ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Νέο αντιλαϊκό μπουγιουρντί το Μάρτη του 2011

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου

Το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας, είναι τα μόνα που μπορούν να αποκρούσουν τα σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας

Phasma

Το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας, είναι τα μόνα που μπορούν να αποκρούσουν τα σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών και διεύρυνσή τους με νέα μέτρα, που θα αναγγελθούν το Μάρτη του 2011, για επιπλέον έσοδα της τάξης του 5% του ΑΕΠ, συνιστά στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τις εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξε το κοινό κλιμάκιο της τρόικας, που επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη.

Με την ίδια έκθεση, προτείνεται στο Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης η εκταμίευση της τρίτης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και τα 2,5 δισ. του ΔΝΤ.

Αντανακλώντας το βάθος της κρίσης και την αδυναμία του κεφαλαίου να την ελέγξει χωρίς κραδασμούς, στην έκθεση αναφέρεται ότι η εφαρμογή του μνημονίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ελαφρώς χειρότερες και ότι υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Υπογραμμίζεται με σαφήνεια η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το 2011 πρόσθετα μέτρα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στόχος για το 2010 όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα δε θα επιτευχθεί, και ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην προετοιμασία σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξαιτίας των εκλογών, αλλά και «της αντίστασης εκ μέρους κατεστημένων συμφερόντων», όπως χαρακτηρίζει τους αγώνες του λαού.

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, διαπιστώνει ότι «η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση» και ισχυρίζεται ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, και να επιδειχθεί ενισχυμένη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το δημόσιο έλλειμμα για το 2010 αναμένεται να φθάσει στο 9,6% του ΑΕΠ, 1,5% υψηλότερο από το στόχο του μνημονίου. Το ένα τρίτο αυτής της απόκλισης, αποδίδεται στην αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 από 13,6 σε 15,4% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν σημειώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει το στόχο του ελλείμματος βάσει του μνημονίου για το 2011, με μέτρα και περικοπές ύψους 17 δισ. ευρώ. Αυτό προϋποθέτει εφαρμογή νέων μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ επιπλέον των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Κατά συνέπεια, το Μάρτη του 2011 η κυβέρνηση καλείται και έχει συμφωνήσει να ορίσει μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2012 - 2014, όσον αφορά το έλλειμμα, εγκαινιάζοντας έναν νέο γύρο επίθεσης στο λαό. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, αναφέρει η Επιτροπή «υπάρχει ανάγκη να προσδιοριστούν τουλάχιστον 5% σε πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο διάστημα 2012-14».

«Η βραδύτερη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αντικατοπτρίζει την ανάγκη να υπερνικηθούν κατεστημένα συμφέροντα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικειμενικά τεχνικά και νομικά προβλήματα» εκτιμά η Κομισιόν, και καταλήγει ότι «για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με αυτήν που υπήρχε κατά τους τελευταίους μήνες».

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σενάρια που βολεύουν την πλουτοκρατία

Είτε με ευρωομόλογα, είτε με «κούρεμα», είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αυτό που επιδιώκεται είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Τα διάφορα σενάρια που μελετά το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο για να εξασφαλίσει τα λεφτά που έχει δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση και το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από τους τόκους, μέσα από μια διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, ανέλυσε ο οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σε χτεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν αφορά στο συμφέρον του λαού, αλλά στα κεφάλαια των μεγάλων δανειστών της χώρας, είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους «φιλική προς τις αγορές».

Στο διά ταύτα, είπε ότι «οπωσδήποτε» πρέπει να εφαρμοστούν περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα, όπως και το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενώ δείχνοντας το φόβο της αστικής τάξης για τη δύναμη του λαού, προειδοποίησε ότι αν δεν αποκατασταθεί η ανάπτυξη σε 6 με 12 μήνες, τότε «οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές».

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημείωσε ότι οι πιστωτές του κράτους, κυρίως οι ξένοι, πρέπει να μοιραστούν αυτό το βάρος «μέσα από μια συντεταγμένη και φιλική προς τις αγορές αναδιάρθρωση, επεκτείνοντας τις λήξεις ομολόγων σε βάθος χρόνου και μειώνοντας τα επιτόκια του παλαιού χρέους σε χαμηλότερα επίπεδα, μέσω νέων δανείων, με τρόπο που θα περνά μέρος του βάρους στους κατόχους ομολόγων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι προτιμότερο να επεκτείνεις τη λήξη των ομολόγων σε βάθος 10ετίας ή 15ετίας και να περιορίσεις τα επιτόκια των νέων δανείων σε βιώσιμα επίπεδα. Ετσι, θα στηρίξεις τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς την ίδια στιγμή να προκαλείς ανεπανόρθωτη ζημιά στους εγχώριους και ξένους επενδυτές και τους δανειστές που κρατούν αυτούς τους τίτλους».

Ξεχωριστή σημασία έδωσε στα μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προκρίνοντας τέσσερις βασικές επιλογές:

Αμεση διολίσθηση της αξίας του ευρώ κατά 20% με 30%, υποτίμηση δηλαδή συνολικά του νομίσματος της Ευρωζώνης, μείωση των τιμών και των αμοιβών στην Ελλάδα κατά 30%, σε βάθος τετραετίας ή πενταετίας, πολλές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, αλλά με ταυτόχρονη διατήρηση του μισθολογικού κόστους σε χαμηλά επίπεδα και τέλος, έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ, με επιστροφή στη δραχμή.

Είναι φανερό ότι και οι τέσσερις επιλογές σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παραπέρα μείωση της εργατικής δύναμης, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ανταγωνιστικότητα σημαίνει φθηνότερους εργάτες.

Τέλος, χτες, κατά της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγων τάχθηκε και η Γαλλία, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει σήμερα λόγος να συζητάμε νέες προτάσεις την ώρα που μόλις συμφωνήσαμε για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης».

Ο πιο καλός ο σοβατζής...

Προαναγγέλλοντας την παρουσία του κόμματός του στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής με προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε προχτές σε συνέντευξη Τύπου: «Είναι διαφορετικό πράγμα να μιλάει κανείς για οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε ως χώρα και η ηγεσία τους είναι σήμερα, με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν, συντηρητική και ακολουθεί μια πολιτική καταστροφική - και αναφέρομαι στην ΕΕ - και είναι διαφορετικό πράγμα η νομιμοποίηση της παρουσίας ενός Οργανισμού (...) με τις πολιτικές επιλογές που ακολουθεί, που επιβάλλει εκβιαστικά σε κυβερνήσεις». Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» ιμπεριαλιστές, γι' αυτό ο ίδιος επιλέγει ακόμα και στο επίπεδο των συμβολισμών να καλοδέχεται τους πρώτους, καλώντας μάλιστα το λαό να κάνει το ίδιο. Το γιατί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε χτες να παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Βουλής, εξηγείται εύκολα αν ανατρέξει κανείς στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα, με την οποία απευθύνθηκε στον Ολι Ρεν.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε όλο αγωνία από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να μάθει «ποιος λέει τελικά την αλήθεια; Εσείς ή ο κ. Παπακωνσταντίνου; Το 2011 ή το 2013 θα βγούμε στις αγορές;». Σαν να πρόκειται η ευημερία του λαού να εξαρτάται από το πότε η κυβέρνηση θα καταφέρει να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια και άρα να εξασφαλίσει περισσότερο φθηνό χρήμα για το κεφάλαιο. Ο ίδιος άσκησε κριτική στα μέτρα του μνημονίου που μειώνουν το εισόδημα, από τη σκοπιά της αδυναμίας του κράτους να εισπράξει περισσότερους φόρους και να αυξήσει τα έσοδά του. Είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας: «Γνωρίζετε προφανώς ότι χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, χαμηλότερα εισοδήματα, σημαίνει μικρότερη κατανάλωση, άρα μικρότερα έσοδα από τη φορολογία, μικρότερα δημόσια έσοδα».

Πού καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας; «Χωρίς ενιαία οικονομική πολιτική, χωρίς ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι μόνο να δανείζει φθηνά ώστε να διασώζει τις εμπορικές τράπεζες, αλλά να αποτελεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τις αδύναμες οικονομίες, το ευρώ, η Ευρωζώνη και μαζί και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγηθούν σε διάλυση». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καίγεται να σωθεί η καπιταλιστική ΕΕ και αυτή του την αγωνία βγάζει στον Ολι Ρεν. Προτείνει μάλιστα και συγκεκριμένα μέτρα για να τη βγάλει καθαρή το καπιταλιστικό οικοδόμημα από την κρίση, ανάμεσα στα οποία είναι και ο «ισχυρός κοινοτικός προϋπολογισμός», ή η λειτουργία της ΕΚΤ σαν «καταφύγιο» (!) για τις αδύναμες οικονομίες. Μετά από αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είχε κάθε λόγο να βρίσκεται χτες στην αίθουσα της Βουλής. Οσο κι αν έψαχνε, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δε θα έβρισκε ποτέ καλύτερο σοβατζή του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, που ξεφτίζει ολοένα και περισσότερο κάτω από το βάρος της κλιμακούμενης λαϊκής αγανάκτησης για την πολιτική της λυκοσυμμαχίας.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ