ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Επιβάλλουν αγωνιστικά τις δωρεάν εξετάσεις

Με το συμβολικό μπλοκάρισμα του ταμείου εντολών και του ταμείου εξωτερικών ιατρείων, σήμερα, απαντούν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην όλο και βαθύτερη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Το μπλοκάρισμα θα γίνει απ' τις 8 έως τις 11 π.μ. «ώστε όλοι όσοι προσέρχονται για κλινική ή εργαστηριακή εξέταση να την κάνουν εντελώς δωρεάν», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) σε ανακοίνωσή του και τονίζει: «Την απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΣΕΝΕ εκτιμώντας τη συνολική κατάσταση στο χώρο της Υγείας που οδηγείται - από τα μέτρα της τρόικας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης - σε όλο και βαθύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση και διαπιστώνοντας ότι οι ασθενείς που προσέρχονται στο "δημόσιο" νοσοκομείο πληρώνουν όλο και περισσότερο για εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους του "Ευαγγελισμού"».

Στο μεταξύ χτες - και για δεύτερη φορά - πραγματοποίησαν παρόμοια αγωνιστική παρέμβαση η Επιτροπή Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ερυμάνθου στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας. Βροντοφωνάζοντας «ΟΧΙ στους νέους τοπικούς φόρους, ΟΧΙ στο χαράτσι των τριών ευρώ στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. ΟΧΙ στις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η Υγεία είναι αγαθό, όχι εμπόρευμα» οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δωρεάν εξετάσεις τονίζοντας: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., χαρατσώνουν το λαό και εμπορευματοποιούν παραπέρα την Υγεία. Με το μνημόνιο και τον "Καλλικράτη" οδηγούν σε κλείσιμο επαρχιακά Κέντρα Υγείας, όπως της Χαλανδρίτσας και της Τριταίας».

Σήμερα συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία καλούν τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Εργαζομένων να πάρουν μέρος στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ.

Επίσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία της 15 του Δεκέμβρη με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και να κλιμακώσουν τους αγώνες για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Προτάσσουν για διεκδίκηση τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Προσδοκίες εκπτώσεων

Κι ενώ τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει εκείνο που προτάσσει η κυβέρνηση είναι η αποπληρωμή των προμηθευτών, προσδοκώντας σε εκπτώσεις για αγορές του 2010. Ετσι, χτες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης μαζί με τους υφυπουργούς Παιδείας και Οικονομικών ολοκλήρωσαν τη σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα για τη διάθεση ομολόγων, πάνω από 5 δισ. ευρώ, για χρέη των νοσοκομείων από το 2007 έως το 2009. Επίσης, υπογράφτηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών αποφάσεις για επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας με 800 εκατ. ευρώ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ με 350 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλυφθούν υποχρεώσεις των νοσοκομείων του 2010. Η κυβέρνηση καλεί τους προμηθευτές σε συνάντηση στις 14.12.2010 «τόσο για την αιτηθείσα έκπτωσή τους για τις αγορές του 2010, όσο και για το νέο σύστημα προμηθειών, με βάση το νομοσχέδιο» που εγκρίθηκε πρόσφατα απ' το υπουργικό συμβούλιο.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Αμεσα μέτρα για την προστασία των μεταναστών

Κινητοποίηση του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας

Εργάτες μετανάστες έξω από το υπουργείο Εργασίας

902

Εργάτες μετανάστες έξω από το υπουργείο Εργασίας
Απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των μεταναστών του κλάδου, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και το Συνδικάτο της Αττικής, πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες μετανάστες του κλάδου, οι οποίοι βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοτική τρομοκρατία, την απλήρωτη εργασία, να οργιάζουν.

Στη συνάντηση, η ΟΕΚΙΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα, τα οποία έχουν ως εξής:

  • Αμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απλοποίηση της διαδικασίας ανανέωσης των αδειών παραμονής και αποσύνδεσή της από τον αριθμό των ενσήμων. Κατάργηση παραβόλων και προστίμων.
  • Δυνατότητα μεταφορά των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων από και προς τις χώρες καταγωγής τους.
  • Να παρθούν μέτρα ελέγχου στις επιχειρήσεις, για την ασφάλιση των εργαζομένων σε αυτές, την πληρωμή τους με βάση την κλαδική ΣΣΕ, καθώς και για την κανονική πληρωμή τους.
  • Ενταξη στο Ταμείο Ανεργίας, χωρίς τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.
  • Μη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης στους άνεργους μετανάστες.
  • Δωρεάν στέγαση όσων είναι άστεγοι, σε δημόσια - δημοτικά κτίρια με όρους υγιεινής και ασφάλειας.
  • Κατάργηση όλων των εμποδίων πρόσβασης στη δημόσια, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Ούτε μισό ευρώ από κανέναν Ελληνα ή μετανάστη για τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ, σε κάθε άνεργο μετανάστη.

Η ηγεσία του υπουργείου απέναντι σε αυτά τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για τους μετανάστες εργάτες, απάντησε, πως αφορούν θέματα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, «νίπτοντας τας χείρας της». Το γεγονός αυτό απέδειξε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να απαντηθεί από τους εργάτες, είτε είναι Ελληνες, είτε μετανάστες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της Ομοσπονδίας, αμέσως μετά τη συνάντηση, επισήμαναν πως τα ταξικά σωματεία, θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα για την ένταξη περισσότερων μεταναστών στην κοινή πάλη ώστε να υψωθεί τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης απέναντι σε αυτή την πολιτική που κατακρεουργεί τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ
Υπερδιπλασιαμός ψήφων για τις ταξικές δυνάμεις

Υπερδιπλασιασμό των ψήφων και την εκλογή ενός αντιπροσώπου είχε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία και Δράση στις εκλογές του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρείου.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία και Δράση στηρίζεται απ' τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ - πήρε 73 ψήφους (25,98%) και έναν αντιπρόσωπο, έναντι 31 ψήφων (10,40%) στις εκλογές του 2008, στις οποίες δεν είχε εκλέξει αντιπρόσωπο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (στηρίζεται απ' την ΠΑΣΚΕ) πήρε 184 ψήφους (65,84%) και έναν αντιπρόσωπο, έναντι 163 ψήφων (54,70%) και έναν αντιπρόσωπο. Η ΔΑΚΕ πήρε 24 ψήφους (8,54%) έναντι 80 ψήφων (26,85%) και έχασε τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο. (Στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε και η Ανανεωτική Παρέμβαση και πήρε 24 ψήφους ή 8,05%).

Με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία και Δράση χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και καλεί τους εργαζόμενους στην πανελλαδική απεργία στις 15.12.2010 και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ώρα 11 π.μ. «Ενα δρόμο έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι, να αντισταθούμε, διεκδικήσουμε, να ενισχύσουμε σταθερά και ενεργά τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, να συμπορευτούμε με το ΠΑΜΕ».

Επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τις 7 έως τις 10 Δεκέμβρη ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει τη διάσπαση του ταμείου με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και δέκα μέρες οι εργαζόμενοι στον Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ερμής» στο Ελληνικό, αφού παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από δυο μήνες. Το κλίμα πιέσεων απ' τη διοίκηση απέναντι στους εργαζόμενους που κάνουν επίσχεση για να ξαναγυρίσουν στη δουλειά, κορυφώθηκε χτες με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων απ' τη διοίκηση κατά της επίσχεσης και την αίτηση προσωρινής διαταγής απ' το δικαστήριο για να γυρίσουν άμεσα οι εργαζόμενοι στη δουλειά. Η προσωρινή διαταγή εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ