ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εδωσαν αγωνιστική απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 13 του Δεκέμβρη με 6ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 5 μ.μ.)

Την αντίθεσή τους στο αντεργατικό - αντιλαϊκό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες με την απεργία που πραγματοποίησαν χτες και τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μαζί τους απέργησαν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που ήδη βιώνουν τις πρώτες συνέπειες από την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γιάννης Κιούσης, εκπρόσωπος της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στην ΕΘΕΛ, τόνισε ότι η επίθεση δεν αφορά μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά χτυπάει όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Πρέπει από κοινού να ξεσηκωθεί το σύνολο της εργατικής τάξης να συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική. Κάλεσε σε ταξική πάλη, για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, για ενιαίο κρατικό φορέα συγκοινωνιών - λαϊκή περιουσία, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου και άλλα.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στα συνδικάτα των συγκοινωνιών και από πρώην ΔΕΚΟ, στις ομιλίες τους, έδωσαν ρεσιτάλ παραπλάνησης των εργαζομένων. Δήθεν καταγγέλλουν την αντεργατική επίθεση και την ίδια ώρα δε θίγουν στο ελάχιστο την πολιτική απελευθέρωσης των μεταφορών. Παράλληλα, φαίνεται ότι προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τον αγώνα. Παρά τη συμφωνία των συνδικάτων για κοινή 6ωρη στάση εργασίας (την ερχόμενη Δευτέρα, 11 π.μ. - 5μ.μ.), οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα, για παράδειγμα, στην ΕΘΕΛ. Ακόμα αποφεύγουν να πάρουν θέση στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για 48ωρη απεργία, όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή και για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 15 του Δεκέμβρη. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Κάλεσμα ενίσχυσης της αγωνιστικής ταξικής κατεύθυνσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στις συγκοινωνίες
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στις συγκοινωνίες
Ο Σπ. Χαλβατζής σε δηλώσεις επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Ως ΚΚΕ υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η κοινή συμμετοχή όλων των φορέων στην απεργία είναι ένα βήμα παραπάνω από ό,τι γινόταν προηγούμενα και έχει μεγάλη σημασία η ενότητα, η συσπείρωση, η αγωνιστική ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος των αστικών συγκοινωνιών, να ενισχύεται καθημερινά.

Καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ που είναι η μήτρα που φέρνει μνημόνια, που φέρνει καταστροφές για την εργατική τάξη, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, για τον ελληνικό λαό. Το μνημόνιο είναι η συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ. Τα μέτρα τα οποία παίρνουν σήμερα δεν οφείλονται στο μνημόνιο. Ξεκίνησαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στόχο έχουν να φτηνύνουν παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ., το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη και όλοι όσοι στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ανάπτυξη δράσης για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά

Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους

Ενάντια στις απολύσεις και για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά οργανώνονται και κινητοποιούνται οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις.

Χτες το απόγευμα το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργάνωσε σύσκεψη με τη συμμετοχή συμβασιούχων. Οπως τονίστηκε, οι απολύσεις παίρνουν πλέον μαζικές διαστάσεις, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αναδείχθηκε η ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και συντονισμού της δράσης με τους άλλους εργαζόμενους και αποφασίστηκε σειρά παρεμβάσεων σε δήμους όπου το φαινόμενο των μαζικών απολύσεων είναι ιδιαίτερα έντονο, όπως στο Δήμο της Αθήνας τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. Ακόμα αποφασίστηκε νέα σύσκεψη στις 16 Δεκέμβρη για την πραγματοποίηση μαζικής κινητοποίησης.

Την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη δημοτική αρχή που την αποδέχεται και την εφαρμόζει καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, με αφορμή την επίσχεση εργασίας που έχουν ξεκινήσει από προχτές συμβασιούχοι στην επιχείρηση (αναψυκτήρια) του δήμου, οι οποίοι μόλις απολύθηκαν και είναι απλήρωτοι. Το Σωματείο επισημαίνει πως «η απερχόμενη δημοτική αρχή (ΝΔ) κλείνει τα αναψυκτήρια και πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους χωρίς να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα τους» και εγκαλεί τη νέα δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) που δεν παίρνει θέση. Να θυμίσουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν περίπου 100 συμβασιούχοι. Καταλήγοντας καλεί σε αγώνα για να μην απολυθεί κανένας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Επί ποδός και σε δήμους του Πειραιά

Τέσσερις μέρες κατάληψη του Δημαρχείου Περάματος συμπλήρωσαν χτες οι συμβασιούχοι του δήμου, με οργανωτή το ταξικό τους σωματείο, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ το μεσημέρι απέκλεισαν για λίγη ώρα και την κεντρική λεωφόρο της πόλης. Ο δήμαρχος Γ. Γλύκας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) τους οφείλει μισθούς, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και ενός χρόνου! Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για να υφαρπάξει την ψήφο εργαζομένων, έφτασε να «προσλάβει» 15 εργαζόμενους με εικονικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν επί δύο μήνες στην καθαριότητα και να μη φαίνονται πουθενά!

Χτες το απόγευμα οι συμβασιούχοι έκαναν παρέμβαση στο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποσπάσουν απόφαση για την καταβολή των χρημάτων τους. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να συνεδριάσει, ενώ ο δήμαρχος ήταν απών. Οπως αποφάσισε η διοίκηση του σωματείου τους, η κατάληψη θα συνεχιστεί και σήμερα.

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Κορυδαλλού προχώρησαν χτες το πρωί οι συμβασιούχες εργαζόμενες στους 11 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, οι οποίες είναι απλήρωτες εδώ και 2,5 μήνες. Στο πλευρό τους ήταν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Κορυδαλλού, εκπρόσωποι του ταξικού σωματείου των εργαζομένων στο δήμο και εκπρόσωποι του γυναικείου συλλόγου μέλους της ΟΓΕ της περιοχής.

Στη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Στ. Κασιμάτη (ΠΑΣΟΚ), ο δήμαρχος επικαλέστηκε έλλειψη χρημάτων. Το σωματείο πραγματοποίησε γενική συνέλευση και αποφάσισε οι συμβασιούχοι να απέχουν και σήμερα από τα καθήκοντά τους και την ερχόμενη Τρίτη νέα γενική συνέλευση για τη συνέχιση της αποχής με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων του δήμου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ανοδος του ΠΑΜΕ

Με ενισχυμένες τις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και την παράταξη της ΠΑΣΚΕ να χάνει την αυτοδυναμία, έληξαν οι αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 7 Δεκέμβρη. Σε σύνολο 97 αντιπρόσωπων ψήφισαν 95 (ένα άκυρο). Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΜΕ) έλαβε 26 ψήφους και εκλέγει 4 εκπροσώπους (από 3) στην 13μελή διοίκηση. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ πήρε 43 ψήφους και εκλέγει έναν εκπρόσωπο λιγότερο (6 από 7), η «Ταξική Πορεία» 12 ψήφους και 2 εκπροσώπους (από 1), ενώ από 6 ψήφους έλαβαν η ΔΑΚΕ και η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» (από το Σωματείο Χειριστών) με την ΔΑΚΕ μετά από κλήρωση να εκλέγει έναν εκπρόσωπο και μία ψήφο η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας».

Σκοτώθηκε εργαζόμενος σε ιχθυοκαλλιέργειες

Σκοτώθηκε προχτές το απόγευμα 31χρονος εργαζόμενος στην εταιρεία θαλάσσιων καλλιεργειών «ΚΑΛΥΨΩ» στη Χάλκη Δωδεκανήσου. Πρόκειται για τον Εl Sabbach Haysan, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ανατράπηκε το μηχάνημα έργου κατά τη διάρκεια της εργασίας του στις θαλάσσιες καλλιέργειες. Υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά και Ν. Αιγαίου διερευνούν τα ακριβή αίτια για να συντάξουν την έκθεση αυτοψίας, η οποία θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του χρόνου ξεπερνούν τους 70.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ