούν διεξόδους προκειμένου να δείξουν σημάδια επιτυχίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το Πακιστάν όντως έχει διαθέσει το έδαφός του ως πεδίο δράσης στους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εδραιωθεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, διατηρώντας άριστες και άρρηκτες σχέσεις με τους μηχανισμούς των μυστικών υπηρεσιών, από την εποχή ακόμα που δρούσαν ως «σύμμαχοι» των ΗΠΑ. Οι δεσμοί των Ταλιμπάν με τους θεσμούς και τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, μετρούν περισσότερα από 30 χρόνια ζωής, όταν από τη δεκαετία του '80 οι κυβερνήσεις του Ισλαμαμπάντ τους προσέφεραν έδαφος για να εκπαιδεύονται με κονδύλια της CIA, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιρροή των ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα για να ανατραπεί το λαϊκό καθεστώς του Αφγανιστάν.

Στους πρώτους Αμερικανούς αξιωματούχους που εισηγήθηκαν το άνοιγμα του πολεμικού μετώπου στο Πακιστάν, ως μόνη διέξοδο των δυνάμεων κατοχής, ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν οι «μαχητές» στα κρησφύγετά τους, προκειμένου το ΝΑΤΟ να εμφανίσει επιτυχία στα πεδία των μαχών και να μην βρεθεί απέναντι σε ένα «νέο Βιετνάμ».

Σε αυτό το πλαίσιο η CIA, ζητά άδεια από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, να επιχειρούν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και πέρα από τις περιοχές των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στοχεύοντας στην κλιμάκωση των επιθέσεων σε περισσότερες περιοχές του Πακιστάν. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες, όπως είχε κάνει και παλαιότερα. Οταν διέψευδε ότι υπήρχε συμφωνία επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις περιοχές των φυλών με τις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας και μία δήθεν ψυχρότητα στις σχέσεις Ισλαμαμπάντ - Ουάσιγκτον, ζητώντας από τους Αμερικανούς να σεβαστούν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν.

Συνένοχη η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει άλλωστε αποδείξει, επανειλημμένα ότι λειτουργεί ως δεκανίκι και όχι αντίπαλος των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πλέον πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι ο οποίος εν μέσω πλημμυρών έδωσε το πράσινο φως στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επέμβουν στο Πακιστάν, επεκτείνοντας το μέτωπο του Αφγανιστάν, ζητώντας βοήθεια για «να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες, που καταδυναστεύουν τη χώρα του», και απαιτούσε συνέχιση της κατοχής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Αφγανιστάν. Επιστρέφοντας στο Πακιστάν, κατά την τραγωδία των πλημμυρών, των οποίων οι πληγές εξακολουθούν να αιμορραγούν, ο Α. Ζαρντάρι που εγκατέλειψε το λαό του όταν πνιγόταν στη λάσπη, κάνοντας διακοπές πολυτελείας στο Λονδίνο, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι επέστρεψε κομίζοντας βοήθεια σε άμεσο χρόνο και υποσχέσεις «ανοικοδόμησης», εξαγριώνοντας κυριολεκτικά το λαό της χώρας.

Δεδομένων αυτών, δεν εκπλήσσει κανένα η ανακοίνωση του Ισλαμαμπάντ, ότι το Πακιστάν προχωρά σε ευρείας κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν, στις περιοχές που θεωρούνται προπύργιά τους, αναβιώνοντας τις μνήμες των επιθέσεων στην κοιλάδα Σουάτ, που είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες που προσπαθούσαν να σωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου. Η επιστροφή στις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» εναντίον των Ταλιμπάν, ήταν πάγια απαίτηση των ΗΠΑ, προκειμένου να συνεχίσουν την οικονομική αιμοδότηση του Πακιστάν, ακόμα και την περίοδο των μουσώνων, που καλούσαν το στρατό να εγκαταλείψει τους Ταλιμπάν, για τις πλημμύρες, οι οποίες σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το γόητρο των «μαχητών».

Το ΚΚ Πακιστάν έχει επανειλημμένα καταγγείλει τους ιμπεριαλιστές, την κυβέρνηση, τους Ταλιμπάν, για μία ουσιαστική «συνεργασία», που έχει σαν αποτέλεσμα να βυθίζεται ο λαός όλο και περισσότερο στον πόλεμο, με στόχο την προώθηση και εδραίωση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, που είναι καθοριστικής γεωστρατηγικής σημασίας. Την ίδια ώρα τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Πολύτιμος συμπαραστάτης η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών, όπως η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και άλλων οργανώσεων, να συγκεντρώσουν βοήθεια για τον λαό του Πακιστάν, που παραδόθηκε την Παρασκευή στον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πακιστάν που φιλοξενήθηκε αυτές τις μέρες στη χώρα μας.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ