ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» WIKILEAKS
Στη φόρα ο κυνισμός των ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, αφού παραδόθηκε στη βρετανική αστυνομία συνελήφθη κατ' εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος, ενώ θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι τη δεύτερη ακροαματική διαδικασία, στις 14 Δεκέμβρη, μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να μην επιτρέψει την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Αιτία της σύλληψης είναι οι κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος δύο γυναικών και το ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του στη Σουηδία και κατόπιν... ενδεχομένως στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται, τουλάχιστον, να του ασκηθεί δίωξη σχετικά με τη διαρροή των διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων. Εντούτοις, η διαδικασία έκδοσής του μπορεί να διαρκέσει πολλές βδομάδες, έως και μήνες.

Το κατηγορητήριο εμφανίζεται έωλο, είχε απορριφθεί τον περασμένο Ιούνη, καθώς κρίθηκε από σουηδικό δικαστήριο αβάσιμο. Ενεργοποιήθηκε ωστόσο εκ νέου μετά την έναρξη της δημοσιοποίησης των διπλωματικών τηλεγραφημάτων στις 28 Νοέμβρη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CounterPunch, μία εκ των γυναικών που κατηγορούν τον Ασάντζ για βιασμό, η Αννα Αρντίν, κουβανικής καταγωγής, «φέρεται εκτός από ακραία φεμινίστρια να έχει και διασυνδέσεις με τη CIA και Κουβανούς αντικαθεστωτικούς». Παράλληλα, η πολυεθνική επιχείρηση «Visa Mastercard», που εκδίδει τις αντίστοιχες πιστωτικές κάρτες, ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει όλες τις πληρωμές από δωρεές που γίνονται προς την ιστοσελίδα Wikileaks». Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται, μέσα από τις εκθέσεις και τις κρίσεις των ίδιων των διπλωματών και των Αμερικανών αξιωματούχων, με τρομακτική ακρίβεια, ο κυνισμός και η επιθετικότητα των ΗΠΑ...

Ετσι, χτες, ανάμεσα στα άλλα, δημοσιοποιήθηκε το κοινό σχέδιο που εκπόνησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την προστασία τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) από απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία, στον απόηχο μάλιστα του ολιγοήμερου πολέμου στη Γεωργία, το 2008.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται, το σχέδιο της Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού «ζήτησαν» να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία καθώς αυτή είχε επέμβει στρατιωτικά προκειμένου να υπερασπιστεί τη ρωσική μειονότητα στη Γεωργία.

«Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και οι Σαντινίστας λαμβάνουν τακτικά χρήματα από τους διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας (FSLN)», φέρεται να αναφέρει στην έκθεσή του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρώην πρεσβευτής στη Μανάγκουα Πολ Τριβέλι και νυν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ναυάρχου Τζ. Σταυρίδη, επικεφαλής του Νότιου Στρατηγείου των ΗΠΑ, αρμόδιου για την Κεντρική - Νότια Αμερική και την Καραϊβική.

Ο σύμβουλος του ναυάρχου Σταυρίδη συνεχίζει τον «οχετό» του, αναφέροντας ότι, σε αντάλλαγμα, ο Πρόεδρος Ορτέγκα ζητάει από τους δικαστές να αφήνουν ελεύθερους τους εμπόρους ναρκωτικών που συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικές δυνάμεις. Σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα από το 2008 επισημαίνεται πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νικαράγουας έπαιρναν «βαλίτσες γεμάτες χρήματα» στα επίσημα ταξίδια τους στη Βενεζουέλα...

Σε άλλο τηλεγράφημα, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, είχε προτρέψει ως πρωθυπουργός τότε την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, σε συνάντηση που είχαν το Μάρτη του 2009, οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν «ακόμα και βία» κατά της Κίνας αν αυτή δε συμμορφωθεί προς τους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς.

Οι ΗΠΑ υπονόμευσαν με εκβιασμούς, απειλές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και τη Διάσκεψη για το Κλίμα, που έγινε το 2009 στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με τηλεγραφήματα, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η CIA ζητούσαν από τους Αμερικανούς διπλωμάτες να συγκεντρώνουν βιογραφικά στοιχεία για αξιωματούχους του ΟΗΕ και άλλων χωρών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τηλεγράφημα της 22ης Φλεβάρη του 2010, που είναι έκθεση του Αμερικανού πρέσβη στο Παρίσι, η Γαλλία φέρεται ότι ασκούσε μεγάλες πιέσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ να «καταστήσουν σαφές στη Σερβία ότι δεν μπορεί να θέλει και το Κόσσοβο και την ένταξή της στην ΕΕ, και έπρεπε να διαλέξει ένα από τα δύο».

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Καταρρέουν οι «όρκοι» φιλίας

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax πως η Μόσχα εκφράζει την έκπληξή της για τα σχέδια του ΝΑΤΟ που εκπονήθηκαν με στόχο την «προστασία» των τριών κρατών της Βαλτικής απέναντι σε ενδεχόμενη «ρωσική απειλή» και πρόσθεσε πως «τέτοια δημοσιεύματα προκαλούν πολλά ερωτήματα και έκπληξη», υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ αντάλλαξαν πρόσφατα αμοιβαίες δεσμεύσεις πως ο ένας δεν θεωρεί εχθρό τον άλλο.

Η αποκάλυψη είχε γίνει νωρίτερα από τον ιστότοπο WikiLeaks και αναφέρεται σε Σχέδιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας, που επεκτάθηκε και στις τρεις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), που ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα του Γενάρη 2010 που δημοσιεύονται από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Απάντηση στη ρωσική ενόχληση προσπάθησε να δώσει εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος πως αν και Βορειοατλαντική Συμμαχία και Ρωσία δεν αποτελούν απειλή η μία για την άλλη, ωστόσο η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι η προστασία των μελών της, στα οποία συγκαταλέγονται και οι τρεις χώρες της Βαλτικής.


Ι.Π.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαφορετική η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Στη φτωχογειτονιά του Μπέγιο της μεγαλούπολης του Μεντεγίν της Κολομβίας συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης επιζόντων
Στη φτωχογειτονιά του Μπέγιο της μεγαλούπολης του Μεντεγίν της Κολομβίας συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης επιζόντων
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν νυχθημερόν το έργο της αναζήτησης τυχόν επιζώντων στο Μπέγιο, προάστιο της πόλης Μεντεγίν, όπου δεκάδες παραπήγματα επί της ουσίας φτωχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων θάφτηκαν την Κυριακή κάτω από 50.000 κυβικά μέτρα λάσπης, από κατολίσθηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόλις 30 σοροί, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι επισήμως αγνοούνται. Ισως αγνοούνται και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, καθώς τα σπίτια και οι καλύβες βρίσκονταν σε λοφίσκο, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές και κατοικούσαν πολυμελείς οικογένειες.

Χτες την περιοχή στην επαρχία Αντιόκια, επισκέφτηκε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση Κέντρου Κρίσης για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων. Πολύ αργά καθώς φαίνεται, αφού στη φετινή περίοδο των βροχών, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει ήδη τους 200 και σχεδόν 2 εκατομμύρια είναι οι άστεγοι και οι πληγέντες.

Στη γειτονική Βενεζουέλα, που επίσης πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει πλημμύρες, καθιζήσεις και κατολισθήσεις που κόστισαν τη ζωή 34 ανθρώπων και άφησαν 90.000 ανθρώπους άστεγους, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Ο αντιπρόεδρος Ελίας Χάουα ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αρωγή των πληγέντων. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο δίκτυο «Τελεσούρ» ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σειρά μέτρων με κυριότερο την οικοδόμηση μέσα στους επόμενους 18 μήνες 22.000 κατοικιών για τις οικογένειες που τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Μέτρο που θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν όπως τόνισε ο Χάουα, καθώς προωθείται με τη μορφή έκτακτου και επείγοντος προεδρικού διατάγματος, ενώ ήδη έχει προωθηθεί και η σύσταση ειδικού ταμείου αρωγής των πληγέντων.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Εκκρυθμη κατάσταση

AMΠΙΤΖΑΝ.-- Σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα παρατηρούνται πλέον στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, καθώς ο στρατός έχει κλείσει από την Κυριακή τα σύνορα και έχει επιβάλει πολύωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας με αφορμή τη διελκυστίνδα εξουσίας ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουατάρα. Εκαστος υποστηρίζει πως νίκησε στο δεύτερο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, με τον Γκμπάγκμπο μάλιστα να διορίζει χτες «κυβέρνηση», αν και ΟΗΕ και ΗΠΑ επιχειρούν πλέον σαφέστατα την απομόνωσή του, αφού διακήρυξαν χτες ως αδιαμφισβήτητο νικητή τον εκλογών τον Α. Ουατάρα. Ο Ουατάρα σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας κέρδισε λίγο παραπάνω από το 54% των ψήφων.

Ο ΟΗΕ χτες διέταξε την εκκένωση των γραφείων του στο Αμπιτζάν, δίνοντας εντολή σε 500 άτομα (πολιτικό προσωπικό) να αποχωρήσουν προληπτικά για λόγους ασφαλείας. Ο Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι ολοκλήρωσε χτες το γύρο επαφών του με τον Λ. Γκμπάγκμπο και τον Α. Ουατάρα, φεύγοντας άπρακτος και έτοιμος να ενημερώσει με έκθεσή του την Αφρικανική Ενωση.

Αργότερα χτες βράδυ, η περιφερειακή οργάνωση της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο Λ. Γκμπάγκμπο να «παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση».

ΚΟΥΒΑ
Επίσκεψη του Προέδρου της Ν. Αφρικής

ΑΒΑΝΑ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, όπου εκτός των άλλων είχε χτες συνάντηση με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο στο Παλάτι της Επανάστασης στην Αβάνα. Σε μια ξεχωριστή τελετή απονεμήθηκε στον Ζούμα το Βραβείο «Χοσέ Μαρτί», η υψηλότερη διάκριση της χώρας για τη συμβολή του στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο Πρόεδροι επισήμαναν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών τους και σημείωσαν την κοινή τους θέληση για συνέχιση της ενίσχυσής τους, ενώ αναφέρθηκαν και σε διεθνή ζητήματα. Ο Ζούμα αναμένεται να συναντηθεί και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα που άπτονται τους τομείς της υγείας, των κατασκευών και της εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού. Σημειώνεται πως από το 1996, 660 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στη Νότια Αφρική, ενώ στην Κούβα έχουν σπουδάσει 553 Νοτιοαφρικανοί φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ