ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΜΕ
Κανένας στη δουλειά στις 15 Δεκέμβρη

Συμβολική κατάληψη, χτες, στα γραφεία του ΣΕΒ

Με μια δυναμική ενέργεια, που σηματοδοτεί ποιους πραγματικά έχει η εργατική τάξη απέναντί της, στον αγώνα της για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της, χτες το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΣΕΒ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). Αυτή η κινητοποίηση ήρθε την ίδια μέρα που η κυβέρνηση αποφάσιζε ένα ακόμη χτύπημα κατά των Συλλογικών Συμβάσεων και ενώ το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων βρίσκονται υπό τη «Δαμόκλειο Σπάθη» του μαύρου μπλοκ κυβέρνησης - τρόικας - βιομηχάνων.

Από νωρίς το πρωί εργάτες, που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, μπήκαν στα γραφεία του ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος. Τα συνθήματα αμέσως δίνουν τον τόνο: «Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός», «Ελλείμματα και χρέη των πλουτοκρατών φορτώνονται στις πλάτες των εργατών» και «Εργάτη - νέε το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο πολέμα τους και συ». Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ να ανεμίζουν κάτω απ' το άντρο των πλουτοκρατών, οι εργάτες και οι εργάτριες δίνουν τη δική τους απάντηση στην άγρια επίθεση που δέχονται.

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ακούγεται: «Ο ΣΕΒ αξιώνει να είναι αποκλειστικά οι καπιταλιστές αυτοί που θα ρυθμίζουν πόσες ημέρες, ποιες ημέρες, πόσο, θα αμείβονται αυτοί που θα εργάζονται. Ξεδιπλώνει καθημερινά το όραμά του όχι απλά για φτηνή, αλλά για τσάμπα χρησιμοποίηση της εργατικής τάξης. Ο ΣΕΒ, όλοι αυτοί οι βάρβαροι εκμεταλλευτές του λαού». Λίγο αργότερα, οι ταξικές δυνάμεις απλώνουν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ: «ΟΧΙ στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες. ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ. Απεργία 15 Δεκέμβρη».

Την ίδια στιγμή, εργάτες πετούν τρικάκια από την ταράτσα του ΣΕΒ, προπαγανδίζοντας την απεργία. Απ' τα μεγάφωνα καλούν σε μαζική συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο, για να μην περάσει το έγκλημα της κατάργησης των ΣΣΕ. Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη με τα πανό του ΠΑΜΕ και στην απαιτούμενη κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στην επίθεση που κλιμακώνει κυβέρνηση - βιομήχανοι - τρόικα.

«Στις 15 Δεκέμβρη να σειστεί η Ελλάδα»

Ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με δηλώσεις του τονίζει: «Το ΠΑΜΕ είναι εδώ, απέναντι στους βιομήχανους, σε αυτούς που ληστεύουν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτούς που ευθύνονται, μαζί με την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, αλλά και τη ΓΣΕΕ, για την εξαθλίωση, για τη φτώχεια, για τις απολύσεις, για τη μείωση των μισθών, για όλα αυτά τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας. Είμαστε εδώ εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στις απολύσεις, στη μείωση των μισθών, στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα ενταθεί. Το ΠΑΜΕ είναι το μόνο που μπορεί να οργανώσει την πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, στις 15 Δεκέμβρη να σειστεί όλη η Ελλάδα. Κανείς να μην πάει στη δουλειά. Ολοι στον αγώνα. Ολοι στην απεργία. Ολοι στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια, με το ΠΑΜΕ».

Αποφασιστική λαϊκή απάντηση, χωρίς καθυστέρηση

Κλιμακώνεται η δραστηριότητα των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών για την πανεργατική πανελλαδική απεργία

Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη, στην απεργία στις 8/7

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη, στην απεργία στις 8/7
Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι σπουδαστές συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πρέπει να διαψεύσουν την κυβέρνηση, τους πολιτικούς «συνεργούς» της και τους μεγαλοεργοδότες που επιχαίρουν ότι ο ελληνικός λαός δέχεται υπομονετικά και καρτερικά τη σφαγή όλων των δικαιωμάτων του. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια. Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να έρθει δυναμική κι ασυμβίβαστη με οργάνωση «από τα κάτω». Τις μέρες και τις ώρες που απομένουν κάθε συνδικαλιστής, κάθε εργαζόμενος, κάθε νέος, κάθε άνεργος να συμβάλλει ώστε κάθε χώρος δουλειάς και κάθε γειτονιά να γίνουν αγωνιστικοί «πυρήνες» προετοιμασίας της απεργίας. Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να μπουν μπροστά και με συσκέψεις, εξορμήσεις, γενικές συνελεύσεις να συμβάλλουν, ώστε η λαϊκή οργή και αγανάκτηση να μετατραπεί σε οργανωμένη δύναμη πάλης και ανατροπής. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) καλεί όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία, να αντιδράσουν οργανωμένα, να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη. Σε συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 15 του Δεκέμβρη καλεί η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Πλούσια δραστηριότητα για την απεργία

Τα ταξικά συνδικάτα και οι ομοσπονδίες κλιμακώνουν τη δράση τους μπροστά στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη, με συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και καθημερινή συζήτηση στους τόπους δουλειάς. Συγκεκριμένα:

  • Διαδήλωση «μετά μουσικής», για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, διοργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σήμερα στις 8.30 το βράδυ στον πεζόδρομο Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Στη μουσική διαδήλωση συμμετέχουν με τη μουσική, τα τραγούδια και τις ερμηνείες τους, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Σωτήρης Μπαλλάς, η Μέλπω Αλεξανδροπούλου, ο Γιώργος Λίζος και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.
  • Σήμερα, Παρασκευή, πλατιά σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ξανθίππειον», στις 7 μ.μ.
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας συνεχίζει την καθημερινή της δραστηριότητα, ενημερώνοντας τους οικοδόμους στα γιαπιά και τα εργοτάξια, σε όλη την Ελλάδα.
  • Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καλεί σε σύσκεψη για πανελλαδικό συντονισμό όλα τα σωματεία - μέλη της. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).
  • Τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ανωνύμων Εταιρειών, πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση.
  • Σύσκεψη διοργανώνει η παράταξη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση την Τρίτη 14 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, για τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προετοιμασία και περιφρούρηση της απεργιακής μάχης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας που θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη. Στο μεταξύ, καθημερινά γίνονται εξορμήσεις μέσα κι έξω από τα καράβια σε όλα τα στέκια των ναυτεργατών.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μαζικά στην απεργία

Αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 15 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια, με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Στην ανακοίνωσή της καλεί: «Ολα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων και Ενώσεων να πάρουν αποφάσεις αγωνιστικής συμμετοχής και συμπαράταξης με την εργατική τάξη, για:

  • Να μην καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις.
  • Την υπεράσπιση του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας (την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης, την κατάργηση των Δημοτικών τελών, μείωση κατά 30% στα τιμολόγια ων ΔΕΚΟ).
  • Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή που σήμερα υπονομεύεται με την εξάπλωση της φτώχειας η οποία αγγίζει την εξαθλίωση, διεκδικώντας επίδομα ανεργίας για τους ΕΒΕ που κλείνουν τα μαγαζιά τους, δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών και των οικογενειών τους, συμμετοχή του κράτους στα 2/3 των εξόδων του Ταμείου, πάγωμα των δανείων και άλλα».

Σημειώνει επίσης: «Καμία εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που συμβάλλουν στο χτύπημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Το ίδιο έκαναν με την απελευθέρωση του ωραρίου, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος και πολλά άλλα. Να αποδυναμώσουμε αυτές τις ηγεσίες! Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς»!

Τέλος, καλεί στη μαζική συσπείρωση νέων δυνάμεων στη ΠΑΣΕΒΕ και ενίσχυση της συμμαχίας με ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ.

Περιοδείες και εξορμήσεις

Περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους μόρφωσης και δουλειάς, για την επιτυχία της απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Σήμερα Παρασκευή 10/12 θα περιοδεύσουν στον ΟΑΕΔ Νεάπολης, στον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου και στα νυχτερινά σχολεία του Ευκλείδη και της Ικτίνου.

Αύριο Σάββατο 11/12 θα περιοδεύσουν σε εμπορικά καταστήματα του Ευόσμου, του κέντρου Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς.

Την Κυριακή 12/12 σε καταστήματα επισιτισμού στο κέντρο Θεσσαλονίκης και την Καλαμαριά.

Τη Δευτέρα 13/12 στη ΒΙΠΕΘ, στην ΑΕΝ, στο ΕΠΑΣ Σταυρούπολης, στο ΔΙΕΚ Εύοσμου και τα νυχτερινά σχολεία Εύοσμου, «Κόκκινο», ΧΑΝΘ.

Την Τρίτη 14/12 σε ΕΛΠΕ, εμπορικά κέντρα «cosmos» και «city gate», ΟΑΕΔ Νεάπολης και Λακκιάς, στα ΔΙΕΚ 1ο, Τριανδρίας, Σίνδου, Κουφαλίων και στη ΒΙΠΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ