ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 15 Νοέμβρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο πρωταγωνιστής

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκλογική εκπομπή του «Αλτερ»

Στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» παραχώρησε συνέντευξη χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε εκπομπή για το δεύτερο γύρο των εκλογών, με τους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Ε. Στάη. Ακολουθούν αποσπάσματα της συζήτησης.

-- Εσείς επιλέξατε σ' αυτές τις εκλογές, και ήταν μια επιλογή που κρίθηκε στον πρώτο γύρο και κρίθηκε με πολύ καλά αποτελέσματα, να κατέβετε σε όλη την Ελλάδα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με μια ενιαία εμφάνιση, ενιαία δομή και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό, όμως, είχε και ένα μειονέκτημα πολιτικό, που φαίνεται τώρα στον δεύτερο γύρο, ότι δηλαδή δεν κάνατε πολιτικές συμμαχίες και έτσι θα μειωθεί η επιρροή σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΚΚΕ παραδοσιακά εξέλεγε πολλούς δημάρχους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

-- Η πολιτική του ΚΚΕ δεν υποτάσσεται στην κάλπη. Η κάλπη είναι κάτι προσωρινό, όπως βλέπουμε. Διότι αυτό που θέλαμε εμείς να δείξουμε, είναι τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών και όχι μόνο αυτό. Οι εξελίξεις στο θεσμό της τοπικής διοίκησης έχουν μετατρέψει περιφέρεια και δήμους σε όργανα του κράτους άμεσα. Αυτό ξεκίνησε απ' τον «Καποδίστρια», τώρα είναι ακόμα πιο έντονο. Στην ουσία, δηλαδή, ο λαός ψηφίζει για όργανα κρατικά, κρατικής διοίκησης.

Επομένως, αυτό που για μας έχει σημασία είναι, πρώτον, να συμβάλουμε ο λαός να καταλάβει ότι πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα δύο κόμματα και να καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τοπική αυτοδιοίκηση. Η λέξη «αυτό», αυτοδιοίκηση, πρέπει να φύγει από τη μέση. Πρόκειται για όργανα κρατικά και μάλιστα πιο κοντά στο κεντρικό κράτος. Και ότι έχει το κράτος κεντρικά, θα αναπαραχθεί -θέλετε να περιμένουμε άλλα τέσσερα πέντε χρόνια;- θα αναπαραχθεί τοπικά. Η σήψη, η γραφειοκρατία, ρουσφετολογία, ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση.

Να σας πω κάτι - κι εμείς δεν είχαμε το χρόνο να το κάνουμε -, θα δείτε στη σύνθεση των ψηφοδελτίων απ' τον «Καποδίστρια» και μετά υπάρχουν καινούργια στοιχεία, μετέχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμφέρον από πωλήσεις αιγιαλών, πωλήσεις ορεινών όγκων, ενοικιάσει αιγιαλών και ορεινών όγκων, απευθείας κι όχι διαμεσολαβητικά με πολιτικούς. Τα όργανα αυτά είναι κρατικά τοπικά.

-- Κα Παπαρήγα, επειδή αυξήσατε τις δυνάμεις σας την προηγούμενη Κυριακή...

-- Και σε δημοτικούς συμβούλους. Στην Ανατολική Αττική δε συμμετείχαμε σε δημοτικά συμβούλια, σήμερα συμμετέχουμε σε όλα, έχουμε αύξηση και στους δήμους και εκεί που δεν είχαμε δημοτικό σύμβουλο σήμερα έχουμε.

-- Να σας ρωτήσω πώς σκέφτεστε να διαχειριστείτε από δω και πέρα αυτήν την αύξηση της δύναμής σας. Θα τη διαχειριστείτε καλώντας τον κόσμο σε πάλη στους δρόμους, αυτό που κάποιοι σας κατηγορούν ότι κάνετε, επαναστατική γυμναστική, ή θα προσπαθήσετε να καναλιζάρετε το Κόμμα σας σε μια μεγαλύτερη βάση, έτσι ώστε να συμμετέχετε σ' αυτά τα οποία λέτε ότι πρόκειται να έρθουν σε μία κυβερνητική επιλογή;

-- Σε καμία περίπτωση. Απορρίπτουμε το δεύτερο. Και γι' αυτό πρέπει ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Αλίμονο, αυτοί που μας ψήφισαν, δεν μας ψήφισαν για να πάμε να κάνουμε συναλλαγή με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ξέρουμε ότι αυτό το έχουμε απορρίψει. Δεν κοροϊδέψαμε κανένα. Πώς θα τη διαχειριστούμε; Εκεί που θα κριθούμε εμείς, εκεί θα κριθούμε αυστηρά, κι εμείς να κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας και ο λαός πρέπει να μας κρίνει, είναι ακριβώς να συμβάλουμε στη χειραφέτηση του λαού από εκβιαστικά διλήμματα, πλαστά, τύπου μνημονίων και άλλων. Και κυρίως, πρέπει ο λαός να οργανωθεί στα σωματεία, στους συλλόγους

-- Θα συνεχίσετε δηλαδή να καλείτε τον κόσμο στους δρόμους, κ. Παπαρήγα; Θέλω να το ακούσω αυτό καθαρά.

-- Μην υποβιβάζετε, ο πολιτικός αγώνας έχει πολυμορφία. Πολιτικός αγώνας σημαίνει λαϊκή συνέλευση στη γειτονιά και διαμόρφωση πλαισίου πάλης, σημαίνει συνδικαλισμό 100%, ξεκινώντας από το εργοστάσιο, το γραφείο, με αφοβία απέναντι στους διευθυντάδες και στους εργοδότες. Ο αγώνας έχει κάτι παραπάνω από ένα συλλαλητήριο και μια πορεία. Και βεβαίως, κι εμείς αύριο κάνουμε συλλαλητήριο, είναι μια μορφή πάλης.

Εδώ ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για ένα σκληρό αγώνα, να ετοιμαστεί ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθεί να απαντήσει στο ερώτημα, υποταγή ή ρήξη; Δεν θα το βάλουμε εμείς το ερώτημα, το βάζει η ζωή. Εμείς το βάζουμε πολιτικά, αλλά πρακτικά θα το βάλει η ζωή. Η κρίση βαθαίνει. Σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει εντελώς αρνητικά η κατάσταση στην ΕΕ και θα έχει να αντιμετωπίσει ο λαός σοβαρά ζητήματα.

Και τα προβλήματα είναι, όπως είπαμε εμείς, απ' τα σκουπίδια μέχρι τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, μέχρι την ενοικίαση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας που συζητάει η κ. Μπιρμπίλη με τον κ. Μπαρόζο. Ενοικίαση, πώληση. Σ' αυτά τι θα απαντήσει ο λαός; Εμείς δεν λέμε να βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους για να κάνει πορείες επετειακές. Πρέπει να αλλάξει συσχετισμό δύναμης, πρέπει να παραμερίσει συνδικαλιστικές ηγεσίες που αυτή τη στιγμή είναι σε σύμπραξη με την εργοδοσία, με τις κυβερνήσεις. Την εργατική και συνδικαλιστική αριστοκρατία να την πετάξει έξω με δημοκρατικές βεβαίως και μαζικές διαδικασίες.

Ο αγώνας έχει πολλές μορφές και δεν είναι ευκαιριακά συλλαλητήρια στους δρόμους. Κι αυτά είναι μια μορφή πάλης. Αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη απογοήτευση γιατί δε θα βγάζουν πουθενά. Και θα έλεγα και ένα άλλο. Το ΚΚΕ μόνο επαναστατική γυμναστική δεν κάνει. Και να σας πω γιατί; Γιατί εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής, ποτέ δεν είπαμε ότι εμείς θα φέρουμε την αλλαγή στην Ελλάδα ως Κόμμα.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει συκοφαντικά δημοσιεύματα

Δείγματα συκοφαντικής στάσης απέναντι στο ΚΚΕ, που λειτουργούν ως συνέχεια της προβοκάτσιας από το ΔΟΛ και το «Βήμα» τις προηγούμενες μέρες, χαρακτηρίζει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τις «πληροφορίες» που διαδίδονται για δήθεν στήριξη του υποψήφιου δημάρχου Παύλου Μελά κ. Κώστα Θεοδωρίδη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Αθηναϊκή» και δήθεν στήριξη του ΚΚΕ στον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, όπως «πληροφορεί» το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφίτσα». Η ΚΟΘ του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως «κανένας κομμουνιστής, κανένας ψηφοφόρος ή φίλος του ΚΚΕ, ούτε συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ δεν παραπλανείται από τέτοια κατασκευάσματα "ειδήσεων". Η θέση που έχουμε ξεκάθαρα πάρει - πριν ακόμη διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών - είναι να μη στηριχτεί υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ή υποψήφιοι "ανεξάρτητοι" που βάζουν αναχώματα στο ριζοσπαστισμό στο 2ο γύρο. Ολοι στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ ενάντια στην τρόικα και τα νέα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση, Δευτέρα 15 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου».

Προβοκατόρικη επίθεση στον Εβρο

Προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στον υποψήφιο περιφερειάρχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Χρήστο Τρέλλη, το βράδυ της Παρασκευής, στον Εβρο, καταγγέλλει το Γραφείο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει «την απροκάλυπτη επίθεση σε βάρος του Χρήστου Τρέλλη, από τον πρώην ΕΣΑτζή Λευτέρη Πασχαλίδη, επειδή τόνιζε τη θέση του Κόμματός μας για το δεύτερο γύρο των εκλογών».

Καταγγέλλει ακόμα διάφορες φήμες και προβοκάτσιες που κυκλοφορούν από κέντρα και μηχανισμούς ενάντια στην ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κόμματος για το δεύτερο γύρο. Καλεί τους επικεφαλής όλων των ψηφοδελτίων να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια. Καλεί το λαό να πάρει μαζικά μέρος στα σημερινά συλλαλητήρια που οργανώνει το ΚΚΕ σε όλη την περιοχή προκειμένου να διατρανωθεί η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ενάντια στο μνημόνιο και με σύνθημα να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι ένοχοι, τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία και όχι ο εργαζόμενος λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ