ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Συμβολικός αποκλεισμός του ταμείου του νοσοκομείου

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο του "εισπράκτορα" στο νοσοκομείο - επιχείρηση, ούτε το ρόλο του εμπόρου για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της Υγείας, όπως επιτάσσουν τρόικα - ΕΕ - κυβέρνηση».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», που μαζί με μαζικούς φορείς και σωματεία πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του Ταμείου Εντολών του νοσοκομείου, ώστε κανείς ασθενής, εργαζόμενος, άνεργος, ανασφάλιστος, συνταξιούχος που χρειάζεται κλινική ή εργαστηριακή εξέταση να μην πληρώσει. Ο συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων έγινε μετά από απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν απ' το πρωί και συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από άλλα σωματεία, των συνταξιούχων, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, σε μια κινητοποίηση που στόχο είχε να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Η ενέργεια επικροτήθηκε απ' τους ασθενείς που προσήλθαν για εξετάσεις και οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα άγρια χαράτσια που πρέπει να πληρώνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ηταν χαρακτηριστική η διαμαρτυρία ασφαλισμένης του ΟΠΑΔ που έπρεπε να πληρώσει 470 ευρώ για ανοσολογικές εξετάσεις, αφού το Ταμείο της δεν τις καλύπτει.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) κατήγγειλε ότι οι ασθενείς πληρώνουν όλο και περισσότερα για να βρουν την υγειά τους ακόμη και στα «δημόσια» νοσοκομεία (3ευρω εισιτήριο στα τακτικά και επείγοντα, πανάκριβες εξετάσεις), ενώ με το νόμο για την «ολοήμερη λειτουργία» νέα χαράτσια καθιερώθηκαν και ταυτόχρονα μειώθηκαν τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες, π.χ., στον «Ευαγγελισμό» κατά 50%.

Απειλές από τη διοίκηση

Παρά την ανταπόκριση στην κινητοποίηση από εργαζόμενους και ασθενείς, η διοίκηση του νοσοκομείου - όπως καταγγέλλει το ΣΕΝΕ - με τη συνδρομή διοικητικών και υγειονομικών στελεχών του νοσοκομείου, αντιπάλεψε λυσσαλέα αυτή την προσπάθεια απειλώντας, κυρίως, τους εργαζόμενους στα εργαστήρια ότι αν εκτελέσουν δωρεάν τις εξετάσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν οι ίδιοι!

Απαντώντας στην τρομοκρατία οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή, Μ. Θεοδώρου, απαιτώντας να γίνουν οι εξετάσεις δωρεάν στους ασθενείς, αλλά και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Ο διοικητής είπε ότι το να μην πληρώνουν οι ασθενείς ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία είναι παράνομο και ξεκαθάρισε ότι δε θα παραβεί το νόμο!

«Δεν μας εκπλήσσει η τακτική του υπουργείου και οι... τρικλοποδιές της διοίκησης που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τις βαθιά αντιλαϊκές κατευθύνσεις της τρόικας, της κυβέρνησης και των συμμάχων τους. Στις αιτιάσεις της διοίκησης ότι "δεν μπορεί να παραβεί το νόμο" μια απάντηση ταιριάζει: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη - νόμος είναι το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει για την υγεία τους!», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΝΕ. Καταγγέλλει τις απόπειρες τρομοκράτησης και καλεί τους ασθενείς και υγειονομικούς (που κι αυτοί πλήττονται το ίδιο) να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Δεν πτοούμαστε απ' τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις απειλές για ποινικοποίηση των αγώνων μας», ξεκαθαρίζει το σωματείο. Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να αναλάβουν την ευθύνη τους και να σταθούν δίπλα στο λαό, κανείς εργαζόμενος να μη δεχτεί να γίνει έμπορος της Υγείας και εισπράκτορας χαρατσιών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, να μην αποδεχτεί την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη.

«Αυτά που σήμερα μας παρέχονται, είναι ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που ήδη έχουμε πληρώσει και ένα πολύ μικρότερο μέρος από τον τεράστιο πλούτο που παράγουμε εμείς οι ίδιοι και τον κλέβουν οι πλουτοκράτες. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες στην Υγεία - Πρόνοια. Αρκεί οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στην τεράστια δύναμη του συλλογικού αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και συγχωνεύσεις ο στόχος της

Με μια συγκέντρωση των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων στο υπουργείο Υγείας επιχείρησε χτες η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να εκτονώσει την αγανάκτηση που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι ουσιαστικά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προτάσσοντας αιτήματα που παλιότερα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών πέραν των συνταξιοδοτούμενων, ουσιαστικά στέκεται αρωγός στην κυβερνητική πολιτική.

Παρότι η συγκέντρωση είχε ανακοινωθεί πριν από μέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν απούσα. Ετσι οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο και το γραμματέα δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο. Οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ επιδόθηκαν σε μια ανέξοδη παράθεση ζητημάτων.

Τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας έθεσε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας Λέττα Μεθωνιού. Ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος ή γιατρός με ελαστική σχέση εργασίας, να σταματήσουν τα παιγνίδια με τα φάρμακα και πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ μετά την ενοποίησή τους που με τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως προβλέπει το τελευταίο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Επίσης, ζήτησε εξηγήσεις για τις πιστωτικές κάρτες με τις οποίες θα πληρώνονται οι υπηρεσίες απ' τους ασθενείς καθώς την ανάληψη της αποπληρωμής των προμηθευτών απ' τις τράπεζες.

Οι δυο γραμματείς, αφ' ενός, περιορίστηκαν επιλεκτικά σε απαντήσεις των ερωτημάτων, αφ' ετέρου, μέσα από την επιχειρηματολογία τους εκθείασαν την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με το επιχείρημα ότι γίνεται αξιοποίηση του «δημόσιου χώρου της Υγείας» και ότι με αυτόν τον τρόπο τα δημόσια νοσοκομεία θα εισπράξουν μέρος των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων που διαφεύγουν προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αγνόησαν δηλαδή, τα άμεσα χαράτσια της επίσκεψης από 30-90 ευρώ των ασθενών, ενώ για την πιστωτική κάρτα υποστήριξαν ότι είναι διευκολυντική των πληρωμών για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Δηλαδή, να μπορούν, ίσως, να πάρουν μέχρι και δάνεια για την ώρα της ανάγκης.

Οσον αφορά το κλείσιμο των νοσοκομείων υποστήριξαν ότι δε θα καταργηθούν, αλλά ότι θα γίνουν ενοποιήσεις διοικήσεων ή αλλαγές χρήσεων. Δηλαδή, πρόκειται για έμμεσες καταργήσεις...

Παναττική σύσκεψη για την Υγεία

Σε παναττική σύσκεψη των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια με θέμα «Οι εξελίξεις στην Υγεία και ο παραπέρα σχεδιασμός της δράσης μας» μεθαύριο, Κυριακή 12 Δεκέμβρη, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στις 11 π.μ., καλούν σωματεία και εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία, στις ιδιωτικές κλινικές και την Ειδική Αγωγή.

Στη σύσκεψη καλούν συγκεκριμένα: Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ο Σύλλογος Εργαζομένων Μονάδων και Σχολείων Ειδικής Αγωγής, το Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, οι Επιτροπές του ΠΑΜΕ στα νοσοκομεία Ογκολογικό Κηφισιάς, Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας και «Μεταξά» και δεκάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι, επικουρικοί ή εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία. Απευθυνόμαστε στα σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας - Πρόνοιας. Η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί. Δεν δικαιολογούνται αυταπάτες και εφησυχασμός. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους», επισημαίνουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

«Τα άγρια χαράτσια και οι υγειονομικές παροχές φτωχοκομείου που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού μας πρέπει να μας βρουν αντιμέτωπους, στο πλευρό των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Να μη δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι της αντιδραστικής και αντιλαϊκής αυτής εξέλιξης. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της εργατικής και της λαϊκής οικογένειας στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας. Να μη δεχτούμε την επέκταση των επικουρικών αλλά και να απαιτήσουμε τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», υπογραμμίζουν.

Και καλούν τους υγειονομικούς να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Να συντονίσουν τον αγώνα τους με τις ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, να προχωρήσουν σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, να συγκροτήσουν σε κάθε νοσοκομείο Επιτροπές του ΠΑΜΕ και να συντονίσουν τον αγώνα τους σε ένα ενιαίο και κοινό κίνημα στο επίπεδο της Αττικής στα πλαίσια του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ